Zobacz pełną wersję : Jakie opony?
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
Ja też chyba postawie na rainsport 2, mieszkam w angli a tu potrafi popadać więc chyba sie sprawdzą. Chyba, że ktoś miał coś lepszego????
moze się ktos wypowiedzieć odnośnie Michelinek? Warto przeplacac?
Ja miałem 4 w renault laguna to powiem, że mega przyczepność na suchym i na mokrym. No tylko są w cenie to fakt.
RobertSz1981
27-12-09, 20:45
Koledzy szybkie pytanko:
fińskie Nokian W+ 225/55R16 95 H czy może niemieckie Fulda KRISTALL SUPREMO 225/55R16 95 H???
pozdrawiam
raczej Nokian według mnie
Zakupiłem Rainsport 2 i jestem zadowolony, także polecam.
To mit, że letnie w zimę są tansze i analogicznie w drugą stronę.
Sytuacja ma tylko taki wyjątek, jak dany sklep czy też dystrybutor ( nie ważne, kto ), chce się pozbyć starej opony ( z zeszłego roku ) i daje na nią promocyjną cenę.
Zaleta to niższy zakup, wada to opona na lato z ~ zeszłego roku.
Świeżość opony jest bardzo ważna, im nowsza, tym lepsza, nawet przy takim samym bieżniku!
Generalnie ceny opon poszly w gore. Obecnie wszystkie opony sa drozsze niz te same modele co kupowalem rok/poltora temu
berserker1
12-01-10, 18:21
Kupiłbym 4 sztuki ale nie wiem bo tyle tych marek i różnych opinii .
Co sądzicie o tych oponach i takiej cenie ?
http://moto.allegro.pl/item884229737_opony_letnie_185_60_14_pirelli_drago _185_60_r14_fv.html
tomson1192
12-01-10, 18:58
polecam strone www.opony.com.pl
215/35R17 83V CONTINENTAL SPORT CONTACT 2
Co sądzicie o takich oponach. Czy zmieszczą się w ogóle do Civica ?
215/35R17 83V CONTINENTAL SPORT CONTACT 2
Co sądzicie o takich oponach. Czy zmieszczą się w ogóle do Civica ?
Zeleży jakie ET mają Twoje felgi, jak mniej niż 42 to na bank będą ocierały z tyłu o nadkola przy seryjnym zawiasie, nie wspomne już o glebie. Generalnie moim zdaniem max to 205
Felgi mają ET 35- czyli będzie tarło :( ?
moje felgi mają Et38 i na seryjnym zawiasie w solce przy dobijaniu zawieszenia tarło. Teraz mam 205 i jest gitara.
moje felgi mają Et38 i na seryjnym zawiasie w solce przy dobijaniu zawieszenia tarło. Teraz mam 205 i jest gitara.
205/40 tak ? To w takim razie chyba takich będę musiał szukać..
Ja mam teraz 205/45 wcześniej miałem 215/45
Jeździł lub jeździ ktoś na takich gumach? http://moto.allegro.pl/item898326901_tanio_195_50_15_pirelli_drago_7mm_ce na_za_4_szt.html
Jakie odczucia?
jezdzilem, nie sa złe, ale czy tyle bym dal za nie to nie wiem, najmłodsze nie są. na torze je miałem i jak na moje podrygi w tym sporcie to na poczatek daly rade.
Jestem przed zakupem nowych gum na zblizajacy sie sezon wybieram z posrod takich modeli:
Toyo T1R
Yoko S.Drive
Uniroyal RainSport 2
Rozmiar 195/45/16
Mialem T1R i przy wysokich temp troche za miekkie, przy szybszych odcinkach troche myszkowala Hania,z opini uzytkowników wyższych profili (moj 195/45/15) te dolegliwości są jeszcze wieksze, po podniesieniu cisnienia gazu do ok 2,5 bar'a "myszkowanie" zanika , a przy temp ~19'C auto jak po szynach zmiana pasu przy duzych predkosciach zero problemow z trakcja...
z racji braku dostatecznego doswiadczenia z S.Drive, nie do konca jestem przekonany no i RainSport 2 również, wsumie duzo po miescie latam niz trasy a jak leje to noga z gazu ;)
Co mozecie doradzic moze cos innego w podobnej/ lepszej cenie.... Toyo troche drogie w tym rozmiarze w porownaniu do konkurencji wymienionej wyzej.
tomson1192
29-01-10, 13:35
ja natomiast prosil bym o opinie na temat Goodyear eagle f1 (205/50/R16) do angielki 5d
Z góry wielkie dzieki ;)
RainSporty podobno są strasznie miękkie w wyższych temperaturach (w lecie) i auto mocno pływa niestety...
