Zobacz pełną wersję : myszkowanie samochodu po drodze
wojtek6886
16-06-13, 17:27
Witam. jakiś czas temu kupiłem hanie, zrobiłem zawieszenie bylem na zbieżności i niby już wszystko jest z zawiasem ok, natomiast podczas jazdy przy gwałtownym ruszaniu samochód ucieka, jest wrażenie jakby kola się odrywały od nawierzchni popiskują itp i w momencie gdy depnę po hamulcu zakołysze kierownica i samochód zaczyna jechać normalnie przy spokojnej jeździe, gdy dodam raptownie gazu albo wejdę ostrzej w zakręt ''usterka" wraca. Wymieniłem opony felgi sworzeń wahacza górnego końcówki kierownicze amortyzatory wraz ze sprężynami zrobiona zbieżność. dodam jeszcze ze w momencie kiedy tak samochód durnieje po drodze to okład kierowniczy w jedna stronę chodzi lżej....
wojtek6886
16-06-13, 18:51
nie wyczuwam żadnych luzów w układzie kierowniczym właśnie na tym polega szkopuł ze to wygląda tak jakby w momencie dociśnięcia się przodu przez zahamowanie odzyskuje się panowanie nad samochodem do momentu wyhamowania samochodu bądź ostrym zakręcie w prawo
Sprawdź dolne i górne sworznie wahaczy. U mnie któreś z tych były problemem - wymieniłem i po problemie. Niestety wymieniłem razem i nie zlokalizowałem usterki dokładniej.
wojtek6886
16-06-13, 18:58
sworznie ok jeden bul górny walnięty to wymieniłem, zastanawiam się czy jest to możliwe przez niewielki luz na tulejach wahacza dolnego, chociaz sprawdzalem i luzu tam nie wyczuwalem.. ani ja ani mechanik...
sprawdź dokładnie wszystkie tulejki gumowe na wahaczach dolnych, może mają luzy pod większym obciążeniem i dlatego masz z tym problem