PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie opony?

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10

pp89
28-03-14, 16:56
I to jest już jakiś argument. Jeśli kiedykolwiek jechałeś "zakopianką", zwłaszcza odcinkiem przed nowym targiem, to myślę że rozumiesz moją "pomysłowość".

Kriss91
29-03-14, 11:15
to że jak bez obrazy jeżdizsz po wioskach to masz zupełnie inne podejście niz jak jeżdzisz na co dzień po mieście gdzie liczy sie trakcja i hamowanie na centymetry
Obawiam się, że to jednak bardziej na "wiochach" i drogach krajowych bardziej przydaje się ta trakcja :) Często są tam gorsze warunki do jazdy (tj. gorsza nawierzchnia i większa ilość podeszczowej wody na jezdni) niż w mieście. W miastach najczęściej szybkich zakrętów ze świecą szukać, a jeśli już są, to odpowiednio wyprofilowane i z niezłą nawierzchnią. Co do jazdy na centymetry to zdaje się, że albo trzeba liczyć się z możliwością dzwona, albo zachować sensowny odstęp od innych uczestników ruchu. Wg mnie znaczną większość "ciepłych" momentów można uniknąć przez ograniczone zaufanie do innych na drodze, co automatycznie redukuje nam jazdę "na centymetry" do minimum.
Wg mnie również lepsze opony powinny być na tylnej osi. Oczywiście bez skrajności. Śmietnik na przednich kołach to bezmyślność.

sodemarco
29-03-14, 23:30
Ja bym lepszą opone zakładał na przód , chyba że ktoś lata po torze.
Trakcja , hamowanie - przecież samochód przy ostrym hamowaniu nurkuje i masa idzie na przednią oś ( Poprawcie mnie jeśli się mylę )

reaktor
30-03-14, 03:10
J
Trakcja , hamowanie - przecież samochód przy ostrym hamowaniu nurkuje i masa idzie na przednią oś ( Poprawcie mnie jeśli się mylę )

u niektórych widocznie nurkuje na tył:D

Kriss91
30-03-14, 13:25
Osobiście z dwojga złego wolałbym lekki uślizg przedniej osi przy dohamowaniu niż uślizg tylnej osi przy pokonywaniu szybszego zakrętu. Jak wspomnieliście przy dohamowaniu przód nurkuje, a środek ciężkości przenosi się do przodu, co daje nam lepszą trakcję i bardziej sterowny samochód. Z kolei to tylna oś odpowiada za stabilne zachowania się auta w łuku (tj. brak poślizgu nadsterownego), i o ile przy niższych prędkościach w aucie FWD można z tym sobie w miarę łatwo poradzić, tak przy załóżmy 80/90kmh zaczęłaby się sroga zabawa.
To może zapytam z drugiej strony: lepsze opony powinny być na osi napędzanej czy skrętnej, tzn. jaką opcję wybrać przy samochodach RWD? :)

Marcin_civic
30-03-14, 20:20
Ale zdajesz sobie sprawe ze jak wsadzisz mniejsze kolo to cala plyta podlogowa jest blizej ziemi i mozesz przycierac np o koleiny lub progi zwalniajace?
Zreszta looknalem na Twoja fure i mozesz bez obaw wkladac 195;)

zakupiłem opony Uniroyal RainExpert 195/50/15 i jest super,fajnie siadło i nic nie obciera a to obawiałem się najbardziej ;).dobrze ze nie kupiłem 195/45/15 bo by było jak pisałeś ;)

sonek
31-03-14, 11:19
Koledzy pomożcie. Mam wybór pomiędzy Conti premium Contact 2 i BRIDGESTONE TURANZA ER 300 - Samochód chrysler 300M. 17". Zalezy mi na tym żeby były ciche ;)

mixmix
02-04-14, 08:14
Koledzy pomożcie. Mam wybór pomiędzy Conti premium Contact 2 i BRIDGESTONE TURANZA ER 300 - Samochód chrysler 300M. 17". Zalezy mi na tym żeby były ciche ;)

a coś z Dunlopa nie będzie w twoim rozmiarze?

Osobiście z dwojga złego wolałbym lekki uślizg przedniej osi przy dohamowaniu niż uślizg tylnej osi przy pokonywaniu szybszego zakrętu.

Oj chyba mało kto to lubi. Łatwiej poradzić sobie ze slizgającym się tyłem.

Maskunt
03-04-14, 09:19

Jezdze teraz na er300, szału nie ma. Drugi raz bym nie kupił, chociaż, z drugiej strony, i na zlot mnie zawiodła i na torze pozwoliła poszaleć.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

butler.gdansk
03-04-14, 09:46
Jak Ci zależy na ciszy to polecam DUNLOP SPORT MAXX RT. Założyłem i faktycznie kultura toczenia opon jest wysoka.

Lechuuu
07-04-14, 19:06
Zastanawiam się nad nowymi oponkami bo czas w końcu zimówki zrzucić :) Mam dylemat, co lepsze: Yokohama Blue Earth AE01 czy Nokian Line? Obydwie wysoko w ocenach na necie, która lepsza? Opony mają być do normalnej jazdy, żadne upalanie nie przewidywane :) Zależy mi żeby opona była cicha, niskim spalaniu i bezpieczeństwie na suchym i szczególnie na mokrym. Jakieś sugestie?? :D

Grzybohun94
11-04-14, 19:29
Ktoś może się podzielić opinią o vredestein sportrac 5? w necie są całkiem pochlebne opinie, test ADAC całkiem wysoko, zastanawiam się jak Wasze opinie i odczucia z tą oponką ;)

Angielka
12-04-14, 16:22
Panowie pytanie ekonomiczne. Czy w D14Z4 na oponach 15 195/50 skacze do góry spalanie, względem 14 185/60 ? Rozumie że komfort się pogorszy, ale to jeszcze przebole.

specjalista
16-04-14, 22:35
Witam, szukałem szukałem i mam jakiś pogląd ale wole zadać pytanie i się upewnić zanim wyrzucę pieniądze w błoto ;D :
na obniżone ok 3-4 cm ej6 opony 205/45r16 będzie dobre czy mogę profil 50 wrzucić ? ET 37 J7" (albo 7,5" nie pamiętam dokładnie :P) ?

Michael83
24-04-14, 15:22
Witam Was!

Planuję zakup opon letnich 185/60 r14
Którą proponujecie:

Continental ContiPremiumContact 5
czy
Hankook Kinergy eco K425

Hankook jest tańsza od Continentala o 30 zł.
Jaką ma mieszankę gumy (twarda czy miękka)?

Dzięki!

reaktor
28-04-14, 07:20
Witam Was!

Planuję zakup opon letnich 185/60 r14
Którą proponujecie:

Continental ContiPremiumContact 5
czy
Hankook Kinergy eco K425

Hankook jest tańsza od Continentala o 30 zł.
Jaką ma mieszankę gumy (twarda czy miękka)?

Dzięki!
hankook ma bardzo dobre parametry w każdych warunkach ale dosyc szybko sie zużywa(jak masz -60 na przodzie:D)

bart-94
30-04-14, 14:20
Potrzebuje porady jakie opony powinienem założyć na te felgi żeby nie haczyć o nadkola i się wszystko pomieści.
Naciąg musi być obowiązkowo tylko co dokładnie założyć żeby też nie zjadło finansowo.

Przód 7 cali (liczone od wewnętrznej krawędzi rantów oczywiście)
http://i62.tinypic.com/sqppg1.jpg
http://i59.tinypic.com/33wtq9s.jpg

Tył 8 cali
http://i62.tinypic.com/rhr8cl.jpg

podlez
05-05-14, 13:56
Panowie. Czy na OEM felgę 15 cal iz ITRa wejdzie opona 205/50? Czy felga za wąska?
Ona ma chyba 5,5 cala jak dobrze pamiętam.

mati1207
07-05-14, 12:30
Witam. Zastanawiam się na nowymi oponami. Odrazu mówię że szukam czegoś taniego lecz w miarę przyzwoitego. Myślałem nad : DĘBICA Presto V1 195/50R15 82V
http://www.motointegrator.pl/produkty/1179552-debica-presto-v1-19550r15-82v?vehicle=1#mi ?

Ewentualnie co możecie polecić w cenie do ~170 zł/szt?

LukasN
07-05-14, 12:37
podlez luknij na to sobie --> http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/

sebawo
08-05-14, 12:35
Witam. Zastanawiam się na nowymi oponami. Odrazu mówię że szukam czegoś taniego lecz w miarę przyzwoitego. Myślałem nad : DĘBICA Presto V1 195/50R15 82V
http://www.motointegrator.pl/produkty/1179552-debica-presto-v1-19550r15-82v?vehicle=1#mi ?

Ewentualnie co możecie polecić w cenie do ~170 zł/szt?

Jak zimowe dębice wypadają całkiem spoko w różnych testach, to już letnich raczej bym nie kupił, bo latem jeździ się inaczej. Poszukaj coś ze średniej klasy, ja w tym rozmiarze miałem firesotne'y i całkiem przyjemniej kleiły. Chyba, że markowe używki, jak w dobrym stanie (nie tylko bieżnik) to będą lepsze niż nowe chińskie.
BTW już trochę późno na kupno letnich w dobrej cenie, ja obserwuję od stycznia rynek i praktycznie wszystkie idą z miesiąca na miesiąc do góry...

karas
08-05-14, 22:13
sebawo obecnie debica nalezy do koncernu goodyear i rowniez dla nich robi gumy. Debica to modele budzetowe ale w dupowozie spisuja sie bdb. Osobiscie wolalbym kupic debice niz firestony które są czescia koncerny bridgestone i również produkowane sa m.in w polsce w poznaniu :)

Grzybohun94
11-05-14, 14:43
Mati ja za 172/szt kupilem vredesteiny sportrac5 i jak na rqzie sprawuja sie bardzo dobrze ;)

mati1207
11-05-14, 16:54
Dzieki za odpowiedz. Juz kupilem debice, troche poczytalem opinie i ludzie nawet chwala. Od piatku siedza na aucie i sprawuja sie jak narazie dobrze. Mysle dobra opcja biorac pod uwage cene :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

reaktor
19-05-14, 04:57
del

mareckiabc
25-05-14, 20:05
Dębica jest spoko ale na śnieg, faktycznie spisuje się super ale w mieście gdzie tego śniegu niema już tyle to średnia jest.

LukasN
30-05-14, 23:25
Dębica jest super na kopny śnieg i w takich warunkach nie ma sobie równych. Na śliskim jest okej, ale to co robi się na mokrym to przegięcie pały. Miałem kiedyś w nich hamowanie awaryjne na mokrym to koła ślizgały się jak po lodzie, a opony miały wtedy 4-5 miesięcy więc nówki. Jak dla mnie to opony niebezpieczne, więcej ich nie kupie.

Gajos90
02-06-14, 20:54
jakie polecacie opony które by kleiły lepiej od rainsportow2 ale żeby również dało sie jeździć w deszczu?

GrzechuSuli
02-06-14, 21:06
Zdecydowanie Yokohama S drive

pawelwlkp91
03-06-14, 13:18
Koledzy takie pytanko potrzebuję jakieś dobre opony na starty w 1/4 mili do 200 konnego civica jedyny wymóg muszą posiadać homologację drogową. Co polecacie a czego lepiej unikać.

bartex_92
09-06-14, 22:45
sam zakupilem Dębice Presto w tym samym rozmiarze co mati1207. poprzedni wlasciciel kupil je do ej-ki i chwalil je, sam je zalozylem i nie ma co narzekac. stosunek cena/jakosc uwazam za bardzo dobry, na dupowoz w zupelnosci wystarczy. ;)

reaktor
09-06-14, 23:30
sam zakupilem Dębice Presto w tym samym rozmiarze co mati1207. poprzedni wlasciciel kupil je do ej-ki i chwalil je, sam je zalozylem i nie ma co narzekac. stosunek cena/jakosc uwazam za bardzo dobry, na dupowoz w zupelnosci wystarczy. ;)
ciekawe ile za nie dałeś

bartex_92
10-06-14, 06:58
450 komplet 4 opon, opony maja 1 rok (karta zakupu oraz karta gwarancyjna przy zakupie zostala mi wreczona). opony z duza iloscia bieznika, jeszcze z tzw dydkami. ;) mysle ze duzo na nich pojezdze

GrzechuSuli
10-06-14, 18:19
Nie wiem jak inni, ale ja nigdy bym się nie zdecydował na Dębice. Ale każdy ma swoje zdanie.

reaktor
10-06-14, 18:26
Nie wiem jak inni, ale ja nigdy bym się nie zdecydował na Dębice. .

x2
zwłaszcza ze jak ktoś wysili mózg to w tej cenie można dostać NOWE markowe opony o wzorowych parametrach

GrzechuSuli
10-06-14, 18:41
Otóż to

hemicuda83
13-06-14, 17:34
te roczne dębice lepiej jeżdzą niz toyo parady i pireli za 150zł szt z 2007..koniec i kropka..karać kurfa za taki ogłoszenia :)

GrzechuSuli
13-06-14, 17:46
Logiczne że stara opona będzie się trzymać gorzej

reaktor
13-06-14, 19:37
te roczne dębice lepiej jeżdzą niz toyo parady i pireli za 150zł szt z 2007..

bo toyo i yokohmai pirellli wypusciło sporo beznadziejnych opon

GrzechuSuli
13-06-14, 23:46
Ja zawsze będę chwalił yokohame s drive, ta opona nigdy mnie nie zawiodła. Czy sucho czy mokro, klei się drogi jak poyebana:)

pawelwlkp91
16-06-14, 13:46
Koledzy co sądzicie o oponach które z nich są lepsze YOKOHAMA model ADVAN Neova AD08 R czy Toyo R1R Opony mają być na zawody 1/4 mili potrzebuję pilnej odpowiedzi będę wdzięczny za pomoc.

Tommi01
16-06-14, 13:54
Koledzy co sądzicie o oponach które z nich są lepsze YOKOHAMA model ADVAN Neova AD08 R czy Toyo R1R Opony mają być na zawody 1/4 mili potrzebuję pilnej odpowiedzi będę wdzięczny za pomoc.

na 1/4 chyba r1r beda lepsze a jeszcze lepsze profile lub maxsporty... i duzo tansze :cool:

scoobany111
03-07-14, 20:41
Pytanie z innej kategorii..potrzebuje kupic jakies semi-slicki do mojego auta..A felgi mam 16tki ( Mugen MF8 stąd nie chciałbym zmieniać)..
Czy coś oprócz federali rs-r 595 jest gdzieś dostępne w rozmiarze 195/45/16 lub 205/45/16 (ostatecznie na profilu 50) do 400zł/sztuke? I nie chce zadnych wynalazków typu nalewki..Myślałem jeszcze o tych RE002 ale to chyba podejścia do Yoko AD08 lub Toyo R1R nie ma?
Jak ktoś coś to proszę o info w temacie lub na PW..

