Zobacz pełną wersję : Odcięcie pompy paliwa? Czy potrzebne?
Jak w temacie. Czy potrzebne jest odcięcie pompy paliwa, gdy autko pracuje na gazie? Czy wydłuży to "żywot" pompy? Czy nie ma sensu tego robić? Troszkę na ten temat czytałem, ale nie wiem czy zakładać, czy nie? Co o tym myślicie?
Bassmaster
16-01-08, 23:22
Nie jestem zwolennikiem odcinania zasilania pompy paliwa podczas pracy na LPG.
Zdania są podzielone: jedni mówią, że trzeba, bo zwiększa się żywot pompy, inni że nie, bo listwa wtryskiwaczy i same wtryskiwacze nie są chłodzone wtedy przez benzynę.
Powiem tak: ja nie mam odcięcia pompy (poprzedni właściciel nic takiego nie zakładał a instalację używał 2 lata, ja dołożyłem swoje 2 lata) i nic złego się nie dzieje.
Sądzę, że przy odcięciu zasilania od pompy wydłuża się czas przełączania z gazu na benzynę (niestety nie mogę tego poprzeć dowodami).
Moim zdaniem odcięcie nie jest potrzebne.
ja mysle ze lepiej miec pol baku i nie glowic sie czy zakladac takie odciecie, ktore znajac zlosliwosc rzeczy martwych zepsuje sie gdy bedziesz potrzebowal jazdy na benzynie. No i chlodzenie listwy. w koncu obieg zwrotny jest wiec jak masz paliwko to nic sie jej nie stanie.