Zobacz pełną wersję : Jakie opony?
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
shrekinho90
24-05-12, 23:03
Ja tam zbytnio nie odczuwałem różnicy w ciężkości kręcenia kierą między zimówkami 175/65/13. Prowadzi się dobrze, pewnie, na glebie to już czuć się auto nieźle klei. Na koleinach ta szerokość nie sprawia wielkich problemów. Przyczepność na suchym i mokrym to w dużym stopniu zależy od marki i modelu opony. Ale to wszystko to i tak subiektywne odczucia. Zależy kto na czym jeździł i do czego porównuje.
Panowie wie ktos jaka jest roznica miedzy opona
Federal 595 RS-R Semi-Slick
a Federal SS-595
chodzi mi o to czy SS ta z wiekszym bieznikiem tak samo dobrze klei jak ta RS typowy pol slik
Ktos jeździl testował ??
Zalezy mi na bardzo dobrej przyczepnosci na przedniej osi bo moje toyo sie juz to du..y nadaja:(
Beda SS sie szybko scierac??
SS to zwykla drogowa opona. Nie najwyzszych lotow. ZTCW, nie ma co porownywac do RS-R
Ok dzieki o to mi chodzilo
Testowaleś morze skad masz takie info "
Federale 595 rs-r testowalem na Poznaniu i jestem z nich zadowolony.
O 595 ss (obecnie chyba juz pod nazwa "595") gdzies czytalem tylko opinie, ze szalu nie robia. Mysle, ze ludzie kombinuja skoro rs-r jest chwalona to ss tez musi byc dobra bo nazwa podobna itd;)
rs-r tez nie jest idealem, bo choc dzieki stalowemu wzmocnieniu ma naprawde twarda scianke to jest bardzo ciezka.
Troche twardsza mieszanka niz r888 moze ponoc wymagac dogrzania, ja akurat tego nie doswiadczylem.
Dobra poczytałem trochę ale szczerze mi sie nie chce wszystkiego bo za dużo tego jest....
Chciałem wrzucić toyo R1R ale stwierdziłem że dopiero jak jakąś lekką felge kupie i zawieche zmienie - to troche jeszcze potrwa... a już praktycznie doszlifowałem opony ktore mam do zera i coś wrzucić musze..
hanke używam do powiedzmy zabawy , staram sie nauczyć zakręcać i jej troche wstawiam.. nie upalam jak jest mokro wiec potrzebuje czegoś na suchą nawierzchnie, chcialem kupić do dotarcia toyo T1R bo są sporo tańsze niz R1R ale wlsnie naczytałem sie ze szału nie ma... zwykła opona i tyle...
wiec pytanie do was - jakie opony polecicie w okolicach ceny T1R które dobrze trzymają na suchym i moge na nich jeździć po drogach publicznych?
a i jeszcze jedno szukam rozmiaru 195/50/15
Uniroyal rainsport 2
x2
x3
x3 już coś mówi, sprawdziłem cena ok, ale... - tak mnie nazwa zastanawia skoro pytalem o suchą nawierzchnie a tu RAINsport?? moze banalne pytanie ale to czasem nie na deszcz? bardziej mnie interesuje sucha nawierzchnia i czy nie ma czegoś w tej cenie co lepiej od niej na suchej bedzie sie sprawowało?
Sorry jeśli plete bzdury ale jestem jeszcze laikiem w tym temacie..
x3 już coś mówi, sprawdziłem cena ok, ale... - tak mnie nazwa zastanawia skoro pytalem o suchą nawierzchnie a tu RAINsport?? moze banalne pytanie ale to czasem nie na deszcz? bardziej mnie interesuje sucha nawierzchnia i czy nie ma czegoś w tej cenie co lepiej od niej na suchej bedzie sie sprawowało?
Jeździłem na Uni. Rain Sportach 3 i powiem Ci ,że okropna kaszana.Miałem model bez rantu ochronnego.Opony miały strasznie miękkie boki i w zakrętach mi pływały.Teraz od 2 miechów testuje Federale SS595 - tor,ulica,mokre,suche i ja dla mnie nie jest to wcale zła opona. Jedyną jej wadą to strasznie hałaśliwe ustrojstwo. Na suchym jestem zadowolony. Przy gwałtownym ruszaniu z kumplem CRXem (on na t1r) odchodziłem mu dwie długości. Jak dla mnie gdyby nie ten hałas to byłaby dobra opona. Na pewno nie jest to RS-R ale spełnia moje wymagania.Ścieralność też bardzo dobra. Po 3 rundach RallySprintu po oponach nie widać w ogóle jazdy po torze.Jak za tą cenę dla mnie jest dobrze.Dałem chyba 780-790 zł za komplet. Możliwe ,że nie jestem wymagający ;)
Rain Sportach 3
Gdzie takie dorwałeś? :p
Swoją opinię o Uniroyalach przedstawiłem kilka stron wcześniej. Moje wymagania spełnia w zupełności za taką cenę.
Tak się zwą bo na deszczu są mega dobrą oponą, dla mnie świetną. Na suchym też BDB, kleją bardzo fajnie wg mnie.
na 1/4 mili na tegorocznym zlocie jak wystartowałem z procedury 5tys obrotów (d16z6 + lekki zamach, wydech od kolektora, cai i strojenie) bez gazu w podłodze to mi zmuliło auto ;) Więc widac jak kleją. na Time attacku też bardzo fajnie się spisywały. Za taką cenę wg mnie nic lepszego nie znajdziesz.
Jeździł ktoś na Hankook RS-2 lub Federal 595 EVO ? W rozmiarach 225/45/17 mają bardzo dobre ceny bo RS-2 340zł a Federale wręcz coś za tanie bo 290zł. (chyba, ze to "lekkie" leżaki) gdzie obecnie markowe opony w tym rozmiarze kosztują 400-550zł sztuka wiec w/w sa w okazyjnych cenach.
Interesuja mnie bardziej te Federale, jeździł ktoś, daje to rade i nie jest zbyt hałaśliwe ?
o 595 EVO sie nie wypowiem.
Hankook RS-2 ma dosc sztywna scianke, trzyma lepiej na suchym niz toyo t1r. Na mokrym nie testowalem jej w szybkiej jezdzie.
W porownaniu do federali 595 RS-R sa jednak slabsze.
Mam zamiar kupic jakies opony i zastanawiam sie nad federalami SS-595 205/45R17 84V. Auto ma moc 240KM. Nie spodziewam sie rewelacji ale w sumie potrzebuje opony do codziennej jazdy. czy moze zainwestowac w cos lepszego na przód a na tył wrzucic te federale ?
Mam pytanie odnosnie zimowek, waham sie co i za ile kupic... najlepsza opona ktora wydaje im sie warta swojej ceny jest nokian wr a3 (ale jak macie cos do polecenia to dawajcie)- tylko teraz pytanie jest takie:
Bede jezdzil na aluminiowych felgach 15x7 zima - jaki profil opony wybrac? Standardowe 195/50R15 czy 195/55R15 ?
w zimie jezdze na oponach bf goodrich g force winter i kazdemu polecam. Duzo jezdze w sezonie zimowym na narty i jeszcze nie udało mi sie na tych oponach nie wjechac gdzies pod ośnieżoną górkę albo zakopac sie . Jak na zime to osobiscie pokusiłbym sie o opony o szerokosci 185 np 185/55/15 Im węższa opona zimowa tym lepsza. Niestety ceny tych nietypowych rozmiarów opon typu 195/55/15 czy 185/55/15 sa zabojcze
Wlasnie juz zaluje ze nie kupilem opon rok temu, ceny skoczyly srednio o 5 dych - a jest przeciez jeszcze lato a nie sezon jesienny... Te goodrich'e mialem na oku od zeszlego roku, nie wiem przypadkiem czy moje poprzednie zimowki to nie te przypadkiem ale teraz u kumpla sa wiec nawet nie mam jak sprawdzic:F Cenowo fajnie stoja, 250zl za 195/50R15... profil 55 315zl :eek:
185 na felge szeroka na 7 cali to chyba niezbyt mi sie wydaje trafiony pomysl:p Niestety przez heble 282 musi byc felga ciekawsza a nie stalufelgi. Choc nie chce zapeszac ale moze spelnie swoj fetysz i kupie wymarzone felgi na zime ;)
spelnie swoj fetysz i kupie wymarzone felgi na zime
Tez kiedys myslalem, ze alufelgi na zime to bedzie ostatnia rzecz jaka kupie do samochodu, jak juz nie bede mial na co wydawac kasy. Pozniej zalozylem hamulce 282;).
Spokojnie mozna jezdzic zima na 195/50R15. Ja wlasnie cala zima przejezdzilem na takich oponach na feldze 7''.
No to postanowione, dzieki za pomoc :)
Jakie oponki założyć na felgę by wszystko pasiło - mają inną szerokość niż oryginały hondy V hb
ET 38
Rozmiar 5,5x13
Otwór centrujący 57 mm
Jakie oponki założyć na felgę by wszystko pasiło - mają inną szerokość niż oryginały hondy V hb
ET 38
Rozmiar 5,5x13
Otwór centrujący 57 mm
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
:p
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
dzięki ten kalkulator nie jest uniwersalny zmieniło mi się ET i szerokość felgi .. no chyba że naciągnę na nią 175/70R13 lub 185 co lepsze ?
dzięki ten kalkulator nie jest uniwersalny zmieniło mi się ET i szerokość felgi .. no chyba że naciągnę na nią 175/70R13 lub 185 co lepsze ?
No to może poszukaj jakiegoś innego, który będzie miał więcej opcji do ustawienia, bo kalkulatorów opon w sieci jak psów.
:D
P.S.
A to 13" to nie za mało przypadkiem do V?
:confused:
No to może poszukaj jakiegoś innego, który będzie miał więcej opcji do ustawienia, bo kalkulatorów opon w sieci jak psów.
:D
P.S.
A to 13" to nie za mało przypadkiem do V?
:confused:
nie. wychodził na takich :D
Witam, poszukuje fajnej opony na przod r16/45/195 ktora bedzie cicha i sie dobrze trzymala/kleiła ktos cos poleci, moze rzuci linkiem z jakimis promocjami z gory dzieki
pozdrawiam
Śmiało mogę polecić Goodyear Eagle F1 GSD3.
Spokojnie mozna jezdzic zima na 195/50R15. Ja wlasnie cala zima przejezdzilem na takich oponach na feldze 7''.
Ja u siebie jezdze tez zima (o ile mozna powiedziec, ze jezdze zima ale kiedys cala zime mi sie udalo) na 195/50R15 Toyo Snowprox S952, jestem mega zadowolony, jak dla mnie mega fajnie sie sprawuja w kopnym sniegu i nie sa glosne na suchej nawierzchni.
