Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hamulce przod EG5 maly problem

kubson012
17-06-13, 11:38
Witam, mam maly problem z doborem klockow. Sprawa wyglada tak ze jakis czas temu zmienialem hamulce tzn cale zwrotnice na przod z EG5 i niedawno zaczelo mi cos tam popiskiwac wiec wyciagnalem klocki i okzalo sie ze juz jest spory rant na tarczy i chcial bym to wymienic i tu jest maly problem. Klocki ktore wyciagnalem nie zbieraly calej powierzchni tarczy od dolu tarczy zostawialy ok 1cm rantu i klocek byl tak jak by krotki w stosunku do tego miejsca gdzie sie go wklada i strasznie luzny. Tarcza jest napewno 260 i u kolegi w VTI na takiej samej tarczy klocek zostawia tylko malutki rancik kilka mm a u mnie ok centymetra na dole tarczy. Wiec wsadzilem zeby sprawdzic czy pasuje stary klocek z jego VTI wszedl ciezej niz ten ktory mialem i pokrywal cala powierzchnie tarczy. Teraz nie wiem czy klocek powinien byc taki jak mialem mniejszy czy taki jak ten z VTi co pokrywa cala tarcze. Zna ktos wymiar klocka z EG5 i czy on jest taki sam jak EK4?? Byl bym wdzieczny za info.

PlushaQ
17-06-13, 12:00
Powinien być taki, który - jak to określasz - pokrywa całą tarczę. Często, gęsto jak nie zawsze - trzeba je przyszlifować, żeby chodziły luźno (nie na tyle luźno, żeby latały jak żyd po pustym sklepie, ale na tyle,*żeby swobodnie przesuwały się w zacisku). Idziesz, zamawiasz klocek na 262 (bo o 260 to nie słyszałem, o ile się nie mylę to tył MB6 jest 260) do VTi i po kłopocie.

kubson012
17-06-13, 13:37
MB6 ma na przodzie chyba ~280. Wiem ze trzeba przeszlifowac, tylko ten klocek co tam byl jak byl wsadzony to u gory mial tez jeszcze z 5mm luzu i latal wlasnie jak zyd. Chcial bym jakis konkret uslyszec bo nie chce mi sie odsylac pozniej tych klockow jak nie beda pasowaly a mam wrazenie ze u kumpla w VTI EK4 na tarczy 262 jest troche inny zacisk wiec pytam dla pewnosci.

PlushaQ
17-06-13, 19:05
Mówiłem o tyle, nie o przodzie odnośnie MB6. Z tego co się orientuję (bo sam swapowałem 262 na przód) to zaciski są takie same w Civicu, Solniczce i EK4. Chociaż najlepiej zamawiając zamówić pod zacisk, który masz w aucie… Zamawiasz klocek pod tarczę 262mm do EG5 i masz taki jaki mieć powinieneś. Nie rozumiem Twojego problemu.

kubson012
17-06-13, 22:45
Wlasnie nie sa identyczne napewno w EK4 bo kumpel ma zestaw naprawczy ktorego nie montowal i prowadnice z tego zestawu sa wieksze bo chcialem je sobie zamontowac wiec cos tam sie musi roznic ale mniejsza o to chcialem poprostu rozwiac watpliwosci. Czyli mowisz ze jak podam nr zacisku ten ktory jest nad napisem nissin to mi do tego dobiora? Jezeli to ok dzieki za podpowiedz. Podrawiam.

PlushaQ
17-06-13, 22:55
Nie mam pewności czy dobiorą po numerze zacisku, natomiast mam 100% pewności, że jeżeli podasz model samochodu w którym występowały i Ty jesteś pewien, że to hebel z EG5 to znajdą. Albo inaczej --> dzień dobry, klocki hamulcowe do civica 92-95 na rozmiar tarczy 262. Dziękuję, po kłopocie ;]

Karpiczek
21-06-13, 23:23
Zaciski pod przednie tarcze 262 mm, nie są takie same. Wersje Vti, mają inny większy klocek niż wersje pozostałe civic. Ot różnica.

kubson012
24-06-13, 15:57
No tylko jak patrze np na allegro to sa zestawy brembo+ferodo i modele do tego sa EG5, EG6 i EK4??