Zobacz pełną wersję : Jakie opony?
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
[
9]
10
CF2 są spoko, mam je od miesiąca. Ciche, dość wygodne, do dupowozu w sam raz. Przy okazji są całkiem niebrzydkie.
Ja bym wzial uniroyal rainsport 3. Jezdze na takich 2 lata i jak dla mnie to najlepsze opony.
Zapomnialem dodac ze mile widziane max 900pln
Dunlop fajny mam w 17" w bmw jest miekki dobrze klei tylko znika w oczach
Ktorą z tych wybrać do EJ9 na co dzień?
15" 185/195 profil 50/55
W aucie fotelik z rocznym dzieckiem wiec nie chodzi tu absolutnie o jazdę po torze :)
Po doświadczeniach Michała już wykreśliłem z mojego zestawienia hankooki.
Dunlop Sport BluResponse (http://www.oponytanio.pl/cgi-bin/rshop.pl?dsco=132&Cookie=ceneo&details=Ordern&typ=R-231987&ranzahl=4&nichtweiter=1&Breite=195&pk_campaign=ceneo&wt_ref=&ID=ceneo&wt_t=1428745172000&wt_ga=&wt_kw=&wt_mc=ceneo)
Toyo PROXES CF2 (http://www.sklepopon.com/opona-letnia/toyo-proxes-cf2-195-50-r15-82-h-56465)
CONTINENTAL CONTIECOCONTACT 5 (http://www.opony.net.pl/36087-letnie-osobowe-continental-contiecocontact_5-195_50r15-v-82-opona.html)
Falken ZIEX ZE914 ECORUN (http://www.sklepopon.com/opona-letnia/falken-ziex-ze914-ecorun-185-55-r15-86-v-xl-56381)
A możne coś innego?
BluResponsy to mnajlepsze opony do jazdy na codzień jakie miałem zamontowane kiedykolwiek w aucie,
witam
stoję przed wyborem kupna opon do ep3 k24
mają b.dobrze kleić na suchym i mogą szybciej się zużyć
co do klejenia na mokrym to mnie nie interesuje
co byście polecili
do ceny max 400zł szt ??
bo co przeglądam ogłoszenia i czytam opinie to coraz większy mam mętlik w głowie
do ceny max 400zł szt ??
W tej cenie do EP3 to sobie mozesz barumy kupic a nie semi-slicki. Chyba ze szukasz uzywek.
jeździł ktoś na tych kumho? cena wypas i wygląda dość ciekawie
http://www.oponeo.pl/dane-opony/kumho-ku36-205-50-r15-86-w#89708120
No to chyba stanie na dunlopach.
Dzięki :)
a pomińmy cenę co powiecie o yoko ad08 ??
Że to bardzo porządna opona.
bo jest kilka opcji
1. kupno jeszcze raz profila xr01 wzmocniona ścianka 330zł/szt mieszanka twarda / średnia ?
2. nankang ns2r 418zł/szt mieszanka średnia
3. ad08 550zł/szt
I to są opcje zamiennie dla Advanów? No nie wiem... Advan jest z tego towarzystwa najbardziej cywilny. Na Twoim miejscu, jeśli nie zależy Ci na względnym komforcie i jakiejkolwiek ciszy, stestowałbym Nankangi. Trochę można o nich poczytać np. na Pistonheads, nikt do tej pory na nie nie narzekał.
na komforcie nie zależy i na ciszy też nie
poczekam na opinię jeszcze Empasa on ma Nankangi
nie mówię, że to zamiennik Advanów tylko to mam w opcji
jaki rozmiar opon do felg 15/7,5/et24 by nie tarły o nadkola w ej9
jaki rozmiar opon do felg 15/7,5/et24 by nie tarły o nadkola w ej9jak nie chcesz rolować tyłów i oczekujesz srogiej gleby to 185/45/15
Problem jest taki, że taki rozmiar chyba tylko robi Nankang, a to sa opony raczej do stania niż do jeżdżenia :)
ja teraz kupiłem Nankang NS-2R mieszanka miękka (120) jak przyjdzie zdam relacje
na zagranicznych forach zbierała dobre opinie
foto poglądowe:
http://carnewsimg.com/news_img/op175web/a17-NS-2R%2002.jpg
No wyglądaja jak semi slicki :D :p
Tez je kupilem tylko mediumy, zeby miec porownanie do R1R :)
Cytat Zamieszczone przez Sebek_WWL Zobacz posta
jaki rozmiar opon do felg 15/7,5/et24 by nie tarły o nadkola w ej9
jak nie chcesz rolować tyłów i oczekujesz srogiej gleby to 185/45/15
Problem jest taki, że taki rozmiar chyba tylko robi Nankang, a to sa opony raczej do stania niż do jeżdżenia
a taki rozmiar 175x55x15
No można, ale trakcji to na tym nie znajdziesz
Witam. Posiadam opony 2x Dębica Presto 2014r. ~8mm i 2x Continental PremiumContact 2 2013r. ~6,5mm. Które lepiej założyć na przód?
Ja bym założył te z większą ilością bieżnika, żeby je wyrównać, a potem po prostu przekładać co sezon przód-tył.
Grzybohun94
26-04-15, 20:51
Toyo T1 Sport.
Ktoś ma, ktoś jeździł? ciekawy jestem opinii
Witam
Potrzebuje opon 195/50/15 na lato i zastanawiam się nad tymi trzema: Uniroyal Rainsport 3 ,Dunlop SP Sport Bluresponse ,Yokohama Blue Earth AE01.Opony do codziennej jazdy ale także żeby dobrze trzymały przy pokonywaniu zakrętów.Które wybrać ?
Witam
Potrzebuje opon 195/50/15 na lato i zastanawiam się nad tymi trzema: Uniroyal Rainsport 3 ,Dunlop SP Sport Bluresponse ,Yokohama Blue Earth AE01.Opony do codziennej jazdy ale także żeby dobrze trzymały przy pokonywaniu zakrętów.Które wybrać ?
Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 :)
A ja myślę, że to w gruncie rzeczy bez znaczenia, bo przy dupowozowej jeździe ze sporadycznymi wygłupami tak samo dobrze sprawdzi się każda w miarę przyzwoita opona.
parę stron wcześniej pytałem o to samo prawie i gdyby nie to ze cena rainsportòw lekko przekroczyła mój górny limit to na bank bym brał je. Jaki jest Twój limit?
Uniroyal Rainsport mogę polecić, bo śmigam na nich i dobrze kleją na suchym jak i na mokrym ;)
Opony do jazdy na codzien brac z gornej polki i najlepiej sprawdzone modele, dlatego rainsport 3 z tych modeli bylaby najlepsza.
Limitu jakiegoś nie ma ale myśle że tak do 1200 zł za komplet.Widać że polecacie Uniroyal choć różne opinie krążą.Chyba że coś jeszcze innego jest lepsze do tej ceny od Uniroyala ?
Co to znaczy lepsze? RS3 kosztują przecież poniżej 180zł/szt, więc nie wiem czy należy ją traktować jako produkt z górnej półki jak sugerował post wyżej.
Uniroyal kosztuje komplet 720 zł więc jak napisałem że mam 1200 zł to może do tej kwoty jest coś lepszego od Uniroyala RS3.
Uniroyal rainsport 3.
Polecam rowniez.
Rozne opinie na temat tej opony ;p? Jak powiedzialem kumplowi oponiarzowi (ktory zreszta zakladal mi jako nowe te opony) ze "niektorzy" pisza iz ta opona ma miekkie scianki to stwierdzil ze chyba ten ktos ma w mozgu miekkie scianki ;P ot caly komentarz.
No no, bo wulkanizatorzy to tak się zwykle znają na właściwościach jezdnych oponach, że hoho...
Co innego opona do dupowozu (bezpieczna na mokrym, oszczędna, cicha może mieć miękkie ścianki) a co innego opona która okazyjnie będzie na torze upalana (bezpieczna na mokrym i dość oszczędna o dość twardych ściankach) a co innego opona która jakimś cudem zostaładopuszczona do ruchu ulicznego :p (często głośna, nie oszczędna, znika w oczach, na mokrym zero trakcji ale na suchym jak głupia się klei).
Do wygodnego wożenia dupska RS3 jak znalazł.
Siemka mam felgi oz racing f1 16" 7,5j et 37 chyba i jakie oponki na to nalozyc do ej2 ? Nie chce zeby cos ocieralo albo glupio wygladalo,co polecicie ?
Witam
Jezdzilem na Rainsporcie, dunlopie sp9000, i teraz zakupiłem potenzy RE002 - bardzo dobra cena na oponeo na mój rozmiar.
moje odczucia, rainsport głośny, dunlop był przyjemny, ale przy turbo go szyyybko zjadło, dosyc miekka opona, na chwile obecna z potenz jestem bardzo zadowolony - nie spodziewalem sie takiej jakosci w takiej cenie :)
Dunlop w e46 2.0 tez szybko zniknął wiec musi być miękki. Rainsport na miękka ściankę i głośny jest musi chodzi na co dzień, na suchym tez nie miażdży. Potenza u mnie się zawsze sprawdza
Po przemyśleniach kupiłem Bridgestone Potenza Adrenalin RE002.Dzięki wszystkim za pomoc :)
Czy ktoś ma doświadczenia z oponami Falken ZIEX ZE914? Jakieś opinie?
Zastanawiam się nad rainsportami 3 195/50/15, z indeksem do 240 są tańsze niż do 210. Chodzi opinia ze mają miękką ściankę, więc zakładam ze jak wezmę z wyższym indeksem to ścianki będą sztywniejsze, a do tego opona tańsza. Dobrze myślę?
Do tych co twierdza ze rainsporty3 są miękkie - jaki macie indeks prędkości?
RE002 sporo podrożały i teraz nie wiem co kupić
Ja kupiłem RE002 i nie żałuje.Miałem okazje dotknąć ścianki na niezałożonej oponie w RE002 i UR3.Powiem że te w uniroyal strasznie miękkie w porównaniu do RE002.
A jeśli mielibyście wybierać między RE002, Toyo T1R oraz UR3 przeznaczenie do jazdy na co dzień jednak "trochę" szybciej niż powinno na sucho oraz mokro to jaki byłby wybór?