A teraz moje pytanie :)
W przyszym tygodniu chce zamowic sobie nowe opony :) zastanawiam sie nad
- Yokohama Parada Spec-2 (mialem okazje jezdzic i bardzo mi odpowiadaly)
- Yokohama S.Drive (czytalem o nich wiele pozytywnych opinii)
- Kumho Ecsta KU31 (rowniez wiele pozytywnych opinii o nich czytalem)
- BF Goodrich G-Force Profiler (mialem przed T1R i bylem mega zadowolony)
- Toyo T1R (bo z obecnych tez bylem bardzo zadowolony)
Jesli sa uzytkownicy w/w opon prosze o opinie :) Przeznaczenie to w sumie ciekanie po zakretach, nie gra roli jak szybko bedzie sie scierala, czy wytrzyma dwa sezony (jak obecne T1R) czy jeden :)
195/50 R15, cena powiedzmy do 300zl za sztuke, gdyby ktos mial jakies inne propozycje, nie chce zadnych slickow, semi slickow itp, ma byc zwykla uliczna dobra opona :)
Mam na felgach przednich do polatania w zakrętach KU31. Trzyma dość dobrze (gorzej od F1), trochę piszczą ale trakcji nie tracą. Ogólnie fajna opona bo na mokrym ABS dość późno bierze także w tej materii też spoko. Po jednej pojeżdżawce nie zauważyłem żadnego zużycia pomimo tego że był tam również beton.
O F1 napisałem wyżej że je polecam. Schodzą w miarę szybko ale trzymają świetnie. Na gładkim asfalcie sciachałem je dość mocno.
Mam też coś na wzór Parady ale że to inna guma to głosu lepiej żebym nie zabierał.
Jak sie sprawuja F1 GSD3 doskonale wiem bo mam je w Audi w 225/45/17 gdzie przy 200PS+/400Nm+ radza sobie bardzo fajnie ale jak szukalem to ciezko z dostepnoscia w 195/50/15, dlatego jako opcje rozwazam wymienione w poprzednim poscie :)
F1 GSD3 bez problemu sa dostepne w 195/45/15 a takich nie chce.
Napisz mi jeszcze te Kumho KU31 maja rant ochronny na felge ? Jak wyglada w nich kwestia scianki bocznej jest sensowna czy jak np w RainSportach z plasteliny i wykladaja sie masakrycznie na boki ?
Ranty ochronne są.
Czy się wykładają to mi jest ciężko powiedzieć bo jeszcze po asfalcie na nich nie jeździłem jednak z tego co doświadczyłem na betonie mogę powiedzieć że jest bardzo przyzwoicie i jestem bardzo dobrej myśli co do tych opon (na przyszły rok dokupię kolejne sztuki).
Porównując do Dunlop SP Sport01 (195/50/16) i GSD3 (195/45/16) to KU31 (195/50/15) wypada pomiędzy nimi przy czym Dunlop *****iście twardy ale też ślizgający się, GSD3 miękki (jestem tym zszokowany bo jest bardziej komfortowo niż na Dunlop`ach) ale trzyma super. KU31 to taka pośrednia opona między tymi dwoma opcjami. Jednak w 100% będę mógł to potwierdzić jak pojeżdżę na równiejszej nawierzchni bo na STW Center gdzie jeździłem na KU31 niestety jest dość ślisko i nierówno.
Spychu, a nad federalem 595rs-r nie myslales?
To nie jest tak wlasciwie semi slick, a na deszczu tez nie ma tragedii.
Z T1R nie ma co porownywac, zreszta T1R nie wybralbym jako opony na zakrety. Co innego do miasta - spoko sie jezdzilo.
Od wczoraj mysle intensywnie nad 595RS-R bo sa wlasnie za rowne 300zl za sztuke i najprawdopodobniej je kupie :)
Mialem okazje czuc na wlasnej dupie jak sprawuja sie w 360PS Lupo i po rozgrzaniu bylo bardzo dobrze :)
Dobra cena, bierz.
Nie strasza tez nadmiernym zuzyciem. Na sezon mysle ze spokojnie starcza.
Witam, świeżak z tej strony. Mam takie małe szybkie pytanie do posiadaczy EJ9 - otóż mam felgi R15/195 i zastanawiam się jaki profil opony powinienem do nich kupić. Chodzi o to, że sporo tańsze są profile 65 ale nie wiem czy takie koło nie będzie mi tarło o nadkola. Ktoś wie czy bezpiecznie można jeździć na czymś takim, czy muszę znaleźć sobie profil 55? Póki co jeżdżę na stalówkach R14 o profilu 65 i jest ok.
Pozdrawiam
Krzysiek
Chodzi o to, że sporo tańsze są profile 65
65 profil,to juz sporo. Jeżeli masz obniżone zawieszenie, to moze byc juz problem. Ja na twoim miejscu kupiłbym 195/50..Wydaje mi się, że jest to jeden z tańszych rozmiarów
zawieszenie nie jest obniżone. ale faktycznie popatrzę za 50. dzięki.
Witam, świeżak z tej strony. Mam takie małe szybkie pytanie do posiadaczy EJ9 - otóż mam felgi R15/195 i zastanawiam się jaki profil opony powinienem do nich kupić. Chodzi o to, że sporo tańsze są profile 65 ale nie wiem czy takie koło nie będzie mi tarło o nadkola. Ktoś wie czy bezpiecznie można jeździć na czymś takim, czy muszę znaleźć sobie profil 55? Póki co jeżdżę na stalówkach R14 o profilu 65 i jest ok.
Pozdrawiam
Krzysiek
Podobnie jak qureku. mam wrażenie, że 65 może być przy dużo.
Poza tym to trochę balony.
Ja przy -40 mam 15'' 195/50 i jest O.K.
http://imageshack.us/photo/my-images/28/imag0261pi.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/534/imag0263jg.jpg/
to są te felgi. 400 dałem. co myślicie?
Co maja felgi do tematu o oponach ? :)
w sumie to nic. tak tylko przy okazji sie pytam ;)
panowie jaki kaliber opon 15 cali na zime ??? i ew .producent :)
to pewnie ciezko bedzie znalesć =) b tak naprawdę =)
Skoro nie podałeś przynajmniej ceny to polecę coś takiego:
http://tinyurl.com/cd2mjj2
nadziałem sie dziś na takie coś:
Uniroyal RainSport2 vs Toyo T1R scianka boczna:
http://www.youtube.com/watch?v=qGnfW0g0AsE
W oby jest miekka, nie ma sie co czarowac.
Z drugiej strony co za roznica, skoro sa to opony na codzien ze sredniej polki, aczkolwiek uwazam ze maja bdb stosunek ceny do jakosci.
Miałem jedna i druga.
Scape jeśli ma Ci ta opona służyć do codziennego turlania, to ja bym wybrał uniroyala. Przyzwoity na suchym i bdb na mokrym, co w przypadku kraju w którym pomieszkujesz ma znaczenie :)
Witam, muszę czym prędzej zakupić jakieś oponki zimowe (175/65/R14) - mam kilku kandydatów jednak klamka jeszcze nie zapadła. Większość w podobnej cenie po za Dayton które są dużo tańsze ale po za tym nic o nich nie wiem. Oto kandydaci, proszę o pomoc :)
- Michelin Alpin A4
- Goodyear Ultragrip 8
- Bfgoodrich G-Force Winter
- Dunlop Winter Sport 4D
- Continental ContiWintercontact ts830
- Nokian WR D3
no i Dayton DW510
miałem Goodyear Ultragrip 7 - bardzo dobra opona nigdy sie na nich nie zakopałem a czesto jezdze zimą w góry na narty. Od 2 lat mam Bfgoodrich G-Force Winter i również jestem z nich bardzo zadowolony, również się na nich nigdy nie zakopałem ( mam wrazenie, że są cichsze niż poprzdnie goodyeary ) . Z resztą opon które wymieniłeś nie miałem styczności ale patrząc na opinie na stronach sprzedających opony również będą ok. Musisz się zastanowić czy często jeździsz w warunkach mocno zimowych - wiadomo zima w miescie jest "lzejsza" niż w górach. Jeżeli nie wtedy kupiłbym najtańsza opone zimową typu dębica- przy lekkiej zimie spisuja się bdb , a wiadomo zimówki zakłada sie tak na prawde na pare miesięcy dlatego nie ma co przepłacać. Co innego jeżeli jeżdzisz w warunkach mocno zimowych np w górach wtedy dobra opona zimowa jest niezbędna
Witam, pytania do znawców.
Z racji, że na przód wjechały większe tarcze, stalowe 14'' używane na zimę już się nie zmieszczą.
Na ten rok muszę kupić nowe zimówki i chcę aby weszły na stare felgi 15''.
Obecna opona to 195/50/R15 Yokohama Parada Spec 2, ale one pójdą na nowe felgi.
Moje pytanie brzmi jaki rozmiar opon zimowych powinienem kupić, auto jeździ do Szwecji - tutaj zimy podobne do naszych.
Jest mocno obniżone, ale wrzucam sprężyny z H&R z Proteca, więc powinno być obniżenie -35/40mm - nie wiem jak bardzo ugną się pod B serią, kompresorem i klimą.
Moc ~ 240 koni.. choć to ma małe znaczenie, bo z trakcją w zimie może się pożegnać 90% z Nas.
Doradźcie coś.
znawca nie jestem ale szukałbym czegoś w rozmiarze 195/50/15, 195/55/15
znawca nie jestem ale szukałbym czegoś w rozmiarze 195/50/15, 195/55/15
Nie za szerokie? Może coś 195/60
ciężko powiedzieć bo to nie standardowa sytuacja niby na zimie węższe lepsze (lepszy nacisk na cm2)np 185/55/15 ale opona zapewne droższa, ale tutaj masz większą moc itd. z reszta 3/4 zimy u nas jest bez śniegu wiec szersza opona tutaj raczej by nie przeszkadzała. A ten rozmiar co podałeś będzie raczej za duży.
W szwecji z tego co pamiątam łańcuchy na koła są legalne... wiec przynajmniej tam czemu by ich nie zakladać..
Są legalne kolce w kołach, a nie łańcuchy.
Powolutku muszę się wziać za szukanie opon na przyszły sezon. Chcę mieć dobrą przyczepność więc myślę w sumie też o semislickach.
Toyo R1R - za drogie. w tej cenie wolałbym Yoko AD08
Hankook RS2 - nigdzie nie mogę znaleźć :)
Czy ktoś ma opinie o Federal 595evo oraz Federalach 595ss albo ktoś wie skąd skombinować Hankooki RS2 w dobrej cenie?
z RS-2 jest ten problem ze juz jej chyba nie produkuja (jest juz nastepca - RS-3), wiec to co mozna trafic to resztki magazynowe. Ale ceneo mowi ze jeszcze sa;) np TU (http://www.motohurt.com/10222,hankook-ventus-rs-2-z212-195-50-r15-82-w.html).
o 595evo czy 595 (nastepczyni ss595) sie nie moge wypowiedziec, tyle ze pod wzgledem przyczepnosci powinny stac oczko nizej niz federal 595rs-r.