Na mokrym owszem ideał, ale na suchym i do tego ciepłym już gorzej
Witam
Auto ustawione pod "zakrety"(rozp H+3 inne+regulowane wszystko co mozna w zawieszeniu)
po suchym szybko,po mokrym w granicach fizyki...
Wczesniej byly Barum Bravuris 2(skasowalem barierke na nich...
A bieznik 6mm moja wina,wina deszczu,wina opon jeden H*&)
chce cos "lepszego" z 195-50 R15
Falken ZE 912
Goodyear EAGLE F1 GSD3
AVS Sport
Yokohama A539
Toyo Proxes T1-R
i Parada...gdy sucho
noty w "rankingach" podobne poza Parada(deszcz),az naprawde tak tragiczna jest?
Ktos ma podobny setup w aucie?Na czym smiga?:D Jezdzil ktos na FALKEN?
Warto? Jeździł ktoś na takich? http://moto.allegro.pl/item912561754_sprzedam_4_letnie_opony_barumy.html
na deszczu przyzwoicie w sumie(za tą cene)
na suchym przeciętnie
+ miękka boczna scianka.......
Co byś polecał z używek w podobnej cenie? Kleber Dynaxer? Pirelli Drago?
Pirelli Drago na ulice nigdy nie polecę i będe odradzał stanowczo...
na Kleberach nie jeździłem....
szukałbym: Rainsport, Falkeny niektóre, może nankag(tańsza półka), BF goodrdge Profiler G, mimo miękkiej scianki dawno zapomniana Dunlop sport SP01, na ulice IMO toyo T1R bedzie lepsze niż te barumy...
to tak w skrócie bo to szerkoki temat-kazdy ma swoje wymagania...
rosiniak99
10-02-10, 21:21
Barumki z wyglądu są brzydkie tzn. nie są takie czarne jak Toyo ale jak komuś wygląd nie przeszkadza to sprawa nie istotna, Kleberów nie polecam bo mam i są bardziej hałaśliwe od Toyo T1R i o wyglądzie już nie wspomnę bo szkoda słów, właściwości trakcyjnych nie oceniam za to mogę ocenić właściwości na śniegu opon Barum Polaris 185/60 R15 i odradzam bo nie trzymają się wcale :mad:
Witam, stoję przed wyborem opon na przednią oś, poprzednio miałem popularne tu i polecane toyo, ale to było przy 15", teraz mam przesiadkę na 17" i na nich komplet http://www.opony.com/opony/50546_pirelli_p_zero_nero.html jednak tył jest ładny około7mm więc na razie ze względów finansowych nie chce ich zmieniać. Pytanie czy na przód dokupić takie same opony jak na tyle czy wziąć któreś z tych :
http://www.opony.com/opony/57009_toyo_proxes_t1_r.html
http://www.opony.com/opony/50074_yokohama_parada_spec_2.html
http://www.opony.com/opony/50072_yokohama_sdrive_as01.html
Yokohama szczególnie parada najbardziej chodzi mi po głowie.
jeśli zależy Ci na tylko wyglądzie wybierz tą, która Ci się podoba...
ja bym brał takie same. zwłaszcza, że to całkiem niezła oponka. :)
Mam Pirelli P Zero Nero i nie mam do nich zastrzeżeń ;)
Tym "zależy ci na wyglądzie" to mnie zabiłeś dosłownie. Poważnie to na toyo jeździłem i było ok, a z tymi pirelli to brak doświadczenia i nikt ze znajomych też nie ma, a zależy mi na właściwościach jezdnych nie koniecznie na mokrym i suchym jednocześnie, wiadomo że jak jest mokro to noga z gazu i wszystko na temat. Dzięki za odpowiedź , bo też tak myślałem nad kompletem wszystkich takich samych.