Tommi01
03-07-14, 20:52
Pytanie z innej kategorii..potrzebuje kupic jakies semi-slicki do mojego auta..A felgi mam 16tki ( Mugen MF8 stąd nie chciałbym zmieniać)..
Czy coś oprócz federali rs-r 595 jest gdzieś dostępne w rozmiarze 195/45/16 lub 205/45/16 (ostatecznie na profilu 50) do 400zł/sztuke? I nie chce zadnych wynalazków typu nalewki..Myślałem jeszcze o tych RE002 ale to chyba podejścia do Yoko AD08 lub Toyo R1R nie ma?
Jak ktoś coś to proszę o info w temacie lub na PW..

do ceny federla nic lepszego nie bedzie hehe
ps kupiles jajko z oswiecimia?? mialem jechac w niedziele je ogladac ale juz nie bylo hehe

scoobany111
03-07-14, 21:58
Tak,zgadza się,byłem pierwszy :)
Za ten pieniądz grzech było nie wziąć mimo budy w słabym stanie :) Tzn podłoga i elementy nośne zdrowe ale pełno szpachli i już trochę jest do zrobienia..
Ale mechanika jak na razie lux,zrobiłem 1000km i nie mam nic do zarzucenia.
A co do opon to federal jest w okolicach 320zl/szt..szukam czegoś do powiedzmy 1600 komplet..nic lepszego nie będzie w tych pieniądzach?
Chce opone na codzien a nie taka która klei tylko mega rozgrzana. A tu jednak masa poniżej 1000 i ponad 230KM...

Tommi01
04-07-14, 13:32
to graty kupna ;)
co do opon to na miasto najlepesza wg mnie to ad08 ale cena w 16" troche wychodzi
karamba jezdzil na briksach adrenalinach i pisal ze spoko opona cena tez bardzo dobra r1r szybko schodza

spychu
04-07-14, 14:27
Oczywiscie, ze bedzie cos lepszego od smieciowego Federala, ktory mi popekal bez wielkiego upalania.

195/45/16 Syron Street Race, ziom upala przy 230KM w turbo i trakcyjnie zachowywaly sie swietnie, nic nie pekalo, sezon ostrego traktowania wytrzymaly. Polecam, cene tez maja rewelacyjna bo ostatnio jak sprawdzalem to ponizej 400zl za ten rozmiar.

Tommi01
04-07-14, 14:39
Oczywiscie, ze bedzie cos lepszego od smieciowego Federala, ktory mi popekal bez wielkiego upalania.

ja bylem juz 2 razy na torze ,cis max mailem 2.6 bodaj upuszczalem i nic sie szczegolnego nie stalo znimi :cool: a na jastrzebiu zrobilem ponad 150km po samym torze :cool:

Syron Street Race

szukalem opini na necie o nich i nic nie znazlem bo cena jest dobra

cosmo-pl
04-07-14, 16:35
Dają radę. Kolega w S2000 je miał i dużo przeżyły latania bokiem.

spychu
05-07-14, 09:56
Moze cos z Federalem poprawili i juz nie pekaja, tak jak robily to dawniej kazdemu kto je kupil :D

Ja tam zadnego Federala juz nigdy nie chce, po doswiadczeniu z moim kompletem :)

scoobany111
05-07-14, 15:25
No ja wiem że AD08 jest złotym środkiem,miałem je w EK4..R1R też miałem i też bardzo spoko...Tylko że to już 2 tysie za komplet,a szkoda trochę tyle kasy na 1 sezon :) Bo co jak co ale z tą mocą to opony mi już szybko znikną..Teraz mam Toyo Proxes 4 to jeszcze praktycznie calą 2ke piszczą i przy zmianie na 3kę..W zakrętach też nie urywają..I mimo że jest ich jeszcze ponad połowa to muszę je zmienić na coś co podoła tej mocy w lekkiej budzie..Po pomiarach stwierdziłem że licznik zawyża za dużo (około 10%) i muszę wrócic na profil co najmniej 50..No i mam teraz właśnie dylemat..Jeszcze jakieś pomysły?
Ale gdzie można dostać takie AD08 w najlepszej cenie? :)

spychu
05-07-14, 17:40
ja na wszystkie opony, ktore kupowalem do wszystkich moich aut ceny zawsze najlepsze znajdowalem na oponeo.pl

makerson
13-07-14, 16:27
Witam,

Przymierzam się do zakupu zimówek, oponki w rozmiarze 195/50/15. Niestety nie mogę sobie pozwolić na wszystko co najlepsze na rynku, mogę wydać 800-900zł za komplet i tu mam dylemat nowe czy używane.
W tej kwocie mogę wziąć np. Barum Polaris 3 np tu za 720 zł za kpl http://www.oponovo.pl/index.php?p8421,opona-zimowa-barum-polaris-3-195-50r15-82t-darmowa-dostawa , tak przeglądam różne opinie i np tu mają całkiem przyzwoite oceny http://www.rezulteo-opony.pl/opony-barum/opona-polaris-3/testy-opon-1156700 (tylko czy oceny z tej strony są miarodajne?)

W podobnej kwocie mogę kupić używane z rocznika 2011-2012 z bieżnikiem 7-8mm jednak teoretycznie lepsze (lepszej marki, i na wspomnianej stronie też z lepszymi ocenami w testach) np. SEMPERIT SPORT GRIP http://allegro.pl/opony-zimowe-semperit-195-50-15-82h-8-5mm-jak-nowe-i4386798906.html

Pytanie co lepiej wybrać, a jeśli jednak nówki to czy coś innego w tej cenie niż Polaris 3?

Pzdr

lukashh
17-07-14, 13:01
jeśli chodzi o opony to ja bym radził nowe. Tym bardziej zimówka, jak jest świeża guma to inaczej się 'lepi' do podłoża niż używka. Co do samego baruma... jeździłem na 195/50R15 polaris 2 i całkiem dawała rade - największy minus wg mnie to są głośne na mokrym asfalcie. Co testów w kolorowych gazetach... zawsze na pierwszych 3 miejscach są Ci sami producenci co roku.. w zależności ile $$$ zapłacą za artykuł :-) Lepiej wierzyć w oponie użytkowników..

reaktor
17-07-14, 13:24
zawsze na pierwszych 3 miejscach są Ci sami producenci co roku.. w zależności ile $$$ zapłacą za artykuł :-) Lepiej wierzyć w oponie użytkowników..

gupoty gadasz

Lepiej wierzyć w oponie użytkowników..sa niewiele warte kazdy ma inne auto inne koła itd

lukashh
17-07-14, 15:55
taaaa ? a ja myślałem żeby zapytać hondziarzy którzy jeżdżą na danym rozmiarze / modelu... A odnośnie ''gupot''... co tydzień od 'x lat' dostaję w pracy prenumeratę auto świat/motor (nawet te same auta są na okładkach i te same zdjęcia w artykułach) i przez kilka tych lat, w tych samych testach (z reguły 196/65R15) są Ci sami producenci.. zmieniają się modele opony np. z conti sport 2 na sport 3 itp... więc nie wiem czy gadam głupoty.. Sam nie za wiele wniosłeś 'mądrego' do tematu... Nie powiedziałem że testy z gazet są bzdurą... tylko żeby nie sugerować się ślepo w to co napisze jakiś redaktor.. po później się okaże że różnica w drodze hamowania wynosi 20cm :p

reaktor
17-07-14, 16:21
taaaa ? a ja myślałem żeby zapytać hondziarzy którzy jeżdżą na danym rozmiarze / modelu...
i czego hondairze uzywja do pomiarów parametrów opony ? własnej dupy :D?
rónie dobrze możemy dyskutować czy dane zawieszanie jest twarde czy miękkie
jaką wartość maja takie opinie
można sie najwyżej dowiedzieć na temat ich trwałości czy nie pekają tak tu koledze

t
A odnośnie ''gupot''... co tydzień od 'x lat' dostaję w pracy prenumeratę auto świat/motor (nawet te same auta są na okładkach i te same zdjęcia w artykułach) i przez kilka tych lat, w tych samych testach (z reguły 196/65R15) są Ci sami producenci.
wiadomo ze topowe modele czołowych firm będą się powtarzać co nie znaczy ze w topie nie pojawiają sie modele mniej znanych firm
np. pojawiły sie bardzo tanie ale rewelacyjne hankooki czy fulda

dostaje sie tez producentom świetnych opon ja toyo który produkuje fatalne zimówki itd..

tylko żeby nie sugerować się ślepo w to co napisze jakiś redaktor.. po później się okaże że różnica w drodze hamowania wynosi 20cm :p
lepiej sugerowac sie zupełnie subiektywną opinią innego kierowcy...

jesli używki mają wysoki bieżnik i sa w miare nowe to zdecydowanie używki
gdyż poniewąz tylko drogie markowe opony bede miały bardzo dobre parametry we wszystkich warunakach woda , snieg , deszcz

można kupić tanią nową opone ale ona bedzie dobra tylko w jednym zakresie np. śnieg

makerson
17-07-14, 23:37
gdyż poniewąz tylko drogie markowe opony bede miały bardzo dobre parametry we wszystkich warunakach woda , snieg , deszcz

No ok, tylko czy rocznik 2011-2012 to są w miarę nowe? No bo bieżnik koło 8mm to prawie jak na nowej oponie...

Co do opinii w kolorowych gazetach jakiegoś redaktora, to wydaje mi się, że te opinie na stronie którą wskazałem są opierane na realnych testach publikowanych w tych że gazetkach... czyż nie tak ? przecież nie ocenia tego ktoś na oko, tylko na podstawie tego jak opona zachowuje się w rzeczywistości w danej sytuacji?

Na tej stronie rezulteo-opony np opony polaris 3 są tak ocenione (obok ocena SEMPERIT Sport-Grip, tych używanych w podobnej cenie):
Bezpieczeństwo
Hamowanie sucha nawierzchnia 8,2 /10 (7,5/10)
Hamowanie mokra nawierzchnia 6 /10 (7,7/10)
Przyczepność na mokrym 7,7 /10 (8/10)
Aquaplaning 7,1 /10 (6,4/10)

Komfort
Trzymanie toru jazdy 8,8 /10 (brak)
Tłumienie nierówności 7 /10 (brak)
Hałas toczenia 6,6 /10 (brak)

Oszczędność
Trwałość 6,6 /10 (7,6/10)
Oszczędność paliwa 3,1 /10 (8,2/10)

Śnieg
Hamowanie na śniegu 9 /10 (8,1/10)
Przyspieszanie na śniegu 8,8 /10 (7,6/10)

Lód
Hamowanie na lodzie (brak dla polaris 3) 9,6 /10
Przyspieszanie na lodzie (brak dla polaris 3) 7,8 /10

Nie ma ocen zachowania na lodzie polaris3, ale chyba jak na opony za kpl 720zł nowych to te wyniki z testów wyglądają całkiem przyzwoicie ? Natomiast widać że te Sport-Grip praktycznie w każdej kategorii są lepsze.

Dodam że jeżdżę miasto - trasa ( po minimum 60-70km dziennie), więc raczej po odśnieżonych drogach, powinienem chyba zwrócić uwagę na przyczepność na mokrym i lodzie, mniej na śniegu ?

Trochę obawiam się kupić nawet 2 letnie używane z dobrym bieżnikiem pomimo że lepszej firmy, gdyż jak kupiłem hanie to dostałem komplet opon letnich goodyear, które wyglądały b.dobrze, ale w praktyce okazało się że są jakieś wadliwe, co objawiało się ściąganiem w lewo, pomimo dwukrotnego ustawiania geometrii. Dopiero wymiana opon pomogła wyeliminować problem :/ Opony wizualnie wyglądały jak nowe :/

Sam już nie wiem :P

lukashh
18-07-14, 08:00
ok zgodzę się z Tobą... tylko w takim razie ktos sprzeda TANIO takie super dobre np.2 letnie używki ??? Jeśli ktoś płaci np 400 czy 500 za sztukę to chyba za 'bezcen' ich później nie odda.. Inna sprawa że 'optycznie' mogą być dobre, a później okazuje się że będzie ściągać samochód, lub że któraś jest wyząbkowana i hałasuje... O kwestiach opon z aut po dzwonach / krawężnikach... gdzie pojawiają się później bąble nie wspomnę... (znajomy tak kiedyś kupił 'piękne' 17'') Każdy kupuje to co uważa i na co go stać...
Co do rocznika.. i ile się nie mylę w PL prawie, oponę 3 letnią można legalnie sprzedać jako NOWĄ.. ale moja 'dupohamownia' podpowiada mi że jest różnica między oponą nową a 3-4 letnią.. Reaktor - generalnie bez spiny.. dla mnie to jak ktoś chce to i klocki hamulcowe może sobie kupować używane na 'gełdzie'... makerson - jak latasz po odśnieżonych to faktycznie patrz która lepiej zachowuje się na mokrym asfalcie.. pzdr

Gorliś
18-07-14, 13:46
Nie, nie ma dobrych opon, nawet markowych, ktore sa dobre jednoczesnie na wodzie i na sniegu.
Z bieznika jasno wynika (juz pomine mieszanke) w czym dana opona bedzie dobra, jako porownanie zobaczcie sobie na Goodyeary UG 8 czy 9 a na rozne nokiany z serii hakkapelliita - od razu widac ktora jest na zimowa autostrade (woda) a ktora na kopny snieg.

reaktor
18-07-14, 15:28
No ok, tylko czy rocznik 2011-2012 to są w miarę nowe? ...
tak nawet w sklepie takie sa uznawane za nowe

Co do opinii w kolorowych gazetach jakiegoś redaktora, to wydaje mi się, że te opinie na stronie którą wskazałem są opierane na realnych testach publikowanych w tych że gazetkach... czyż nie tak ? przecież nie ocenia tego ktoś na oko, tylko na podstawie tego jak opona zachowuje się w rzeczywistości w danej sytuacji?8,2 /10 (7,5/10Trzymani9,6 /10
Przyspieszanie na lodzie (brak dla polaris 3) 7,8 /10
no tak ale niech podadzą suche dane a nie jakies punkty :D
to sam ocenisz czy to duzo roznicy czy mało
oczywiscie na innym aucie i innym profilu inaczej sie zachowa no ale i tak chyba to lepsze dane niz kogoś kto zachowanie opony mierzy własna dupą:D
coś jak tutaj
http://www.auto-swiat.pl/sites/www.auto-swiat.pl/files/image/001_test_opon_zimowych_2011/test-opon-zimowych-cz1.jpg
http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/wielki-test-50-opon/ej5lx
Dodam że jeżdżę miasto - trasa ( po minimum 60-70km dziennie), więc raczej po odśnieżonych drogach, powinienem chyba zwrócić uwagę na przyczepność na mokrym i lodzie, mniej na śniegu ?