Już zdecydowałem. Wygląda na to, że na przyszły sezon wpadną Yoko Advan Neova AD08 w rozmiarze 195/50 R15 :)
Witam serdecznie, po przeglądnięciu tego tematu widzę że mam problem... mianowicie kupiłem Hondę jakiś czas temu(1.4i 75 koni VI gen) i mam zimówki z mojego poprzedniego Opla 195/65/15' i z tego co tu czytam to będą wyglądać jak balony a po 2 profil 65 może ocierać?? Zwłaszcza jak się trochę śniegu przylepi itp.?? Powiedzcie mi teraz co mam robić czy szybko sprzedać moje ( 3 sezonowe) 15' opony i kupić jakieś 14' na zimę np: 185/60/14' czy zostawić sobie tamte opony i szukać po prostu stalówki felgi do nich?? Bo felgi 14 oryginalne z Hondy mam bo poprzedni właściciel mi dał razem z prawie łysymi oponami więc chyba najtańszym kosztem będzie sprzedać tamte 15' i kupić jakieś 14' ??
witam panowie potrzebuje pomocy w wyborze opon letnich rozmiar 205/40r17 niewiem ktore wybrac, oto moje propozycje
Bridgestone RE050A
Continental ContiSportContact 2
Dunlop SP Sport 9000
Goodyear EAGLE F1
Pirelli P Zero Nero
Ja bym wybierał pomiędzy Continental ContiSportContact 2 a Pirelli P Zero Nero z czego bardziej skłaniał bym się ku continentalu bardzo dobrze trzyma na suchym i na mokrym pirelli mam u siebie od 2 sezonów i na suchym tak samo jak conti ale na mokrym czuć różnicę, za to p zero ma twardszą ściankę boczną w porównaniu do conti. Musisz zdecydować do czego te opony potrzebujesz
jazda na codzien z szybszymi zakretami
Jeśli możesz to ja brał bym continentale stosunkowo miekka guma trochę szybko ginie z opon ale trzyma bardzo dobrze, mam takie w yarisie a w hondzie mam p zero nero i conti są znacznie lepsze na suchym a już na pewno na mokrym
Krotkie pytanie - Federale 595 RSR czy Toyo R1R? Opona ma byc na tor, schodzic jak najwolniej. Jak wiadomo ogromnych mocy przenosic nie bedzie ale ma trzymac jak zla w zakrecie i nie wymagac grzania(?) bo takie obawy mam z rsr'ami troche:) Enlighten me please.
r1r szybko sie skoncza fedelrale wytrzymaja 2-3 razy dluzej Kleja po zagrzaniu ale jak na tor to idealne. Ja na wiosne tez kupuje federale bo jednak dluzej wytrzymuja a potrzebuje tez na nich jezdzic codzieniie.
jaki w przybliżeniu przebieg można zrobić na 595rsr w takiej codziennej jeździe? na jakiś forach z jueseju piszą że robią po 20tys mil, tylko czy to prawda... Szukam czegoś co nie skończy się po jednym sezonie normalnej jazdy
nyndz, ktory konkretnie tor, bo to by ulatwilo odpowiedz - jesli bedzie opcja dogrzania (duzo kolek) to federal sie powinien sprawdzic i rzeczywiscie wolno go ubywa.
Jesli krotkie odcinki, to raczej cos z toyo (r1r, r888) bo klei praktycznie od razu, ale tez schodzi w oczach.
Aha, moim zdaniem 595rs-r na codzien - tylko latem. Jak sie robi chlodniej (nie wiem, okolo 15 stopni, czyli wosna jesien) to opona szalu nie robi.
Szybkie pytanie... teraz mam zalozone opony letnie 195/45/16 i szukam zimowki rowniez 195 i tez 16 tylko jaki profil wybrac? 60 bedzie dobry czy 55 lepiej szukac? Kalkulator mowi ze przy 60 srednica zwiekszy sie o 58.5 mm (9.13 %), a przy 55 srednica zwiekszy sie o 39 mm (6.28 %) Dodam ze zawieszenie siedzi 30mm...felga to TenzoR DC-6 wiec et chyba 42. Da sie na tym jezdzic?
Bezpiecznie jest powiększać profil opony o maksymalnie 5. Dla felg 16 będzie to 195/50/16 lub węższe 185/55/16. Od biedy można powiększyć je jeszcze o 5, ale przy glebie jest to niewskazane. Przy wyższych profilach istnieje duża szansa, że będzie trzeć na nierównościach. Nie wolisz jednak zamontować 15tek (choćby stalowych) z wyższym profilem?
Bezpiecznie jest powiększać profil opony o maksymalnie 5. Dla felg 16 będzie to 195/50/16 lub węższe 185/55/16. Od biedy można powiększyć je jeszcze o 5, ale przy glebie jest to niewskazane. Przy wyższych profilach istnieje duża szansa, że będzie trzeć na nierównościach. Nie wolisz jednak zamontować 15tek (choćby stalowych) z wyższym profilem?]
wiesz co kolego...plan mam taki zeby te felgi co mam teraz zostawic wlasnie na zimowe a na lato kupic 17...musze jeszce obadac z kolega jak auto bedzie wygladalo na 17 i wtedy zadecyduje. ewentualnie za rok kupie komplet felag na zime:)
Witam wszystkich serdecznie. Ostatnio podczas zmiany opon na zimowe, zauważyłem paskudną bule na oponie letniej. Zmartwił mnie ten fakt niezmiernie, bo oponki prawie nowe i trzeba będzie wymienic cały komplet. Swoją drogą dziwne to było, bo bula była po wewnętrznej stronie opony tylnej, czyli chyba wada fabryczna. Opony marki BFgoodrich. osobiście zraziłem się do tej marki.
przeglądając sobie portal aukcyjny wpadłem na takie oto oponki:
Continental ContiPremiumContact 5
http://moto.allegro.pl/continental-contipremiumcontact-5-175-65-r14-i2759588459.html
oraz http://allegro.pl/continental-contipremiumcontact-5-185-60-r14-i2712977640.html
co o nich sądzicie? miał ktos do czynienia z tymi gumami? pozdrawiam
Jak sa prawie nowe to mozesz sprobowac z gwarancja, a w najgorszym razie kupic jedna sztuke taka sama (jesli zuzycie jest rzeczywiscie niewielkie).
-Gorliś- Dzięki za zainteresowanie się tą sprawą. to wyląda tak, że 2 były do wymiany a 2 fajne. Wybrzuszenie powstało niestety na jednej z tych fajnych. Więc wolę kupić komplet a tą jedną dac na zapas bo ten w bagażniku to już ma swoje lata.
Możesz coś powiedzieć o tych continentalach? Może masz kogos kto jeżdzi na takich oponach?
Nie musisz kupować kompletu, wg przepisu powinieneś mieć 2 takie same opony na jednej osi.
Może tak będzie taniej :)
no niby nie muszę, ale do wymiany mam 3 opony, więc wole dokupić jeszcze jedną i miec nowe ogumienie niz kombinować. Coś mocno bronicie tych BFgoodrich :p
Absolutnie :D
Ja jeżdżę na Yokohamach Parada Spec 2 a na zimę mam Barumy ;)
Szukałem najtańszego wyjścia :D
Ja podchodzę trochę snobistycznie do tematu. Interesują mnie dobre opony, żeby podczas jazdy miec pewność iż mogę im zaufac w ekstramalnych warunkach, zwłascza jak moja ukochana jest za kółkiem:)
Witam,
Chciałbym kupić komplet opon zimowych do Civic V gen sedan. Letnie opony to Continental ContiSport 2 205/45/16. Jaki rozmiar felg i jakie opony polecacie na zime do 250-300zl/szt. Prosze o podanie kilku modeli opon.
Witam,
Chciałbym kupić komplet opon zimowych do Civic V gen sedan. Letnie opony to Continental ContiSport 2 205/45/16. Jaki rozmiar felg i jakie opony polecacie na zime do 250-300zl/szt. Prosze o podanie kilku modeli opon.
w rozmiarze fabrycznym, chyba że masz eg8 bez abs, a one były na 13, to proponuję koła w rozmiarze dla eh9
jak sie maja opony yokohama s drive do hankook rs-2 ??
RS-2 jest o klase wyzej jesli chodzi o przyczepnosc na suchym - powyzej UHP a ponizej semi-slickow, s.drive to UHP.
RS-2 jest popularna wsrod angoli jako opona na codzien i okazjonalne track day'e.
Trzeba sie jednak liczyc z tym ze na RS-2 zrobisz mniejszy przebieg, i na mokrym pradopodobnie juz nie spisza sie tak dobrze jak s.drive
dzieki za odpowiedz. a porównując rs2 do yokohamy neovy? mial ktos porownanie ?
Nie znalazłem odpowiedzi w wyszukiwarce ani w temacie, więc moje pytanie pytanie czy na felgi aluminiowe 15' x 6,5 ET 35 dam radę założyć balony zimowe Klebera o rozmiarze 185/65/15, odziedziczone po Toyocie Corolli z 2004 :)
Samochód docelowy to Civic VI HB, zawieszenie standardowe bardzo terenowe ponad 10 cm prześwitu do nadkola jest. I pytanie czy będą trzeć o nadkola, czy mogą dobijać. Jeżdżę dosyć emerycko ostatnimi czasy.
Mysle o nowych zimowkach bo aktualne moje sa fatalne (sciaga mnie na nich). Generalnie w lato jezdze na 195/50/15 i myslalem ze fajnie by bylo gdybym mogl na zime dalej jezdzic z moimi felgami i wpadlem na pomysl co by znalezc zimowki 185/55/15 (ewentualnie podobny rozmiar 185/60/15 albo 175/55/15) Czy to jest w miare w porzadku rozmiar na zime dla EJ9?
Aktualnie moje zimowki to 175/65/14 na stalowkach :(
Witam wszystkich.
Pytanko odnośnie letnich opon. Do tej pory śmigałem na Semperitach Comfortlife, ale przyszła pora na zakup nowych letnich opon.
Prosiłbym jeśli ktoś jeździ/jeździł na poniższych gumkach, o kilka słów przy pomocy w wyborze. Jeżdzę na letnich około 20 tysięcy rocznie, w każdych warunkach.
W grę wchodzi :
1. Fulda Eco control
2. Uniroyal Rainexpert
3. Kleber Dynaxer
4. Barum Brillantis 2
5. Dunlop Streetresponse
Chyba, że macie jeszcze jakieś dobre 'typy' w podobnym przedziale cenowym ?
Z góry dzięki za podpowiedzi - liczę się z waszymi opiniami :)
http://beta.oponeo.pl/model-opony/regal-racer?gclid=CM-GmdOM3LQCFcG_3godZjoA7Q co myślicie o tych oponkach warto się nimi wgl interesować ?
http://beta.oponeo.pl/model-opony/regal-racer?gclid=CM-GmdOM3LQCFcG_3godZjoA7Q co myślicie o tych oponkach warto się nimi wgl interesować ?