Wbrew pozorom z tym "wyglądem" to nie było tak bez sensu. Te co podałeś są imho bardzo zbliżone do siebie pod kątem właściwości jezdnych, no może parada na mokrym gorzej, więc chyba spokojnie można się kierować doznaniami estetycznymi... :D
Pirelek nie macałem, ale z tego co wiem, to oponki z górnej półki (niektórzy porównują do re050), i chyba je do jakiś sportowych aut typu porshe montują, wiec powinny być raczej niezłe... :rolleyes:
Jestem przed zakupem oponek i mam do wyboru...
195/45/16
T1R lub Yoko s.Drive
Co mozecie powiedziec, ceny bardzo zblizone na toyo juz jezdzilem ale przy ostrym grzaniu troche za miekkie sie wydawaly co mozecie o Yoko powiedziec ?? twardsze troche czy to samo, chyba ze cos innego kmozecie polecic w podobnej cenie.
V-tam
Znalazlem cos takiego...
http://images40.fotosik.pl/256/94536fc27a6c8ebfm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=94536fc27a6c8ebf)
http://images39.fotosik.pl/256/0870fe97d534551em.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0870fe97d534551e)
http://images47.fotosik.pl/260/ee2ea04c3e5114a7m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=ee2ea04c3e5114a7)
Moze sie komus przyda :rolleyes:
Pzdr.
Maciej
Fajnie w testach wychodzą moje pirelli, szkoda że jak zwykle brak toyo i yokohamy.
odnośnie używanych opon, mam taką propozycję - nie kupujcie używanych, chyba że naprawdę was mocno ciśnie, zrobiłem ten sam błąd i powiedziałem - nigdy więcej, zakup nowych przyzwoitych uniroyal rainsport2 gdzie koszt wychodzi około 700zł z dostawą [tak było np w zeszłym sezonie] to zdecydowanie lepsze wyjście niż używki. To tylko względna oszczędność. Chyba że naprawdę sporo mięsa i okazja nie z tej ziemii
odnośnie używanych opon, mam taką propozycję - nie kupujcie używanych, chyba że naprawdę was mocno ciśnie, zrobiłem ten sam błąd i powiedziałem - nigdy więcej, zakup nowych przyzwoitych uniroyal rainsport2 gdzie koszt wychodzi około 700zł z dostawą [tak było np w zeszłym sezonie] to zdecydowanie lepsze wyjście niż używki. To tylko względna oszczędność. Chyba że naprawdę sporo mięsa i okazja nie z tej ziemii
zgadzam sie...
z 2ma wyjątkami
1-wszy: kupno z PEWNEJ (naprawdę pewnej) reki- czesto z kołami np w okazyjnej cenie :)
2-gi: kupno na tor do zjeżdżenia-jak bedzie wpadka to najwyżej na 2 Ułęże tylko :)
1-wszy: kupno z PEWNEJ (naprawdę pewnej) reki- czesto z kołami np w okazyjnej cenie dlatego pisałem o tej super okazji, gdzie można dorwać [i najpierw obejrzeć na własne oczy, live najlepiej] dobrą oponę z pewnego źródła :)
2-gi: kupno na tor do zjeżdżenia-jak bedzie wpadka to najwyżej na 2 Ułęże tylko to już inna para kaloszy ale również sie zgadzam.
Bardziej chodziło o opony do codziennej miejskiej jazdy, ja kupiłem swoje opony do poprzedniego auta za 300zł, bo cztery jednakowe, sporo mięsa jeszcze było, firma krzak. Tak *****iście żałowałem że się w głowie nie mieści, walcowate, jeździłem jakbym miał zalane betonem, dramat. Później miałem do czynienia z Uniroyalami wręcz nowymi i wrażenia pozytywne, a później parady dwójki, które kupiłem bardzo okazyjnie, ale nowe i jestem baaaardzo zadowolony.
Te pierwsze używki jakie kupiłem to w sumie po sezonie mogłem wymienić, bez porównania do tego co mam teraz. Nawet jak chłopak który kupił ode mnie felgi wiedział z góry, że opony są bardziej gratis do felg niż w komplecie po okazyjnej cenie
później mi pisał że straszne gówno te opony i że coś ogólnie z nimi było nie tak, ale chciał mnie tylko poinformować... naprawdę, nie warto płacić po 80-100zł za używki skoro niewiele drożej kosztują nówki i mamy spokój
Wszystko ładnie i pięknie jeśli za 700zł kupujesz nowe, jak jeździłem na 15 to od razu brałem nowy komplet toyo do jednego jak i drugiego auta, ale teraz jak potrzebuje 17 i nowa opona kosztuje około 420zł za sztukę a używkę tej samej firmy za 250zł to już można się zastanowić, tylko nie mówię tu o firmie krzak.