[/QUOTE]na lodzie to żadna nie ma przyczepności :D
najlepiej wybrać uniwersalne:D

Nie, nie ma dobrych opon, nawet markowych, ktore sa dobre jednoczesnie na wodzie i na sniegu.
bzdury opowiadasz
płacisz własnie za uniwersalność

wyprodukować opone która będzie rewelacyjna np. tylko na sniegu to nie jest problem i mozna je dosyc tanio

N
Z bieznika jasno wynika (juz pomine mieszanke) w czym dana opona bedzie dobra, jako porownanie zobaczcie sobie na Goodyeary UG 8 czy 9 a na rozne nokiany z serii hakkapelliita - od razu widac ktora jest na zimowa autostrade (woda) a ktora na kopny snieg.

pa znafaca bieżnika
koncerny segmentu ogumienia czekają na ciebie

Inna sprawa że 'optycznie' mogą być dobre, a później okazuje się że będzie ściągać samochód, lub że któraś jest wyząbkowana i hałasuje... O kwestiach opon z aut po dzwonach / krawężnikach... gdzie pojawiają się później bąble nie wspomnę... (znajomy tak kiedyś kupił 'piękne' 17'') Każdy kupuje to co uważa i na co go stać...
jest ryzyko wiadomo kwestia indywidualna
ale z drugiej strony kupując kiepskie nowe opony tez ryzykujesz ze zabraknie paru metrów i rachunek może byc na pare tys w najlepszym wypadku :D

.. ale moja 'dupohamownia' podpowiada mi że jest różnica między oponą nową a 3-4 letni
wiesz auto sugestia potrafi działąć cuda
podejrzewam ze jak bym ci założył którys z 2och kompletów to nie powiedział bys który jest który tak jak nie był bys w stanie powiedzieć czy droga hamownia wyniosła 40 czy 44 metry ..

makerson
18-07-14, 21:35
http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/wie...-50-opon/ej5lx

reaktor, dzięki za ten link, dzięki niemu podjąłem decyzję, biorę nowe Polaris 3, bo patrząc na ten test (przeanalizowałem te tabelki i każdy metr z wielką uwagą :P) uznaje że nowy kpl tych Barumów za 720zł to dobry wybór, naprawdę drogi hamowania czy też przyczepność niewiele odbiega od zwycięzców testów i praktycznie w każdej "dziedzinie" nie schodzą poniżej pewnej średniej :) jedynie trwałość zaniża ich ocenę, no ale wiadomo dlatego są tańsze od konkurencji :)
Co ciekawe w 7-ce modeli określonych jako polecane znalazły się te Barumy (uważane za markę średnią, tak piszą o niej) w towarzystwie marek uznawanych za premium, za których komplet nówek musiałbym zapłacić >1000 zł :)

lukashh
21-07-14, 13:53
wiesz auto sugestia potrafi działąć cuda
podejrzewam ze jak bym ci założył którys z 2och kompletów to nie powiedział bys który jest który tak jak nie był bys w stanie powiedzieć czy droga hamownia wyniosła 40 czy 44 metry ..

mówię o swoim doświadczeniu.. Jak kupiłem HONDĘ to dostałem 'w cenie' zimówiki. Zerknąłem na bieżnik.. wyglądał jak nowy. Założyłem je i samochód 'dziwnie' się zachowywał cięzko to opisać - nie prowadził się pewnie (pomijam kwestię ciągłego włączania (tak tak wiem w Hondzie zbyt pobudliwego) ABS'u - co wydawało mi się przesadzone). Któregoś dnia przez przypadek zerknąłem na DOT i okazało się że mają (nie pamiętam) coś ok. 7 lat..
Przed następna zimą robiłem swap hebli na 282''.. (usunąłem ABS) i przy okazji zmieniłem opony na NOWE. Pomijając samo hamowanie, prowadzenie, ruszanie ze świateł zmieniło się MEGA MOCNO. Jedyny 'minus' to nowe barumy strasznie hałasują po mokrym.. (dźwięk jakby tupolew startował :) )

cosmo-pl
21-07-14, 14:39
Oceny i testy w gazetach, zależą od sposobu testowania i mogą być subiektywne, albo nie do końca oddające rzeczywistość. Dość powiedzieć, o tym, że często te same opony, mają skrajne oceny. Dużo bardziej subiektywne odczucia są w przypadku "testowania przez użytkowników". O ile nie jest ktoś sportowcem wyczynowym i nie wypowiada się na temat opon do motosportu, to takie gdybanie można wsadzić sobie między bajki. Właściwie jedyne użyteczne informacje, to takie czy opony są głośne czy nie, ponieważ etykiety EU, też często w tym względzie kłamią. No może czasem, ktoś coś sensownie powie, na temat przebiegu na oponie i porówna do innego, bo z tym w testach bywa różnie. Dlatego radzę kierować się przy zakupie zdrowym rozsądkiem i tym co chcemy osiągnąć. Jak na autostradę opony, to inne niż na górski, kopny śnieg. Styl jazdy, oczekiwany przebieg, zasobność portfela itp. Resztę można przyjąć jako poboczną opinię, która nie powinna wpływać na ocenę.

Co do kolegi, który kupił Barumy 3 - to dobre opony, ale bez przesady półka ekonomiczna. Ja bym po prostu zrezygnował z tego rozmiaru, bo jest niepopularny i kupił drugi zestaw kół na zimę w standardzie 175/65 r14 i półkę wyżej. Np Uniroyal MS Plus 77 albo jak budżet ograniczony, to starszy model MS Plus 66 i do tego felgi stalowe fajne, np takie:
http://www.forum.motokobiety.pl/130,198,4-3703-221-jpg.html

Ja bym na przyszłość tak zrobił ;)

Gorliś
21-07-14, 14:59
Reaktor,
No patrz, zanim kliknalem w obrazek od Ciebie wiedzialem ze zwyciezca bedzie Conti. Bo jest tak od lat :P W testy robione przez ADAC tez tak ochoczo wierzyles?

bzdury opowiadasz
płacisz własnie za uniwersalność
Nie ma opon uniwersalnych. Jesli tego nie rozumiesz to nie bardzo mamy o czym rozmawiac. Moze powinienes wybrac opony wielosezonowe - to jest dopiero uniwersalnosc.
Co z tego, ze latem sa gorsze od letnich, a zima od zimowych.
To samo dziala dalej dla kazdego typu opony - jesli letnia jest dobra na mokrym, to jest slabsza na suchym i odwrotnie. Jesli zimowa bedzie dobra na sniegu, to bedzie gorsza na suchym i mokrym itd.
Owszem, sa opony ktore niezle radza sobie w roznych warunkach, ale zawsze jest to kompromis. Do dupowozenia i parkowania kazda sie nada.

pa znafaca bieżnika
koncerny segmentu ogumienia czekają na ciebie
No to nie ja powiedzialem, ze opone ktora jest dobra tylko na sniegu da sie latwo zrobic. Otwieraj produkcje, rob biznes. Kupie pierwszy komplet ;)

reaktor
21-07-14, 16:40
. Któregoś dnia przez przypadek zerknąłem na DOT i okazało się że mają (nie pamiętam) coś ok. 7 lat..
no panie ...
7 lat to nie 3-4 tylko 2 razy tyle :D
to już mogą nawet zacząć pękać

Przed następna zimą robiłem swap hebli na 282''.. (usunąłem ABS) i przy okazji zmieniłem opony na NOWE.sam widzisz ze zrobiłeś znacznie więcej niż tylko zmiana opon mogło to mieć wpływ ale nie musiało

Reaktor,
No patrz, zanim kliknalem w obrazek od Ciebie wiedzialem ze zwyciezca bedzie Conti.
)problemy z czytaniem?

Nie ma opon uniwersalnych. Jesli tego nie rozumiesz to nie bardzo mamy o czym rozmawiac.
no nie mamy bo nie masz żadnych argumentów poza pustymi słowami a jak ktoś robi testy to wszystko jest oszukane ...
bez sensu dyskusja

Moze powinienes wybrac opony wielosezonowe - to jest dopiero uniwersalnosc.nie widziałem żeby wielosezonowe zdobyły kiedykolwiek wysoką pozycje
spiseq na pewno

To samo dziala dalej dla kazdego typu opony - jesli letnia jest dobra na mokrym, to jest slabsza na suchym i odwrotnie. Jesli zimowa bedzie dobra na sniegu, to bedzie gorsza na suchym i mokrym itd.
)ble ble i co to wnosi

Owszem, sa opony ktore niezle radza sobie w roznych warunkach, ale zawsze jest to kompromis.
)

sa specjalistyczne opony do szybkiej jazdy po asfalcie typu slick -są
są specjalistyczne z pinami do sniegu i lody -sa

ale kogo to interesuje w tym przypadku ?
nikt nie pytał o opony do rajdów po śniegu

lukashh
23-07-14, 11:31
sam widzisz ze zrobiłeś znacznie więcej niż tylko zmiana opon mogło to mieć wpływ ale nie musiało
przy hamowaniu tak.. ale miałem na myśli ruszanie ze świateł i ogólnie trzymanie się auta na drodze :-)
wiem ze ok 7 lat to sporo... sam byłem mocno zdziowiony, bo bieżnika było w 'hoooj' :-) ale jeśli kupujesz nową oponę (która ma 3 lata) to po dwóch zimach bliżej jej właśnie do tej 7 letniej niż nowej... pzdr

Gorliś
23-07-14, 12:26
nie widziałem żeby wielosezonowe zdobyły kiedykolwiek wysoką pozycje
spiseq na pewno
Ironii widze bys nie zauwazyl jakby przyszla i Cie w tylek kopnela.

Najpierw piszesz, ze placi sie za uniwersalnosc, pozniej ze nie widziales nigdy wielosezonowych o wysokich notach.
Hmm, no ja tez nie. Bo jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego. Kazdy, kto mial mozliwosc pojezdzic w roznych warunkach na kilku kompletach opon Ci to powie.
Ale Ty czytaj sobie dalej slupki z auto swiata.
Koncze polemike bo i tak jeden drugiego nie przekona, wiec szkoda sil.

reaktor
23-07-14, 14:09
Najpierw piszesz, ze placi sie za uniwersalność, później ze nie widziałeś nigdy wielosezonowych o wysokich notach.
ja
jazda w lecie jazda w zimie to kwestia mieszanki i nie da sie tu wypracować kompromisu
śnieg, woda , to kwestia bieznika i tu jak widac po wynikach da sie uzyskać kompromis zachowując wysokie parametry w rożnych warunkach

Ale Ty czytaj sobie dalej slupki z auto swiata.
.
no ty jestes lepszy kupujesz po kształcie bieżnika
a skład mieszanki badasz językiem ?

cosmo-pl
23-07-14, 14:36
@Gorliś

Nie unoś się, ale @reaktor ma trochę racji. Opony premium, czyli Conti, Mich, Good-Year i inne, są trochę bardziej zbalansowane i równe, od półki średniej, czy ekonomicznej. Nie chodzi tylko o bieżnik, ale przede wszystkim dodatki i składniki mieszanki, które są droższe lub tańsze. Sam bieżnik, tak naprawdę to ma tutaj drugorzędne znaczenie, bo np Chińczycy z uporem maniaka kopiują światowe, wiodące marki i nijak nie mogą uzyskać dobrych wyników. Co do samych testów, to masz też rację, bo są robione często pod zamówienie, ale np w przypadku ADAC, to jest znana wszystkim metodyka i ona od lata się nie zmienia. Metodyka, wywodzi się z niemieckich firm, jak Conti czy Dunlop, nic więc dziwnego, że otrzymują oni niezłe noty, ale nie doszukiwałbym się tutaj jakiegoś spisku. Podobnie w przypadku gazet, niekiedy testy są na szeroką skale prowadzone, tak że nie ma "ewidentnego zwycięzcy". Co jest ważne, to aby kierować się rozsądkiem i nie kupować ślepo 1-ek. Ja np korzystam z ADAC i powiem, Ci że oceny tam prowadzone są w miarę rzetelne i da się je przełożyć do realnego życia. Oczywiście różnica, w jakichś 10-tych częściach punktów, jest nie do oceny poza laboratorium i nie ma praktycznie żadnego wpływu na codzienną eksploatację. Jeżeli jednak ktoś chce przepłacić za markę i kupić produkt premium, bo się lepiej z tym czuje, to tak to jest zamierzone, opona odrobinkę lepsza i odrobinkę bardziej wyważona. Ja się zawsze kieruję np rozsądkiem i nie sięgam poza półkę tzw średnią, tudzież w uzasadnionych przypadkach, ekonomiczną.

Co do testów w gazetach, to znowu są one dużo bardziej rzetelne, od np etykiet na oponach, które są o kant dupy potłuc. Więc z dwojga złego, jak ktoś się ma kierować etykietą, to niech przeczyta w gazecie, jakie opony są godne polecenia i dlaczego, i na tej podstawie wybierze.

Co do opon wielosezonowych, to też nie do końca masz rację. Moja dziewczyna w swoim aucie ma takie i radzą sobie wyśmienicie. Model to falken euroall season as200 i w testach wypadł lepiej w zimie niż "ekonomiczna zimówka" i nie mówię, tu o Chińszczyźnie. Osobiście, jechałem na tej oponie w różnych warunkach, i przy małych rozmiarach, nie czuć zupełnie różnicy. Wbrew etykiecie, jest też mega cicha. Podobnie jest w przypadku całorocznego Good-Year'a Vector 4Seasons. Też bardzo dobra opona. Auto mojej dziewczyny, jeździ głównie po mieście, czasem gdzieś pojedzie poza, ale rzadko. Ma niewielki rozmiar i rekinem mocy też nie jest. Uważam takie połączenia wręcza za idealne i z faktu, że są na nim alusy, to nie muszę co pół roku, becylować za wymianę 80 PLN. Z samego, tego faktu, oszczędzę na nowy komplet. Ich minusem jest zapewne fakt, że są ekonomiczne, w lecie i ekonomiczne w zimie, oraz droższe od opon sezonowych, ale i tak uważam, że są lepsze, od sporej ilości "tanich zamienników" na jakich ludzie śmigają. Przy tym dużo bardziej ekonomiczne i nie muszę się w kolejkach gnieść do przerzutki co pół roku. W Niemczech coraz częściej ludzie śmigają na takich oponach, nawet w dużych kompaktach i to nie do końca używanych w płaskim terenie. Są też modele aut, tzw "ekonomicznych", które w takie laczki ubierane są już w fabryce.

Także kolego, sceptycyzm jest dobry i ja też bym się nie kierował przy ostatecznym wyborze, może tak hurraoptymistycznie testami, jak reaktor, ale jak widzisz każdy z was ma trochę racji w tym co pisze. ;)

hasos
03-08-14, 13:17
Jakie opony zimowe byście polecili? Takie z tańszych do ok. 200 zł sztuka (185/65/15). Myślę nad Uniroyal 77 i Hankook e 442.

elvis2424
06-08-14, 22:41
Kolega w zeszłym roku kupił taki uniroyale i złego słowa nie powie, a zimą sporo lata i po mieście i po polach.

login
06-08-14, 23:34
Jakie opony zimowe byście polecili? Takie z tańszych do ok. 200 zł sztuka (185/65/15). Myślę nad Uniroyal 77 i Hankook e 442.

Mam Uniroyal MS Plus 77 195/50R15 82H i mogę z czystym sumieniem polecić.

Nikelajer
07-08-14, 10:30
Panowie,
zastanawiam się nad kupnem zimówek i mam do wyboru następujące opcje (wszystko 205/55/r16 91H)
Goodyear Ultra Grip 8
Continental ContiWinterContact TS850
Nokian WR A3
Ma ktoś któreś z tych, które wg. Was będą lepsze?

reaktor
07-08-14, 15:05
miałem ultra grip 7+ i były rewelacyjne
ale na waskiej oponie 175

Fulcrum
11-08-14, 11:01
Jaką polecacie oponke 195/55/15 tak do max.150zł (może być używana min.6mm bieżnika) bo budżet sporo ograniczony, a nawet lepiej tańszą :D

pp89
14-08-14, 13:20
Fulcrum, sprawdź PW

m1j4g1
14-08-14, 19:12
poleci mi ktoś jakieś gumy na zimę w rozmiarze 175/65 r14 w cenie do 200 zł/szt?

m1j4g1
23-08-14, 14:32
Które spośród tych opon wybrać na zimę?

Continental CONTIWINTCONT TS850 175/65 R14 82 T

Nokian WR D3 175/65 R14 82 T

Nokian W+ 175/65 R14 82 T

waldi912
08-09-14, 11:40
Witam.
Ostatnio zakupiłem felgi do mojej Hani EJ6 i teraz musze zakupić opony.
I teraz pojawia się pytanie. Czy dam radę upchnąć w nadkolu oponę 205/45? czy lepiej pokusić się o 195/45?
Parametry felgi: wysokość 16", szerokość 7", et35.
Pozdrawiam i z góry dzięki za odp.