Jakbym widział podróbki Yoko parad 2 :D
Jakbym widział podróbki Yoko parad 2 :D
bez kitu:D
te "regale" kosztują 187zł (mowa o 195/50r15) nie lepiej dołożyć parę złotówek i kupić któreś z tych:
http://beta.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainsport-2-195-50-r15-82-v
http://beta.oponeo.pl/dane-opony/kumho-ku31-195-50-r15-82-v
albo chociaż by toyo t1r
Witam, poszukuję opon na lato, przerzuciłem mnóstwo stron z tego tematu i ciągle się przewijają nazwy UNIROYAL RAINSPORT 2, YOKOHAMA S Drive AS 01 i Toyo T1R. Większość osób jednak pisze, że Uniroyal i Toyo mają miękką sciankę boczną. Ja szukam opon (195/50/R15), które wytrzymają 20tys+ km przy dynamicznej jeździe (żaden tor ani 1/4). Max mogę przeznaczyć 220 zł za szt. Może ktoś zaproponuję coś od innego producenta niż tych 3 wymienionych wyżej, a jak nie to który z tych 3?
Uniroyal na bank wytrzyma 20tys+. mi bardzo wolno schodzi, po 1,5 roku wyglądają prawie jak nowe ;)
Owszem mają dość miękka ściankę boczną ale w jeździe miejskiej tragedii nie ma. Jeżdżę na cisnieniu 2,4b i zachowują się bardzo fajnie moim zdaniem. Dodatkowo nie mają problemu z odpowiednim klejeniem do asfaltu przy mocy takiej jaka u mnie jest ;)
To u mnie moc jest prawie o połowę niższa niż u Ciebie, także nie ma czym szaleć ;)
Mam szybkie pytanko, czy ktoś może jeździł w 6 gen na feldze 15" 6,5" et40 i oponie 205/50 ew. szerszej feldze, szerszej oponie i mniejszym et. Obciera coś z tyłu przy wiekszym obciazeniu czy można brać śmiało?
Mam szybkie pytanko, czy ktoś może jeździł w 6 gen na feldze 15" 6,5" et40 i oponie 205/50 ew. szerszej feldze, szerszej oponie i mniejszym et. Obciera coś z tyłu przy wiekszym obciazeniu czy można brać śmiało?
205/50 felga 7" ET50 na swapie hebli mb6 ciężko było upchnąć z tyłu, a na tej samej feldze 195/50 bez problemu wchodziło :p
dzieki, daje mi to jakis obraz chociaz wiem ze piasty mb6 wystaja sporo wiecej niż te z ek4
Camellia Racing
19-01-13, 19:24
205/50 felga 7" ET50 na swapie hebli mb6 ciężko było upchnąć z tyłu, a na tej samej feldze 195/50 bez problemu wchodziło
Na 7" najbardziej prawidłowo siedzi właśnie 195/50. Większe wg mnie to już fantazja.
DavidofHonda
20-01-13, 13:41
Opłaca się kupić opony Continental za 350zł 4 sztuki 195/65 R15 praktycznie niezniszczone? I będą dobre do Hondy Civic VI 1.4 90KM? :>
Na 7" najbardziej prawidłowo siedzi właśnie 195/50. Większe wg mnie to już fantazja.
Po czym to wnosisz? wielu producentów np dla opony 205 w 15" podaje szerokość felgi w zakresach 5.5-7.5 z czego wynika że najodpowiedniejsza powinna być dokładnie 6.5".
Nie wiem jak jest w przypadku innych rozmiarów ale dla opony o szerokosci 205 mamy felge 15"x6,5" i 16"x7". Zastanawia mnie dlaczego przy większym kole i tej samej szerokosci opony rekomendowana jest już szersza felga.
Opłaca się kupić opony Continental za 350zł 4 sztuki 195/65 R15 praktycznie niezniszczone? I będą dobre do Hondy Civic VI 1.4 90KM? :>
Wiadomo że się opłaca, pytanie tylko z jakiego są rocznika i pytanie nr dwa czy masz seryjne zawieszenie czy obniżone jak 90% uzytkownikow forum.
Chce kupic opony 195/40 R16 i na oponeo.pl sa takie :Federal 595EVO, Marangoni ZETA LINEA, Falken ZE 912, Toyo Proxes T1-R, Yokohama S.drive AS01,Dunlop SP Sport 9000. I czy moglby mi ktos doradzic/podpowiedziec cos o tych oponach bo do tej pory jezdzilem na T1R i Yokohama S drive i bylem z nich zadowolony,fakt na profilu 50 ale spisywaly sie dobrze, a z reszta niemialem nigdy styku. Wiec bylbym niezmiernie wdzieczny za pomoc bo chce zakupic opony, a niewiem ktore.
Yokohama S.drive AS01 kupiłem rok temu w rozmiarze 195/45/16 2sztuki i jestem bardzo zadowolony z nich na tyle że teraz zamówiłem zamówiłem kolejne 2szt, na wodzie jak i na suchym trzymały się bardzo dobrze. Dunlopy SP Sport 9000 miałem i według mnie tragedia guma twarda na wodzie to trakcji brak z tymi miałem kontakt więc tylko o tych 2 modelach się wypowiadam.
Dlaczego chcesz rozmiar 195/40/16? Nie za niskie?
ja 3 lata jezdzilem na T1R i caly sezon 2012 na yokohama s drive i bylem mega z nich zadowolony, cichsze od toyo i duzo lepsze na wodzie :).
no wlasnie chce niskie na felge 7,5J ;) . Zastanawiam sie nad federalem lub falkenem, bo federal 290, falken 340, toyo 360, yoko 380 :/ ceny chore troszke ale to nie 15 gdzie za nowe yokohamy dalem 230zl za sztuke ;)
Takie uroki 16" tylko wiesz ciekawe jak federal lub falken będzie się na wodzie zachowywał. A może uniroyala rain sporta 2? Tylko słyszałem że ma miękką ściankę boczną i przy naciągu może grać to na niekorzyść.
niestety ale uniroyal nierobi opon w tym rozmiarze, te co wyzej wypisalem to sa prawie wszystkie dostepne w 195/40 16 :(.
Ogolnie to bym chcial ale opona byla wmiare cicha tak jak yokohama i zeby bieznik nieznikl po 10 tys km :D tak jak to sie dzieje w barumach
Camellia Racing
21-01-13, 00:33
Na profilu 40 to będziesz jeździł felgą po drodze raczej niż oponą :D
Rowniez tak jak karuzel przymierzam sie do oponek 195/40/16 Po glowie chodza mi wlasnie wyzej wymienione Federale 595EVO. Czy ktos mial z nimi stycznosc i moglby sie cos o nich wypowiedziec?
agent_loljunior
21-01-13, 16:01
Panowie jestem na kupnie opon letnich i mam dylemat co zamówić , w gre wchodza : Firestone FIREHAWK SZ90 , TOYO T1R , Uniroyal RainSport 2 , YOKOHAMA S DRIVE . z gory dzieku za pomoc :) . pozdro
firestone lub yokohama :)
czy nikt nie mial styku z takimi oponami o ktorych pisze Bonias83 i ja?? raczej dosc pilnie przydalyby sie nam jakies info ;)
Mam yoko S drive .Bardzo dobre opony były przez 2 sezony , wolno się ścierają, ale zrobiły się twarde i przy ostrym starcie łatwo gubią przyczepność.Na mokrym doskonałe się prowadzą .
Camellia Racing
28-01-13, 02:36
Uniroyal RainSport 2
Mają w sumie najdłuższą historię z wymienionych i tym samym najwięcej dobrych opini.
Ja na nich śmigałem i na suchym bardzo dobre, na mokrym genialnie się nimi jeździło.
A że tak zapytam szanownych kolegów, ktoś miał styczność z oponami typowo chińskimi ?
konkretne modele :
West Lake SV308
Wanli S-1063
Sailum Atrezzo ZS+
Chyba najniższa półka jaka istnieje opon, cudów nie oczekuje po takich oponach, ale pytam czy ktoś w ogóle miał do czynienia z takimi oponami ? jeśli tak - proszę o wszelkie opinie na temat tych opon
Toyo Proxes T1-R 195/50R15 82V na felgi alu 7J ET35 do civica EJ9. Dobry pomysł? Czy Lepiej Uniroyal RainSport 2? Najbardziej zależy mi na dobrej przyczepności na mokrym. Ponoć toyo są troche przereklamowane, szybko się ścierają i wbrew pozorom nie sa takie super na mokrej nawierzchni a znwou uniroyale na deszczu super ale za to buja samochodem przy skrętach.
Opony będą nowe.
Pozdrawiam
Jak na mokre to uniroyal, mam t1-r wg mnie za glosne sa jak na letnia gume.
Budowa hybrydowych skrzyń biegów, short shiftery home made, zapraszam!!!
Toyo Proxes T1-R 195/50R15 82V na felgi alu 7J ET35 do civica EJ9. Dobry pomysł? Czy Lepiej Uniroyal RainSport 2? Najbardziej zależy mi na dobrej przyczepności na mokrym.
195/50 siedzi bardzo ładnie na feldze o szerokosci 7 cali. Dodatkowo Rainsport 2 kładzie na pysk T1R ;)
No i dobra. Po wypłacie lecą do mnie nówki rainsporty. Dzięki.
a jaka cena rainsporta?? bo mi bieznik w nich niepasuje, wolalbym Firestone FHSZ90, siostra ma w kanarku i sa mega ciche i naprawde dobre za ta cene :)
Z tego co widzę to można je wyrwać za niewiele poniżej 200zł/sztuka. To jest raczej moja górna granica. Ale i tak będzie to przepaść po ostatnim sezonie w którym po zakupie samochodu kupiłem na szybko byle jakie używane opony za 30zł/sztuka. Oszczędność szybko poszła do kibla, bo po miesiącu wylądowałem w rowie i dałem 3000zł za naprawę auta.. Tym razem nie zamierzam robić tego błędu.
www.oponeo.pl tam szukalem zawsze opon ;) tak tez kupowalem Yokohamy S drive ktore smialo polecam ;)
jaki rozmiar opony proponujecie na felgi 16x7 zeby jakos ta guma wygladala na feldze..?
Camellia Racing
31-01-13, 07:29
205/45
195/40 16 lub 195/45 16 :) 205 jest za szeroka na 7 cali
Camellia Racing
31-01-13, 10:39
Powiedziałbym, że jest ok...
Tu można sobie posprawdzać: http://www.rimsntires.com/specs.jsp
no zeby jakos wygladala to 205 w ostatecznosci ale zeby dobrze wygladala to 195 :P bo 205 za szeroka troszke ;)
jaki rozmiar opony proponujecie na felgi 16x7 zeby jakos ta guma wygladala na feldze..?
Mialem jakis czas temu wlasnie felge 16x7 i opone 205/45/16. Jak dla mnie byl za duzy balon ale kupilem wtedy oponki od znajomego w baaaaardzo dobrej cenie bo za 800zł za toyo t1r. Tylko dlatego je wtedy wzialem. Dzis odebralem oponki 195/40/16 i teraz czekam na kolo 16x8 takze zobaczymy jak to bedzie sie komponowac :D
Yahoo jak nie chcesz zbyt duzego hardkoru i zbytnio ci balon nie przeszkadza to bierz 205/45 natomiast wedlug mnie ladnie na 7J feldze lezala by oponka 195/40 lub 195/45
Pozatym polecam ta stronke. Mozna przejrzec chyba wszystkie mozliwosci http://tyrestretch.com/
może ktoś coś powiedzieć o tych oponkach: Bridgestone Potenza Adrenalin RE002?
