Zobacz pełną wersję : Za mała dysza? Pomocy (D13B2)
Kolega ma mały problem ze swoim D13B2 el-pidżi, otóż gazownik zakładając dyszę (o ile to jest dysza, jestem zielony w temacie LPG) mocno ograniczył przepływ powietrza przez sitko w środku filtra powietrza, przez co honda strasznie zamuliła się w całym zakresie obrotów. Powiedzcie, co można zrobić żeby jechała na te swoje 75 koni (90 po odblokowaniu) bo w tym momencie ciężko jest wyprzedzić traktor :D
Słyszałem coś o Blosie, ale myśle że zmuł to wina właśnie tego co na fotkach:
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/971751_533867526672540_207957903_n.jpg
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1016167_533867693339190_270517162_n.jpg
Może można gdzieś dostać to coś o większej średnicy tego kółeczka? Pomocy...
Nieźle rzeźbiony pilnikiem ten mikser. Pewnie na zamówienie ;)
Problem leży w tym, że jest on za wysoko i zbyt mocno dolega do dekla puszki filtra, przez co nie ma już miejsca na powietrze. Mikser powinien być albo pod puszką filtra albo ta powinna być "wyklepana", żeby zrobić większy prześwit między mikserem a deklem. Inna sprawa, że ten mikser trzyma się tylko na silikonie. Partactwo do reklamacji i wymiana na inny mikser. Z budżetowych powinien dać radę jakiś da Golfa (Pierburg 2EE ma ten sam rozstaw co w D13B2) albo mniej budżetowy BRC dwuprzelotowy (temat "mikser w D13B2", czy jakoś podobnie).
To jest tragedia... coś na wzór zabijania świni przez ogłuszenie... kolejna fotka do mojej kolekcji montażów typu tornado :D:D
yautja ma rację, możliwe ze trzeba wypchnąć pokrywę puszki filtra, lub wspawać pasek o wysokości 3 cm i podnieść powierzchnię nad zwężką, bo zwęża nie potrzebnie przepływ...
Średnica to trudno powiedzieć, na pewno stratę na mocy spowoduje, ale zapewne nie aż tak dużą, żeby się wóz nie ciągnął...
aaaa... i nie jest to dysza, tylko zwężka, a najbardziej fachowo to jest mieszalnik lub za angielskiego mixer, ale w Anglii czy USA nie mieszkamy...
aha, więc to jest ta słynna zwężka w dolocie, dzięki za przybliżenie, hm, a taki blos? on zastępuje mixer czy to się jakoś wspólnie montuje?
najpierw spróbujemy wypchnąć puche filtra jakoś i może oddać do gaziarzy na reklamacje żeby wymienili mixer na jakiś o większej średnicy albo węższy...
dzięki wielkie za odpowiedzi!
Nie można dać większej za bardzo, bo zmniejszy się siła podciśnienia w zwężce i może słabo zasysać gaz z reduktora...
Blos ma konstrukcję w przybliżeniu podobną do zwężki, tylko o zmiennej geometrii w trakcie przepływu... co nie ogranicza zbytnio strumienia objętościowego przepływu, a zarazem przy niskim obciążeniu umożliwia wymuszenie większego podciśnienia zasysającego gaz...
można i blos montować, tylko czy to nie przerost formy nad treścią w takim wozie...?
Ja mam BLOSa w D13B2 i jestem zadowolony. Niemniej jednak rzeźby przy tym było trochę, bo trzeba zrobić cały nowy dolot (standardowa puszka wylatuje).
W tym konkretnym przypadku skupiłbym się na dobraniu miksera tak, żeby zmieścił się pod puszką filtra oraz dobrą regulacją. Po tych zabiegach powinno być OK. Chociaż skoro już gaziarze zrobili dziurę w puszce, to można się też pokusić o dedykowany mikser w niej samej.