PS. Zapomniałem dodać że już w garażu czeka gwint i dlatego występuje cały dylemat. Bo nie wiem czy czasem przy 205 nie będzie nic obcierało...

maras78
12-09-14, 14:56
Pany warto przechodzić ze 195/50 na 205/50?
buda EK, moc 220KM?
mowa o oponie typu R1R/AD08

scoobany111
13-09-14, 15:43
Zawsze coś ta zmiana pomoże na starcie..Aczkolwiek nie jest to jakas przepaść..

Trokos
21-09-14, 19:39
Czy do gen 6 96r przed lift będą pasowały oponki 175/70/r14?

karas
22-09-14, 23:30
Czy do gen 6 96r przed lift będą pasowały oponki 175/70/r14
wejdz na 1 strone tematu odpal kalkulator opon-zobaczysz o i ile wieksza beda mialy srednice niz rozmiar homologowany , nastepnie przeczytaj sobie 1 strone tematu -tam napisane jest jaka opony moga miec tolerancje i wszystko bedziesz wiedzial .

Maskunt
23-09-14, 10:56
Słuchajcie, potrzebuję małej rady. Zimówka Barum Polaris 3 195/55R16 do fury z mocą 230 koni na przedniej ośce. Ktoś jeździł, jakieś opinie?

maras78
12-10-14, 20:49
panowie upalał ktoś nową AD08R?
rozglądam się za oponą na codzień czyli miasto, kilka startów z pod świateł w razie potrzeby, dobry grip na mokro
nie będzie latała po torze i mam dylemat czy AD08R jest taka dobra jak reklamują bo R1R boje się że zejdą mi na przedniej osi w sezon :O

scoobany111
12-10-14, 21:40
Tak,ja jezdze na AD08R i ogolnie daja rade ale na zimno R1R lepsze..te trzeba ciut digrzac..jak jest tak jak teraz +10C to u mnie w K20 na zimnej oponie na pierwszym biegu jest mielonka,nawet jesli wcisne juz po ruszeniu..W cieple dni natomiast rewelacja..

maras78
12-10-14, 21:44
R1R nie trzeba dogrzewac ale czy po oblataniu całego sezonu letniego nie stracą 50% bieżnika?

scoobany111
13-10-14, 09:28
Stracą,natomiast na AD08 zrobiłem juz 2.5k km i nie widać śladów zużycia gdzie często korzystam z pełnego zasobu mocy :)

spychu
14-10-14, 18:28
R1R nie trzeba dogrzewac ale czy po oblataniu całego sezonu letniego nie stracą 50% bieżnika?
Oczywiscie, ze trzeba dogrzewac jesli chcesz w pelni wykorzystac potencjal tej opony, na zimno zachowuja sie milion razy lepiej niz chociazby Federal 595RS-R ale dopiero po nagrzaniu pokazuja co soba reprezentuja.

R1R trzeba zmieniac co sezon agresywnej jazdy miejskiej i przebiegu +/- 15 tys km, doswiadczenie z auta 230KM turbo FWD.

kerrax
21-10-14, 17:29
Witam, od pewnego czasu mam problem z honda civic type-r, mianowicie podczas jazdy ściąga lekko w prawo, przez co musze kierownice trzymać skierowaną w lewą strone. Byłem w vtecu w łodzi i powiedzieli mi, że honda jest bardzo czuła na opony. Jak myślicie to prawda? Jeżeli tak to jakie opony polecacie, żeby właściwości się poprawily?

gorky
21-10-14, 18:18
Witam, od pewnego czasu mam problem z honda civic type-r, mianowicie podczas jazdy ściąga lekko w prawo, przez co musze kierownice trzymać skierowaną w lewą strone. Byłem w vtecu w łodzi i powiedzieli mi, że honda jest bardzo czuła na opony. Jak myślicie to prawda? Jeżeli tak to jakie opony polecacie, żeby właściwości się poprawily?

Geometria zrobiona porządnie?

Extreme191
21-10-14, 18:51
Opony co najwyżej mogą szumieć a nie aż tak ściągać auto geometria pewnie..

Wydziergane w Ipadzie 2

PIMPEK_EJ2
21-10-14, 21:54
i powiedzieli mi, że honda jest bardzo czuła na opony

Może być przez opone, ja miałem tak ale w poprzednim aucie, fiacie tipo. Jedna opona była "przekoszona" że tak powiem i ściągało, dosyć mocno. Ja bym Podmienił na jakieś inne, nawet całe koła. Na każdej drodze ściąga w prawo? A jak nie to zrób geometrie w fan carze albo gdzieś weź wydruk i porównaj strony L i P.

Saiti
22-10-14, 17:52
NANKANG SV-2 krótka opinia, gdyby ktoś zimówek szukał:

Trakcja - zero. W zakrętach zrywa. Na mokrym wstyd. Na 4 sztuki dwie musiały trafić na tył, bo biły jak Gołota. Nie ma rantu ochronnego. Może na śniegu się jako tako spiszą. Ale jeżeli ktoś o nich myśli - dajcie sobie spokój ;) Też myślałem, że zimówek do upalania używać nie będę, więc oszczędzę - teraz boję się wyprzedzać, żeby kapci nie popalić.

kerrax
22-10-14, 23:02
no kazał mi zamienić stronami i sprawdzić. O ile dobrze pamietam to na zimówkach bylo wszystko ok. Tak, ściaga mnie na kazdej drodze, nie ma znaczenia czy autostrada czy wiejska szlaka

vipek
23-10-14, 10:32
Pany, na wiosnę będę musiał pomyśleć o jakiejś nowej oponie. Aktualnie mam T1R, które już się kończą. Kumpel chce mi sprzedać praktycznie nowe Parady za 650zł. Kupie cos lepszego do powiedzmy 900zł ? Interesuje mnie rozmiar 195/50 R15.

spychu
23-10-14, 10:54
Ja bym pomyslal

Continental Premium Contact 5 za kilka zl ponizej 1000 spokojnie kupisz komplet z indeksem V do 240 a na mokrym zabijaja T1R i Parade.

Sam uzywam Sport Contact 5 w 225/40/18 i jestem szalenie zadowolony przy 500Nm ;)

qureku.
23-10-14, 10:57
Kumpel chce mi sprzedać praktycznie nowe Parady za 650zł
Parady są moim zdaniem bardzo słabe. W tej cenie szukałbym Bridgestone Adrenalin RE002. Na suchym i mokrym dają spokojnie rade

vipek
23-10-14, 11:01
Dzięki chłopaki :)

kepa416
23-10-14, 11:01
Ale Parada ładnie wygląda :) Conti tak jak wyżej polecam z własnego doświadczenia wygrały u mnie z Pirelli P7 i Bridgestone Turanza.

Michał102
23-10-14, 15:06
Ale Parada ładnie wygląda

Nie tylko ładnie wygląda.
Na suchym ta opona na prawdę dobrze trzyma... na pewno dużo lepiej niż popularne T1R.

Vipek ma u siebie milion razy lepszy zawias, staba z przodu, a mimo to moje auto trzymało się w zakrętach dużo pewniej niż jego na toykach.
Moja buda się gięła jak kur.wa w konwulsjach, a opony nawet nie szumiały. Jacek tam już walczył o utrzymanie auta na drodze.

Na mokrym wiadomo - jest słabo i trzeba bardzo uważać, ale jeśli ktoś nie szaleje po deszczu (ja nawet mając najlepszą deszczową oponę na mokrym jade wolniej jak emeryt), to da się jeździć.

Moim zdaniem największą wadą tej opony jest jej głośność. Dla mnie w trasie jest masakra, a że ja głównie wale trasy, to po prostu mam tej opony dość.

vipek
23-10-14, 18:51
Michał dobrze gada, T1R sa OK jak są nowe. Moje juz mają 4 sezony i aktualny jest ich ostatnim, aczkolwiek na allegro na bank ktoś je jeszcze przygarnie :P

Michał102
23-10-14, 20:24
Jak już zajrzałem w temat - co byście polecali dla mnie?
Szukam raczej opony, która jest ekonomiczna (małe opory toczenia) i komfortowa (przede wszystkim cicha)?

Oczywiście dobrze by było, żeby te 200 km/h wytrzymała bez obaw o wystrzał, no i żeby coś tam na zakręcie trzymało:)
Do sportu tego używał nie będę, ale czasem szybciej się pojedzie (oczywiście z głową mając świadomość, że nie jadę na sportowej oponie) :)

scoobany111
24-10-14, 11:18
BRIDGESTONE TURANZA ER300,mam takie w Octavii,do codziennej jazdy bardzo spoko,ale mega ciche to one nie są :)

kepa416
24-10-14, 11:34
BRIDGESTONE TURANZA ER300,mam takie w Octavii,do codziennej jazdy bardzo spoko,ale mega ciche to one nie są :)
Tylko ścianka boczna to zwykła szmatka.

Michał102
24-10-14, 13:42
,ale mega ciche to one nie są

No to odpadają.

kepa416
25-10-14, 08:55
No to odpadają.
Chociaż co do tego to się nie zgodze moje są najcichsze z tych które miałem.

Ja na twoim miejscu szukałbym Conti Premium albo Potenzy chociaż te drugie nie wiem jak z głośnościa

pwl
26-10-14, 16:00
Jeździł ktoś może na Daytonach DW510/DW510 Evo?

PIMPEK_EJ2
26-10-14, 20:36
Oczywiście dobrze by było, żeby te 200 km/h wytrzymała bez obaw o wystrzał,

Mojemu koledze pękła opona przy 140km/h przy wyprzedzaniu w aucie które miało przejechane 1000km...

gorky
28-10-14, 15:44
Jeździłem na letnich Daytonach D210 i byłem zadowolony.

CreIser
03-11-14, 19:41
Panowie...pierwszy raz będę kupował opony, w dodatku zimówki. Interesują mnie używki, ok 5,5-6,5 mm. Co polecacie? Chciałbym zamknąć się w kwocie 300-350 zł razem z wymianą (nie wiem, ile koszt wymiany).
195/50/55 R15

spychu
04-11-14, 07:08
Panowie...pierwszy raz będę kupował opony, w dodatku zimówki. Interesują mnie używki, ok 5,5-6,5 mm. Co polecacie? Chciałbym zamknąć się w kwocie 300-350 zł razem z wymianą (nie wiem, ile koszt wymiany).
195/50/55 R15
Cos co nie bedzie mialo DOTu sprzed 10 lat :D

andrew358
04-11-14, 09:52
Za 70 - 80zl juz kupisz jakas w miare uzywke na kolo 15" z rocznikiem do przyjecia. Wymiana to srednio 70zl za komplet.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

CreIser
04-11-14, 16:13
Szukać na Allegro, czy nie tracić czasu i jechać do pierwszego lepszego zakładu? Na co uważać podczas zakupu?

cycek23
10-11-14, 10:40
ja odżałowałem właśnie i kupiłem letnie pirelli p zero nero 205/40/17. duuuuuużo się naczytałem ale wiadomo, że jak się samemu nie sprawdzi to cięzko mieć pewność - zobaczymy. może ktoś z Was jeżdził na takich i coś może napisać?

spychu
10-11-14, 12:03
Ja jezdze na P Zero Nero, 200KM/300Nm oblatuja bez najmniejszego problemu w 195/45/16, trakcja jest mega, scianka boczna bardzo twarda, nie klada sie w zakretach wcale, na mokrym moim zdaniem sa mega.

UltrasSur
10-11-14, 12:18
cycek23

Jaki koszt w tym wymiarze ?

Platlapalk

cycek23
10-11-14, 12:33
najtaniej jednak na oponeo - 383 zl / szt. pojawily sie kilka dni temu jakies za 330/szt ale to z 2011 roku wiec sobie odpuscilem; obecnie mam Kumho Ecsta ale juz sa stare (8lat) i od samego poczatku byly "srednie", tzn. na suchym i cieplym super ale wilgoc (nie wspominac o deszczu) totalna porazka. w zasadzie to juz kilka razy mialem wiecej szczescia niz rozumu - w ogole nie hamuja NIC ! do kosza z nimi ! a jeszcze pytanie, nigdy nie mialem okazji zapytac, w tym rozmiarze, tj 205/40/17 ja swoja zawsze mialem dopompowane do wartosci mniej wiecej 2.7, dobrze to czy niekoniecznie?

UltrasSur
10-11-14, 12:49
A co polecilibyscie do civica 125KM,do pojezdzawek na codzien .
Cena do 1k

Platlapalk

Maximus1919
10-11-14, 13:24
Hejka :)

Pytanko na szybko; muszę ogarnąć jakieś oponki które sensownie kleją (np. do sporadycznego wypadu na 1/4 lub ze świateł... :P)
Opcje to:
Federale 595rs r lub coś z rodziny Toyo (r888/r1r)

Opony mają mega dobrze kleić ale też i ma być na co dzień używana do normalnej jazdy :)

Jeśli lataliście na którejś z tych opon to śmiało piszcie jakie wrażenia!!! :)
Bo kiedyś czytałem opinie o oponach i się mega nadziałem (mowa o Paradach :mad:)

spychu
10-11-14, 13:44
Ja miałem w civicku 595RS-R, nigdy nikomu nie polecę tej opony, popękane po 1500km, w temperaturach poniżej 20'C nie szło ich w lekkim civicku zagrzac na tyle, żeby miały trakcję przy 120KM :) opona wg mnie bardzo twarda jak na semi slicka, dodam, że to 1500km po którym je reklamowalem i zostałem odprawiany z kwitkiem zrobiłem w mieście, dla mnie opona ta nie nadaje się do codziennej jazdy przez cały sezon letni, jeśli nie będą przeszkadzały ci pęknięcia to od czerwca do września jak będzie dzień w dzień 20'C+ będziesz z niej zadowolony.
Po wilgotnym, mokrym jechales jak po lodzie.

Zdecydowanie kupuj R1R ale przygotuj się na kupowanie nowego kompletu co sezon, jeśli auto będziesz uzytkowal trochę agresywniej :)

Tapatalknięte z mojego Super Z

Karpiczek
10-11-14, 14:12
A ktos jeszcze moze napisac opinie o federalach rsr?

andrew358
10-11-14, 14:37
Rozwarstwiaja sie, tak jak spychu napisal. I to po dosc krotkim czasie.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Maximus1919
10-11-14, 15:17
A te R1R też tak dobrze kleją jak te Federale??

Bo nie chciałbym się naciąć jak na Paradach (gdzie kupiłem jakieś 4mies. temu Adrenalinki RE002 i na suchym jak i na mokrym biją parady na pysk!!! :rolleyes:)

Gorliś
10-11-14, 15:39
r1r zuzywaja sie bardzo szybko - jedno lato i do wywalenia. Bardzo miekka opona przez co bardzo szybko plynie na pojezdzawkach. Ja bym jej nie kupil na codzien bo troche drogo co sezon kupowac opony ;) W ogole r1r i rs-r to sa opony ktore sie sprawdzaja w innych przedzialach temperaturowych i w innych warunkach (federal - upal, dlugie upalanie na torze, toyo - chlodniej, deszcz, krotkie proby po 2-3 kolka, start na 1/4)
Federale nie sa takie zle jak niektorzy mowia, mam od 3 lat, przejechana niezliczona ilosc pojezdzawek, wiekszosc z nich zakonczona na podium.
Musi byc dogrzana i ogolnie musi byc cieplo zeby kleila. Bezuzyteczna na deszczu (do scigania, do pracy dojedziesz ;)) W tym roku uzywalem ich jako opony na codzien i w sumie sprawdzily sie lepiej niz przypuszczalem.
Przez swoja twardosc wolno sie zuywaja - nadal mam ok polowe bieznika, a lekko nie maja.