Starstruck
12-05-15, 20:37
Re002
No to wybór jasny, podziękował :)
Podpowiedzcie jeszcze czy RE002 do codziennej jazdy w civicu 1.4 ~100koni to nie jest przerost formy nad treścią, i czy przez ta twarda ściankę + eibach nie będę miał z auta wozu drabiniastego? Jak jest ze ścieralnością tej opony, tez "znika w oczach" jak np RS3
Taka dygresja jeszcze, czytam sobie nt opon, miedzy innymi ten wątek, i sporo chwalonych opon 195/50/15 w tym roku wyleciała, dodatkowo większość nie ma rantu ochronnego, wszystko to utrudnia wybór :)
Taka dygresja jeszcze, czytam sobie nt opon, miedzy innymi ten wątek, i sporo chwalonych opon 195/50/15 w tym roku wyleciała, dodatkowo większość nie ma rantu ochronnego, wszystko to utrudnia wybór :)
Dokładnie
Szukam opon do mojego Polo ( 230KM i 340NM )ktore beda dobrze kleily na suchym oraz nie slizgaly sie na wodzie,w rozsadnej cenie rzecz jasna,obecnie mam rainsport2 i szczerze mowiac szalu nie ma wiec szukam czegos co nie bedzie tracilo trakcji :-P
Z mojego doswiadczenia polecam Pirelli P Zero Nero oraz Continental ContiSportContact5 :)
Ok a czy ktoś jeszcze mial do czynienia z innymi oponami?Czy tylko warto zwrocic uwage na te 2 modele?
Ja uważam, że niestety mało kto odpowie Ci tu sensownie że względu na brak 300+Nm poniżej 3000obr :)
Szukam jakies fajne opony na przod (na tyle jest R1R) do daily i czasem na tor, miałem brac ad08r ale niedostepne u nas, a u znajomego wulkanizatora dostałbym federal 595RSR za 65€ sztuka, dobre to?
Właśnie mam myślenicę i nie wiem co zrobić :
Zamówiłem te Bridgestone Potenza S002 bo mają super kleić, fajna twarda ścianka etc. , ale dowiedziałem się że w moim rozmiarze ( 225/40/18) ważą około 13kg (!).
Mam do tego nie najlżejsze TN1...
Inne opony ważą pomiędzy 10-11kg.
Będzie to odczuwalne po przyspieszeniu etc., że są te opony takie ciężkie?
Bo nie wiem czy je zostawić czy wymienić na inne...
Bardzo był bym wdzięczny za szybką pomoc bo nie zostały jeszcze do mnie wysłane :)
Pozdrawiam
Adrian
Przyjmuje sie na oko, ze 1kg masy wirujacej(kola opony etc), to 4 kg masy nadozia. Ja mam re02 i jestem mega zadowolony
Dzięki za szybką odpowiedź :)
A masz może porównanie do poprzednich opon, tzn. jest ta dodatkowa waga odczuwalna?
kazik2_h9w3
20-08-15, 21:34
Panowie podpowie ktoś czy opona o rozmiarze 205 45 16 będzie się coś różnić na wysokość od 195 50 15 ??
Pewnie było ale ze mnie leń i nie chce mi się szukać
195/50/15 - 576mm
205/45/16 - 590,9mm
różnica średnic - 14,9mm
kazik2_h9w3
20-08-15, 23:36
Dzięki za odpowiedz
Więc tragedii nie będzie w sumie nie zauważalna różnica
Jeździ ktoś na Federal 595 rs-r? Chodzi mi o daily + upalanie na zakrętach. Zbieram opinie. :) Czy radzi sobie znośnie w deszczu?
W deszczu do niczego. Upalanie na poznan badz inny tor gdzie sie jezdzi dlugo (trzeba dogrzac).
Na miasto ujda. Bardzo wolno sie zuzywaja.
W deszczu do niczego.
Jak to rozumieć? Pojechać po bułki można, ale trzeba uważać, tak?
INTERSTATE SPORT IXT-1 wie ktoś coś na temat tych opon? Mam okazję kupić koła właśnie z tymi oponami i zastanawiam się czy brać same felgi, czy razem z oponami.
Ktoś już się rozglądał za zimówkami? Szukam czegoś 195/50 15 w okolicy 800 za komplet. Myślałem nad:
-Hankook i*cept RS W442
-Uniroyal MS Plus 77
-Barum Polaris 3
Zobacz czy nie wyrwiesz gdzieś w tej cenie Dunlopów Wintersport 2 - mam od zeszłego roku i bardzo polecam - świetne opony, zdecydowanie lepsze od Conti TS800 które miałem poprzednio.
Jeździ ktoś na Federal 595 rs-r? Chodzi mi o daily + upalanie na zakrętach.
W deszczu do niczego.
Jak to rozumieć? Pojechać po bułki można, ale trzeba uważać, tak?
Jak mialem na hondzie w sumie wlasnie do daily z upalaniem to
1. w temperaturach +/- 15'C trzeba by je kopcic co swiatla, zeby mialy trakcje
2. w deszczu nie dzialaly wcale, dramat straszny, podczas mocnych opadow trzeba bylo sie doslownie turlac zeby bylo bezpiecznie i nie wynikalo to tylko z ich bardzo slabego odprowadzania wody ale tez po czesci z pkt 1, gdy na ich temperature mialo wplyw chlodzenie przez wode
3. popekaly w ****u po 1500km
4. jedynie kiedy fajnie dzialaly to w temperaturze 25'C+ bo trakcja jako daily byla caly czas
nie zmienia to faktu, ze opone uwazam generalnie za smiecia jako daily i nadaje sie wg mnie ona tylko do upalania po torze w mega upalach bo przez to, ze jest twarda duzo ciezej ja przegrzac i nie plynie w porownaniu do konkurencji, ktora to niestety miazdzy Federala w kazdych innych warunkach.
Ja zdecydowanie nie polecam 595RS-R, jako daily milion razy lepsze sa Yokohama Advan Neova AD08R oraz Toyo R1R, ktore to obie obecnie uzytkuje w Ibizie.
Juz nawet glupi semislick Syron Street Race jest patrzac ogolnie wg mnie zdecydowanie lepszy od 595RS-R.
Mam rsr-y w mx-5. Na letnich pojezdzawkach sprawdza sie swietnie - spokojnie wytrzymują cały sezon(tj ok 7 pojezdzawek). To, ze pękają nierówna to wada fabryczna ale producent zapewnia, ze nie ma to wpływu na sama oponę. Wiele osób tak jeździ i nie narzeka. Na deszczu da sie jezdzic ale trzeba zachować rozsądek. Nie porównywał bym ich do advanow bo komplet federali( 15 stek) kosztuje w granicach 1000 zł a advanow w granicach 1800. To budżetowa opona i nie udaje, ze jest inaczej. Na amatorkie pojezdzawki i jazdę po mieście nie ma lepszej opony w tej cenie( podkreślam w tej cenie)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
wprawdzie nie ad08r tylko ad08 w 195/50R15 swojego czasu kupiłem nówkę za 300/szt., więc argumenty cenowe z Twojej strony mnie akurat nie przekonują.
spychu napisał "krótko" i na temat - znam gościa, wiem, że nie pier*oli głupot, więc albo ktoś skorzysta z opisu albo kupi sobie rs-r i będzie zadowolony.
Jedni piszą tak, inni inaczej... ale chyba odpuszczę Federale w takim razie.
Advany na deszczu będą się sprawować podobnie jak Federale? Rozumiem, że zyskam trochę trakcji w temperaturach +- 15C w porównaniu do Federali?
Advany nie beda sie w deszczu sprawowac podobnie do Federala, moim zdaniem na mokrym sa MEGA ZAJ.EB.ISTE jak na semislicka, wracalem z Wroclawia do Lodzi po S8 podczas dosc duzego opadu deszczu ze stala predkoscia 160km/h bez pieluchy na dupie.
Na Advanie i R1R trakcja w 15'C jest :)
Na Federalu podczas siapiacego deszczu gdzie droga byla ledwo wilgotna a nie mokra, przy 200 bylem posrany jak noworodek.
Wg mnie Advan Neova to najlepiej dzialajacy semislick w deszczu na jakim do tej pory mialem okazje jezdzic.
nie wiem o ile lepsza jest ad08r od ad08 (którą miałem), ale odnośnie jazdy w deszczu też byłem mocno zaskoczony - pozytywnie.
Czy ktoś na forum używa Uniroyal MS Plus 77? Jakieś opinie na ich temat?
spychu, wierzba... dzięki za rzetelne informacje. :) Decyzja podjęta w takim razie, będę brał advany.
3. popekaly w ****u po 1500km
na jakim cisnieniu jezdziles?
bo ja pakowalem po 2.8 na torze na zimne opony czyli po rozgrzaniu grubo ponad 3 mialy i zjechalem je do zera i zero pekniec? dot 2014
na miasto tylko ad08:D
na jakim cisnieniu jezdziles?
2.2b na zimno, 195/50/15
2.2b na zimno, 195/50/15
to niemam pojecia dlaczego popekaly , ja zjechalem dwa komplety i nic
a jezdzil ktos na Achilles 123S ?
Czy ktoś kojarzy może kiedy ceny opon zimowych zaczynają rosnąć? Ostatnio obserwuje ruchu na oponeo i spadło kilka zł w dół. Czy raczej marne szanse że uda się kupić taniej przed sezonem w tym roku?
Za tydzień-dwa zaczną iść w górę.
pawelwlkp91
19-09-15, 21:21
Potrzebuje informacji jakie najlepiej kupić opony na 1/4 mili klasa drag(nie musi mieć homologacji drogowej) rozmiar felgi 15 cali tylko bez opcji jakiś full profi bo aż takiego budżetu nie mam :-P
Jak ma być budżetowo to chyba nic poza Profilem XR01 w mieszance super miękkiej lepszego nie będzie.
Jaka moc auta?
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Witam.
Civic ej6, gleba chyba -40. Aktualnie mam felgi 15 cali i opony 195/50. Zostaly mi po poprzednim aucie alumy tez 15' i chce do nich dokupic opony na zime ale chcialbym zeby auto bylo troche wyzej bo wiadomo jak to w zime bywa. I tutaj jest pytanie jakie opony najlepiej kupic zeby podniesc lekko auto a zeby nic nie obcieralo.
Hej.
Czas na zmianę zimowych kapci.
W grę wchodzi yoko v903 uniroyal ms plus 77 i firestone winterhawk 3.
Miał ktoś jakieś doświadczenia z tymi oponami i mógłby coś doradzić?
co lepsze do daily b18, t1r czy re002?
a jak wypadna re002 w porownaiu do ad08? warto do daily?
Warto, kazda cywilna opona nawet ta bardzo dobra przy AD08R wypada srednio.
Hej.
Czas na zmianę zimowych kapci.
W grę wchodzi yoko v903 uniroyal ms plus 77 i firestone winterhawk 3.
Miał ktoś jakieś doświadczenia z tymi oponami i mógłby coś doradzić?