a jak sie ma parada spec 2 do pzero nero pirelli??jestem tez przed zakupem gum na wiosne i szczerz interesuja mnie parady latalem na pirelli i jest konkretna guma.do jazdy na co dzien potrzebuje.nie przewiduje wjazdow na tor
na mokrej to sie mozna tylko toczyc na paradach wyczytalem tutaj..prawda??
witam i teraz pytanko jakie oponki wybrac takie mi w sklepie polecili do 400 zl rozmiar 16/50/205 ,a oponka na codzien lecz czasem to szybszej jazdy (dobra podczas deszczu)
Fulda CARAT EXELERO 360 zl
BARUM BRAVURIS 353 zl
Goodyear Efficientgrip 455 zl
Firestone Firehawk 400 zl
moze cos innego polecicie
Witajcie.
Proszę o pomoc w doborze firmy i modelu opony dla mojego vteca.
Rozmiar 195/55/R15 na alufelgach. Cena jaką mogę zapłacić do max. 1000 PLN
Dodam, iż jeżdzę b. dynamicznie (ale bez palenia gumy, etc. :p ). Opony muszą zachowywać dobre właściwości zarówno na suchej jak i mokrej nawierzchni.
Jeśli chodzi o zimę, to mogę wszystkim polecić Verdesteiny. Rewelacyjne opony, na których jeździłem w zimę prawie jak w lato. Bardzo polecam - genialna przyczepność
Zastanawiam się nad Vredestein Hi-Trac 195/55R15 85 H
Czytałem tutaj coś dobrego o Uniroyal. Ale najtaniej to chyba za 280zl/sztuka znalazłem.
Witam, chce kupić letnie oponki co moglibyście mi doradzić z tych dwóch które byłyby lepsze i ogólnie kto ma jakie doświadczenia z nimi:
http://allegro.pl/item930645226_falk...50_15_mfs.html
http://allegro.pl/item926170916_195_..._82h_nowa.html
bardziej jestem skłonny ku oponom Falken...
Tu masz parę opinii:
http://www.oponeo.pl/lista_opinii/21/z,z,z,q,z,unppk/opinie_o_oponie_osobowej_falken_ze_912.htmlx
http://www.oponeo.pl/lista_opinii/21/z,z,z,q,z,unnbi/opinie_o_oponie_osobowej_kumho_ku31.htmlx
daniel 18sw
27-02-10, 15:25
Kolego ciężko będzie Ci znaleźć dobre opony do 1000zł. Ja bym polecił Continental ContiSportContact. Mam 5D z silnikiem d16y2 tyle że felgi 16 a na nich właśnie te opony. Na suchym super się trzymają a na mokrym świetnie odprowadzają wodę i mają dobrą przyczepność. Ale kosztują więcej niż Ty możesz wydać
W 195/55 R15 do 1000zl to nie znajdziesz nic rozsadnego, ten profil jest dosc drogi w porownaniu do 195/50 R15 a tu juz mozna wybierac chociazby miedzy
Toyo T1R
Toyo Proxes 4
Yoko Parada
Yoko AVS
Goodyear Eagle F1 GSD3
BF Goodrich G-force Profiler
dobra.powie mi ktos czy parady nadaja sie do jazdy na co dzien??troche szybszej niz 90.jak to sie sprawdza w warunkach deszczowych??
Witam ;) jestem przed zakupem opon letnich i w sumie kompletnie nie wiem jakie kupić... obecnie jeździłem na Pirelli P6000 i w sumie na nie nie narzekam ale teraz mam okazje zmiany i nie wiem czy takie same czy polecicie mi coś innego lepszego w podobnej cenie... :)
Jeżdżę raczej głównie po mieście ewentualnie trasy. Lubię przycisnąć więc chciałbym aby dobrze się trzymały zarówno mokrej nawierzchni jak i suchej :)
Cena za sztukę kolo 180 zł
rozmiar: 185/60 R14 82H
Co polecacie panowie?
Pozdrawiam!
W sumie tak dzisiaj trochę się zorientowałem i myślę ze warto trochę dołożyć i mieć coś porządniejszego tak więc moje typy:
- Goodyear 185/60R14 F1 GSD2 82V
- Toyo Proxes T1-R
(z tym ze nie widzialem nigdzie w moim rozmiarze... czyżby nie produkowali...?)