Skąd Wy bierzecie te informacje że 205 na 7" jest za duże i słabo wygląda?!
też się nad tym zastanawiałem, zwłaszcza że 205 wchodzi na 7 cali idealnie... :confused:
butler.gdansk
04-02-13, 17:27
195/40 16 lub 195/45 16 :) 205 jest za szeroka na 7 cali
no zeby jakos wygladala to 205 w ostatecznosci ale zeby dobrze wygladala to 195 :P bo 205 za szeroka troszke
Dla opony 205/45 szerokość felgi 7" jest wręcz idealna bo dedykowana
Nie wiem skąd pomysł że opona będzie za szeroka.
W ufo felga 17" ori ma właśnie 7" szerokości, a szerokość to...225. I też jest bdb.
235 to już się robi kłopot, ale też tak jeżdżą.
http://wulkanizacja.krakow.pl/content/view/89/52/
Camellia Racing
04-02-13, 19:24
Dla opony 205/45 szerokość felgi 7" jest wręcz idealna bo dedykowana
Nie wiem skąd pomysł że opona będzie za szeroka.
W ufo felga 17" ori ma właśnie 7" szerokości, a szerokość to...225. I też jest bdb.
235 to już się robi kłopot, ale też tak jeżdżą.
http://wulkanizacja.krakow.pl/content/view/89/52/
Ja pisałem, że jest ok no ale inni wiedzą lepiej :P
A przy okazji ta tabela jest nie do końca idealna bo 195/50/15 x7" to dość sporo czasu prześmigałem i nie był to naciąg. Ja bym powiedział że 7" jest idealne a max 7.5" dla 195/50/15.
205/45/16 na feldze 16x7 jest za szeroka nie dlatego ze nie pasuje tylko dlatego ze wyglada jak balon. ( skad wiem? a bo mialem taki setup )
Nikt tu nie pisal ze nie bedzie ona pasowala z przyczyn czysto technicznych. Owszem bedzie pasowala i 215 rowniez bedzie.
Na pewno szerokość opony 205 na felgę 7" nie jest za duża. Np. Yokohama na felgę 15" i 16" o szer. 6,5" zaleca właśnie oponę w szerokości 205, 205 przy 7" jest sugerowana dopiero przy feldze 17". Dziś wam zrobię fotkę jak wygląda opona 205/50 z większym balonem tyle tylko ze na 15". Wiadomo że mozna zakładać i większe i mniejsze szerokości ale szerokość sugerowana to jest raczej wyznacznik i nie można mówić że producent się myli i jest za duża bo jednak oni mają większe doświadczenie od nas wszsytkich tutaj razem wziętych. Natomiast to czy opona na dużej feldze wejdzie do civica i czy się komuś podoba taki albo inny rozmiar to już jest zupełnie inny temat. Ja np wolę jak jest więcej mięsa a ktoś inny woli jeździć prawie na samej feldze.
Podłącze się do tematu.
Przeliczyłem kalulatorem.
185/70r14 moja stal
I na 16 moge dać 195/55 16. Lub 205/50 16
Cenowo pierwsza drozej ale czy 205 nie zmuli auta ?
Co byście wstawili?
Alu 15' Advan RG2 6'5 + Opony Toyo T1-R 195/50R15, przy posadzeniu ~80 na AP, będą problemy?
Hej, przeglądałem wątek, lecz ciężko coś konkretnego znaleźć: a dokładniej szukam opony w rozmiarze 195/45/r16 -co możecie polecić oprócz uniroyala? Z góry dzięki za pomoc
np nexen :) www.oponeo.pl
skolopendra
17-02-13, 20:13
HANKOOK kupiłem 4 na lato prawie codziennie widzą 200km/h i trzymają rewelacyjnie po 2 sezonie
Mam zagwozdkę odnośnie opon do mojego auta. Chodzi o Civica Aerodecka h22, około 190-200 km. Cena powiedzmy do 300-320 zł sztuka. W grę wchodzi 195/50R16 albo 205/45R16, ale jak widzę te drugie są tańsze troszkę. Takie mam typy:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/bfgoodrich-g-force-profiler-205-45-r16-83-w - to jest typ numer jeden. Cena spoko, a opona też dobra. Wieloletni mistrz okręgu w kjs jeździ od dawna na takich i sobie chwali.
http://www.oponeo.pl/dane-opony/marangoni-zeta-linea-205-45-r16-87-w-xl
Może Federal? Tylko który?
http://www.oponeo.pl/dane-opony/federal-595evo-205-45-r16-87-w-xl
http://www.oponeo.pl/dane-opony/federal-ss595-205-45-r16-83-v
Może jakieś inne sugestie?
Sam chcialem brac te Federale, ze wzgledu na ich baaardzo dobre opinie jesli chodzi o model RS-R Skupialem sie zwlaszcza na evo bo wiele w miare dobrych opini o nich czytalem ( glownie dobrych ) Oczywiscie byly tez mocno negatywne
BTW polecam w jakis sposob ta stronke: http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/
ale po wypowiedzi Prank`a odpuscilem
Pozwole sobie przytoczyc wypowiedzi:
"a miałem 205/45R16 EV0 i jeżeli nie było ciepło to trakcji nie miałem wcale. Na mokrym na 6 biegu gubiłem trakcję od 50-150km/h a wyżej już nie sprawdzałem
Drugi raz bym tego nie kupił."
"Pamiętajcie tylko, że ja miałem 270Nm i krótką skrzynię nie zmienia to faktu, że na mokrym ta opona płynie i wystarczy jakakolwiek wilgoć bądź niższa temperatura żeby gubić trakcję.
W serii miałem RE050A 195/45R16 i to była super oponka. Szukałem jej zamiast EVO ale nie było takiego rozmiaru jak chciałem. Brat ma w cięzkim Audi i też nie narzeka
To są moje odczucia. Każdy samochód inaczej się będzie zachowywał."
"EVO na mokrym.
Hamowanie tak sobie ,przyśpieszanie masakra... Nie mam porównania do innych opon z K24 ale wystarczyło troszkę wilgoci albo chłodniejszy poranek no i nie było jazdy. Jak padał deszcz nie byłem w stanie normalnie przyśpieszać zmieniałem biegi przy 1500 obrotów. Takie są moje odczucia. Ja już na pewno tej opony nie kupie.
Na dogrzanej oponie i suchej nawierzchni było ok ale bez rewelacji."
Analogicznie SS ( to bez evo w modelu ) odpusc bo jest to slabsza opona .
panowie a co mozecie powiedziec o oponkach Nankang NS II 195/45 R16
musze nowe kupic na lato i planowalem Yokohamy no ale cenowo Nankang wypada lepiej a jak jakosciowo? jak sie prowadza i jak z ich trwaloscia?
a ja mam takie pytanie bo nie chce zakladac nowego tematu, chodzi o rocznik opon, opony z ktorego rocznika brac najdalej?? czy ,np. rocznik nie ma znaczenia jezeli opona jest dobra(sprawdzona cisnieniowo, ma te 5-6mm bieznika itp itd)??
Im mlodsza opona tym lepiej. Tak naprawde zadne przepisy nie regulaja terminu przydatnosci opony.
http://www.opony.com.pl/opony-porady-ekspertow/data-produkcji-opon-fakty-i-mity/?id=3
no tylko ja sie nie pytam o przepisy bo to sobie sam wygoglowalem tylko jak to sie ma w rzeczywistosci
skolopendra
01-03-13, 20:16
zy ,np. rocznik nie ma znaczenia jezeli opona jest dobra
powyżej 5 lat nawet nie kupuj
HANKOOK kupiłem 4 na lato prawie codziennie widzą 200km/h i trzymają rewelacyjnie po 2 sezonie
Który model masz?:confused:
Bo szukam czegos na codzien zamiast styranych T1R - bedzie 140-150kunia z Dserii, do jazdy emeryckiej i od czasu do czasu sie powsciekac na ulicy. Na tor mam juz powiedzmy drugi komplet opon Yoko advan A048.
Uniroyale Rainsporty niby duzo osob poleca, na mokrym kosmos ale czy na sucho w goracy dzien beda kleic? Moze cos sensowniejszego jeszcze jest w rozsadnych pieniadzach?
tez sie zastanawiam nad rainsportami 2 . nie wiem, co sadzicie o tej oponie na suchym ???poodbno plywa, jest to bardzo odczuwalne ? czytalem duzo opinii ale nadal nie jestem przekonany. ktos moze ja polecic ? albo jakies inne opony . samochod glownie do jazdy na co dzien ale czasami mozna poszalec , wypad ewentualnie na jakis tor czy cos. nie wiem czy ten uniroyal sie spisze wedle moich oczekiwan. porownujac np t1r i rainsporty 2 co polecacie ?
skolopendra
05-03-13, 10:41
Który model masz?
optimo z indeksem do 210km/h
zmieniłem wczoraj na letnie :D
Cześć,
co możecie powiedzieć o oponkach Michelin Energy. I czy takie oponki 195/60/15 będą pasować na felgi 15'' et37 i 7'' szerokie?
Pozdro
Uniroyale Rainsporty niby duzo osob poleca, na mokrym kosmos ale czy na sucho w goracy dzien beda kleic? Moze cos sensowniejszego jeszcze jest w rozsadnych pieniadzach?
Na suchym w ciepły dzień kleją baaaardzo dobrze.
Mając D16 ~140km jak na zlocie startowałem z procedury (5tys) to mi aż zamulało czasem bo opona ogarniała dobrze. Teraz procedurę mam na 4,800 i jest miodnie ;) Kleją bardzo dobrze jak na tą cenę itd. Zdecydowanie polecam.
No to jak bedzie wolny fundusz to wiem co wezme, dzieki za odzew:)
Ja miałem rainsporty 2 205/45-16 przy d14 to ledwo co przyczepność traciły na suchym przy starcie xD
Czas na kupno nowych letnich opon.
Honda Civic 2005 1.4 wersja Sport EP1.
Obecnie na aluminiowej feldze mam opony 205/55/R16 (takie odziedziczyłem po poprzednim właścicielu). Felga raczej fabryczna. Jakie opony są godne polecenia? Do normalnej jazdy po mieście, czasem w trasie, bez szaleństw, więc nie muszą być jakieś drogie i wypasione.
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
EDIT: Jednak rozmiar to 205/55/R16 a nie 65. Już poprawiłem.
Posiada ktoś jakieś opinie o Federal 595 EVO 195/40/16 ?
http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/30/91/85/92/3091859271
Ja mam dylemat czy kupić:
1)na co dzień Bridgestone Potenza 002 adrenalin lub Federal RS-R
2)na codzień Potenza, a na tor Federale
jeździł ktoś na co dzień na semi slickach? Chodzi mi oto czy w czasie deszcze będę musiał lekko zwolnić czy baaardzo.