Aha, owszem maja to rozwastwienie bieznika, ale wraz ze zuzyciem jest coraz mniej widoczne i w niczym mi to nie przeszkadzalo nigdy.
Oraz zeby bardziej namieszac, prawdopodobnie jako nastepne opony nie kupie ani federali rs-r ani toyo r1r.

Karpiczek
10-11-14, 15:51
Ale jestescie pewni, ze to rozwarstwienie? Bo ja wyczytalem i iwdzialem fotki ale pekniec poprzecznych. O rozwarstwieniu nikt nie pisal a to wydaje sie byc juz gorsze niz pekniecie.

Maximus1919
10-11-14, 15:57
Haha, to w co teraz będziesz uderzał?? ;)

Generalnie to te R1R-ki są całkiem spoko patrząc na opinie innych ale...
I to jest właśnie kluczowa sprawa, bo kumpel w rexie miał na 4 kołach te opony i przy awaryjnym hamowaniu z dużej prędkości opony zrobiły się ,,kwadratowe" bo zblokował koła... ;/ I opony już były nie do uratowania, a jeździć na tym się też już za bardzo nie dało... ;/

Gorliś
10-11-14, 15:58
Tu mozesz sobie poczytac dokladniej o tym zjawisku: http://www.tirerack.com/tires/tiretech/techpage.jsp?techid=160

maras78
10-11-14, 17:20
Ad08r interesująca propozycja

robivitez
10-11-14, 18:55
No własnie, ma ktos porownanie R1R vs Ad08r? Bo teraz mam R1R i pewnie kupie nowy par opon na przyszły sezon na przod.

scoobany111
11-11-14, 14:10
Ja mam porównanie,kupiłem ponownie AD08R,opony kleją bardzo fajnie...R1R dużo szybciej schodzą..w FWD najlepiej chyba wrzucić AD08R na przod a R1R na tył (dużo bardziej miekka guma i większe szanse na dogrzanie)..Do daily cara AD08 na zdecydowany plus z trwałością,wytrzymają 2 razy tyle co R1R..

Karpiczek
11-11-14, 16:48
Tylko szkoda, ze AD08R nie maja rozmiaru 205/45 R16 :(

robivitez
11-11-14, 16:50
No własnie taki jest plan, R1R zostawie na tył bo kleji chłodna, a na przod AD08. :)

Dzieki za info. :D

Maximus1919
11-11-14, 17:04
A ktoś ma może jakieś porównanie tych AD08 vs. 595rs r? Które bardziej będą się nadawały do ustawek od 0?

Tommi01
11-11-14, 17:09
A ktoś ma może jakieś porównanie tych AD08 vs. 595rs r? Które bardziej będą się nadawały do ustawek od 0?

haha od 0 to bys musial federala palic w miesjcu przez 5 min zaby cos kleic zaczaly :cool:

federal nadaje sie tylko na upalnie po torach wytrzymuje bardzo duzo u mnie wytrzymaly a z 500km po torze i z 1500tys po ulicy i jeszcze ich troche bylo i najwiekszy plus cena.... kupilem miesiac temu 235/45r17 za 1320zl komplet a ad08 z 2600 :cool: r1r 2800

Mobilek
14-11-14, 21:02
ja 595rs odpuscilem i nabylem poprzedniej jesieni kompler AD08 do zabaw i bardzo przyjemne, jak sie dogrzeją to kleja dobrze. a na "codzien" wyjazdy sa Potenzy Re002

Maximus1919
16-11-14, 22:57
Macie jakiegoś faworyta na ulicę i do upalania??
R888- znikają ponoć w oczach i w deszczu padaczka
595 rsr- pękają w poprzek (co raczej jest średnio bezbieczne)
R1R- też znikają w oczach
AD08R- Na razie nikt nie pisze jak kleją w stosunku np. do R1R czy chociaż 595rsr??

Jak macie jakieś sprawdzone opony to śmiało piszcie :)

Ps. tak teraz się dopatrzyłem że są AD08 i AD08R??
Czym one się od siebie różnią?? Bo cenowo jest około 100 różnicy za sztukę...?? :)

Tommi01
17-11-14, 18:25
Ps. tak teraz się dopatrzyłem że są AD08 i AD08R??
Czym one się od siebie różnią?? Bo cenowo jest około 100 różnicy za sztukę...??

ad08 juz ich nie produkuja sa tylko doty pewnie z 12r a ad08r to nowa mieszanka na tsubuce byly chyba 1s szybsze cos takiego

AD08R- Na razie nikt nie pisze jak kleją w stosunku np. do R1R czy chociaż 595rsr??

ja mialem w ek4 ad08 po miescie i powiem ze to mega opona na suchym klei mega szybko sie grzeje w deszczu tez mega klei! , federal niema po miescie podejsca do ad08..

ale ad08 a torze tez szybko poleca :cool:

595 rsr- pękają w poprzek (co raczej jest średnio bezbieczne)
mi zadna nie pekla???
a tyle z niej zostalo. jezdzona na 2.8 na zimnej
https://lh4.googleusercontent.com/-Ypd4KBnhDAQ/U9UkfKvINMI/AAAAAAAAB5U/r7pOWbRMv2E/w958-h719-no/IMG_8135.JPG

zalezy jak chcesz upalac jak na 1/4 to kupic dwa profile i po sprawie. a jak na tor to tez zalezy na ktory i ile chcesz jezdzic.. bo jak krotkie odcinki to federal odpada.

najlepsza opcja to taka
ad08r na miasto
+
federal na dlugie uplania:)

Maximus1919
17-11-14, 21:04
A jak z wytrzymałością tych AD08r np. R1R które ponoć znikają w oczach? :-)

marcin001984
17-11-14, 22:33
Panowie, potrzebuję Waszej podpowiedzi. Po nowym roku będę musiał kupić dobre letnie opony do jazdy na co dzień czyli studzienki, przejazdy tramwajowe, dziury, uskoki itp. :) Mamy co prawda dopiero listopad ale już teraz porównuję dziesiątki modeli. Obecnie mam na wykończeniu Bridgestone Potenza RE050A 225/40 R18 88 Y. Dobrze się na nich jeździ ale ich minusem jest to że są bardzo twarde. Wiem że na felgach "18" trudno szukać komfortu, ale te są twarde jak kamień (przynajmniej takie mam odczucia w moim Civicu). Wstępnie mam faworywa - Goodyear Eagle F1 Assymetric 2, ale zastanawiam się jeszcze nad Yokohamą, Pirelli czy innym modelem Bridgestonów. Mógłby ktoś mi coś doradzić? Silent jakiś czas temu zachwalał Yokohama S. Drive
I druga sprawa; w tym rozmiarze dostępne są dwa rodzaje nośności: 88 i 92. Obawiam się że opona z wyższym indeksem będzie jeszcze bardziej twarda i cięższa ze względu na większą ładowność i wzmocnione ścianki boczne. Ich plusem jest niższa cena. I co tu wybrać... Z góry dzięki

spychu
17-11-14, 23:19
Ja w Volvo mam Continental ContiSportContact 5 w 225/40/18 92 Y, jestem z nich szalenie zadowolony, nie klada sie na boki, sa ciche, na wodzie bardzo dobre, na suchym wysmienite w dwa sezony letnie zrobione jakies 25kkm i troche zuzycia juz po nich widac, kolejny sezon bedzie chyba ich ostatnim na moim aucie (oczywiscie nie beda jeszcze maksymalnie zuzyte i heniu z tablicy przejezdzi na nich jeszcze pewnie ze 4 lata :) ), oceniam je z perspektywy 500Nm :)

Wczesniej w Audi mialem Potenze RE050A 225/45/17 91 W tez uwazam ja za swietna opone, lekko nie mialy ponad 400Nm tez musialy ogarnac.

W Ibizie mam Pirelli P Zero Nero 195/45/16 84 W, co moge powiedziec to, ze w moim odczuciu P Zero Nero ma mimo wszystko z tych 3 opon najtwardsza scianke boczna.

Ciezko mi jest okreslic, ktora z tych opon jest najlepsza, wszystkie wg mnie sa swietne do codziennej jazdy zarowno tej spokojnej jak i ostrej.

Jesli nie sprzedam w przyszlym roku Volvo i bedzie dane mi zmieniac opony to z pewnoscia kupie Pirelli P Zero Nero GT 225/40/18 92 Y, po tym jak szerokosc 195 sprawuje sie w lekkiej Ibizie gdzie musi ogarnac 300Nm uwazam, ze w 225/40/18 moga byc jeszcze lepsze niz ContiSportContact5.

Malasander
18-11-14, 18:12
Panowie, szybkie pytanie, które możiwe, że już padło, ale mogło gdzieś mi umknąć. Jakiej marki polecicie oponki zimowe do sedana d15z6. Wolałbym nowe, ale też mam ograniczony budżet. Na stal 14'

Dominik656
18-11-14, 21:31
Witam czy opony 225/50R16 Lun 225/55R16 podejdą do civic EM2 2003 rok na Tylną oś

mugello
19-11-14, 20:26
Musze kupic nowe zimowki do mojego ej6 z b18c4+. Do tej pory jezdzilem na Hankook 175/50/16 na feldze tenzoR dc6 7j et42. Przy wyborze kierowalem sie zasada "im węższe zimowki tym lepsze" lecz juz wiecej tego bledu nie popelnie...zerowa trakcja. Teraz wybór padł na Nokian WR D3. Brac "standardowy" rozmiar w 16" czyli 205 55 16 czy 195 55 16? Auto jest obnizone na gwincie AP z 4gen i ma zrolowane i wypchniete wszystkie ranty blotnikow wiec po podniesieniu na maxa profil 55 nie powinien robic problemu...50 wchodzi elegancko. Jesli potwierdzi sie ze 205 nie bedzie obcieralo to wolal bym ten rozmiar:) Z gory dzieki za pomoc.

maras78
21-11-14, 22:30
Nokian WR D3 znika szybko ale trzyma dobrze na suchym i mokrym.

wojtas99
25-11-14, 10:11
Witam,
potrzebuje kupić 4 opony na zime, budżet do 800zl, rozmiar 205/55/16
z nowych znalazłem :
RIKEN SNOWTIME B2
INFINITY INF049
LINGLONG GREENMAX WINTER HP
poradzicie cos?

marwol
25-11-14, 11:38
Witam,
potrzebuje kupić 4 opony na zime, budżet do 800zl, rozmiar 205/55/16
z nowych znalazłem :
RIKEN SNOWTIME B2
INFINITY INF049
LINGLONG GREENMAX WINTER HP
poradzicie cos?

Profile bieżnikowane kupisz za 750zeta :)

kepa416
26-11-14, 16:34
Czy ktoś może się wypowiedzieć o : YOKOHAMA W.DRIVE V903 175/65r14 82T ktoś używa ogólne doświadczenia i czy to dobry rozmiar do 1.4 na felgę 6 cali.

pp89
26-11-14, 19:38
Ja miałem W.DRIVE ale tą z asymetrycznym bieznikiem. Na pewno nie jest to opona typowo śniegowa, ale w trasie jeździło się bardzo dobrze, najbardziej byłem zadowolony w okresach przejściowych, kiedy jest raz ciepło i sucho raz zimno i mokro.

zulf
26-11-14, 21:54
Ktoś może ma jakies informacje o tych oponach? http://www.oponeo.pl/dane-opony/sportiva-snow-win-2-175-70-r13-82-t#75228645

Warto sie nad nimi zastanowic? :)

kepa416
27-11-14, 09:51
Ktoś może ma jakies informacje o tych oponach? http://www.oponeo.pl/dane-opony/sportiva-snow-win-2-175-70-r13-82-t#75228645

Warto sie nad nimi zastanowic? :)
Z takich budżetowych to sava eskimo 3+ czy jakoś tak ostatnio wypadła bardzo dobrze i cena podobna

jacol87
28-11-14, 19:55
Nie wiem czy było już o tych oponach, ale słyszał, używał ktoś z was? Mowa o Nankang NS-2R
http://allegro.pl/4x-nowe-nankang-195-50-15-semi-slick-medium-24h-i4781986776.html

Michał102
03-12-14, 13:39
Panowie, szukam info, ale coś znaleźć nie mogę :/
Mianowicie, czy opona Yokohama Blue Earth AE01 w rozmiarze 175/60 R15 posiada rant ochraniający felgę?

Może ktoś z Was posiada takową oponę i może odpowiedzieć na moje pytanko :)

rav7
07-12-14, 16:34
Witam, szukam bardzo trudno dostepnych opon a mianowicie 175/45/18 lub ewentualnie 195/40/18, wie ktos cos? Znalazlem w sieci ze firma Achilles produkuje cos takiego ale jest to dostepne na rynku amerykanskim. Czy ktos w Polsce nie ma czegos takiego? A moze ktos moglby pomoc mi w zmowieniu takie wynalazku z ebaya? Stawiam litr dobrej wody ognistej za konkretna pomoc :)

SiwyJDM
07-12-14, 17:17
Panowie planuje kupić o to takie felgi do hondy Civic v http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=4799965753
Jaką oponę polecacie i z jakiej firmy żeby to elegancko wyglądało . Z góry Dzięki
Pozdrawiam

Extreme191
08-12-14, 08:07
Polecam na zime hankook winter icept ewo 310 super oponki 185/55/15

Wydziergane w Ipadzie 2

kepa416
08-12-14, 12:49
Polecam na zime hankook winter icept ewo 310 super oponki 185/55/15

Wydziergane w Ipadzie 2

A jeździłeś już w zimę czy tylko kupiłeś w tym roku i czekasz na śnieg. Dwa że Pan wyżej szuka raz że letnia a dwa że na 7" to powinien coś szerszego zrobić :D chociaż ja nie widzę sensu kupowania takiego koło w 15" i zakładania tam normalnej opony. Bo to nie będzie wyglądało.

Sprawa nr 2 ja wrzuciłem 4 nowe zimówki bieżnikowane Targum zostały po poprzednim aucie które zimę przestało a raczej przeleżało. Gdyby VI gen był mocniej wygłuszony ok ale obecnie słychać opony, potem wydech i potem mnie widać. Wewnątrz do 80 można pogadać. Współczynnik tarcia w porównaniu do letnich które są szersze o 2 cm ogromny te prawie hamują same. Jeśli chodzi o hamowanie na mokrym asfalcie nie to 242 mm z przodu i bęben z tyłu to 60 km/h blokuje koło. Druga sprawa że Ci co mówili że bieżnikowane wyważa się normalnie to są w błędzie, nowe jeszcze w miarę ale takie już jeżdżone całkiem zdrowe która są z końca 2012 roku jedna wyszła najmniej 60g na stronę a reszta między 120-190 g co daje przy 14" pół felgi odważników. Więc alu na bieżniki nie polecam bo to drogi interes (koszt 60g to chyba 6 zł). Obecnie mam zamiar przesiąść się na używki albo klasę budżet i stalówki.

sebawo
08-12-14, 14:34
Jaką oponę polecacie i z jakiej firmy żeby to elegancko wyglądało .