- TOYO 185/60R14 Proxes CF1
- Yokohama 185/60R14 C DRIVE AC 01
- albo coś z Bridgestone
jak myślicie co będzie lepsze?
primo: nie bolduj całego akapitu.
drugie primo:
Co polecacie panowie?
Panie tez tu zaglądają ;)
trzecie primo:
- Goodyear 185/60R14 F1 GSD2 82V
- Toyo Proxes T1-R
(z tym ze nie widzialem nigdzie w moim rozmiarze... czyżby nie produkowali...?)
- TOYO 185/60R14 Proxes CF1
- Yokohama 185/60R14 C DRIVE AC 01
- albo coś z Bridgestone
ja bym wybrał goodyeary. ale reszta też spoko. może jakieś rainsporty by tez podpasowały.
primo: nie bolduj całego akapitu.
drugie primo:
Panie tez tu zaglądają ;)
trzecie primo:
ja bym wybrał goodyeary. ale reszta też spoko. może jakieś rainsporty by tez podpasowały.
w sumie też zdecydowałem sie na Goodyear F1 GSD2 za 205/szt. także niedługo powinny juz być :) założe przetestuje i opisze wrażenia ;p :cool: dzięki i pozdro! :D
Ja polecam Uniroyal Rainsport 2 :)
czy te opony są warte swojej ceny ?
http://ssl.delti.com/cgi-bin/rshop.pl?details=Ordern&cart_id=76173677.132.13758&typ=D-103347&ranzahl=4&Breite=205&Quer=45&Felge=16&weiter=15&kategorie=6&Ang_pro_Seite=15&Transport=P&dsco=132&sowigan=So
dobra.powie mi ktos czy parady nadaja sie do jazdy na co dzien??troche szybszej niz 90.jak to sie sprawdza w warunkach deszczowych??ja jeżdżę na paradach i jakoś mocno ograniczony się nie czułem... i nie czuję nadal. Jeździłem w deszcz, jeździłem w słońce... fajna opona, dobrze klei, raz miałem sytuację że na głębszej kałuży poczułem ślizg mały... ale nie wiem jakby się zachowała inna opona w takiej sytuacji. Przez chwilę jeździłem na uniroyal rainsport2 i również jest to dobra opona choć zupełnie inna niż parada. Wszystko zależy do czego masz auto, jak masz tylko do jeżdżenia po mieście i jakieś sprinty spod świateł to idealna będzie rainsport2 tym bardziej że u nas często pada i jednak na deszczu dobrze się zachowują. Ja kupiłem parady tylko dlatego że były w cenie t1r, nówki sztuki. Inaczej - zostałbym przy rainsportach...
Jak jeździsz na jakieś trackdaye i często upalasz auto to bierz paradę. W przeciwnym przypadku nie widzę powodów do dopłacania za paradę. A co do deszczu i opon, na r888 ludzie wracali z zawodów w spory deszcz i każdy dojechał..
Jaki zestaw wybrać (195/50 R15) do 6gen HB:
Przód Rainsport 2 tył T1R
Przód Goodyear F1 GSD3 tył T1R / Rainsport 2
Rainsporty 2 na obu osiach.
Opony głównie na ulicę, ale zdarzy się pewnie pare razy, że i na tor.