Czytałem, że te federale sobie radzą z mokrym, ale na równej nawierzchni.
Tak wyczytałem na forum subaru się gościu wypowiadał, że na równym dobrze sobie radzą, a jak przy prędkości 100km wjechał w kałużę, to zaczął iść bokiem.
Pucini 110
12-03-13, 21:54
Witam wszystkim mam dylemat jakie mam Kupić oponki do EJ6 mam na niej Felgi 14" (rozmiar 185/60) jakiej Firmy?:) Tak Myślę nad Pirelli ??
poszperam w archiwum, może znajdę test opon letnich z motoru sprzed kilku miesięcy, jak się znajdzie to wrzucę na forum
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?18044-Jakie-opony
szukanie nie boli...
mały_miszcz
14-03-13, 14:22
Tyle ze jak subaru pojdzie bokiem to jest troche latwiej to opanowac niz fwd :p
Poszukuje jakis ciekawych opon 195x45(40) R16, pomocy :(
Juz sie gubie w tych federalach, Yokohamah itp
najpierw kilka szczegolow zeby bylo latwiej cos doradzic:
-auto ej6 z seryjnym b18c4 + wydech 2,25 bez kata z twin lopem, parowa z doprowadzeniem powietrza wiec seria z bardzo delikatnym+
-sprezyny -30 weitec
-felga 17" 7j et40
Szukam dobrej oponki za rosadna kase, wiec chyba standardowo jak wiekszosc:D Wczesniej mialem federal 595ss 195/45/16 i bylo ok na suchym a na deszczy trzeba bylo troche uwazac ale nie mam raczej odniesienia do innych zblizonych parametrami opon. Teraz myslalem o federalu 595 evo ale widze ze opinie sa rozne. Ktos mial kontakt z Nexen N9000? Ewentualnie myslalem tez o czyms w stylu federal rsr na przodzie i np 595 evo na tyl...czy raczej darowac sobie takie polaczenie? Wyczytalem ze rsr sie elegancko klei(205 wtedy w zupelnosci wystarczy) i na mokrym odziwo tez pojedzie...ile w tym prawdy? Teraz kestia rozmiaru...205 czy 215? 45 czy 40? Przy tym co napisalem wyzej(silnik+zmiany) 215 nie bedzie za szeroka/zamuli? Z gory dzieki za pomoc i jakies przydatne info;)
Panowie a jaką opone polecacie 195/45/16 bo dużego wyboru w tym rozmiarze nie ma, koleś mi polecał yokohoame parada spec2 tylko że 205/45/16 a ten rozmiar nie będzie pasował bo przeszkadzają nadkola :P
Ja miałem 195/45/16 Pirelii P Zero Nero i byłem zadowolony. Komplet jakieś 3-4 lata temu wyniósł mnie ~ 1400 PLN.
Panowie a jaką opone polecacie 195/45/16 bo dużego wyboru w tym rozmiarze nie ma, koleś mi polecał yokohoame parada spec2 tylko że 205/45/16 a ten rozmiar nie będzie pasował bo przeszkadzają nadkola :P
z czystym sumieniem polecam federal 595ss, o 595 evo pisza ze jest lepsza...595ss testowalem na drodze i jest naprawde ok...trzyma naprawde dobrze i nie zauwazysz zuzycia...na mokrym trzeba sie bardziej skupic ale naprawde nie ma sie czego bac...nie mialem wczesniej doczynienia z jakimis "lepszymi" oponami wiec moze moje odczucia nie sa do konca miarodajne ale jak na kogos kto uzuwa auta na codzien jest naprawde ok. sam szukam teraz dobrej opony ale w 17" 205/215 wiec jakby co mam 4 uzywane federale 595ss na sprzedaz;) pozatym szukam opini na temat Nexen n9000.
Przesyłam skany testów opon letnich i całorocznych z polskich czasopism z ubiegłego (2012) roku.
LINK:
http://www.sendspace.pl/file/dc786e09178342805b1a057
Admina proszę o przyklejenie tematu, albo posta - będzie popularny gdy w końcu pożegnamy zimę.
Jeszcze mam takie pytanie czym grozi jazda bez tych plastikowych nadkoli z przodu ? bo te parady spec 2 o szerokości 205 miałbym w dobrej cenie a koleś w warsztacie mi powiedział że były by tylko nadkole przeszkadza ( chyba śruba mocująca u góry ) jak by na dziure wjechac opone by zdarło, a jakiś chinczykow za 150zł nie chce kupować
Grozi waleniem niesamowitej ilosci syfu po wewnetrznej czesci blotnika. Syfu to jedno kamyczki nie kamyczki ktore moga conieco uszkodzic tez mozesz wliczyc. Sam jezdzilem kiedys kiedys w poprzednim aucie bez tego plastikowego nadkola ( tak chyba kupilem ) bo gosc tez wlasnie mial szerokie kolo i opone 205 ( ej9 ) no i skonczylo sie ze zaczely mi rdzewiec te ranty na ktorych " osadzal sie " brud i syf . Oczywiscie z zewnatrz wygladalo idealnie , bez jednego bombelka rdzy ale od srodka juz nie bylo tak kolorowo , az w koncu zaczelo przebijac i na druga strone. WIec nie polecam naprawde pozbywania sie tego :)
Uniroyal Rainexpert. Czy to dobra opona? bo noszę się z zamiarem zamówienia kompletu na sezon. Z Rainsport 2 byłem zadowolony na setupie 195/50/15, teraz przesiadam się na seryjny kapeć i zastanawiam się nad kupnem tych Rainexper. Jak ktoś na nich jeździ proszę o odzew :)
Ktore opony plecacie ? Toyo PROXES T1R 195/45R16 80V czy KUMHO KU31 84V XL MFS 195/45R16 84V
Mam obecnie w EJ9 alusy o parametrach ET 35 6.0Jx14H2. Siedzą na nich opony 185/60/14 i zastanawiam się czy można włożyć 175/65/14. Czy węższa opona może wejść na tę samą felgę?
Spokojnie podejdzie, tylko będzie wyglądać bardziej balonowato:p
Uniroyal Rainexpert. Czy to dobra opona? bo noszę się z zamiarem zamówienia kompletu na sezon. Z Rainsport 2 byłem zadowolony na setupie 195/50/15, teraz przesiadam się na seryjny kapeć i zastanawiam się nad kupnem tych Rainexper. Jak ktoś na nich jeździ proszę o odzew
Ja już trzeci sezon zaczynam na tych rainexpertach i powiem szczerze, że bardzo przyjemnie się jeździ. Guma miękka i ładnie nierówności tłumi. Kałuże idą jak przecinak, a jedyna ich wada że tak powiem to przy wyższych temperaturach czuć że oponka trochę pływa, ale bez przesady.
Byłem już praktycznie przekonany do kupna Uniroyal Rainsport 2, ale teraz patrze i wszędzie ludzie narzekają że ściankę mają bardzo miękką więc ostrzejsza jazda mimo przyczepnej gumy frajdy nie da... Prawda to? Jak to się ma do T1R które są średniakiem w tej kategorii?
Chciałbym żeby nie była gorsza niż obecne toyo na zakrętach jako że jak większości zdarza mi się czasem z tego korzystać.
scoobany111
16-04-13, 15:06
Weź sobie jakies semi-slicki i się nie będziesz zastanawiał czy będzie lepiej czy gorzej..Rainsporty to mniej więcej ta sama półka co T1R..W każdym razie pomiędzy T1R a np. R1R czy AD08 jest przepaść..A jak ktoś opowiada że strach na mokrym to albo nigdy nie miał takiej opony i opowiada bajki,albo chce jeździć po mokrym jak po suchym..Przy temperaturach +10 w górę na nowej AD08 na mokrym ek4 klei już na 2-ce przy WOT..A i ścianke masz odpowiednio twardą a oponę bardzo przewidywalną i o świetnych parametrach..
Performance'owe opony tor mam na drugim komplecie kół - Yoko A048 - potrzebuje opony do jazdy codziennej ale takiej która nie będzie pływać przy okazjonalnej ostrzejszej ulicznej jeździe.
Miękkie to są, ale dzięki temu lepiej się na wodzie zachowują. Najgorzej jest wkurzające jak się robi straszny upał i skwar, wtedy najbardziej to czuć. A tak to bez przesady. W tym przedziale cenowym to się raczej nic ciekawszego nie znajdzie.
Jeśli miałbym wybierać między toyo, a uniroyalami to te drugie zdecydowanie. Ale wybór należy do Ciebie.
scoobany111
16-04-13, 16:52
Ale w sumie to nie ma nic pomiędzy..szczerze to nie wiem jakie opony UHP występują w tym rozmiarze bo się nad takimi nie zastanawiałem,ale jeśli miałbym taki dylemat na pewno prędzej poszedłbym w jakiegoś goodyear-a/continentala(oczywiście nie jakiegoś energy saver i eco-bo to jest śmietnik co ronda bez piszczenia nie potrafi objechać) niż T1R-które miałem i nigdy więcej czy wcześniej wymienione Uniroyale..Tylko pytanie czy znowu za cene jakiegoś UHP-ka nie będziesz miał semi-slicka ;)
Uniroyale maja miękką sciankę, ale nie tak, żeby do miasta nie wystarczyło... bez przesady. Bedziesz chciał poupalac konkretnie to wrzucisz Yoko a przy normalnej jeździe w zupełnosci uniroyale wystarczają. Dmuchniesz 2,6 przód 2,3 tył i jest ok.
Przekopałem się przez miliard opini, pogadałem ze swoim wulkanizatorem i złotym środkiem wydaje się Yokohama S.drive AS01. Co o tym sądzicie?
W Uniroyalach bardzo mi przeszkadza poza miękką ścianką brak rantu ochronnego dla felg. 150zł do nich dopłace i mam Yoko a one z tego co las szumi kleją i na sucho i na mokro a i ściankę mają twardą.
Jak sobie radza na mokrym federale ss595 dobra to opona prosze o szybka odp.
czesc :) szybkie pytanko, czy na felgi ET40 6,5J15H2 podejdą oponki w rozmiarze 205/55 ??
Witam
Czy ktoś miał może do czynienia z oponami Falken ze 914? Widziałem test opon w jednej z gazet motoryzacyjnych i zebrała bardzo marne oceny-na mokrym dramat.
Falken ze 914 vs BS Potenza Adrenalin RE002 vs Yoko c drive?
jak porownywac BS Potenza Adrenalin RE002 to z yokohama s drive. Yoko c drive mam w 2 aucie i sa naprawde ok na suchym na mokrym no i sa ciche. S drive'y mam w civicu i rowniez zlego slowa na nie powiedziec nie moge . Wydaje mi sie ze sa glosniejsze niz c drive ale to tez tak nie do konca bo civ praktycznie nie ma wygluszonych nadkoli.