Cześć,
ja kupiłem do EG kpl nowych Uniroyali MSplus77 w rozmiarze 195/50R15 i od dwóch lat mnie nigdy nie zawiodły. Super hamowania bez włączania ABS'u, dosyć miekkie jak to Uniroyale ale odprowadzanie wody i błota znakomite. W EP mam na zimę nowe Nokiany WR D3 205/55R16 i też jestem b. zadowolony. Pewne prowadzenie, dobre odprowadzanie wody, komfortowa przyjemna jazda na codzień. Brat ma Nokiany WR A3 225/45 R17 i też są to bardzo dobre opony - chyba najbardziej "sportowe wrażenia" spośród tej trójki - super przyczepność w zakrętach i pewność prowadzenia przy wyższych prędkościach na trasach. Na dodatek można wybrać wzmacniane z rantem ochronnym felgi oznaczenie (XL). Może to ci pomoże. Pzdr :)
Oznaczenie XL nie ma nic wspólnego z rantem ochronnym
XL to opona wzmocniona o wyższej nośności
Rial nogaro 8J x 17 h2 jakie opony na te felgi ?? jaka szerokosc profil ?? http://zapodaj.net/427a06ebc444a.jpg.html
Cześć,
ja kupiłem do EG kpl nowych Uniroyali MSplus77 w rozmiarze 195/50R15 i od dwóch lat mnie nigdy nie zawiodły. Super hamowania bez włączania ABS'u, dosyć miekkie jak to Uniroyale ale odprowadzanie wody i błota znakomite. W EP mam na zimę nowe Nokiany WR D3 205/55R16 i też jestem b. zadowolony. Pewne prowadzenie, dobre odprowadzanie wody, komfortowa przyjemna jazda na codzień. Brat ma Nokiany WR A3 225/45 R17 i też są to bardzo dobre opony - chyba najbardziej "sportowe wrażenia" spośród tej trójki - super przyczepność w zakrętach i pewność prowadzenia przy wyższych prędkościach na trasach. Na dodatek można wybrać z rantem ochronnym felgi oznaczenie (XL). Może to ci pomoże. Pzdr :)
Dziękuję za odpowiedź:)
Wczoraj zamówiłem Uniroyale. Właśnie ze względu na świetne zachowanie na wodzie i błocie pośniegowym (w internetach tak wyczytałem). W trasy za często nie jeżdżę, większość to miasto, z zapitalania na mieście w zakrętach wydaje mi się, że po ubiegłorocznym poobijaniu auta wyroslem i na takie warunki mam nadzieję, że wybrałem najlepsze, co Twoja opinia zdaje się potwierdzać. Jeszcze raz dziękuję.
Oznaczenie XL nie ma nic wspólnego z rantem ochronnym
Sorry, my bad. Często idzie to jednak w parze ;)
Cześć chłopaki,
czy vredestein quatrac 3 to dobry wybór na zimę? Czy cena 460 zł to adekwatna cena do bieżnika 7-7,5mm oraz dot z 2013 roku (195/50/15)?
Pierwszy raz będę kupował opony, w dodatku zimowe i zupełnie nie wiem, od czego zacząć...
Panowie mam 2 typy opon i nie mogę się zdecydować. Oponki do EJ9 is hatch, wybór padł na :
1.Yokohama
2. Hankook
http://www.oponeo.pl/dane-opony/yokohama-w-drive-v903-175-65-r14-82-t#100365369
http://www.oponeo.pl/dane-opony/hankook-winter-i-cept-rs2-w452-175-65-r14-82-t#95221676
Będzie jakaś różnica prócz ceny ? ktoś może jeździ na tych oponach?
grzegorz82
27-10-15, 16:46
potrzebuje kupic 2 opony całoroczne, czy możecie cos polecić co by w miare zachowywało sie namokrej jak i sliskiej nawierzchni ?
Zastanawiam sie na goodyear 4seasion bądź hankook optimo 4s.
Nie wiem ktore z tych opon beda lepsze na te warunki co wymieniłem, mam navigatory 2 ale w na mokrym zachowują sie fatalnie, wiec potrzebuje cos lepszego od tych.
http://allegro.pl/2x195-65r15-opony-bieznikowane-zimowe-asym-ciche-i5689871048.html co o tym myśleć ? warto kupić ?
w bieznikowane ogolnie bym sie nie bawil lepiej dolozyc ale w sumie 3 lata gwarancji masz wiec jak uwazasz osobiscie bym wolal dolozyc
Panowie lepiej kupić opony zimowe Matador czy chinczyka te i te nowe . Bo szukam czegoś w 17 cali głównie jazda po mieście .
Matadory zdecydowanie, sprawdzone opony, produkowane w Europie :)
Matadory zdecydowanie, sprawdzone opony, produkowane w Europie :)
Ja mam letnie i ogólnie jest ok póki bie nie pada. Bo wtedy 1.4 gubi trakcję na 2 biegu, tył ucieka a hamowanie jest w trybie 0-1 przy heblu 262mm
Jakie letnie polecacie w rozmiarze 195/50/r15? Teraz mam 205/45/r15 Toyo T1R, ale za szerokie i za niski profil jak dla mnie.
Zależy mi, żeby dobrze trzymały na suchym jak i w deszczu. Myślałem nad Continentalami ContiPremiumContact5. Może polecicie coś lepszego w cenie 900-1000zł za komplet już z ewentualną przesyłką?
Z tego co wyczytałem wcześniej i teraz to dużo pozytywnych opinii zbierają też Bridgestone Potenza Adrenalin RE002. W zależności od ceny zdecyduje się na te lub Continentale. Mam nadzieję, że dobry wybór.
Czy może zakupić Toyo T1R i tylko w innym rozmiarze niż dotychczasowy?
Jezdził ktoś na oponie 195/65R15 w civicu5gen na glebie? Wejdzie taki balon czy za wysoka?
Starstruck
30-11-15, 15:49
Ja jeździłem w VI gen na stalówce i oponą w takim rozmiarze, na glebie. Tarło przy skręcaniu, tył również tarł przy obciążeniu. Gdyby było mniejsze ET, to pewnie bym przebił oponę, bo tylny błotnik przykrywał koło.
U mnie w sedanie przy -30 tarlo przy połowie maksymalnie skręconych kołach.
Jezdził ktoś na oponie 195/65R15 w civicu5gen na glebie? Wejdzie taki balon czy za wysoka?
Robert lipa będzie... Wpadniesz w jakie kolwiek wybije i...
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
aha, no to jak lipa to lipa.
Może ktoś chce 4 zimówki w takim rozmiarze? Nalewki :)
Czy może zakupić Toyo T1R i tylko w innym rozmiarze niż dotychczasowy?
to jest bardzo słaba opona, zwłaszcza na mokrym, Zdecydowanie lepiej wypada re02, którą polecam
Panowie mam 2 typy opon i nie mogę się zdecydować. Oponki do EJ9 is hatch, wybór padł na :
1.Yokohama
2. Hankook
http://www.oponeo.pl/dane-opony/yoko...82-t#100365369
http://www.oponeo.pl/dane-opony/hank...-82-t#95221676
Będzie jakaś różnica prócz ceny ? ktoś może jeździ na tych oponach?
Też się zastanawiam nad Hankook, ktoś miał takie? Albo co w tej cenie możecie polecić ?
JakiE polecacie opony 15 calowe zimowe? żeby nie bylY szczególnie drogie. Zależy mi na bezpiecznym prowadzeniu . Ktoś miał z nimi doświadczenie z nalewkami?
JakiE polecacie opony 15 calowe zimowe? żeby nie bylY szczególnie drogie. Zależy mi na bezpiecznym prowadzeniu . Ktoś miał z nimi doświadczenie z nalewkami?
Ja nie polecam. Głośno brak trakcji hamowanie jak na lodzie miękkie na zakręcie. Dla mnie tylko na głęboki śnieg albo błoto do terenówki.
Najlepiej wśród znajomych wypada dayton jeśli chodzi o budżet.
Dzieki za szybka i konretna odpowiedz
kurde teraz 195/65R15 są markowe Continentale czy Dunlopy za nieco ponad 200 sztuka. Sprawdzone, dobre, bezpieczne. Po co kombinować z nadlewkami?
a właśnie, ma ktoś fote jak wygląda 195/65R15 w civic'u??Bo takie fajne ceny że sie zastanawiam czy do siebie nie kupić :)
Witam, przejrzałem xx stron o oponach ale nadal nie potrafię się zdecydować, co wybrać. Szukam opon do Civica EK4(195/50 R15), do jazdy codziennej+ 3-4 wypady na SuperOES(sezon trwa u mnie od marca do grudnia-jeżdżę w sumie dopóki śnieg nie spadnie). Aktualnie mam Falken ZE914 i są raczej przeciętne. Myślę o semi-slickach, przebiegi roczne robię maksymalnie 10 tys. km. Wytrzymają takie opony co najmniej 2 sezony? Na tył raczej R1R, ale nie wiem co na przód? Dobrze, gdyby się mniej więcej równo ścierały z tyłem- myślałem o Federal 595RS-R, ale różne opinie i pękanie w poprzek mnie zniechęca. Jaka jeszcze opona byłaby odpowiednia na przód?
Lepiej kupić opony w sezonie zimowym? Nie orientuję się w cenach, ale wydaje mi się że ceny są niższe niż latem- wiadomo, że chciałbym zapłacić jak najmniej i cenowo szukam w granicach 1000-1500 za komplet.
a właśnie, ma ktoś fote jak wygląda 195/65R15 w civic'u??Bo takie fajne ceny że sie zastanawiam czy do siebie nie kupić :)
Za duża opona do syfika VI.
185/60 dużo lepsze i na pewno nie będzie przycierało.
Rozglada sie ktos juz wsumie za letnimi ? Chyba okres na to dobry.
Szukam kompletu jakichs opon, do daily ale żeby dobrze trzymalo w zakretach, i na mokrym żeby nie bylo tragedii. 195/50/15.
Panowie szukam tez czegoś w rozmiarze 225/40 R18 potrzebuje do accorda coś ktoś poleci .
mam na zimowych z przodu 185/60 r15 a z tylu 185/65 r15 Nic nie obciera. Amory seryjne na sprezynach -30mm.
Słyszał ktoś może lub używał opon zimowych Seiberling Winter? To jest ponoć jakaś nowość od grupy Bridgestone i można je nabyć w super cenie.
Np. mogę mieć 205/55/16 komplet za 716zł. Czy warto?
Panowie, szukam opon letnich o wymiarach 225/40/R18
Zastanawiam sie nad ponizszymi modelami:
1) Dunlop Sport Maxx RT
2) Pirelli P Zero
3) Goodyear Eagle F1
3) Michelin Pilot Sport 3
Jakies sugestie?
Widzialem, ze na allegro mozna kupic komplety tych opon w granicach 1300-1700 zl za roczne opony nowe lub lekko uzywane
Co do Pirelli to chodzi Ci konkretnie o P Zero czy o P Zero z jakims dopiskiem Nero GT, Rosso, Direzionale ?
Ja od siebie polecam Pirelli P Zero Nero GT, jest to swietna opona zarowno na suchym jak i na mokrym. P Zero bez zadnych dopiskow w teorii powinna byc jeszcze minimalnie lepsza na mokrym. P Zero Nero ma bardzo twarda scianke boczna przez co wcale sie nie kladzie w zakretach.
