PDA

Zobacz pełną wersję : Mulenie - szarpanie

stone
17-01-08, 07:52
Od pewnego czasu zauważyłem w swoim aucie przykrą dolegliwość i proszę o poradę.
Ale po kolei...
Auto ma silnik D15Z3 i instalację gazową (dlatego zdecydowałem się na posta właśnie tutaj).
Problem polega na lekkim szarpaniu na przemian z muleniem w okolicy 3000 obr/min. Sytuacja ma miejsce gdy silnik się rozgrzeje. Wygląda to tak, jakby miał jakiś problem przy przełączaniu trybu "econo". Jak już złapie obroty i zgaśnie zielona lampa na desce jedzie normalnie. Na zimnym silniku też jezdzi normalnie. Na I i II biegu też jeździ normalnie. I na koniec ciekawostka.... Dzieje się to wszystko tylko na benzynie. Czy może ktoś ma pomysł o co chodzi??

Bassmaster
17-01-08, 09:18
Jeśli masz instalację z mikserem, to zdemontuj go i pojeździj chwilę na benzynie (nie przełączając na gaz oczywiście). Wtedy się dowiesz, czy problem jest połączony z instalacją gazową. Jeśli szrpanie i mulenie nie ustąpi, to musisz szukać przyczyny gdzie indziej.
Ogólnie problem zmulenia pomiędzy 2000 a 3000 obr. występuje dosyć często przy instalacjach z mikserem (zwężony dolot do 35mm średnicy).

minka484
23-06-08, 00:05
Mam ten sam problem. Też mi szarpie po rozgrzaniu silnika. Instalacje mam od niedawna, ale przed jej założeniem było to samo. Nawet powiem że na benzynie bardziej mi szarpie. myslałem że może kable, ale wymieniłem i dalej to samo

BEREN
23-06-08, 00:42
Ja tam bym profilaktycznie wyczyścił przepustnice i krokowy. pozdr

xKris88
27-01-10, 17:05
Gdzie znajduje sie mikser w instalacji II gen z komp?

OSCAR
28-01-10, 07:24
Gdzie znajduje sie mikser w instalacji II gen z komp?

przed przepustnica, jest to aluminiowy walec z doprowadzona rura, ktora idzie do reduktora. zazwyczaj mikser widac (jest przykrecaony do przepustnicy, ale czasami magicy upychaja go w dolocie, tzn. w gumowej rurze, tuz przed przepustnica.

najlatwiej go namierzysz idac od reduktora po wezu gumowym doprowadzajacym gaz do dolotu :)

pozdrawiam