PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Sonda Lambda

Whiplash
18-01-08, 07:02
Witajcie
Mam maly problem wymienilem sonde bo byla juz walnieta, na taki zamiennik http://allegro.pl/item294744569_uniwersalna_sonda_lambda_1_przewodow a_ngk_ntk.html i pojawil sie problem wczoraj, zaswiecil sie check, samodiagnostyka pokazala blad sondy, zrobilem roset kompa, blad zniknol ale pojechalem sie przejechac i tak na 4 biegu przy 5000obr, znowu check co moze byc przyczyna, nie wiem czy jest tak od poczatku, sade wymienilem tydzien temu, ale od tamtego czasu go nie krecilem do tych obrotow wiec nie wiem czy tak od poczatku jest.
Teraz tak
Czy mozliwe ze komp nie rozpoznaje sondy ??
Czy ja cos zmascilem przy laczeniu przewodow ??
a moze zamienniki sa wogole do dupy, bo ponoc kabel od sondy nie moze byc lutowany ani posiadac zadnych uszkoszkodzeń

Sławek
18-01-08, 07:44
moze zamienniki sa wogole do dupy
Jeśli masz gaz to tak - zamienniki z gazem nie pracują prawidłowo.
Jeśli nie, to sprawdź jeszcze raz czy przewód jest prawidłowo połączony, bo od lutowania wskazania sondy mogą być inne, ale nie na tyle , aby zapalał się check.

Whiplash
18-01-08, 07:52
bo od lutowania wskazania sondy mogą być inne, ale nie na tyle , aby zapalał się check.

Przewod jest polaczony miedziana tuleja z zestawu, ale dzisiaj go zlutuje i zobaczymy co bedzie.
Samochod mam na bezynie, zal mi silnik bylo gazowc :) a pozatym , piekne kobiety nie sa tanie w utrzymaniu i tak ma byc ;)

Sławek
18-01-08, 08:09
Wygląda na to, że sonda nie dobiera odpowiedniej mieszanki, i stąd check, ale NTK to dobre sondy, nie słyszałem aby na benzynie takie numery robiły. Najlepiej jedź do elektryka, niech ją sprawdzi.

Whiplash
18-01-08, 10:29
Ok Przewod zlutowany, reset kompa i ecu, obroty nauczone, narazie bledów brak, zobaczymy co bedzie jak wyjde z pracy i go przepałuje :)

plakon83
18-01-08, 10:38
moze byc lipa

Sondę uniwersalną wpina się w przewody za pomocą odpowiednich złączek, które powinny być dołączone do zestawu. Potem koszulki termokurczliwe, jakaś izolacja i jest ok.
Lutowanie przewodów nie wchodzi absolutnie w grę, bo może spowodować zmianę rezystencji na kablach (czy jakoś tak :/ ), co spowoduje błędną pracę sondy.

Whiplash
18-01-08, 11:27
moze byc lipa

Sondę uniwersalną wpina się w przewody za pomocą odpowiednich złączek, które powinny być dołączone do zestawu. Potem koszulki termokurczliwe, jakaś izolacja i jest ok.
Lutowanie przewodów nie wchodzi absolutnie w grę, bo może spowodować zmianę rezystencji na kablach (czy jakoś tak :/ ), co spowoduje błędną pracę sondy.

Sie zobaczy, ale ronil mi to elektronik w mojej firmie i powiedzial ze taka tuleja jest do dupy, oczywicie mozna ja zalozyc i dopiero lutowac, najwazniejsze zeby nie naj**** 2 kilo cyny na kabel :)