Nie ma to jak kupowanie opon na wygląd.... olej to pewnie po zapachu kupujesz ;)

kepa416
08-12-14, 15:55
Nie ma to jak kupowanie opon na wygląd.... olej to pewnie po zapachu kupujesz ;)

Ja letnie zawsze kupowałem kierunkowego ze względu że zawsze to fajnie wygląda co prawda potem zmieniłem auto na auto rodziców i tam 195/65 kierunkowa już by nie miała sensu jeśli chodzi o wygląd. Chociaż są też asymetryczne które wyglądają ciekawie mam na myśli tutaj parada spec 2 tylko jak ktoś mógł poczytać w jednym z tematów na co dzień żyć nie dają w trasie.

SiwyJDM
08-12-14, 17:01
Dwa że Pan wyżej szuka raz że letnia a dwa że na 7" to powinien coś szerszego zrobić chociaż ja nie widzę sensu kupowania takiego koło w 15" i zakładania tam normalnej opony. Bo to nie będzie wyglądało.

Ogółem poszukuje fajnej felgi do mojej Hondy Spodobało mi się to koło , są 8 calowe ale z eto 25 , i mam mętlik w głowie jakie Koło kupować bo też nie chce robić dużego negatywu , a nie mam pojęcia co do tego , jak się robi spas itp ..

Nie :D , chodzi mi o to ze chcę kupić dobre koło i też oponę z dobrej firmy

sebawo
10-12-14, 10:19
to poczytaj o 'firmach' i kup, z oponami jest tak, że każdy poleci to na czym jeździł a dobrych opon jest sporo. Niestety kiepskich opon też jest sporo, dlatego bym unikał chińskich/azjatyckich wyrobów :)
jeden będzie zachwycony achilesem, inny stwierdzi, że dunlopy to chłam ;)

rav7
21-12-14, 09:49
Witam czy ktos z forum jezdzi na profilu 35 na codzien? U siebie mam obecnie 225/40/18 na 7.5 cala a chcialbym pobawic sie w naciag :) Jako ze w polsce opony typu 175/45/18 lub 195/40/18 sa praktycznie nieosiagale zastanawiam sie na 205/35/18 tylko nie wiem jak bedzie z jazda... Teraz mam juz dosc twardo przez "sportowe" zawieszenie i nie wiem czy profil 35 to nie bedzie przesada i moze pojsc bardziej zachowawczo i kupic 205/40. Czekam na Wasze opinie bo juz z kazdym dniem podejmuje inna decyzje :( haha

mugello
21-12-14, 12:46
Strona znana i lubiana www.tyrestretch.com :D popatrz sobie jak wygladaja naciagi na 18 w interesujacych Cie profilach. Pamietaj ze nie kazda opona sie ladnie naciaga. Ja np zdalem sie na podpowiedzi bardziej doswiadczonych i naciagalem Dunlop SP9000. Podobno dobrze wchodza tez Toyo i Falkeny. Co do samego profilu to juz raczej kwestia gustu i ceny. 40 jest juz na tyle niska ze i tak trzeba uwazac wiec przesiadajac sie z 40 na 35 nie powinienes odczuć jakiejś znacznej różnicy. Rozumiem ze masz dla tych opon inne felgi? Bo 205 na 7.5j to nie naciag;)

rav7
21-12-14, 13:50
Strone ktora podałes to znam juz od bardzo dawna jeszcze za czasow kiedy jezdzilem VAGiem i wiem ze to nie jakis wielki naciag ale juz cos widac, przynajmniej wedlug tego co jest na tej stronce :) Bardziej własnie mi chodzi o komfort jesli wgl jeszcze to tak mozna nazwac :) haha no ja tez sobie własnie mysle ze skoro i tak mam juz strasznie twardo to chyba duzo gorzej nie bedzie ale chcialbym zeby wypowiedzial sie ktos co jezdzi na profilu 35 bo moze sie myle :)

patrick1989
22-12-14, 21:56
Może tutaj ktoś podpowie jakie opony wybrać w rozsądnej cenie, do felg:

16" / 7J / ET45

Auto z mojego profilu.

Myślałem o Kumho KU39.
Toyo T1R odpada ze względu na swoją ścieralność.

Zastanawiam się nad rozmiarami 195/45/16 oraz 205/45/16.

spychu
25-12-14, 15:47
Pirelli P Zero Nero 205/45/16 83 W

patrick1989
25-12-14, 21:46
Dzięki za propozycję. Jak radzi sobie na mokrym i suchym? Opony piszczą, czy trzymają cały czas trakcję?
Jak z przyczepnością w zakrętach?

Pytam, bo pewnie na nich jeździłeś.

Spojrzałem na recenzje i dość średnio wypada: http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Pirelli/PZero-Nero.htm

spychu
26-12-14, 16:07
Nie rozumiem troche, patrzysz tylko na kreski czy tez czytales co ludzie pisali ? :)

Dla mnie to swietna opona, 200KM/300Nm (max moment przy 2800obr) przenosi bez zająknięcia, w zakrętach nie kladzie sie wcale, ma bardzo twarda scianke boczna, nic nie piszczy, trzyma bardzo dobrze.
Na mokrym jest tez jak dla nie bardzo dobra, oczywiscie w ulewnym deszczu raczej nikt nie *******ziela jak wariat i uwazac trzeba na kazdej jednej oponie ale w warunkach lekkich opadow czy wilgotnej jezdni jestem z niej szalenie zadowolony, nie spodziewalem sie, ze bedzie az taka dobra.

Wg mnie jest to jedna z najlepszych opon (nie semi-slickow) na jakich kiedykolwiek jezdzilem.
Jest bardzo cicha nawet przy predkosciach powyzej 200km/h, nie jest to komfortowa opona ani dlugowieczna, po intensywnych 10 tys km jakie na nich zrobilem, widac juz zuzycie, tak w 1/3.

Kumho, Rainsporty, T1R czy Parada to smiecie przy P Zero Nero.

patrick1989
26-12-14, 19:56
A możesz napisać coś o tamtych, skoro tak stwierdziłeś?

Co do opisu P Zero Nero - podoba mi się, rzeczowy.

spychu
27-12-14, 22:30
T1R mialem w civicku, scianka boczna papier, kladla sie strasznie, na wodzie srednia ale i tak bylem dosc milo zaskoczony po tym co sie naczytalem w necie jaka to jest zla na mokrym, na suchym przy 120KM jakos dawala rade ale nie wyobrazam sobie na niej jazdy nawet B16, nie mowiac juz o czyms mocniejszym.

Na Paradzie, Rainsport2, Kumho KU31 mialem okazje jezdzic innymi Hondami.
- Parada, absolutny smiec na mokrym, zero kontroli nad autem nawet nie podczas ulewnego deszczu a zwyklych mocniejszych opadow (T1R byla na mokrym zdecydowanie lepsza), na suchym wcale nie lepsza od T1R, scianka boczna troche twardsza niz w T1R i to jest jedyny plus tej opony nad T1R, ale tez bez rewelacji, tez bylo czuc w zakrecie jak sie kladzie, wg mnie bardzo mocno przereklamowana opona
- Rainsport2, na mokrym zdecydowanie lepsza niz T1R i Parada ale za to sporo gorsza na suchym, duzo latwiej bylo zerwac przyczepnosc przy ruszaniu, duzo wczesniej i zdecydowanie czesciej wlaczal sie ABS w porownaniu do T1R, scianka boczna tez zrobiona z papieru, kladla sie strasznie
- Kumho KU31, na mokrym zadowalajaca, na suchym bardzo porownywalna z Parada czy T1R, scianka boczna rowniez dosc miekka,

Nie ocenie glosnosci tych opon bo wszystkie auta mialy robione wydechy wiec nie bylo slychac opon :) wszystkie opony byly w rozmiarach 195/50/15 i w zasadzie wszystkie oceniam na tak samo slabe, moze inaczej do modzonych D14 czy D15 kazda bedzie ok i da sie na niej jezdzic i uapalac ale majac B16 z w/w opon wybralbym ...

:)

Pirelli P Zero Nero (mam w Ibizie 195/45/16, zrobilem ok 10kkm)
Continental ContiSportContact (mam w Volvo w chwili obecnej SportContact5 225/40/18 po dwoch sezonach i ok 40kkm (zostalo jeszcze jakies 3-4mm bieznika ale mimo tego widac juz roznice w dzialaniu w porownaniu do nowych), seryjnie przy wyjezdzie z salonu byly SportContact2, ktore zostaly zdjete tez po dwoch sezonach i ok 40kkm (tez nie byly jeszcze smieciem bieznik mialy zuzyty w +/- polowie), sprawowaly sie bardzo dobrze, teraz na wiosne kupuje P Zero Nero 225/40/18 zeby miec porownanie do Conti na tym samym rozmiarze opony z takim samym indeksem predkosci)
Bridgestone Potenza RE050A (mialem w Audi 225/45/17 przez ok 30kkm do momentu sprzedazy, nie pamietam co bylo seryjnie od nowosci)

Opony te oceniam z poziomu 200KM+ i 300-500Nm momentu z dolu, do zadnego swojego auta nie kupie juz innej opony niz ktoras z powyzszych
Wszystkie opony zapewniaja bardzo dobra trakcje na suchym, maja twarde scianki boczne przez co bardzo dobrze zachowuja sie w zakretach, chociaz mimo wszystko scianka boczka P Zero Nero jest najtwardsza (oceniam to z perspektywy problemow przy zakladaniu wszystkich tych opon na felgi), zadna z opon nie kladzie sie w zakrecie i wyraznie to czuc, ze auto jedzie tam gdzie chcemy a nie, ze przechyla sie na oponach, na mokrym sa bardzo dobre. Pod kazdym wzgledem bija na glowe opony opisywane na samym poczatku postu, kosztuja rowniez duzo wiecej ale po przebiegach jakie na nich zrobilem rozumiem dlaczego tak jest, ze ta cena nie bierze sie z kosmosu :)

Uniek
27-12-14, 23:00

16" / 7J / ET45

Auto z mojego profilu.

Myślałem o Kumho KU39.

Ja polecam Uniroyal Rainsport 3.
Bardzo dobra opona w przyzwoitej cenie. Czy to sucho czy morko trzyma sie dobrze drogi.

Wysłane z mojego GT-I9295 za pomocą Tapatalk 2

patrick1989
28-12-14, 15:34
T1R mialem w civicku, scianka boczna papier, kladla sie strasznie, na wodzie srednia ale i tak bylem dosc milo zaskoczony po tym co sie naczytalem w necie jaka to jest zla na mokrym, na suchym przy 120KM jakos dawala rade ale nie wyobrazam sobie na niej jazdy nawet B16, nie mowiac juz o czyms mocniejszym.

Na Paradzie, Rainsport2, Kumho KU31 mialem okazje jezdzic innymi Hondami.
- Parada, absolutny smiec na mokrym, zero kontroli nad autem nawet nie podczas ulewnego deszczu a zwyklych mocniejszych opadow (T1R byla na mokrym zdecydowanie lepsza), na suchym wcale nie lepsza od T1R, scianka boczna troche twardsza niz w T1R i to jest jedyny plus tej opony nad T1R, ale tez bez rewelacji, tez bylo czuc w zakrecie jak sie kladzie, wg mnie bardzo mocno przereklamowana opona
- Rainsport2, na mokrym zdecydowanie lepsza niz T1R i Parada ale za to sporo gorsza na suchym, duzo latwiej bylo zerwac przyczepnosc przy ruszaniu, duzo wczesniej i zdecydowanie czesciej wlaczal sie ABS w porownaniu do T1R, scianka boczna tez zrobiona z papieru, kladla sie strasznie
- Kumho KU31, na mokrym zadowalajaca, na suchym bardzo porownywalna z Parada czy T1R, scianka boczna rowniez dosc miekka,

Nie ocenie glosnosci tych opon bo wszystkie auta mialy robione wydechy wiec nie bylo slychac opon :) wszystkie opony byly w rozmiarach 195/50/15 i w zasadzie wszystkie oceniam na tak samo slabe, moze inaczej do modzonych D14 czy D15 kazda bedzie ok i da sie na niej jezdzic i uapalac ale majac B16 z w/w opon wybralbym ...

:)

Pirelli P Zero Nero (mam w Ibizie 195/45/16, zrobilem ok 10kkm)
Continental ContiSportContact (mam w Volvo w chwili obecnej SportContact5 225/40/18 po dwoch sezonach i ok 40kkm (zostalo jeszcze jakies 3-4mm bieznika ale mimo tego widac juz roznice w dzialaniu w porownaniu do nowych), seryjnie przy wyjezdzie z salonu byly SportContact2, ktore zostaly zdjete tez po dwoch sezonach i ok 40kkm (tez nie byly jeszcze smieciem bieznik mialy zuzyty w +/- polowie), sprawowaly sie bardzo dobrze, teraz na wiosne kupuje P Zero Nero 225/40/18 zeby miec porownanie do Conti na tym samym rozmiarze opony z takim samym indeksem predkosci)
Bridgestone Potenza RE050A (mialem w Audi 225/45/17 przez ok 30kkm do momentu sprzedazy, nie pamietam co bylo seryjnie od nowosci)

Opony te oceniam z poziomu 200KM+ i 300-500Nm momentu z dolu, do zadnego swojego auta nie kupie juz innej opony niz ktoras z powyzszych
Wszystkie opony zapewniaja bardzo dobra trakcje na suchym, maja twarde scianki boczne przez co bardzo dobrze zachowuja sie w zakretach, chociaz mimo wszystko scianka boczka P Zero Nero jest najtwardsza (oceniam to z perspektywy problemow przy zakladaniu wszystkich tych opon na felgi), zadna z opon nie kladzie sie w zakrecie i wyraznie to czuc, ze auto jedzie tam gdzie chcemy a nie, ze przechyla sie na oponach, na mokrym sa bardzo dobre. Pod kazdym wzgledem bija na glowe opony opisywane na samym poczatku postu, kosztuja rowniez duzo wiecej ale po przebiegach jakie na nich zrobilem rozumiem dlaczego tak jest, ze ta cena nie bierze sie z kosmosu :)

Dzięki, żeby w necie więcej było takich opisów, byłoby zdecydowanie łatwiej wybierać :)

Sidd
13-01-15, 18:36

16" / 7J / ET45

Auto z mojego profilu.

Myślałem o Kumho KU39.

ja od siebie mogę polecić continentale contisportcontact 3 195/45R16 ;) przede wszystkim świetne prowadzenie w zakrętach, ogólnie też bardzo dobrze, po prostu pewne. Pytanie czy profil nie za niski, a większego nie udało mi się znaleźć w tym rozmiarze. Też się rozglądam za czymś na 16" felgę i 195/50R16 brałbym w ciemno, ale nie znalazłem nigdzie, także szukam dalej.

PIMPEK_EJ2
13-01-15, 21:44
Ja polecam Uniroyal Rainsport 3.
Bardzo dobra opona w przyzwoitej cenie. Czy to sucho czy morko trzyma sie dobrze drogi.

A mógłbyś napisać coś więcej? Co to znaczy dobrze? W jakich warunkach? Przy jakich prędkościach? Jakich manewrach?

Pytam bo pewna część kierowców uważa Dębice passio za też dobrą opone...

patrick1989
15-01-15, 22:17
Witam!

Warto wziąć BF GOODRICH G-FORCE PROFILER 205/45ZR R16 z 2012 roku? Nówki, ale tylko 2 sztuki.
Cena ok 280 zł za sztukę. Pilne :P

Karpiczek
16-01-15, 22:20
Spychu! To jakie doradzisz semi w rozmiarze 205/45 R16 jeśli Kumho, Rainsporty, T1R czy Parada to śmiecie?

