Zobacz pełną wersję : D16A- co to za silnik?
Panowie mam problem z tym dziwnym silnikiem bo nie ma w necie wiarygodnych informacji na jego temat :D Chciałbym jakoś początkiem lipca zacząć remoncik tej jednostki, natomiast nie wiem jakie graty do niego zamawiać. Chodzi przede wszystkim o uszczelki, pierścienie, tłoki, panewki, uszczelniacze, rozrząd, wiadomo po drodze znajdzie się jeszcze szereg elementów, które będę potrzebował. Orientuje się ktoś co to za silnik i z jakiego innego serducha podejdą częśći? :)
Z tego co da sie znaleźć na forach zagranicznych jest odpowiednikiem D16Z6 tyle, że na rynek Japoński
Edit: http://honda-tech.com/showthread.php?t=1466506&page=2
No tak :) Tyle tylko że jak chciałem kupić rozrząd do mojego furacza to pewna osoba z zaprzyjaźnionego sklepu z forum stwierdziła że od D16Z6 się nie nada.
ja mam w d16z6 pompe wody od d15b2 - jak sie popiesci to sie zmiesci - rozbierasz i z czesciami do sklepu - to tak jak z hamulcami w Fiatach z okolic 2000roku, Bog wie na co trafisz. Przymierz i sprawdz :)
Z częściami pod WWa? No bez przesady :)
W ASO też nie uśmiecha mi się płacić 5 razy więcej za pierdołę, skoro można to mieć taniej. I proszę mi nie porównywać fiata do Hondy :mad:.
no tak, fiat nie bierze oleju po 200tys ;]
A tak na powaznie - przeyebane jest kupowac nieorginalne czesci do jakiegokolwiek silnika. Gdyby nie to ze mialem sklep moto drzwi w drzwi to nigdy bym nie doszedl co do czego kupic :/ I tak mam pompe wody na sprzedaz - nowa do podobno d16z6 ale jakims dziwnym trafem nie pasuje - inne przetloczenie. Trzeba isc do sklepu z czescia i przykladac. Niech zamawiaja i odrazu wymiana w sklepie. Ja kupowalem wszystko w Quick Parts - ul. Kamienna w KRK - a poza tym to po kodzie silnika to wiesz co w takim sklepie mozesz sobie kupic? OLEJ ;]
Oni nie maja pojecia jaki jest kod silnika a jedynie w jakiej budzie i roczniku przy jakiej pojemnosci i mocy. Jak chcesz jezdzic z Rzeszowa pod Wawe po czesci - :) milej podrozy, juz czuje ekscytacje na sama mysl - ale sensu nie widze.
Remont nigdy nie nalezy do przyjemnosci - albo placisz w ASO i i wiesz za co placisz ale dostaniesz co chcesz albo placisz jak wspomniales 5razy mniej i kupujesz cos co moze nie pasowac - been there, done that - Zycie
Dzwoń do Haparts.pl - pomogą Ci.
@Seba27 nie nastawiłem się że wszystko będzie pasować, ale jeśli mam silnik o nietypowym oznaczeniu którego w PL nawet nie ma w katalogach to chcę przynajmniej takie pierdoły jak uszczelka pod głowicę załatwić taką jaka być powinna. Akurat się ciesz że została Ci tylko pompa, świadczy to o tym że wcale tak kiepsko z częściami i ich doborem nie jest :D W ASO można kupić, ale nie wszystko co potrzeba do całkowitego remontu. Po to stworzyłem ten wątek żeby dowiedzieć się co muszę kupić w ASO i zapłacić kikla razy więcej(bo nie wiadomo czy z innego silnika podpasuje), a co np w Haparts. Ceny w ASO są tak wywindowane że na samą myśl wolę dojeździć ten silnik do końca, kupić drugi i zapomnieć o kapitalce na częściach kupionych wyłącznie w ASO. Oszczędzać nie zamierzam(remont na OEM częściach), ale przepłacać też nie, rozumiesz... ;)
Więc jeśli ktoś kiedyś przerabiał temat D16A proszę o podpowiedzi.
@Młody ŁDZ dzięki. Zadzwonię i zapytam. Tam mają zdecydowanie korzystniejsze ceny. Po remonciku zbiorę wszystko w jednym miejscu i napiszę co i jak.
Haparts prawodpodbnie bedzie w stanie zaoferowac Ci wszystko co potrzebujesz.