Dzięki za opinie. Porównuję BS ze względu na cenę,gdzie
195/55/15 - Bs potenza ad re002 -297zl
falken ze914 - 285zl
yoko c drive -360zl
scoobany111
22-04-13, 12:58
Jak chcesz coś taniego i sprawdzonego to Uniroyal Rainexpert,barum bravuris 2 no albo te Potenzy..
konstruktor
22-04-13, 21:47
tylko że lepiej było by brać rozmiar 195/50/r15 zamiast 195/55/r15 - różnica w cenie .
np re002 50/r15 ok 200pln a 55/r15 to już ok 290pln/szt.
jedynum minusem jest niewielkie przekłamanie licznika - kilka %.
Siema. Chcę kupić oponki 195/45/16 na felgę 7" i mam takie pytanie. Wcześniej jeździłem na toyo t1r. Jestem prawie zdecydowany na yokohame s.drive, albo na te uniroyale. Yoko mam za 340 za sztukę, a uniroyal 20zł tańszy. Opłaca się dołożyć parę złotych na yoko? Czytałem opinie, że yokohama ma twardsze boki, ale jak zachowuje się w deszczu? Myślę jeszcze o Hankook K107, czytałem o nich trochę i są 50zł na sztuce tańsze niż yokoyama, a opinie mają dobre.
Pozdro :)
michalm320
02-05-13, 12:50
Pytanie do użytkowników opon Yokohama s.drive.
Moje właśnie zaczęły drugi sezon i stwierdzam że są bardzo głośne, wręcz mam wrażenie jakbym stale jechał po szorstkim asfalcie, szczególnie jest je słychać w zakresie prędkości od 100-120/130km/h. W poprzednim sezonie jak były nówki sztuki to były ciche. Fakt jest też taki że ich jeszcze nie wyważałem w tym sezonie i zamieniłem przód z tyłem ale chyba nie ma to aż takiego znaczenia. Jak ma się sprawa u Was? Z góry dzięki, pozdrawiam
Może ktoś coś powiedzieć o Vredestein Ultrac Cento albo Nokian ZG2?
Noszę się z zakupem Yokohama ale te dwie mnie zainteresowały także.
scoobany111
05-05-13, 23:08
Ja mogę polecić Vredestein Ultrac Vorti ze swojej strony,od Cento sporo lepsze,w zakrętach niemal jak semi-slicki ;) Tylko że nie ma małych rozmiarów..W FN2 naprawdę świetnie dają radę,lepsze niż ori Bridgestony..
Większość opon jest lepszych niż Bridgestony IMO.
Witam,Panowie pilnie potrzebuje odp czy wejdą opony 195/65 15" do civica V/HB felga ma et38 7j .Autko stoi teraz na 13" 175/70 i od asfaltu do nadkola z tyłu jest 60cm a z przodu 62cm... Z góry dzieki za szybką odpowiedz.
Siema. Chcę kupić oponki 195/45/16 na felgę 7" i mam takie pytanie. Wcześniej jeździłem na toyo t1r. Jestem prawie zdecydowany na yokohame s.drive, albo na te uniroyale. Yoko mam za 340 za sztukę, a uniroyal 20zł tańszy. Opłaca się dołożyć parę złotych na yoko? Czytałem opinie, że yokohama ma twardsze boki, ale jak zachowuje się w deszczu? Myślę jeszcze o Hankook K107, czytałem o nich trochę i są 50zł na sztuce tańsze niż yokoyama, a opinie mają dobre.
Pozdro
Podbijam, bo na oponach nie znam się zupełnie a zależy mi na kupnie.. Z góry dzięki :)
W takich pieniądzach jest jeszcze kumho ku31 bardzo chwalone przez użytkowników.
Witam. Co sadzicie o oponach Toyo Proxes 4 ? jak sie sprawuja w wogule ? moze ktos jezdzi na takich
Ja nie polecam TOYO. Od kiedy zmienili producenta, opony moim zdaniem lipa.
Polecam Rainsporty2, bridgestone potenza, Pirelli P zero nero
Tylko, że kumho podobno dobre są tylko na początku z tego co czytam. Potem robią się głośne i gorzej trzymają. Chciałbym te yokohamy, ale cena jednak trochę duża, a uniroyale kiepskie na zakrętach więc już sam nie wiem..
Witam. Co sadzicie o oponach Toyo Proxes 4 ? jak sie sprawuja w wogule ? moze ktos jezdzi na takich
Szwagier kupił z mojego polecenia kiedyś Toyo Proxes CF-1 205/55/16 do Accorda CM1 i był zadowolony w miarę, z tym, że większość Toyo nie jest trwała, dość szybko się zużywają.
Ja nie polecam TOYO. Od kiedy zmienili producenta, opony moim zdaniem lipa.
Polecam Rainsporty2, bridgestone potenza, Pirelli P zero nero
Pirelli P Zero Nero, jak już wspominałem w tym temacie, miałem w EJ9 195/45/16 i na suchym jak najbardziej, w zakrętach i ścieralność na plus. Słabiej na mokrym, w 100 KM aucie potrafiły buksować dość mocno, ale jak już się jechało to przy hamowaniu było ok.
Tylko, że kumho podobno dobre są tylko na początku z tego co czytam. Potem robią się głośne i gorzej trzymają. Chciałbym te yokohamy, ale cena jednak trochę duża, a uniroyale kiepskie na zakrętach więc już sam nie wiem..
Też tak czytałem, na PL stronach i na tyrereviews.co.uk i dlatego odrzuciłem tą Ecste od Kumho.
Ja dziś założyłem S. Drive do EP3 w seryjnym rozmiarze 205/45/17 i wyjeżdżając z serwisu trafiłem na ulewę! Pierwsze wrażenie - na pewno lepsze przy ruszaniu i trzymanie na wodzie. I to w 2 razy mocniejszym aucie.
A podeślesz na priv gdzie te yokohamy kupiłeś? Może masz lepszą cenę niż ja ;)
witam
mam takie pytanko, okazyjnie kupiłem oponki kumho ecsta, co myślicie o takich oponach? dobre czy takie sobie?
http://www.discounttiredirect.com/product/tires/kumhza.ang.jpg
wiem że o nich przed chwilą było pisane, ale prosiłbym o coś więcej informacji na ich temat niż to że podobno robią się głośne i tracą przyczepność
scoobany111
15-05-13, 22:27
Skoro kupiłeś to sam niedługo będziesz mógł się wypowiedzieć na ten temat ;) Przed zakupem to rozumiem takie pytania,ale jak już do Ciebie jadą to sam ocenisz..jeśli chodzi o opony to ile użytkowników tyle opinii..Dla niektórych Toyo T1R to *****ista opona-dla mnie najwyżej bardzo mocno przeciętna a wręcz słabiutka..Zależy do jakiego auta i jakiego użytkowania..
witam
mam takie pytanko, okazyjnie kupiłem oponki kumho ecsta, co myślicie o takich oponach? dobre czy takie sobie?
http://www.discounttiredirect.com/product/tires/kumhza.ang.jpg
wiem że o nich przed chwilą było pisane, ale prosiłbym o coś więcej informacji na ich temat niż to że podobno robią się głośne i tracą przyczepność
Ja teraz na nich będę jeździł trzeci sezon, kupowałem nowe i ze stosunku cena/jakość jestem zadowolony. Nie uważam aby były jakoś specjalnie głośne, moje zimowe Dębice Frigo2 są sporo głośniejsze:P Dość sztywna ścianka, mieszanka raczej miekka. Nie robię mega przebiegów więc ciężko mi ocenić czy szybko się ściera. Tylne są z bdb kondycji, zeszło jakieś 2-3mm bo zniknął już ten napis ze środka opony. Przednie trochę bardziej zjechane, dodatkowo dostały nieco od zabaw z obniżaniem auta. Jak na moje moce to na suchym spoko, na mokrym chyba najgorzej odczuwam brak trakcji, potrafią zrywać przyczepność.
czyli rozumie że to dość przyzwoite opony do seryjnego auta ;)
ja kupiłem używki z 2010r i bieżniku 7mm, za niedługo zakładam i zobaczymy co z tego będzie ;)
Ma ktoś namiar gdzie mogę dostać Yokohamy Sdrive 195/50R15? Bo nawet w hurtowniach nie ma:/
Prawie zawsze biorę z oponeo.pl i tam załatwiają.
Teraz są jakieś nowe bridgestone. Top Gear testował i podobno godne uwagi, a cena nie zabija
Link:
http://www.topgear.com.pl/bridgestone-adrenalin-experience-czyli-testujemy-opony,aktualnosci,artykuly,1844
Rzekłbym, że nawet jakieś mega tanie to jest :D 219zł za 195/50 R15? Nawet jak jest to NIEZŁA opona to i tak się opłaca brać ;)
konstruktor
21-05-13, 22:27
co do RE002 (z w/w linku) posiadam je od ok miesiąca i przejechałem ok 2-2,5k km , więc mogę co nieco powiedzieć, dodaję że mam je tylko na przedniej osi założone a tył to T1R
rozmiar : 195/50/15 , kupiłem w cenie ok 180 pln
Wrażenia z jazdy:
(wcześniej jeździłem na Continentalach contieco czy jakoś tak oraz Toyo T1R - tylko do nich się odnoszę)
A. sucho + temp powyżej 20st. C - RE biją o głowę każdą w/w oponę , szybciej i z lepszą kontrolą pokonuję zakręty, co do prostej to nie oceniałem , na 1/4 jeszcze w tym sezonie nie jeździłem
B. sucho + temp ok 10st.C - minimalnie lepiej innych
C. mokro - przy RE002 trzeba na prawdę uważać , przegrywa i to bardzo z T1R czy też Continentalem
Minusy RE002 :
1. zauważalne zwiększone opory toczenia w stosunku do pozostałych
2. gdy jest mokro trzeba uważać
Ogólnie polecam - subiektywna opinia
(jak będę miał $ to na tył także zakładam)
Nie sądziłem że zwykła opona drogowa (nie jakis semi slick) może być gorsza od T1R:D
Chłopaki co wybrać z tych opony od razu mówię że ścigać się nie będę :PIRELLI P7 CINTURATO , BRIDGESTONE POTENZA RE002 ,UNIROYAL RAINEXPERT ,Nankang NS-2 ,FEDERAL SS-595, UNIROYAL RAINSPORT 2 . Ma być cicho bezpiecznie na suchym jak i mokrym .
chyba bym rainsporty brał, rainexpert sa gorsze, federal ss tez nie bardzo, nankangi podobno tez sa calkiem calkiem.
o pozostalych sie nie wypowiem, ale z tego co czystalem to re002 na mokrym sa slabe za to na suchym swietne...
konstruktor
27-05-13, 22:42
Nie sądziłem że zwykła opona drogowa (nie jakis semi slick) może być gorsza od T1R
re002 na mokrym sa slabe
może sprecyzuję swoją wypowiedz z poprzedniej strony aby nie było niedomówień:
Samo prowadzenie mokrym asfalcie czy też w trakcie opadów jest ok.