Gorliś
17-01-15, 01:16
A co maja rainsporty, t1r i parada do semi? :P

spychu
17-01-15, 13:35
Na ulice wg mnie w 205/45/16 najlepsze semi to R1R lub Neova AD08, mozna tez sie zastanowic nad duzo tanszymi Nankangami NS-2R, ktore dosc mocno chwala w necie.
W 195/45/16 wg mnie bardzo dobra tania opona semi jest Syron Street Race.

Karpiczek
17-01-15, 21:17
A jeszcze porównanie R1R i AD08?

spychu
18-01-15, 13:21
AD08 wolniej znika niz R1R :)

esel
19-01-15, 12:58
Kupiłem ostatnio wiatraki z EK4. Felga ma szerokość 6.0J. Myślę, żeby założyć na nie 195/50/15 - czy opona nie będzie za szeroka?
Taki profil miałem na felgach o cal szerszych i wyglądało to w porządku. Ciężko mi sobie zobrazować jak to zagra na 6-calowym alusie.

spychu
19-01-15, 13:08
Tak

http://i188.photobucket.com/albums/z101/spychu/civic/Obraz418.jpg

http://i188.photobucket.com/albums/z101/spychu/civic/Obraz433.jpg

esel
19-01-15, 15:59
Dziękować :)

Swoją drogą, widziałem gdzieś (może tu na forum nawet?) wiatraki zamontowane w drugą stronę. Moja wizja jest taka jak na fotkach wyżej.

spychu
19-01-15, 17:20
Nie wiem czy to sie uda po obu stronach auta :)

esel
19-01-15, 17:51
Hmm... z drugiej strony masz odwrotnie?

//edit: racja, przecież wszystkie cztery są takie same, a nie parami :rolleyes:

UltrasSur
20-01-15, 19:18
Panowie ,latał ktoś z was na takich oponach : http://krispol.net/home/898-bfgoodrich-g-force-ta-kdw-88y-20545-r17.html

SiwyJDM
24-01-15, 01:36
Panowie mam zamiar kupić felgi 7j 15 , powiedzcie mi jakie opony kupić 195/45 czy 195/50 ?

misiek707
05-02-15, 22:17
musze kupic dwie opony, rozmiar 205/45/16 koszt opony max 300zł sztuke, co polecicie?

spychu
06-02-15, 00:59
Polecam dolozyc kilka groszy :)

http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-p-zero-nero-gt-205-45-r16-83-w#81991640

Za 300zl w tym rozmiarze mozesz sobie kupic smieciowe T1R lub Rainsporty, nie wspominajac o chinskich wynalazkach za mniej niz 300zl :)

kamil39
06-02-15, 15:03
Panowie mam zamiar kupić felgi 7j 15 , powiedzcie mi jakie opony kupić 195/45 czy 195/50 ?Ja bym bral pospolite 50, opona nie wyglada na strasznie duzy balon, wiekszy wybor, tansze z reguly i troszke wiecej komfortu- a zmieszcza sie spokojnie.

Za 300zl w tym rozmiarze mozesz sobie kupic smieciowe T1R lub Rainsporty, nie wspominajac o chinskich wynalazkach za mniej niz 300zl niestety r16 w porowananiu do r15 sa znacznie drozsze, dlatego zmienialem felgi, ale znow na r 15. Co do smieciowych- to napewno plus jest taki ze sa to nowe opony i takie T1R napewno lepsze sa od debic i tym podobnych, wolalbym nowe T1R niz markowa uzywke.

misiek707
10-02-15, 09:29
a co powiecie na temat tych opon? na oponeo chwala je mocno https://static1.tradoro.pl/3370/Uniroyal-RainSport-3_1.jpg

spychu
12-02-15, 06:52
niestety r16 w porowananiu do r15 sa znacznie drozsze, dlatego zmienialem felgi, ale znow na r 15. Co do smieciowych- to napewno plus jest taki ze sa to nowe opony i takie T1R napewno lepsze sa od debic i tym podobnych, wolalbym nowe T1R niz markowa uzywke.
Zaczac trzeba od tego, ze w R15 nie ma zadnych normalnych dobrych opon, nie ma Pirelli P Zero Nero, nie ma Conti SportContact.
Nie zgadzam sie, ze nowe T1R bedzie lepsze od markowej uzywki, oczywiscie od 10 letniego smietnika jasne, ze bedzie ale jesli mialbym wybierac pomiedzy nowym T1R a np 2-3 letnim uzywanym P Zero Nero, ktore nie byloby bieznikowym smieciem z zamknietymi oczyma wybralbym to drugie :)

face
12-02-15, 07:53
Widze ze poruszono temat oponek toyo i musze przyznac ze noe jest to zla opona. Powiedzialbym ze jest to bardzo dobra opona dla przecietnego zjadacza chleba. Przedewszystkim jest miękka co zapewnia ze dobrze sie klei niestety tylko na suchym przyznam ze na mokrym brakuje jej i to sporo. Niestety opona bardzo szybko sie zuzywa i po 2 - 3 sezonach wypadalo by ja zmienic, ja swoje kupowalem nowe. Podsumowujac relacja cena jakosc moim zdaniem bardzo ok w toyo.

spychu
12-02-15, 08:47
Do D14 jasne, ze tak, tez bylem z niej w Civicku powiedzmy, ze zadowolony, bo w pelni zadowolony bylbym gdyby nie miala papierowej scianki bocznej :D

DoSeR
18-02-15, 00:16
Zaciekawiły mnie Nankang NS-2R, ma ktoś wiedzę gdzie znajdę o nich prawdziwe informacje? Jakieś linki do sprawdzonych serwisów zajmujących się testowaniem opon mile widziane.

spychu
18-02-15, 02:58
Zaciekawiły mnie Nankang NS-2R, ma ktoś wiedzę gdzie znajdę o nich prawdziwe informacje? Jakieś linki do sprawdzonych serwisów zajmujących się testowaniem opon mile widziane.
Ja bede mogl sie wypowiedziec pod koniec sezonu na podstawie porownania 205/45/16 R1R i 205/45/16 NS-2R Medium, obie te opony czekaja tylko na sezon letni a obawiam sie, ze skoncza mi sie dosc szybko.

Poki co w necie czytalem tylko same pozytywne oponie o tych Nankangach dlatego postanowilem je sprawdzic na wlasnej skorze.

terry16
18-02-15, 18:33
a co powiecie na temat tych opon? na oponeo chwala je mocno https://static1.tradoro.pl/3370/Uniroyal-RainSport-3_1.jpg

Podpinam się pod pytanie.

DoSeR
19-02-15, 14:24
Ja bede mogl sie wypowiedziec pod koniec sezonu na podstawie porownania 205/45/16 R1R i 205/45/16 NS-2R Medium, obie te opony czekaja tylko na sezon letni a obawiam sie, ze skoncza mi sie dosc szybko.

Poki co w necie czytalem tylko same pozytywne oponie o tych Nankangach dlatego postanowilem je sprawdzic na wlasnej skorze.

Znalazłem taki filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=xDW0gg9PLcE

według niego wychodzi, że jest to klasa (czasy o 1 sekundę gorsze) podobna do Federal 595RSR. Teraz pytanie jak te federale się spisują? Ogólnie to poszukuję opon do codziennej jazy + kilka wypadów na tor w sezonie. Coś właśnie w tych pieniądzach co federale w rozmiarze 205/45/16.

patrick1989
19-02-15, 22:06
Podpinam się pod pytanie.

Ścianki boczne miękkości prezerwatyw :D

spychu
19-02-15, 22:38
podobna do Federal 595RSR. Teraz pytanie jak te federale się spisują?
Dla mnie to smiec opona, mialem je w Civicku, zrobilem jakies 1500km po miescie od wrzesnia do listopada, wnioski po tym okresie i przebiegu
- popekaly w ****u w poprzek wszystkie (reklamacji nie uznali bo wg producenta pekniecia nie wplywaja na bezpieczenstwo jazdy)
- masakra na mokrym trakcji zero, R1R jest milion razy lepsze
- masakra ponizej 15'C, trakcji zero i trzebaby je chyba kopcic na kazdych swiatlach, zeby jako kleily
- fajna w temperaturach 20'C+ bo trakcja byla bardzo bardzo przyzwoita
- wg mnie nie jest to zdecydowanie opona do codziennej jazdy w calym sezonie letnim powiedzmy od marca do listopada lecz bardziej na maj-wrzesniej jak beda juz stabilne dosc wysokie temperatury
- w zyciu nie zerkne juz nawet na Federala nie mowiac o kupnie :)

- wolno schodzi w porownaniu do innych semi slickow, ale to akurat tylko z netu opinia, bo ja po tym jak zobaczylem te pekniecia i reklamacji, je sprzedalem :)

- dla mnie to smiec nie opona i tyle, uwazam, ze obecne Pirelli P Zero Nero, ktore mam w Ibizie jako opona do codziennej jazdy przez caly sezon letni zabija 595RS-R pod kazdym wzgledem :D

Gorliś
19-02-15, 23:13
Bo federale sie dogrzewa na torze, a nie od swiatel do swiatel :P
Ale rzeczywiscie nie uwazam ich za optymalny wybor jako opona na codzien (chociaz ja zeszly sezon przejezdzilem na nich do konca).
R1R zreszta tez nie polecilbym na codzien, bo troche za szybko schodza.

spychu
19-02-15, 23:50
R1R zreszta tez nie polecilbym na codzien, bo troche za szybko schodza.
Schodza bo zapewniaja trakcje tam gdzie na 595RS-R mozna tylko o niej marzyc :p
Oczywiscie R1R ma tez swoje wady, jak np plyniecie w upaly przy nawalaniu kolka za kolkiem.

Wg mnie jesli mowimy o semislicku do uzytku w calym okresie letnim na codzien to R1R jest znakomitym wyborem, dlatego tez je kupilem do Ibizy, zobaczymy jak szybko je zuzyje, mam nadzieje, ze wytrzymaja chociaz ze 3 miesiace i pewnie z 5 tys km zrobione przez ten czas a nastepnie porownam do NS-2R, ktore kupilem tylko ze wzgledu na cene i chec porownania :)
Jak sie skoncza rownie szybko co R1R to pewnie kupie jeszcze Neove AD08 205/45/16 :)

Gorliś
19-02-15, 23:57
To samo mozna powiedziec o federalu wzgledem r1r, tylko w wysokich temperaturach. Latem bym nawet nie dojechal do konca trackday'a na r1r bo po kilku kolkach rozsmarowaly by sie po torze ;)

spychu
20-02-15, 00:01
Pozwol, ze zacytuje ;)

Ogólnie to poszukuję opon do codziennej jazy + kilka wypadów na tor w sezonie.

W takim uzytkowaniu R1R zabije 595RS-R :) chociazy dlatego, ze wyjedziesz w kwietniu jak bedzie 10'C i na R1R bedziesz mial trakcje :) zacznie nagle padac deszcz i z rozsadna predkoscia na R1R do domu dojedziesz, na 595RS-R to przy tej rozsadnej predkosci zakladasz pieluche albo zjezdzasz na stacje i czekasz az przestanie padac bo inaczej wpierdy od innych kierowcow dostaniesz, za blokowanie ulicy jazda 30km/h :D

No i te wspaniale pekniecia Federala, ktorych w R1R nie ma, wybacz ale jakos jak je zobaczylem nie moglem sie przemoc i latac 200km/h po autostradzie bo ciagle sie zastanawialem czy opona wytrzyma i mialem te pekniecia przed oczyma :D

Ta opona jest fajna jak jest cieplo, jesli komus nie przeszkadzaja te peknieca i tyle, w calej reszcie warunkow pogodowych doliczajac te pekniecia dla mnie to syf i w ogolnym rozrachunku smiec a to, ze zapewnia trakcje jak jest +20'C i nie znika tak jak R1R, nie sa to wystarczajace plusy aby zamazac cala reszte minusow jaka ta opona posiada :)
ale to jest oczywiscie moje zdanie, ktore wyrazam po jezdzie na tej oponie, gdzie stwierdzam, ze do uzytkowania auta tak jak to robie, opona ta sie dla mnie nie nadaje :)
Porownuje ja do P Zero Nero a wiec zwyczajna dobra opona, tylko, ze roznica tez jest taka, ze Federala mialem w Civicku przy 124KM i 140Nm gdzies przy 5 tys obr, a P Zero Nero oceniam z perspektywy 200KM i 280Nm przy 2.6 tys obr :D na P Zero Nero nawet teraz jak jest 0-5'C z jedynki mam trakcje na bardzo zadowalajacym poziomie i daje sie normalnie upalac, na 2 biegu jest pelna trakcja identyczna gdy jest cieplo, patrzac na to co sie dzialo ponizej 15'C na 595RS-R w Civicku o w/w parametrach mocowo-momentowych, nie wyobrazam sobie Ibizy na tej oponie :D

DoSeR
20-02-15, 00:32
Skoro 595RSR to śmieć.
Po nankangach nie wiadomo czego się spodziewać.
R1R odpada ze względu na cenę, 500zł za oponę to dla mnie chwilowo za duży wydatek. Chyba, że są gdzieś w przystępnej cenie? Do 1,8k bym się mógł jeszcze szarpnąć, za komplet. + Pływanie w wysokich temperaturach mnie niepokoi.
Zostaje mi chyba kupno normalnej opony typu P Zero Nero.
aa jeszcze AD08 zostało do przeanalizowania. :)

Dodatkowo kwestia tego czy semi slick do 120 konnego civica to nie jest przerost formy nad treścią...

spychu
20-02-15, 06:32
Dodatkowo kwestia tego czy semi slick do 120 konnego civica to nie jest przerost formy nad treścią...
Do codziennej jazdy zdecydowanie jest :) do upalania na torze zdecydowanie nie jest i warto nawet w 120KM Civicku :)

P Zero Nero w 195/45/16 i 205/45/16 kosztuja praktycznie tyle samo czyli w przedziale 400-450zl za sztuke, wiec tez jakies mega tanie nie sa.
Dla mnie idealne polaczenie to P Zero Nero na codzien i semi slick na tor.

nikesonmyfeet
25-02-15, 19:37
Ma ktoś z obecnych jakieś zdanie na temat opon Achilles? Wiem, że to marka mocno budżetowa, mi osobiście znana chyba tylko z tego, że mocno promują się w drifcie. Czemu pytam? Znalazłem takie opony w rozmiarze 195/50r15 za uwaga 500 zł za komplet i są to nówki. Biorąc pod uwagę, że są w cenie mocno zmęczonych Toyo, zastanawiam się nad ich kupnem. Dokładnie chodzi o takie:

http://www.skapiec.pl/site/cat/2100/comp/5973724

wierzba
26-02-15, 12:38
czy jest wogóle opcja sprawdzić / dowiedzieć się przed zakupem jaka jest głębokość użytecznego (do znaczników) bieżnika w danej nowej oponie ?

wiadomo, że np. r1r mają ok. 6mm, ale np. yoko ad08 ma już 8mm a to chcąc nie chcąc dodatkowe 2mm w zbliżonej cenie ;)

spychu mierzyłeś może nowe p zero nero ?

Gorliś
26-02-15, 13:13
Chyba kazda firma wypuszcza karty ze specyfikacja opon w roznych rozmiarach.
R1R ma 6,5mm, AD08 7mm, P ZERO NERO 8mm.

spychu
26-02-15, 13:16
Dodam, ze na osi napedzanej przy moim ciaglym upalaniu po 10kkm nie ma polowy P Zero Nero ;)

wierzba
26-02-15, 15:31
a na NS-2R ktoś śmigał ?