Polecam tez z wlasnych doswiadczen Continental ContiSportContact5, mialem dokladnie ten rozmiar 225/40/18 przy 230KM/490Nm i sprawowal sie wysmienicie.
Dzieki za odpowiedz! Zwlaszcza jeśli chodzi o rozróżnienie poszczególnych modeli Pirelli
Ktos ma jeszcze jakies zdanie w powyższym temacie?
Spychu a jak w odniesieniu do polecanych przez Ciebie Pirelli P Zero Nero GT wypadają Bridgestone Adrenalin Re002?
Nie testowalem ich w mocnym aucie z duzym niutem z dolu, wiec sie nie wypowiadam co do porownania z P Zero Nero, w S2000 znajomego, ktora dal mi pojezdzic Adrenaliny sprawowaly sie bardzo fajnie, tak samo we wszystkich 6genach, ktorymi moglem na tej oponie jezdzic.
Bridgestone Adrenalin Re002 mam w rozmiarze 205/45/16 w DC2 i amatorsko na torze Poznań dawały pozytywnie radę, do ulicznej dynamicznej jazdy też się sprawdziły, upalać ich nie upalałem na 1/4 więc się nie wypowiem. Twarde ścianki i opona w zakrętach nie pływa ;)
Jest już Adneranlin RE003, ciekawe czy sa lepsze od RE002?
Panowie, szukam opon letnich o wymiarach 225/40/R18
Zastanawiam sie nad ponizszymi modelami:
1) Dunlop Sport Maxx RT
2) Pirelli P Zero
3) Goodyear Eagle F1
3) Michelin Pilot Sport 3
Jakies sugestie?
Widzialem, ze na allegro mozna kupic komplety tych opon w granicach 1300-1700 zl za roczne opony nowe lub lekko uzywane
mw1978 z forum ma na sprzedaż rozmiar który cie interesuje oraz model polecany przez spycha, cyt "4 opony z mojego audi s3 conti sport contact 5 w rozmiarze 225/40/18. Maja przejechane 4500km. Sa jak nowe.
Cena 1400zł + koszty wysyłki "
Jest już Adneranlin RE003, ciekawe czy sa lepsze od RE002?
W teorii powinny :)
http://paultan.org/image/2015/03/bridgestone-potenza-adrenalin-re003-1-850x488.jpg
http://paultan.org/image/2015/03/bridgestone-potenza-adrenalin-re003-2-850x504.jpg
http://paultan.org/image/2015/03/bridgestone-potenza-adrenalin-re003-3-850x475.jpg
No screeny mówią, że ma być lepiej:) Ciekawe jak z wagą, bo Re002 trochę ciężkie są w porównaniu do konkurencji...
Panowie uzytkowal ktos nexen n8000 trafilem na nie przypadkiem i sie zaglebilem w ich temacie to calkiem dobrze wypadaja.Jezdzil/jezdzi ktos na tym nie jestem do konca przekonany
Ciekawe jaka będzie cena re003? Miałem brac re002 ale chyba poczekam.
Ciekawe jaka będzie cena re003? Miałem brac re002 ale chyba poczekam.
Ciekawi mnie też ile będą ważyć. Re002 stosunkowo ciężkie są.
Można się spodziewać jakichś obniżek na RE002 gdy RE003 wejdą do sklepów?
Można się spodziewać jakichś obniżek na RE002 gdy RE003 wejdą do sklepów?
Przeważnie wejście nowego modelu opon powoduje lekki spadek cen modelu poprzedniego, ale w tym wypadku pewnie wielkość popytu będzie decydowała o cenach re002.
mam pytanie z kategorii "nie ogarniam" i liczę, że ktoś mi wyjaśni. Ogólnie zalecana opona na słupku drzwi to 185/60R14 ... ostatnio jeździłem na 195/45R16 lub 195/50R15. W wielu wątkach czytałem, że zakładanie szerszej opony "zamula" samochód (podobno nawet o jeden rozmiar). Zdaje sobie sprawę, że jest coś takiego jak opory toczenia, ale czy jeśli np. kupię opony o rozmiarze 205/45R16 z "klasą" oporów toczenia E, a wcześniej miałem rzeczone np. 195/50R15 z klasą F, to zamulę auto czy teoretycznie będzie mu lżej? Z nalepek wynika że lżej, z forumowych opinii i fizyki rozumianej na chłopski rozum ciężej bo szersza opona = większa powierzchnia tarcia, więc wydawałoby się większy opór? Mógłby ktoś wyjaśnić po której stronie leży prawda?
edit: częściowo już sobie sam odpowiedziałem - szersza opona to większa masa, czyli większy moment bezwładności koła (trudniej rozpędzić i wyhamować), do tego jeśli wybieramy większą średnicę to też większy promień koła, więc potrzeba większego momentu obrotowego na osi, żeby koło ruszyć. Poprawnie rozumuję, czy coś pomieszałem? Bo wychodzi mi teraz, że dla najlepszej dynamiki auta najlepiej zapitalać na małych kółkach.
mam problem typu co bym nie założył to i tak będzie źle ale mam do wyboru pojechać w następnej rundzie
https://www.facebook.com/BydgoskiMistrzKierownicy/?fref=photo
na oponach toyo t1r licząc że temp będzie w okolicach 5+ i mokro opony w stanie średnim,
lub założyć np na przód dunlop sp10 w średnim stanie jakieś rady ?
osobiście to chyba wybrałbym toyo ale może ktoś mnie zaskoczy opinią że dunlop na mokrym sprawdzi się lepiej
wiem żę z gówna bata nie ukręcisz ale na razie mam to co mam
mam pytanie z kategorii "nie ogarniam" i liczę, że ktoś mi wyjaśni. Ogólnie zalecana opona na słupku drzwi to 185/60R14 ... ostatnio jeździłem na 195/45R16 lub 195/50R15. W wielu wątkach czytałem, że zakładanie szerszej opony "zamula" samochód (podobno nawet o jeden rozmiar). Zdaje sobie sprawę, że jest coś takiego jak opory toczenia, ale czy jeśli np. kupię opony o rozmiarze 205/45R16 z "klasą" oporów toczenia E, a wcześniej miałem rzeczone np. 195/50R15 z klasą F, to zamulę auto czy teoretycznie będzie mu lżej? Z nalepek wynika że lżej, z forumowych opinii i fizyki rozumianej na chłopski rozum ciężej bo szersza opona = większa powierzchnia tarcia, więc wydawałoby się większy opór? Mógłby ktoś wyjaśnić po której stronie leży prawda?
edit: częściowo już sobie sam odpowiedziałem - szersza opona to większa masa, czyli większy moment bezwładności koła (trudniej rozpędzić i wyhamować), do tego jeśli wybieramy większą średnicę to też większy promień koła, więc potrzeba większego momentu obrotowego na osi, żeby koło ruszyć. Poprawnie rozumuję, czy coś pomieszałem? Bo wychodzi mi teraz, że dla najlepszej dynamiki auta najlepiej zapitalać na małych kółkach.
To, że masz tak napisane na słupku to jest 'optymalna' wyliczona przez producenta do cywilnego użytkowania auta. Zapewne jeźdżąc na różnych rozmiarach felg zauważyłeś pewną stałą i zgodzisz się ze mną, że w przypadku zwiększania rozmiaru felgi bez zmian mechanicznych pod maską przynosi to- prócz szeroko pojętego lansu na mieście wielkie nic czyli uściślając pogarsza osiągi. Naklejki- naklejkami, każdy z nas uwielbia suche dane, własna dupa i g-tech jednak wyrocznią być musi.
W konkluzji swoich własnych przemyśleń całkiem ładnie to wszystko napisałeś. Dlatego też, nie warto ulegać panującym trendom i warto wyposażyć się w jakieś 13'' do tego lepka opona i sukces murowany.
Witam,szukam letnich opon w rozmiarze 225/45/17.
Zależy mi na dobrej trakcji, oraz na tym żeby opona, nie kładła się zbytnio w, ostrzejszych zakrętach.
Poniżej przedstawiam opony, nad którymi się zastanawiam,proszę o opinie i uwagi na ich temat,które pomogą mi w ostatecznym wyborze:
-Yokohama Advan Sport V103 / V105
-Dunlop Sp Sportmaxx RT
-Bridgestone Potenza S001
-Bridgestone Potenza RE002
-Bridgestone RE070
-Pirelli P Zero Nero GT
-Continental SportContact 5
To, że masz tak napisane na słupku to jest 'optymalna' wyliczona przez producenta do cywilnego użytkowania auta. Zapewne jeźdżąc na różnych rozmiarach felg zauważyłeś pewną stałą i zgodzisz się ze mną, że w przypadku zwiększania rozmiaru felgi bez zmian mechanicznych pod maską przynosi to- prócz szeroko pojętego lansu na mieście wielkie nic czyli uściślając pogarsza osiągi. Naklejki- naklejkami, każdy z nas uwielbia suche dane, własna dupa i g-tech jednak wyrocznią być musi.
W konkluzji swoich własnych przemyśleń całkiem ładnie to wszystko napisałeś. Dlatego też, nie warto ulegać panującym trendom i warto wyposażyć się w jakieś 13'' do tego lepka opona i sukces murowany.
13" nie wejdą na hamulce... ale 195/50R15 wydają się małe jakby od taczki były :P inna bajka, że auta używam do normalnej jazdy, a nie ścigania się, także nie jest tak, że osiągi ponad wszystko. Co do zmian zauważalnych i odczuć "na własnej dupie" na większej feldze z niższym profilem jakoś szczególnie nie zauważyłem gorszych osiągów, za to każdą dziurę czuję bardzo dobrze :/
mam problem typu co bym nie założył to i tak będzie źle ale mam do wyboru pojechać w następnej rundzie
https://www.facebook.com/BydgoskiMistrzKierownicy/?fref=photo
na oponach toyo t1r licząc że temp będzie w okolicach 5+ i mokro opony w stanie średnim,
lub założyć np na przód dunlop sp10 w średnim stanie jakieś rady ?
osobiście to chyba wybrałbym toyo ale może ktoś mnie zaskoczy opinią że dunlop na mokrym sprawdzi się lepiej
wiem żę z gówna bata nie ukręcisz ale na razie mam to co mam
Faktycznie wybor raczej marny, ale wydaje mi sie ze wszelkie sciganie na tych dunlopach w ogole odpada. Nie dalbys rady skolowac jakich rainsportow? To opona na ktorej sie wygrywa w takich przejsciowych warunkach.