Nie rzuca samochodem, gdy wjeżdżasz 1stroną auta w kałużę - normalnych rozmiarów.
Jadąc prędkością dostosowana do war. atmosferycznych nie obawiam się że wypadnę z drogi.
Natomiast podczas szybszych manewrów momentalnie tracą kontakt z podłożem.
Podobnie się to ma do hamowania , droga do zatrzymania staje się na prawdę dużo dłuższa, (w stosunku gdy jest sucho)
Sezon letni prawie w pełni więc może czas pomyśleć o przygotowaniu się do sezonu zimowego.
Co polecacie w rozmiarze 195/50R15 i dlaczego?
Krótko i na temat: Yokohama s drive czy Bridgestone Adrenalin re002 ???
A gdzie chcesz kupić S drive? Bo nigdzie nie mogę dostać. Są wystawione ale na magazynie nie mają i ściągnąć też nie moga.
Po cenach które są to albo trzeba brać re002, albo jakieś nowości z 2013 roku. Nokian, albo vredestein, albo jak ktoś ma kase to dunlopa nowego, po co ładować hajs w stare modele?
ja latam na toyo t1r 195/50 r15 i do codziennej jazdy radza sobie bardzo dobrze wiec polecam
A gdzie chcesz kupić S drive? Bo nigdzie nie mogę dostać. Są wystawione ale na magazynie nie mają i ściągnąć też nie moga.
No fakt nie ma ich, nie spojrzałem na stan magazynowy;)
Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2
Po cenach które są to albo trzeba brać re002, albo jakieś nowości z 2013 roku. Nokian, albo vredestein, albo jak ktoś ma kase to dunlopa nowego, po co ładować hajs w stare modele
Bo sa sprawdzone?? Chyba szkoda wywalic 900 pln na nowe niesprawdzone opony które mogą okazac się poprostu słabe
No fakt nie ma ich, nie spojrzałem na stan magazynowy;)
Ja właśnie kupiłem S drive 195/55/R15 w opony pneus czy jakoś tak i mimo, że strona po Polsku szły z magazynu we Francji. W PL bez szans, ale nie wiem czy 195/50 mają tam.
scoobany111
01-06-13, 19:43
Apropo wcześniej poruszanych AD08 odwiedziłem dziś Motopark Ułęż po którym zrobiłem na tych oponkach ok.100km..Wrażenia bardzo pozytywne,zwlaszcza kiedy popadało..Nagrzane ( a kto jezdzil na Ułęż ten wie że tam bardzo grzeje i zjada opony) kleiły wyśmienicie,lepiej niż toyo R1R,baaardzo przewidywalne(R1R mam na tyle i też złego słowa powiedzieć nie mogę ale AD08 nie zacznyały tak szybko płynąć jak kiedyś R1R z przodu..Zużycie dość mocne,ale to wiadomo,jak każdy semi slick który się zagrzeje.
mam pytanko .
Honda Civic VI Sedan 1.5
175/70 r13 na zimę ;d pociśnie ? :)
nie pociśnie sedan ek3 1,5 ma hamulec 262 mm na który nie wchodzi felga 13 calowa
Chce kupić te oponki: bridgestone adrenalin re002 195/50/15. Ma ktoś z was i czy warto? Z góry dzięki za odpowiedzi :)
mrn1810
Siemano
Wybrałem te oponki bo nie mogłem dostać s-drive i powiem Ci że na suchej jak i mokrej nawierzchni jest bardzo git.
Patrząc na cenę drugi raz wziąłbym te opony
mrn1810
Siemano
Wybrałem te oponki bo nie mogłem dostać s-drive i powiem Ci że na suchej jak i mokrej nawierzchni jest bardzo git.
Patrząc na cenę drugi raz wziąłbym te opony
Dzięki za odpowiedź, na taka czekalem. Jutro zamawiam :)
Scianka boczna nie kladzie sie na zakretach jak papier w tych Adrenaline RE002 bo szukam czegos sensownego w 225/45/17 :)
W sumie kobita czesciej jezdzi niz ja i nie *******ziela jakos mega, ale nie chcialbym, zeby bylo o przepasc gorsze od obecnie konczacej sie Potenzy RE050A, no i musi w miare sensownie przeniesc 200+PS/400+Nm :)
spychu
Heh mistrzu taki lać:cool:
Moje d15z6 to przy Twoim tylko się toczy więc nie pomogę, choć chętnie usłyszałbym opinie osób które mają te opony w aucie z większą mocą.
Skoro uzytkujesz bardziej chodzilo mi o wypowiedz na temat scianki bocznej czy da sie jakos sensownie pojechac szybciej po zakretach czy kladzie sie jak papier :)
W moim przypadku to największy plus tych opon to właśnie ścianka boczna, bo jest sztywna i nie kładzie się.
Jest bardzo dużo negatywnych opinii w necie , ale w sumie nie wiem czemu.
Opony są ok
Jak sa tylko ok to pier.... wbijam ponownie w Potenze RE050A :) drozej o 300-400zl na komplecie ale RE050A jest swietna :)
aha i najwazniejsze zdecydowanie nie polecam semi slicka Federal 595RS-R po przebiegu ok 1000km mocno agresywnej jazdy miejskiej po biezniku nie widac zuzycia a popekal w ****u na calej szerokosci opony, takich samych pekniec zdjec tona dostepna w necie.
Nie wiem czy to wadliwa partia czy przypadlosc tej opony, nigdy wiecej bede je reklamowal i w zaleznosci od decyzji wbijam w sprawdzone R1R albo Neove AD08
Mam pytanko co do naciągu. Czy jest ktoś na forum kto jeździ na R16 8J i oponie 165 ?? Pytam dlatego bo chciałbym przejść na 16 z 8J tylko raczej ciężko o opony pomiędzy 195 a 165.. chyba ze się mylę.
konstruktor
07-06-13, 21:20
Scianka boczna nie kladzie sie na zakretach jak papier w tych Adrenaline RE002 bo szukam czegos sensownego w 225/45/17
wg mojej subiektywnej opinii to ścianka boczna jest jedynie lekko utwardzona, ale na pewno nie twarda.
(cos w stylu T1R , moze min twardsza)
wbijam ponownie w Potenze RE050A
jakby ja robili w R15 to bym się nad innymi nie zastanawiał
Mam pytanie czy ktoś z forum jeździ na oponie 185/55 15 lub 185/60 15 lub czy ktoś to sprawdzał czy to wogóle mieści się do Civica 5d 1999 polift ?
Wielkimi krokami zbliża się niestety wymiana opon
a ja mam pytanie jaka opone naciagnac na szeroka stal 7.5 cala 15 ?
175/55 czy jakas inna chodzi o wyglad ale tez i o bezpieczenstwo.
Byłem u wulkanizatora, żeby założyć opony Yokohama Advan Neova AD08, mają one stalowe pierścienie i on mówi, że pierwszy raz widzi opony z czymś takim i nie wie czym to zakładać.
Czy maszyną do zakładania runflatów to można założyć (takową posiada wulkanizator)? Nie chciałbym zniszczyć opon przez głupie zakładanie.
Te pierścienie są zdaje mi się na samych krawędziach wewnętrznych opony które się stykają z oponą, bo same ścianki są w miarę miękkie.
witam mam maly dylemat ,mam zamiar kupic felgi 8 szerokosci i Offset (ET): 15mm jakie oponki moglbym na nie naciagnac tak zeby felga nie wystawala za nadkole ? :) auto honda civic HB 92-95 pozdrawiam :)
hollyblood
19-06-13, 11:55
witam. Mysle nad zmiana opon na nowy sezon. Obecnie mam falkena ze912 r15 195/50 i spisuja sie na suchym nienajgorzej ale troche wysoka ta opona mi sie zrobila wg mnie :) Upatrzylem sobie Nankang ns2 185/45 r15. Mozecie cos powiedziec o tych oponach? jak sie spisuja przy normalnej jezdzie i sporadycznych przelotach po miescie?
Cena jest kuszaca bo ok 200zl za sztuke jak sie dobrze poszuka
czy ktos juz jezdzil na nowych bridgestone adrenalin re002? jak sie sprawują?
Niech mi ktoś powie jakim ciśnieniem pompować koła 195/50/r15.
Auto to civic VI gen 3D HB, przy 185/60/r14 pompowałem przód 2,3, a tył 2,2.
Jak odebrałem felgi z oponami od wulkanizatora te 15 to po sprawdzeniu 3 miały 2,35, a jak już sprawdzałem czwarta, która trochę na słońcu postała to było 2,45.
Nie mam pojęcia jakie powinno być prawidłowe ciśnienie na co dzień dla tych opon.
Ja śmigam na potenzach adrenalin re002. Opony mam od ok 2tyg. Kupione jako nowki - wiadomo. Gumy twarde, ale dzieki temu doskonale trzymaja sie asfaltu i nawet zakrety ostre przy wyzszych predkosciach nie robia na nich wrazenia. Na mokrym trakcja dobra, chyba ze startujemy z odcinki ;). Jak masz jakies pytania to pisz. Opony siedza w VI gen HB.
Wysłane z mojego HTC One X za pomocą Tapatalk
zakit tak jak pisze miksunio
Dla mnie również *****ista opona, tyle:cool:
Witam.
Będę się brał za kupno kompletu nowych opon letnich. Szukam 205/45 R17 indeks V(240) XL(?), może 215 też pójdą. Tak czy siak szukam czegos w cenie do 1600 zł za komplet.
Jakie są wasze typy?
Pozdrawiam.
scoobany111
26-06-13, 14:54
http://allegro.pl/kumho-ku36-225-45-r17-225-45-17-91w-semi-slick-i3335031931.html tylko zapytaj o węższe-ostatnio były i to w lepszej cenie ;)
do czego można porównać te ku36 pod względem przyczepności i ścieralności?
Witam.
Będę się brał za kupno kompletu nowych opon letnich. Szukam 205/45 R17 indeks V(240) XL(?), może 215 też pójdą. Tak czy siak szukam czegos w cenie do 1600 zł za komplet.
Jakie są wasze typy?
Pozdrawiam.
1600 komplet to nic sensownego raczej... Kup 215/45/17, roznica nie wielka a w cenie spora.
witam. Mam mb2 koła 14' z oponą 175/65, mam opony 185/65 według kalkulatora różnica średnic wynosi 13 mm a różnica prędkości przy 100km/h jest 102.18 km/h. I nie wiem czy zakładać te opony czy lepiej poszukać 175 co sądzicie?
I nie wiem czy zakładać te opony czy lepiej poszukać 175 co sądzicie?
Różnica praktycznie zerowa więc skoro masz dobre te opony a z kasą ciężko to zakładaj
Co byście polecili do jazdy na codzień, i od czasu do czasu 1/4 ew jakiś time attack? Rozmiar 195/50/R15. Cena do 250zl/szt
Myślałem nad Yokohama Parada Spec 2, ale nie podjąłem jeszcze decyzji, a opony muszę kupić najpóźniej w sobotę