Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tańszy zamiennik Mobil 1 Peak Life 5w50

walk3r
16-06-13, 12:32
Jak w temacie. Czy może ktoś zaproponować taki olej o porównywalnej jakości?
Czy wymieniając olej trzeba wymieniać jednocześnie filtr oleju mimo że samochód rocznie jeździ mniej niż 10 000 km?

Guscioren
16-06-13, 13:29
Czy wymieniając olej trzeba wymieniać jednocześnie filtr oleju mimo że samochód rocznie jeździ mniej niż 10 000 km?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_statue.jpg/300px-Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_statue.jpg
Nie wiem po co będziesz się bawić w jakieś śmieszne syntetyki, które są dla miernot których nie stać na drugi silnik...
Zalej 15w40 będzie tanio tak jak chcesz. Filtr skoro jest czysty śmiało jeździj...

kjmuszek
16-06-13, 13:33
Jak szukasz oszczędności to w ogóle nie zmieniaj , przejeździj tak z 2-3 lata i najwyżej silnik będzie do wymiany...

walk3r
16-06-13, 14:58
Jak szukasz oszczędności to w ogóle nie zmieniaj , przejeździj tak z 2-3 lata i najwyżej silnik będzie do wymiany...

Szukam rozsądnych oszczędności, dlatego pytam się mądrzejszych od siebie... Złośliwe komentarze nic nie wnoszą do tematu.

Marcel1
16-06-13, 15:26
Honda jest taki autem, przy którym nie oszczędzisz, jeżeli zechcesz oszczędzić, to później wydasz kasę podwójnie. Filtr oleju wymienia się zawsze razem z olejem.

mirasek
16-06-13, 20:43
Porównywalne oleje będą w porównywalnej cenie, czyli w przybliżeniu jakieś 140zł/ 4 litry, np. Agip Eurosports 5w50, Valvoline VR1 5w50, nawet Orlen Platinum Maxpower 5w50...
Filtr oleju to koszt ok. 20zł co w skali roku = nic.

xante
17-06-13, 12:07
Szukam rozsądnych oszczędności, dlatego pytam się mądrzejszych od siebie... Złośliwe komentarze nic nie wnoszą do tematu.

oszczędzanie na oleju nie jest rozsądną oszczędnością. Jak auto będzie robiło 5k km rocznie nie zmienisz oleju "bo świeży"?

kjmuszek
17-06-13, 12:20
Szukam rozsądnych oszczędności,
Taka oszczędność z rozsądkiem nie ma nic wspólnego. Dobry olej i filtr gwarantuje dobrą pracę silnika. Na płynie do spryskiwaczy możesz oszczędzić , najwyżej będzie się mazał po szybie.

spychu
18-06-13, 20:02
Wszystkie komentarze mega, szkoda tylko, ze cala banda fachowcow nie zapytal zalozyciela tematu po co mu olej o klasie letniej 50 ?

Hejtowac nie problem, problem napisac cos normalnego konstruktywnego, wiec moze warto sie zastanowic czy jest sens pisac cokolwiek przez kliknieciem ZATWIERDZ ?

Zamierzasz upalac auto non stop po torze w 40'C upalach, ze potrzebujesz olej 5W50 ?

Olej, ktory wybrales jest drogi przez to jaka klase lepkosci spelnia i jak dla mnie lanie takiego oleju nie ma najmniejszego sensu i zadnej wartosci dodanej w D15Z6.

Kup normalny 5W40, zmieniaj go co 10 tys km lub raz w roku razem z filtem i bedzie git.
Dobry olej syntetyczny 5W40 spokojnie mozna kupic w okolicach 100zl za banke, bo nic wiecej jak dla mnie nie potrzeba na te 10kkm rocznie, dodatkowo auto pewnie ani razu nie zobaczy odcinki o torze czy upalaniu przez cale miasto nie wspominajac.

mirasek
18-06-13, 22:20
Pytanie było o "taki olej podobnej jakości", to i taka odpowiedź. A może lata krótkie odcinki to 5w30, a może bierze mu olej to 15w50, a może... Po za tym lepkość 5w50 to nie jest żaden hardkor tylko na tor ale fakt, z reguły 5w40 kupi taniej, oszczędzi na skrzynkę browaru :)

lookaty
20-06-13, 21:58
Wszyscy tutaj zmieniają oleum co 10kkm? :)

Ja leję M1 5W50, taki olej zalał producent i tak Chąda będzie jeździć, jednak problemu z tym czy po roku wymieniać nie mam bo wymieniam minimum 2x w roku ;)

karas
21-06-13, 08:53
moja H od nowosci była zalewana M1 5w50 w ASO - taki olej zalewali/wają we wrocławskim aso na Karkonoskiej i zlego slowa o tym oleju powiedziec nie moge. Przy przebiegu 170tys po zdjeciu pokrywy klawiaturka czysciutka 0 nagaru, silnik chodzi cichutko oleju nie bierze wogole. Naprawde dobry olej. Miałem kaprys zmieniłem na 5w40 najpierw valvo synpower , pozniej xfs millersa a teraz znow ja zaleje m1 5w50 bo jest tanszy od wyzej wymienionych a roznicy w kulturze pracy silnika nie zauwazylem

civic_lsi
21-06-13, 12:04
Chąda
No bez przesady...