Faktycznie wybor raczej marny, ale wydaje mi sie ze wszelkie sciganie na tych dunlopach w ogole odpada. Nie dalbys rady skolowac jakich rainsportow? To opona na ktorej sie wygrywa w takich przejsciowych warunkach.
miałem kupić jakieś rainsporty 5mm ale jakoś zbieram na coś poważniejszego a w gratisie dostałem do testów coś dziwnego ale ze zdrowym bieżnikiem General Tire xp 2000 euro i założyłem to na przód jest troche lepiej z trakcją na starciepóźniej koła boksują a w łukach uślizg ale i tak lepiej niż na t1r
Mareczuczek
07-02-16, 19:32
Jest jakaś rozsądna opona na 14" 5,5j? 185 pewnie, 60 czy 65 żeby balona nie było i żeby coś kleiła przy ruszaniu :p
Yokohama parada spec 2
Dunlop formula R
jakieś opinie ?
Jakie polecilibyście opony 16 w rozmiarze 205/50. Auto do jazdy codziennej, bez szaleństw i upalania. Chodzą mi po głowie uniroyal rainsport 3, ale nie pogardzę jakąś dobrą radą co do opon konkurencji :)
Witam chce kupic nowe opony letnie 195/55/15 do 1000 zł jakie byscie mi poleclili najlepiej do codziennej jazdy ? ogladam kilka i mam dylemat.
moga byc dwie inne przod dwie inne tył.
cześć,
czas wybrać kapcia na lato. Pacjent to EK4 VTi, zawias kyb agx, poliuretan cały przód, tył oem honda. Cenię ekonomiczność ale też polata się mocniej w zakrętach. Rocznie ok 25kkm, teraz troche więcej, bo Chorwacja tego lata (to i zakrętów trochę będzie). Rozmiar 195/50r15. Wybór pomiędzy Vredestein Sportrac 5 / Michelin Energy Saver+ / Dunlop Sport Blueresponse / Fulda Ecocontrol HP. Którędy? :)
Którędy?
Potenza RE002 lub poczekac jak zaraz bedzie dostepna RE003.
Potrzebuję porady. Chcę założyć oponę 215/40 na felgę 17"/7". Nie będzie za szeroko? do taj pory jeździłem na 205 i miałem małe problemy z ocieraniem przy mocnym skręcie i nie chciałbym żeby wyglądało jak balonik
Potenza RE002 lub poczekac jak zaraz bedzie dostepna RE003.
gumka może i OK na szybsze pojeżdżawki, ale zupełnie nie mieści się w moich kryteriach. Z całą pewnością nie ma tu ekonomii, aquaplaning również szybko bierze górę. Obecnie zastanawiam się między bluresponse i ecocontrol.
gumka może i OK na szybsze pojeżdżawki, ale zupełnie nie mieści się w moich kryteriach. Z całą pewnością nie ma tu ekonomii, aquaplaning również szybko bierze górę. Obecnie zastanawiam się między bluresponse i ecocontrol.
To się zdecyduj, bo te dwie rzeczy które chcesz uzyskać
Cenię ekonomiczność ale też polata się mocniej w zakrętach to się raczej wzajemnie wykluczają.
Ekonomiczne kapcie nie będą Ci się dobrze trzymać w zakrętach. Ja bym brał adrenalin re003.
Ja juz sobie dalem spokoj z dalsza wypowiedzia po przeczytaniu tej ostatniej.
Najpierw o mocniejszym lataniu po zakretach a pozniej o ekonomii i aquaplaningu :D
Jezdzi ktos na oponach Toyo R888? Da sie na tym jezdzic na codzień? Jak zachowuje sie na mokrej nawierzchni? Jak dlugo sie rozgrzewa przy powolnym przemieszczeniu się? Dzieki :)
good one ;)
ezdzi ktos na oponach Toyo R888? Da sie na tym jezdzic na codzień? Jak zachowuje sie na mokrej nawierzchni? Jak dlugo sie rozgrzewa przy powolnym przemieszczeniu się? Dzieki
Dlaczego akurat wybrales R888 ? chodzi mi glownie o osiagi auta.
R888 to najgorsza z mozliwych opon na codzien jesli chodzi o semislicka, nie liczac Federala 595RS-R :D
Nie będzie za szeroko?Raczej nie, bo 215 to zupełnie normalna szerokość dla felgi szerokiej na 7".
Dlaczego akurat wybrales R888 ? chodzi mi glownie o osiagi auta.
R888 to najgorsza z mozliwych opon na codzien jesli chodzi o semislicka, nie liczac Federala 595RS-R :D
to są jakieś semislicki które dobrze działają na codzień? ;)
proste, że tak np. advan neova
Niczego jeszcze nie wybralem, zastanawiam sie czy takie cos ma sens, a pytam, bo sie nie znam. :) W takim razie jest jakas opona co nada sie na codzien, a da wiecej frajdy niz np. RE002?
proste, że tak np. advan neova
że niby która?
niczego jeszcze nie wybralem, zastanawiam sie czy takie cos ma sens, a pytam, bo sie nie znam. :) w takim razie jest jakas opona co nada sie na codzien, a da wiecej frajdy niz np. Re002?
ad08r
to są jakieś semislicki które dobrze działają na codzień? ;)
oczywiście ;) AD08R, R1R, Michelin Pilot Sport Cup+ , Sport Cup2, Pilot SuperSport i można by tak jeszcze wymieniać co jest lepsze na codzien od R888 :)
oczywiście ;) AD08R, R1R, Michelin Pilot Sport Cup+ , Sport Cup2, Pilot SuperSport i można by tak jeszcze wymieniać co jest lepsze na codzien od R888 :)
ej ej AD08R to UHP gwoli ścisłości ;)
Niczego jeszcze nie wybralem, zastanawiam sie czy takie cos ma sens, a pytam, bo sie nie znam. :) W takim razie jest jakas opona co nada sie na codzien, a da wiecej frajdy niz np. RE002?
Na codzien od RE002 dużo lepsza są:
Pirelli P Zero Nero
Yokohama Advan Neova AD08R
Continental ContiSportContact 5
Bridgestone Potenza RE050A
Pierwsze dwie użytkuje w Ibizie, pozostałe miałem w innych moich samochodach, na RE002 sporo jezdzilem i są jak dla mnie bardzo słabe na mokrym w porównaniu do powyższych. Na suchym akceptowalne i w autach do okolic 200KM ogarniajace, chociaż i tak uważam, ze P Zero Nero jest sporo lepsze i na suchym.
Dlatego zapytalem o osiągach auta bo to ma kolosalne znaczenie czy opona bedzie wystarczajaca czy nie :)
Napiasz jeszcze w jakim rozmiarze tych opon szukasz :)
To się zdecyduj, bo te dwie rzeczy które chcesz uzyskać to się raczej wzajemnie wykluczają.
Ekonomiczne kapcie nie będą Ci się dobrze trzymać w zakrętach. Ja bym brał adrenalin re003.
OK nie napisałem że zakręty from time to time i raczej dla zabawy a nie w zawodach. Nie napisałem też że furacz to daily car, sądziłem że po tym co napisałem jest to jasne. Kolejna rzecz to dałem 4 opcje laczków pośród których chcę dokonać wyboru - nie prosiłem o propozycje marki i modelu. Zatem sprecyzuję - czy ktoś testował FULDA Ecocontrol i DUNLOP Bluresponse? Najlepiej w rozmiarze 195/50r15, choć nie jest to tak istotne na chwilę obecną.
stary jak chcesz się nie zabić to unikaj tych Ecocontrolów :P
stary jak chcesz się nie zabić to unikaj tych Ecocontrolów :P
istotna informacja - korzystałeś? Reklamują się nie najgorzej, statystyczne parametry też podobne. Różnica pomiędzy ecocontrol i bluresponse to wprawdzie kilka złotych. Cena akurat w tym wypadku nie jest dla mnie czynnikiem decydującym o wyborze. Ciekawi mnie opinia osób, które korzystały i z jednego i drugiego. Z racji tego, że fura używana jest na co dzień, jeżdżę na różnych dystansach, kwestie ekonomiczne - dotyczące nie tyle spalania co stopnia ścieralności - oraz komfort jazdy na suchej i mokrej nawierzchni są dla mnie istotne. Ponadto w tym roku pojeżdżę trochę w różne miejsca kontynentu. Moja codzienna jazda mieści się w granicach kultury jazdy przeciętnych użytkowników drogi - nie upalam publicznie, nie ustawiam się na prostą, nie prowokuję innych. Okazjonalnie pokonam jakiś odcinek nieco szybciej lub weekendowo wybiorę się na tor - tyle. Dlatego też odrzucam opony bardziej sportowe. Wybrałem 4 modele - Vredesteiny Sportrac 5 miałem w poprzednim aucie, były ok, ale dość szybko się ścierały. Z pozostałych nie korzystałem, ale ecocontrol i bluresponse brzmią obiecująco, jeśli chodzi o moje zapotrzebowanie na najbliższe 2 sezony. Nikt nie mówi, że będę jeździł resztę życia na tych właśnie kapciach ;).
ta korzystałem i tragedia panie, ścierać się nie chciały a przyczepność w deszczu zerowa :/
dobrze wiedzieć :) zatem potwierdziły się moje przeczucia co do finalnego wyboru - dzięki śliczne ;)
Na codzien od RE002 dużo lepsza są:
Pirelli P Zero Nero
Pierwsze dwie użytkuje w Ibizie, pozostałe miałem w innych moich samochodach, na RE002 sporo jezdzilem i są jak dla mnie bardzo słabe na mokrym w porównaniu do powyższych. Na suchym akceptowalne i w autach do okolic 200KM ogarniajace, chociaż i tak uważam, ze P Zero Nero jest sporo lepsze i na suchym.
Dlatego zapytalem o osiągach auta bo to ma kolosalne znaczenie czy opona bedzie wystarczajaca czy nie :)
Napiasz jeszcze w jakim rozmiarze tych opon szukasz :)
Dzieki za owocna odp. Honda Zgnilek z D15B7, niemal seryjny, wiec moc oszałamiająca ;) A rozmiar to standardowy Civikowy, pitnascie cali. Szybkosc zurzycia jest dla mnie nieistotna. Autko w sumie używane jest tylko raz w miesiacu, ale jezdzi nim rowniez moja dziewczyna, wiec istotne jest dla mnie aby opony byly responsywne jak najszybciej po rozpoczeciu jazdy i spisywaly sie w roznych warunkach.
w nic droższego od re002 nie zainwestowałbym do d15
A rozmiar to standardowy Civikowy, pitnascie cali.
No i sie wyjasnilo wszystko bo P Zero Nero, SportContact5 i RE050A nie ma w pitnastu calach :D
Najrozsadniejszym wyborem jakosc do ceny w tym rozmiarze jest RE002, chociaz ja bym poczekal jeszcze chwile i zobaczyl jaka bedzie cena RE003.
Miałem RE002 i zminialem na p zero nero GT. W accordzie k24 . A wcześniej miałem pirelli w civic i były bardzo dobre jak na mokrym.i suchym.
w nic droższego od re002 nie zainwestowałbym do d15
Dlaczego?
Dzieki Spychu. RE002 juz objezdzam w Prelude i spisuje sie ciekawie. Jednak w wiekszej siostrze Civica jest seryjne zawieszenie.