Michał102
27-02-15, 11:33
Panowie, ktoś miał do czynienia z Hankook Kinergy eco K425 195/50 R15 82 H?
Mogę mieć te opony nowe po 120zł/szt. (od znajomego oponiarza) i się nad nimi zastanawiam:)

Da się na tym w miarę dynamicznie pokonać zakręt? Nie mówię o jakimś upalaniu, ot normalna dynamiczna jazda z okazjonalnym przedmuchaniem wydechu na prostej:)

Michu_mk
28-02-15, 21:25
Tak patrzę na wcześniejsze wpisy i wychodzi na to, że w rozmiarze 195/50r15 Yokohamy s.drive to najlepszy wybór. W prawdzie już je upalałem przez 1,5 sezonu i złego słowa nie mogę powiedzieć, nawet na mokrym, ale chciałbym też spróbować czegoś innego. Opony potrzebuje głównie pod kątem upalania na lotnisku, ale jeżdżę też na nich na codzień. Niestety ogranicza mnie regulamin zawodów i semi slicki niestety odpadają, nawet bridgestony re002 niedopuszczone :( Zależy mi przede wszystkim żeby opony miały jak najtwardsze ścianki, bo mam seryjny zawias to chcę żeby chociaż opona się tak nie kładła ;) Także T1r i rainsporty 2 też odpadają. Fajnie jakby też był rant ochronny, bo on też usztywnia ściankę. Upalałem też profile prosport na twardej mieszance, ale mają niestety tragiczne ścianki boczne z papieru... Tak patrzę, że są jeszcze Falken ze914, Hankook k107 i Miśki pilot sport 3, ale nie słyszałem żeby ktoś na nich upalał ani jakie mają ścianki. Może ktoś akurat ktoś coś poleci ?

Rafał_JLB
28-02-15, 21:34
Czy to dobry pomysł kupić piętnastoletnie opony pochodzące z zapasówek?

DoSeR
28-02-15, 21:56
Nie. To już jest stara guma i zapewne straciła swoje właściwości.

kamil1988
01-03-15, 14:00
pomysł dobry na tył do driftowozu:)

pmzyk
01-03-15, 18:40
Potrzebuje kupić dwie nowe oponki 195/50/15 do civica Mb3 5D raczej na tył do normalnej jazdy.
Z przodu mam Firestone Firehawk sz90u z 3511 sporo bieżnika i jestem zadowolony.
Co polecacie tak do 230zl/szt
Co myślicie o podobnych firestonach tz300

wierzba
01-03-15, 19:51
Czy to dobry pomysł kupić piętnastoletnie opony pochodzące z zapasówek?
bez urazy, ale pomysł roku :/

Michu_mk
01-03-15, 23:36
Potrzebuje kupić dwie nowe oponki 195/50/15 do civica Mb3 5D raczej na tył do normalnej jazdy.
Z przodu mam Firestone Firehawk sz90u z 3511 sporo bieżnika i jestem zadowolony.
Co polecacie tak do 230zl/szt
Co myślicie o podobnych firestonach tz300

W tej cenie można trafić Yokohamy s.drive, które są na prawdę warte swojej ceny. Ewentualnie skoro tylko do codziennej jazdy to sądzę, że uniroyal rainsport 3 się sprawdzą, a cena niższa.

Sidd
02-03-15, 16:13
Obecnie mam na wykończeniu opony w rozmiarze 195/45R16 w aerodecku. Rozglądam się na co by je zmienić. Czy 215/45R16 to już przesada, ewentualnie 205/45R16? z tego co czytałem to podobno wzrośnie mi spalanie - pytanie jak znacznie.

mugello
02-03-15, 19:56
Szukam opon w rozmiarze 205/45/16. Auto zazwyczaj upalne weekendowo po mieście i może raz w ciągu roku zawita na Poznań. FWD, okolice 200km NA, felga 8j.
Szukałem, szukałem i wytypowalem...
- Dunlop Sp Sport Maxx
- Yokohama S.Drive As01
- Kumho Ecsta Spt Ku31
- Bridgestone Potenza Re002 Adrenalin
Czy może warto dołożyć i zainwestować w Toyo R1R?
Z góry dzięki za pomoc.

Pablosik
03-03-15, 20:05
Szukam opon w rozmiarze 205/45/16. Auto zazwyczaj upalne weekendowo po mieście i może raz w ciągu roku zawita na Poznań. FWD, okolice 200km NA, felga 8j.
Szukałem, szukałem i wytypowalem...
- Dunlop Sp Sport Maxx
- Yokohama S.Drive As01
- Kumho Ecsta Spt Ku31
- Bridgestone Potenza Re002 Adrenalin
Czy może warto dołożyć i zainwestować w Toyo R1R?
Z góry dzięki za pomoc.

Słyszałem bardzo dużo dobrego o tych Dunlopach. Chwalili je właściciele aut z mocą 200-300KM. Bardzo pewnie prowadzą sie na mokrej nawierzchni.

A teraz pytanie z mojej strony: :)
Objeździłem:
Toyo Proxes (na mokrym fatalna opona)
Barum Bravuris (szrot a nie opona, zbyt miękka na bokach)
Continental EcoContact czy jakoś tak (wyleciałem na drodze po deszczu)

Bardzo spodobały mi się opony Falken z serii Ziex (chodzi o to aby opona była w miarę sztywna na boku), jeździł ktoś?

patrick1989
04-03-15, 00:28
W tej cenie można trafić Yokohamy s.drive, które są na prawdę warte swojej ceny. Ewentualnie skoro tylko do codziennej jazdy to sądzę, że uniroyal rainsport 3 się sprawdzą, a cena niższa.

Yokohamy S Drive do 230 zł/szt

Biorę 2 komplety :D kupiłem, przy sporej promocji na oponeo. A to było nadal ponad 300 zeta.

CO do Rainsportów 3 - powtarza się opinia, że są strasznie miękkie :P

Michu_mk
04-03-15, 10:48
Yokohamy S Drive do 230 zł/szt

Na sklepopon.com można je trafić w niezłej cenie, u nich się często ceny zmieniają także trzeba śledzić. Mi się udało 186/szt - fakt, że z dot 2013, ale ja je i tak w sezon zajadę więc mi to nie przeszkadza. Świeże jakoś niedawno widziałem u nich za 226. Oczywiście mowa o 195/50R15.

patrick1989
04-03-15, 22:27
Łeee te będą tanie. Spróbuj 205/45/16 i napisz cenę :P

Michu_mk
04-03-15, 23:09
O taki rozmiar pytał pmzyk więc takie podałem ;) Popularne rozmiary zawsze są tańsze.

A co do tych rainsportów 3 to mowa o miękkości mieszanki czy ścianki bocznej ? bo typowe deszczówki zawsze będą bardziej miękkie, co najbardziej widać w F1 jak szybko się ścierają na przesychającym torze :)

patrick1989
06-03-15, 21:16
Chodziło mi o ściankę boczną. Jest bardzo miękka.

fasolowy123
09-03-15, 00:07
Jakie niedrogie oponki polecicie w rozmiarze 195/45 R16? Auto służy mi na dojazdy do pracy, nieraz w dłuższe trasy.

kepa416
09-03-15, 02:17
Jakie niedrogie oponki polecicie w rozmiarze 195/45 R16? Auto służy mi na dojazdy do pracy, nieraz w dłuższe trasy.
Niedrogie tzn ile za sztukę

spychu
09-03-15, 06:09
Pirelli P Zero Nero, w tym rozmiarze ok 400zl za sztuke wiec nie jest drogo.

fasolowy123
09-03-15, 08:22
Niedrogie tzn. 300-400zł.

mugello
09-03-15, 09:34
Ma ktoś doświadczenie z Toyo r1r? Jak to jedzie po mokrym i jak że znikaniem bieżnika? Ewentualnie może ktoś zaproponuje jakąś alternatywę dla tej opony w rozmiarze 195-205/40-45 ?

scoobany111
09-03-15, 17:03
Po mokrym jedzie bardzo fajnie dopoki ma chociaz 60% wysokosci bieznika,pozniej robi sie nieciekawie a R1R znika szybko..Szukalbym Yoko AD08R..Uzytkuje,mialem kiedys R1R wybieram Yoko..

DoSeR
12-03-15, 19:52
Jakie stosować ciśnienie w oponach AD08R na ulicę, a jakie na tor?

Piter90
13-03-15, 13:04
Czy jeździł ktoś na oponach Nankang Ultra Sport NS-II ? Nankanga nie brałem nigdy pod uwagę, bo chińszczyzna, ale cena i polecenie znajomego zaczęło mnie zastanawiać. W internecie są mieszane opinie.
Opony mają służyć do jazdy na co dzień, ale będą musiały sprostać szybkim zakrętom i przekraczaniu 200 km/h, Samochód to EK4 ferio.
Czemu się nad nimi zastanawiam? Rozmiar 195/50R15 mogę mieć za 570 zł - komplet nówki.

kepa416
13-03-15, 14:05
Czy jeździł ktoś na oponach Nankang Ultra Sport NS-II ? Nankanga nie brałem nigdy pod uwagę, bo chińszczyzna, ale cena i polecenie znajomego zaczęło mnie zastanawiać. W internecie są mieszane opinie.
Opony mają służyć do jazdy na co dzień, ale będą musiały sprostać szybkim zakrętom i przekraczaniu 200 km/h, Samochód to EK4 ferio.
Czemu się nad nimi zastanawiam? Rozmiar 195/50R15 mogę mieć za 570 zł - komplet nówki.
Na cuda bym nie liczył ponoć na suchym ok problem pojawia sie przy wodzie podobnoe odpowiednik federala w tej klasie

Piter90
13-03-15, 14:36
Po przejrzeniu ofert sprzedaży widzę trzy alternatywy:
-UNIROYAL RAINSPORT 3;
-FALKEN ZE 914;
-HANKOOK VENTUS V12 EVO K110.
Wszystkie typy ciut droższe od Nankanga, ale całą trójka w podobnym, całkiem niezłym budżecie. Wszystkie mają indeks prędkości V na którym mi zależy.
Ktoś może się wypowiedzieć o powyższych oponach?

Starstruck
13-03-15, 15:26
A ja bym na Twoim miejscu wygrzebał ze skarpety 2 stówki i kupił to: http://allegro.pl/4x-195-50r15-82w-bridgestone-re002-adrenalin-sport-i5168949757.html

Sam je będę brał pod koniec miesiąca, tylko jeszcze nie wiem czy konkretnie od tego gościa.

krzysiek8k
14-03-15, 21:18
Starstruck nie wiem na ile wiarygodne i miarodajne są te indeksy ale Rainsport3 ma klasę E,A wiec biorąc to pod uwagę na deszczu podobno lepsza i komplet tańszy o 100 no tylko nie nazywa się brisgestone. Sam kupiłem Rainsporty3 i fakt ze wcześniej nie jeździłem na oponach jakichś mega marek to akurat z tych jestem póki co zadowolony zobaczymy jak z żywotnością:) Tylko pieszy ma przechlapane dosłownie jak kałuża niedaleko :D

Michał102
17-03-15, 15:26
Panowie, ktoś miał do czynienia z Hankook Kinergy eco K425 195/50 R15 82 H?

Kupiłem te opony, zrobiłem kilkaset kilometrów i nikomu tego nie polecę.
W porównaniu do parad, które miałem wcześniej te opony są lepsze tylko na deszczu, cała reszta odstaje bardzo wyraźnie. Trakcja praktycznie nie istnieje - z procedury ruszać nie ma sensu, na dwójce dalej mieli i są przez to bardzo duże straty na starcie. Na zakrętach trzyma jako tako, ale o agresywniejszym ich pokonywaniu nie mam mowy - troszkę szybciej i auto stawia bokiem.

Opony są dość ciche i to chyba jedyna ich zaleta.
Ogólnie guma dobra dla starego dziadka wyjeżdżającego od czasu do czasu do kościoła. Jak ktoś ma więcej jak 90KM i lubi czasem agresywniej pojechać, to zdecydowanie odradzam.

vhs
19-03-15, 14:24
Czy ktos dysponuje zdjeciem jak wyglada toyo t1r 195/50/15 na feldze 7J ?

Wysłane z mojego Galaxy przy użyciu Tapatalka

kepa416
19-03-15, 23:04
Czy ktos dysponuje zdjeciem jak wyglada toyo t1r 195/50/15 na feldze 7J ?

Wysłane z mojego Galaxy przy użyciu Tapatalka
Tyrestretch.com na pewno coś znajdziesz

pawelwlkp91
20-03-15, 22:59
Koledzy potrzebna pomoc w wyborze opon na 1/4 i od czasu do czasu na jakieś zakręty. Zastanawiam się pomiędzy trzema Federal 595 RS-R Semi Slick, Toyo Proxes R1R, YOKOHAMA AD08 Semi Slick. Pomożecie coś wybrać auta używam też na co dzień, oczywiście czekam również na inne propozycje nie zostaje tylko w obrębie tych trzech modeli/ producentów

Gorliś
20-03-15, 23:58
Zadna z tych 3 opon nie jest semi slickiem.
RS-R slabo sie nadaje na cwiartke, R1R slabo sie nadaje na codzien. Na zakrety nadaja sie zaleznie od tego czy jest chlodno (r1r) czy cieplo (rsr), w sumie r1r na tyl mozesz wrzucic zawsze bo i tak jest niedogrzany w FWD.
AD08 bedzie takim zlotym srodkiem, jesli chcesz opone na codzien, na 1/4 i na zakrety, ale sugerowalbym 2 komplety - jeden na codzien, drugi na upalanie.
Ogolnie to sa 3 rozne swiaty.

pawelwlkp91
21-03-15, 08:14
Właśnie też tak myślałem żeby kupić trzeci komplet felg i wrzucić na niego komplet do upalania. Dzięki za pomoc.

Michciu
22-03-15, 20:43
Witam.
Ktoś coś może mi powiedzieć na temat opony markgum COLWAY N-RALLY ?

Paputek
09-04-15, 12:26
Panowie a takie opony

http://allegro.pl/4x-nowe-opony-letnie-federal-ss-595-225-45r18-91w-i5215786982.html

maras78
10-04-15, 00:43
zwykłe tajwańskie opony

Szczery
11-04-15, 11:47
Ktorą z tych wybrać do EJ9 na co dzień?
15" 185/195 profil 50/55
W aucie fotelik z rocznym dzieckiem wiec nie chodzi tu absolutnie o jazdę po torze :)
Po doświadczeniach Michała już wykreśliłem z mojego zestawienia hankooki.

Dunlop Sport BluResponse (http://www.oponytanio.pl/cgi-bin/rshop.pl?dsco=132&Cookie=ceneo&details=Ordern&typ=R-231987&ranzahl=4&nichtweiter=1&Breite=195&pk_campaign=ceneo&wt_ref=&ID=ceneo&wt_t=1428745172000&wt_ga=&wt_kw=&wt_mc=ceneo)
Toyo PROXES CF2 (http://www.sklepopon.com/opona-letnia/toyo-proxes-cf2-195-50-r15-82-h-56465)
CONTINENTAL CONTIECOCONTACT 5 (http://www.opony.net.pl/36087-letnie-osobowe-continental-contiecocontact_5-195_50r15-v-82-opona.html)
Falken ZIEX ZE914 ECORUN (http://www.sklepopon.com/opona-letnia/falken-ziex-ze914-ecorun-185-55-r15-86-v-xl-56381)

A możne coś innego?