Zawieszenie nie ma tutaj zadnego znaczenia.
To moze jeszcze inne pytanie, czy cena tej opony gra jakas role ? jesli tak to jaka maksymalna za sztuke jest przez Ciebie akceptowalna ?
RE002 wychodzi najtaniej liczac stosunek cena / jakosc bo w tym rozmiarze kosztuje srednio ok 200zl / szt. Oczywiscie sa opony lepsze od niej ale tez i zdecydowanie drozsze.
Jesli nie przeszkadza Ci to, ze wydasz na komplecie 700zl wiecej niz za RE002 to bierz Yokohame Advan Neova AD08R 195/50/15.
Ale oczywiscie ze zawieszenie gra role. Powiedzialbym ze najwieksza ;) Granica ceny to 500 zl szt. Ale miloby byloby sie zmiescic w 1500 zl za komplet.
Ale oczywiscie ze zawieszenie gra role. Powiedzialbym ze najwieksza
A ja, ze jest wazne ale na smiec oponie ..uja pomoze i zbierze lanie od serii na bardzo dobrej gumie ;)
Granica ceny to 500 zl szt. Ale miloby byloby sie zmiescic w 1500 zl za komplet.
Advan Neova AD08R
To racja, ale mi chodzilo raczej o to, ze lepszy zawias plus lepsza opona da ogromną roznice w stosunku do serii, nawet w takim slabiutkim zgnilku.
A jak wypadnie parada spec 2 do re002? Warto wogle sie zastanawiac nad parada? Cena podobna.
Starstruck
25-02-16, 21:11
Miałem Parady na przodzie. Na pewno są duuużo głośniejsze w porównaniu do RE002.
Głośność nie będzie stanowiła problemu. Na mokrym zawsze jeżdżę bardzo wolno więc też nie biorę tego pod uwagę. Bardziej chodzi mi o zachowanie tych opon na suchym
Na wodzie wg mnie Parada to dramat :)
RE002 jest duzo lepsze na mokrym, mimo, ze tez nie powala.
Na suchym bym je postawił na bardzo podobnym poziomie.
Idzie lato, potrzebuję kupić opony. Problem jak zwykle ten sam. Według ADAC'a w wielu testach i różnych rozmiarach opon wygrywają cały czas Goodyear Efficient Grip Performance i Dunlop Sport bluResponse.
Jak zwykle dylemat, które?
Według ADAC'a Goodyear:
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2014_Sommerreifen_Test_195_65_R15_Details.aspx?tes tId=152&recordId=3226
Według ADAC'a Dunlop:
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2014_Sommerreifen_Test_195_65_R15_Details.aspx?tes tId=152&recordId=3227
Niby test wygrał Goodyear ale jak wejdzie się właśnie w te linki wyżej to Dunlop wygląda, że ma lepsze noty ( poza komfortem ) od goodyeara.
Obie opony to na pewno dobre, markowe kapcie ale weź się zdecyduj jak obydwie polecają i obydwie są super :p
Może ktoś na nich kiedyś ganiał i pomoże mi się zdecydować.
Opony mają być przede wszystkim bezpieczne ( to jest numero uno czyli prowadzenie, hamowanie, reakcja itd ), dobre na mokrym ( ze względu, że często u nas pada ), ciche jeśli się da.
Oczywiście szukam 195/50/15.
Ktoś, coś?
Jeszcze ktos bierze powaznie testy ADAC po tych aferach? :P
Wez rainsporty albo adrenaliny i nie kombinuj ;)
Nie wezmę rainsportow bo maja miekka ściankę boczną i po 3 kompletach tych opon nigdy nikomu ich nie polecę ani nie kupię.
Adrenaliny fajne, ale głośne i niepotrzebne w D15 na codzien. Poza tym są słabe na deszczu.
Nie wiem czy wierze. Zawsze uważałem, że można im ufać. Mieli jedną wpadne ale może się ogarnęli.
Starstruck
04-03-16, 13:13
A jeździł Pan, że wie, że głośne :)? Adrenaliny dają radę i w tej kasie naprawdę są git. I wcale nie są do dupy na deszczu. Po prostu trochę gorsze od jakichś typowo miejskich continentali czy miszelinów. A w deszczu przecież i tak się nie zapier*ala :). Za ok. 850 zł + ok. 50 zł przesyłka za nowe opony to moim zdaniem fajna opcja. Jak chcesz to dam Ci moje gumy zmacać :p.
maja miekka ściankę boczną
co nie zmienia faktu ze wygralem na nich wiele zawodow w deszczowych warunkach, gdzie rywalizowalem z deszczowymi slickami.
Twarda scianka nie jest imho najwazniejsza na codzien.
co nie zmienia faktu ze wygralem na nich wiele zawodow w deszczowych warunkach, gdzie rywalizowalem z deszczowymi slickami.
Twarda scianka nie jest imho najwazniejsza na codzien.
Wiem, wiem, że są bardzo dobre na deszczu i nie dziwie się, że ich używasz. Wytłumaczę dlaczego tak napisałem.
Dlatego, że 3 komplety opon wyząbkowały mi się ( rainsportów i rainexpertów ) pomimo, że geometria idealnie, luzów w zawiasie brak, auto jeździło i skręcało jak trzeba a po półtora sezonu opony były tak wyząbkowane, że aż drżała kierownica i mega huczały ( jak rozpadające się łożysko ).
Dlatego tak się do nich cholernie zniechęciłem.
A jeździł Pan, że wie, że głośne :)? Adrenaliny dają radę i w tej kasie naprawdę są git. I wcale nie są do dupy na deszczu. Po prostu trochę gorsze od jakichś typowo miejskich continentali czy miszelinów. A w deszczu przecież i tak się nie zapier*ala :). Za ok. 850 zł + ok. 50 zł przesyłka za nowe opony to moim zdaniem fajna opcja. Jak chcesz to dam Ci moje gumy zmacać :p.
Kuszą. Wiem jakie są bo gadałem ze spychem. Na suchym podobno bardzo dobre lecz głośnawe natomiast na deszcz są podobno słabsze. Kuszą mnie jeszcze RE003 tylko jeszcze ich nie ma a patrząc na to co czytam to podobno właśnie są głównie lepsze na mokrym niż RE002. Tylko jeszcze ich nie ma w sprzedaży stąd pomyślałem o Goodyear'e i Dunlop'ie :(
Które gumy chcesz mi dać zmacać bo zaczynam się bać? :p
Gorliś, jakby Ci się opony podwijały do połowy szerokości felgi jak Klochowi, to inaczej byś śpiewał...
Sorry, nie umiałem się powstrzymać! :p
Gorliś, jakby Ci się opony podwijały do połowy szerokości felgi jak Klochowi, to inaczej byś śpiewał...
Sorry, nie umiałem się powstrzymać! :p
Trochę nie widzę związku no ale dobra.
Bierz adrenaliny! Ja teraz sporo na nich pojezdziłem i jestem bardzo zadowolony i wcale tak nie jest, że na mokrym jest słabo (też zależy co chcesz robić jak pada) dają rade i pewność prowadzenia. Chcesz to Cię nawet przewiozę po paru winklach.
Chcesz to Cię nawet przewiozę po paru winklach.
A chce. :)
A chce. :)
Numer znasz ;)
Numer znasz ;)
Myślę jeszcze o RE003. Tylko ich nie można jeszcze kupić...
To poczekaj bedzie co porownywac ;)
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Hmm, no ja problemu z zabkowaniem nie mam, ale tez na rainsporcie jezdze tylko w warunkach przejsciowych miedzy jesienia a zima, na suche warunki uzywam czego innego.
re002 sa teraz w dobrej cenie, ale moze jak juz re003 bedzie ogolnodostepne to bedzie jescze lepiej? Ciezko powiedziec.
Hmm, no ja problemu z zabkowaniem nie mam, ale tez na rainsporcie jezdze tylko w warunkach przejsciowych miedzy jesienia a zima, na suche warunki uzywam czego innego.
re002 sa teraz w dobrej cenie, ale moze jak juz re003 bedzie ogolnodostepne to bedzie jescze lepiej? Ciezko powiedziec.
Dostałem cynk na Continentale Premium Contact 2 ( NOWE ) za 50% ceny nowych z oponeo czy innego serwisu.
Nie wiem czy to jumane czy kij wie o co chodzi ale faktycznie są nowe i raczej lipy być nie powinno. Zobaczymy, potestujemy i sam się wypowiem. Za takie pieniądze to grzech nie brać. :)
Nowe z jakim dotem? Jak nowe, ale leżaki magazynowe, to nie kupuj.
Kamil_Taki
10-03-16, 21:05
Poproszę o jakie zdanie na temat opon dębica presto 195/55r15 opony letnie nowe dwa miesiące mają, mam okazję za grosze kupić warto? Testował ktoś jak to się zachowuje na mokrym a suchym?
Jak za grosze, to każdą nową oponę warto kupić.
Dobra, bez bicia się przyznaję, że przeczytalem może dwie ostatnie strony i nie mają one dużego sensu według mnie, to zadam pytanie:
Potrzebuję gumy 225/45 R17 do auta, które jeździ często z dwójką z przodu po autostradach i jest w długich podróżach. Potrzebuję opon bezpiecznych, cena jest trzecioplanowa. Co teraz jest warte uwagi? To Skoda Superb, więc nie potrzeba mi info o nalewkach Profila :) Cywilna, dobra opona. Ktoś coś?
Saiti to może zainteresuj się oponami Yokohama Advan Neova AD08R ? Mówią, że to najszybsze uliczne gumy na świecie:)
Poproszę o jakie zdanie na temat opon dębica presto 195/55r15 opony letnie nowe dwa miesiące mają, mam okazję za grosze kupić warto? Testował ktoś jak to się zachowuje na mokrym a suchym?
Jak za grosze, to każdą nową oponę warto kupić.
Chyba nie wiesz co piszesz. Przejedź się na takiej dębicy i dopiero wtedy możemy porozmawiać. Śmieć idealny do fiata 126p nie zachowujący się bezpiecznie ani na suchym ani na mokrym ( tutaj to już w ogóle jest jakieś nieporozumienie ). Więc skończ gadać głopoty.
Starstruck
11-03-16, 10:29
Hola hola, maluch też zasługuje na dobrą oponę. Sam wiem, jak mój jest na kartoflach i jak troszkę popada, i każdy łuk już mnie zarzuca.
Hola hola, maluch też zasługuje na dobrą oponę. Sam wiem, jak mój jest na kartoflach i jak troszkę popada, i każdy łuk już mnie zarzuca.
zwłaszcza jak ktoś "kaszlakiem" trochę bardziej dynamicznie lata np. tak jak tu:
https://www.youtube.com/watch?v=YdBuwzRAEAw
Dobra, bez bicia się przyznaję, że przeczytalem może dwie ostatnie strony i nie mają one dużego sensu według mnie, to zadam pytanie:
Potrzebuję gumy 225/45 R17 do auta, które jeździ często z dwójką z przodu po autostradach i jest w długich podróżach. Potrzebuję opon bezpiecznych, cena jest trzecioplanowa. Co teraz jest warte uwagi? To Skoda Superb, więc nie potrzeba mi info o nalewkach Profila :) Cywilna, dobra opona. Ktoś coś?
Pirelli P ZeroNero, Continental SportContact5, Bridgestone Potenza RE050A
Wg mnie nie ma lepszych cywilnych opon.
P ZeroNero mam w Ibizie, świetna opona na codzien do mocniejszego auta, którym jezdzisz szybciej, często lata 200-250km/h
SportContact5 miałem w V50 przy 230KM/490Nm, bardzo dobra opona, często latała 250km/h
RE050A miałem w Sportbacku przy 230KM/440Nm, również mega zadowolony, często latała powyżej 200km/h
Wszystkie te opony przy tych prędkościach są ciche, zapewniają rewelacyjne trakcje na suchym i działają bardzo dobrze na mokrym.
Jednym słowem, działają tak jak na porządne UHP przystało :)
Saiti to może zainteresuj się oponami Yokohama Advan Neova AD08R ? Mówią, że to najszybsze uliczne gumy na świecie:)
AD08R do Superba, bez przesady.
Mam AD08R do upalania w Ibizie i mimo wszystko trzeba na mokrym nieco bardziej uważać niż na P ZeroNero mimo tego, ze radzi sobie również bardzo dobrze.
Chyba nie wiesz co piszesz. Przejedź się na takiej dębicy i dopiero wtedy możemy porozmawiać. Śmieć idealny do fiata 126p nie zachowujący się bezpiecznie ani na suchym ani na mokrym ( tutaj to już w ogóle jest jakieś nieporozumienie ). Więc skończ gadać głopoty.
Jezdziles na debicy presto?
Bo wydaje mi sie, ze opinia z dupy albo zaslyszana od innych fachowcow.
Opona Tania, budzetowa wiec nie ma co sie spodziewac po niej, ale w swojej klasie absolutna czolowka. Przejezdzilem na debicach półtorej roku i naprawde mogę powiedziec, ze bylem zaskoczony pozytywnie. Ścieralność bardzo dobra, hamowanie na suchym ok, na mokrym dosyć późno blokowala przy hamowaniu, ale trzeba bylo używać hamulca z wyczuciem. Jest miekka opona i przy ostrzejszym wejściu w zakręt plywa ale można to bez problemu oponować. Moje ek4 prowadzilo sie przewidywalnie. W deszcz nie jeździłem szybko, ale ekspresowka w dosyć mocne opady 160 bez stresu.
Do samochodu na codzien poecilbym. Ja wiem, ze wszyscy tu zakładają Bridgestone, Pirelli, Yokohamy, continentale, federale a reszta to chlam i gowno i nic innego nie zakłada, ciekawe czy chociaż 50% użytkowników używa tych opon wykorzystując ich potencjał. Szkoda, ze możliwość porównania i wiedzy ma tylko kilka osób a reszta tylko powtarza.
Dokładnie takie samo odczucia jak kolega Smok. Jest lekko miękka przy ostrzejszym wejściu w zakręt, ale do cywilnej jazdy jak najbardziej OK, w dodatku w moim odczuciu opona jest b. cicha. Jeżdżę na 195/60R15 w Civic VII. Kolega na taxi w Audi A4 też sobie chwali 205/55R16.
Panowie, co polecicie do 1,7 125KM na codzien , wczesniej mialem nankangi ns2 i sprzedalem ,cos z rantem ochronnym i nie plastikowe?
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
Więc skończ gadać głopoty.Jak zawsze przepraszam szanownego pana motoryzacyjnego eksperta co bije w opony 3 bar i zawieszenie usztywnia mu się od schodzenia w dół. Postaram się już nigdy więcej nie napisać niczego, z czym będziesz się musiał nie zgodzić, bo inaczej ktoś jeszcze zapamięta, potem się zabije i będzie lipa.
PS.
Głupoty. Inne U.
Kamil_Taki
11-03-16, 17:30
Dzięki za kilka cennych rad, półka wyżej opony Continental paxaro 195/55 - R15 poproszę o trzy grosze od Siebie o oponach komplet 800 zł. Kupi co dobrego w tej cenie?
Jezdziles na debicy presto?
Bo wydaje mi sie, ze opinia z dupy albo zaslyszana od innych fachowcow.
Opona Tania, budzetowa wiec nie ma co sie spodziewac po niej, ale w swojej klasie absolutna czolowka. Przejezdzilem na debicach półtorej roku i naprawde mogę powiedziec, ze bylem zaskoczony pozytywnie. Ścieralność bardzo dobra, hamowanie na suchym ok, na mokrym dosyć późno blokowala przy hamowaniu, ale trzeba bylo używać hamulca z wyczuciem. Jest miekka opona i przy ostrzejszym wejściu w zakręt plywa ale można to bez problemu oponować. Moje ek4 prowadzilo sie przewidywalnie. W deszcz nie jeździłem szybko, ale ekspresowka w dosyć mocne opady 160 bez stresu.
Do samochodu na codzien poecilbym. Ja wiem, ze wszyscy tu zakładają Bridgestone, Pirelli, Yokohamy, continentale, federale a reszta to chlam i gowno i nic innego nie zakłada, ciekawe czy chociaż 50% użytkowników używa tych opon wykorzystując ich potencjał. Szkoda, ze możliwość porównania i wiedzy ma tylko kilka osób a reszta tylko powtarza.
Gdybym na niej nie jeździł to bym się nie wypowiadał. Według mnie nie jest tak dobra jak inne modele opon, na których jeździłem i na pewno bym ich nie kupił. Wolałbym poczekać bo pogoda jeszcze niepewna, odłożyć kolejny miesiąc coś do skarpety jak nie mam pieniędzy na już i kupić coś lepszego.
Jak zawsze przepraszam szanownego pana motoryzacyjnego eksperta co bije w opony 3 bar i zawieszenie usztywnia mu się od schodzenia w dół. Postaram się już nigdy więcej nie napisać niczego, z czym będziesz się musiał nie zgodzić, bo inaczej ktoś jeszcze zapamięta, potem się zabije i będzie lipa.
Nie przepraszaj mnie, po prostu się nie udzielaj.
Kilka osób oprócz mnie tłumaczyło Ci już te wszystkie rzeczy, które cały czas próbujesz mi wytknąć i skoro nie załapałeś do tej pory to już nie załapiesz ale chociaż nie pisz już tego bo ja zawsze Ci będę odpisywał właśnie w ten sposób - może dotrze.
PS.
Głupoty. Inne U.
Widocznie słownik chciał coś innego napisać bo problemów z gramatyką nie mam. Zwykła pomyłka. Mam poprawić czy przebolejesz to jakoś?
Gdybym na niej nie jeździł to bym się nie wypowiadał. Według mnie nie jest tak dobra jak inne modele opon, na których jeździłem i na pewno bym ich nie kupił. Wolałbym poczekać bo pogoda jeszcze niepewna, odłożyć kolejny miesiąc coś do skarpety jak nie mam pieniędzy na już i kupić coś ?
To może Ty byś nie kupił, dla niektórych 100 zl to duza roznica przy komplecie opon.
A to, ze to śmieć nadający sie do fiata 126p to taka uwaga możesz sobie wsadzić w buty wyższy będziesz. Zartowales czy chciales zobrazować ta opona na bazie tego tekstu jest absolutnie nie trafione. Ja jeździłem na Dębicy kawałek czasu, ojciec jeździ na nich od 10 lat i ani on ani ja nikogo nie zabiliśmy. Do spokojnego przemieszczania sie z punktu A do B sa wystarczające.
Kilka osób oprócz mnie tłumaczyło Ci już te wszystkie rzeczyNo teraz to wygrałeś!!!!! Jak do tej pory to absolutnie wszyscy bez wyjątku darli z Ciebie łacha jeśli chodzi o stabilizatory, zawias i opony, ale widzę, że w Twoim świecie jest trochę inaczej...
Także tego, no, to ja już pójdę, bo robi się dziwnie :D
I nie kupujcie Dębicy, bo Kloch ledwo uszedł na nich z życiem jak popadało.
No teraz to wygrałeś!!!!! Jak do tej pory to absolutnie wszyscy bez wyjątku darli z Ciebie łacha jeśli chodzi o stabilizatory, zawias i opony, ale widzę, że w Twoim świecie jest trochę inaczej...
Także tego, no, to ja już pójdę, bo robi się dziwnie :D
I nie kupujcie Dębicy, bo Kloch ledwo uszedł na nich z życiem jak popadało.
Ze stabilizatorem zdaje się, że chyba wyjaśniłem. Natomiast co do reszty nie dałeś sobie przetłumaczyć. Widocznie już nie da rady. Wrzucałem nawet zdjęcia ale widocznie i to nie dotarło. Pozostaje jakiś lekarz specjalista lub może trochę praktyki bo to co w teorii sobie wymyślisz nie zawsze zgadza się z rzeczywistością.
Możesz już iść.
Nie musiałem uchodzić z życiem. Po prostu nie polecam tych opon z powodów wymienionych wyżej. Mogę mieć takie zdanie o nich skoro na nich jeździłem i takie ono właśnie jest.
Podsumowując.
Kupujcie Dębicę. Kolega Markos zapewnia, że to jedna z lepszych opon i będziecie się czuli na niej mega bezpiecznie. Szczególnie polecana na TA lub KJSy jednakże można jej używać jedynie na ciśnieniu takim jak przewiduje fabryka.
Grzybohun94
14-03-16, 18:44
skończcie srać żarem. Proszę. To i tak nic nie wniesie do tematu opon...
Mnie interesuje co byście polecili tak do 180 zł za sztukę 195/45/16 lato. Potrzebuję 2 sztuki bo moje Federale po 2,5 sezonie nadają się do śmieci (przednie bo tylnie jeszcze pojeżdżą). Jazda po mieście głównie bez szaleństw.
co za federale miales ? ja smigam na federal 595 evo i zlego slowa nie pwoeim na nie ;) kleja super, zuzycie na przecietnym poziomie;)
595 SS, tylko którąś tam literkę mam chyba nie W tylko V albo na odwrót, tak czy siak na mokrym koszmar a do tego szybko się zużyły, a więc?
Pany potrzeba opon w rozmiarze 195/50/15. Co z tej trójki będzie najrozsądniejszym wyborem:
1. Bridgestone Potenza Re002 ~210pln
2. Uniroyal Rainsport 3 ~ 185pln
3. Dunlop SP Sport Bluresponse ~ 219pln
Ewentualnie jakie jeszcze opony warte były by rozważenia w okolicy 200pln? Autko to civic ej9; jazda na ogół spokojna, od czasu do czasu agresywniej, ale bez szaleństw. Hałas i komfort bez znaczenia raczej. Na mokrym ma być w miarę przewidywalnie. Do tej pory faworytem była re002.
Nie wie ktoś kiedy pojawia sie re003?
Czym sie roznia opony:
1. Pirelli P Zero
2. Pirelli P Zero Nero
3. Pirelli P Zero Nero GT ??
Szukam opon w rozmiarze 225/50r17 i widze ze nr 1 albo juz sprzedaja albo nie ma ich w tym rozmiarze.
Zalezy mi na dobrej trakcji na suchym i na mokrym lacznie z duzymi predkosciami na autostradzie, ale tez zeby nie scieraly sie jakos mega szybko. Auto to Accord VIII 2.2 idtec w przyszlosci z malym chipem.
A moze inna opona mniej wiecej w tym przedziale cenowtm czyli kolo 500 zl/szt ??
P Zero to zupelnie inny model niz P Zero Nero a P Zero Nero GT to taki upgrade/modyfikacja P Zero Nero (ktora juz produkowana nie jest) :)
P Zero to zupelnie inny model niz P Zero Nero a P Zero Nero GT to taki upgrade/modyfikacja P Zero Nero (ktora juz produkowana nie jest) :)
A jak spawdzaja sie te Pirelli P Zero Nero GT ?
Jakies inne propozycje ?
Na przelomie kilku ostatnich stron pisalem dzisiatki razy na temat P Zero Nero GT i innych propozycji ;)
Na przelomie kilku ostatnich stron pisalem dzisiatki razy na temat P Zero Nero GT i innych propozycji ;)
Czytam ten temat od jakiegos czasu i widzialem co pisales.
Nie ma nic na temat Pirelli P Zero Nero GT, dlatego dopytywalem jakie sa roznice miedzy nimi.
Pisales o oponach:
Pirelli P Zero Nero
Rozumiem ze Pirelli P Zero Nero GT rowniez sa warte polecenia ? Czy moze jednak lepiej wybrac ktores z powyzszych ?
panowie a uniroyal rainsport 3 ? nie za miękie to ? mialem wczesniej toyo t1r ale szczerze mowia szału nie ma na mokrym to już w ogole. kupilem teraz 195/50r15 2 szt. uniroyal i nie wiem czy nie wziac tym razem 45 profil na przód czy zostawic 50 ?
W zamysle piszac o P Zero Nero mialem wlasnie GT bo nie idzie juz kupic P Zero Nero bez GT i tylko takie uzytkuje zarowno w 195/45/16 jak i 205/45/16
W zamysle piszac o P Zero Nero mialem wlasnie GT bo nie idzie juz kupic P Zero Nero bez GT i tylko takie uzytkuje zarowno w 195/45/16 jak i 205/45/16
A co bys wybral
Pirelli P Zero Nero GT
?
Samochod nie bedzie jezdzil po zadnym torze. Opony na codzien z dobra trakcja na suchym i mokrym, zeby dobrze trzymaly w zakretach, dobrze spisywaly sie na autostradzie przy dluzszych trasach, ale zeby tez przy 410-420 Nm momentu nie zrywaly trakcji przy ruszaniu.
Patrzac po parametrach opon chyba warto doplacic pare zl i wybrac Continentala ? No i teoretycznie maja mniejsze opory toczenia co przelozy sie na wolniejsze zuzycie tylko czy maja tak dobra trakcje jak P Zero Nero GT ?
Maja dobra trakcje mialem je przy 490Nm, niemniej jednak Pirelli ma sporo twardsza scianke boczna i bardziej mi odpowiada.
Na mokrym obie wg mnie dzialaja tak samo bardzo dobrze, na suchym w zakrerach mniej kladzie sie Pirelli, trakcyjnie na suchym podobne. Jedne i drugie zuzywaja sie tak samo.
Ok. Dzieki za odpowiedz.
Jako ze Pirelli sa prawie stowke na sztuce tansze to chyba na nie sie skusze.
Mam takie pytanie. Szwagierka szuka opon do Audi A3 z 1998r. Fabrycznie montowano tam 195/65.15' I kupiła by takie bez problemu,ale pojawia sie Ale :p
Mianowicie ma założone zimówki obecnie po poprzedniku które są Nalewkami mają rozmiar 195/65 i wyglądają jak by były mega balony.
Czy to jest tak że nalewki są wyższe niż podaje się na oponie na którą wykonano nalew? Z racji że było to wykonane już na jakąś warstwę gumy? Bo jej się to nie podoba i chciała by oponki z mniejszym profilem. I tu się borykamy,czy na normalnej oponie z fabrycznym profilem będzie też taki balon? Orientuje się ktoś?
Siema, miał ktoś z tu obecnych do czynienia z oponami michelin crossclimate? :D Może coś na ich temat powiedzieć?
Mam takie pytanie. Szwagierka szuka opon do Audi A3 z 1998r. Fabrycznie montowano tam 195/65.15' I kupiła by takie bez problemu,ale pojawia sie Ale :p
Mianowicie ma założone zimówki obecnie po poprzedniku które są Nalewkami mają rozmiar 195/65 i wyglądają jak by były mega balony.
Czy to jest tak że nalewki są wyższe niż podaje się na oponie na którą wykonano nalew? Z racji że było to wykonane już na jakąś warstwę gumy? Bo jej się to nie podoba i chciała by oponki z mniejszym profilem. I tu się borykamy,czy na normalnej oponie z fabrycznym profilem będzie też taki balon? Orientuje się ktoś?
Tak ja mierzylem wlasnie ten rozmiar I nie powiem Ci dokladnie o ile, ale nalewki w porownaniu do opony normalnej duzo wyzsze.
Efekt balona zalezy tez od szerokosci felgi.
Dayton D320 w rozmiarze 195/50/15 - jakieś opinie? Mówimy o nowych 2016r. w cenie po 160zł/1szt. czy jednak Bridgestone Potenza RE002 także nowe rzecz jasna.
Auto to Civic 1.4, za niedługo wracam do seryjnego zawieszenia, żadnych torów już nie będzie, także opona ma spełniać swoje zadanie tylko i wyłącznie w mieście i krótkiej trasie (do 150km). Prędkości w trasie to max 110-120km/h. Co istotne? Opona ma hamować na deszczu oraz na suchym i nie wytwarzać mega hałasu, stąd nie szukam "jodełek".
Panowie, mam dylemat. Seryjna opona w samochodzie wynosi 225/70/16, planuje zmiane na 205/70/16. Czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi czy zmniejszenie szerokości opony bardzo negatywnie wpłynie na właściwości jezdne? Mam okazje zakupu nowych opon w bardzo dobrej cenie z tymże w rozmiarze który podałem wyżej. Pacjent to Suzuki Grand Vitara (tak wiem że to nie Honda ale tez japonczyk :P), używany delikatnie bez zadnych szalenstw w miejskiej jezdzie i czasami w lekkim terenie.
Co sądzicie o oponach Falken ZE 914; HANKOOK VENTUS S1 EVO K107; TOYO PROXES CF2; Uniroyal Rainsport 3.
Co ewentualnie innego warto szukać w rozmiarze 195/45R16 lub 205/45R16 w budżecie ok 1000 zł za komplet?
Hałas czy oszczędność paliwa średnio mnie interesuje. Szukam raczej czegoś na co dzień, ale żebym mógł szybciej polatać po zakrętach, także dobrze by było jakby opona była w jakimś stopniu nastawiona na sport, choć wiem, że potenzy w tej kasie nie kupie.
Dodatkowo konieczny jest indeks prędkości V lub wyżej oczywiście :)
Ma ktoś doświadczenia z R1R Toyo na mokrym chcialbym kupić nowe i używać uniweraslnie na torze jako deszcze :-)
Mam gumę 195/45/r15 na feldze OZ Racing Superturismo 15" 6,5 ET37. Siedzi jak na zdjęciu. Czy wrzucając 185/55/r15 zacznie trzeć? Czy 195/50/r15 wejdzie tu czy również trzeć zacznie? Poluję na blueresponse które niestety nie występują w rozmiarze 195/45. Dzięki za szybkie info! :D
http://images78.fotosik.pl/696/53bf511de5a18fd3.jpg
Ma ktoś doświadczenia z R1R Toyo na mokrym chcialbym kupić nowe i używać uniweraslnie na torze jako deszcze :-)
Dają rade - jeździłem na nich na codzień i na upalankach (195/50R15). Koleżanka teraz śmigała w deszczu na BMW Challenge Cup i sobie chwaliła. Bardzo fajna opona..tylko szybko schodzi :-)
Pytanie do osob ktore maja doswiadczenie z tymi oponami Continental winter Contact czy Nokiany WR D3/D4? Co lepsze?
Witam, jeździł ktoś na oponie Hankook Ventus V12 evo2 K120 205/45 R16 ? Ewentualnie co polecicie do 1200 zł ? Przeznaczenie do codziennej jazdy i czasami upalanie ale bez toru.
zaczynam się rozglądać za zimówkami, widadomo przed sezonem taniej :D, w sezonie zimowym robię 2tyś km max 2500 95% po mieście więc opony raczej z przeznaczeniem na mokrą nawierzchnię, co polecacie w średnim przedziale cenowym? (oprócz nokianów wrd3/4) mam fajną ofertę na nokiany w+ i nie wiem czy się skusić
Dla potomnych: Federale 595 RS-R KOMPLETNIE NIE NADAJĄ SIĘ DO JAZDY W DESZCZU :D Porównując to do jakiejkolwiek cywilnej opony jest gorzej niż źle.
Spodziewałem się, że w deszczu cudów nie będzie, ale nie wiedziałem, że może być aż tak chu... :) Wystarczy drobna warstwa wody na asfalcie i mamy jazdę pełną wrażeń :D
Na suchym oczywiście jest naprawdę dobrze.
No popatrz. Ja natomiast oceniałem ich pracę nader wyżej niż hu*owo. ;) Jakieś inne propozycje na deszcz?
W zeszły weekend jechałem na nich pierwszy raz w duży deszcz i dostarczyły mi takich wrażeń w trasie, że zastanowilbym się drugi raz czy jechać na nich w takich warunkach... W porównaniu do moich poprzednich Uniroyali Rainsport 2 (nawet biorąc pod uwagę to, że były zużyte) czułem się jakbym jechał na słabych zimówkach.
Na deszcz z czystym sumieniem mogę polecić właśnie Uniroyale.
Żeby nie było niedopowiedzeń, na suchym z kolei Federale są znacznie lepsze niż Rainsporty, które też nie są złą oponą.
A widzisz. przeczuwam tu dużą dozę prawdy najprawdziwszej. jak dla mnie to na mokrości lepiej sprawuje się zima nokian wr a3 niż lato bridgestone potenza re002