a co myslicie o Firestone TZ300
@lozek:
Napewno bym kompletował 4szt tych samych opon, mimo trochę innych filozofii rządzenia się przedniej/tylnej ośki to dokładać do tego jeszcze opony o różnym zachowaniu w deszczu/na suchym;
RS2 sprawdzą się najlepiej na mokrym, na suchym też kleją się bdb (posiadam takowe), mają jednak dość miękką ściankę boczną i trzeba przyzwyczaić się, że wchodząc w zakręt przez ułamek sekundy mamy uczucie braku przyczepności;
W sumie to ogólnie są miękkawe więc nie będą też oponą długodystansową; Za to dają radę jeszcze przy -3' C (o ile sucha droga i nie ma śniegu);
T1R będzie ciut lepsze na suchym, dłużej pojeździ, na mokrym sprawdzi się gorzej;
GSD3 - też dają radę, są napewno znacząco twardsze od RS2 (do T1R odniesienia nie mam);
Ja wybrałem RS2, bo T1R mimo, że popularne słyszę jednak sporo sygnałów, że przereklamowane;
A nad innymi oponami zabardzo nie myślałem (GSD3 ma brat więc to też nie było to, Dunlop mnie nie interesował - SP9000 ma rodzicielka w Stilo, itd);
Ostatnio zakupiłem do swojej Hanki HB 6 gen. nowe GoodYear 195/50/15 Excellence i polecam. Bardzo ciche, trzymaja idealnie na mokrej na wierzchni oraz maja przystępną cenę
Witam;D chce zakupić nowe opony letnie, dotychczas jeździłęm na 205/50 R15 Pirelli P6000. I w związku z tym mam pytanie czy opony o rozmiarze 195/50 R15( takie zamierzam kupić) będą lepszym rozwiązaniem, chodzi mi o to czy czuć różnicę w spalaniu i przyspieszeniu? dodam że mam honde civic 1.4 90 km;D
Noi również pytam jakie oponki polecacie? sam myślałem o: - Yokohama Parada 2
- też o nowych Kleberach
Co myślicie?;D
No to ładnie te 205 musiały zamulić te 90km... Po zmianie na 195 na pewno odczujesz różnicę w przyśpieszeniu i to znaczną ;) Parada myślę, że to overkill... Nie wykorzystasz jej możliwości w takim setupie silnikowym... Polecam Toyo T1R i myślę, że to będzie najlepszy wybór - oczywiście rozmiar 195/50/15
Parada myślę, że to overkill... Nie wykorzystasz jej możliwości w takim setupie silnikowym...
hmmm nie wiem ale wydaje mi sie dziwne to stiwerdzenie - czy moze byc cos takiego jak za dobra opona ? silnik tez wg mnie nie ma tutaj najwiekszego znaczenia ejsli chodzi o model opony - rozmiar pewnie i owszem, ale przeciez oponą nie tylko rusza sie na ku.wie z pod swiatel , ale hamuje sie (czasem awaryjnie) w sloncu i w deszczu , skreca sie itd , nawet jesli silnik nie jest za mocny i nie zerwie przyczepnosci przy ruszaniu to jak mu ktos np wyskoczy w deszczu to wtedy zadna opona nie bedzie za dobra ...
oczywiscie powyzsze stwierdzenie nie dotyczy opon takich jak slicki itd , ale one sie nie nadaja do codziennej jazdy
Oczywiście Twój punkt widzenia jest prawidłowy. Nie chodziło mi tutaj o takie sytuacje jak przedstawiłeś tzn awaryjne hamowanie itp. tylko o zachowanie się tej opony w samochodach z np większym Nm w zakrętach... Sam używam parady, miałem je przy dwóch setupach silnikowych i moje stwierdzenie jest takie, że lepiej się sprawdzają w mocniejszej motorowni... Tzn lepiej je wykorzystasz pod względem trakcyjnym. Więcej mocy i momentu, a w zakrętach (podczas dośpieszenia) samochód będzie się bardziej kładł, a wtedy konstrukcja bieżnika parady lepiej się sprawdzi. Takie jest moje zdanie, nikomu nie odradzam zakładania takiej opony do słabszych silników ale jeśli ktoś chce na prawdę wykorzystać jej potencjał to dopiero zobaczy co one potrafią w aucie dysponującym trochę większym zapasem mocy.
berserker1
18-03-10, 17:11
Moje letnie dunlopy są już nie dość że stare ( pewnie z 10 lat mają czyli od nowości - jestem 2 właścicielem) i bieżnik już prawie równo ze znacznikami. Widać że jedna opony od strony wewnętrznej jest całkowicie łysa, na drugiej jakieś wybrzuszenie z boku - widać że tam była łata klejona, która już odchodzi , znów na innej z boku jest naddarta, że taki trójkąt odstaje . Musze kupić nowe, porządne opony. Znalazłem strony, na których jest duży rozrzut cen nie wiem czemu np. opony
dunlop http://www.ceneo.pl/420256
toyo http://www.ceneo.pl/443389
Czy ktoś może powiedzieć gdzie znaleźć informację o dacie produkcji ? Które z tych opon wybrać ? Które są lepsze: dunlop czy toyo?
Macie moze jakies fotki opon 195/40/17 naciągniętych na felge 17x8??
Pzdr
Zastanawiam się nad kupnem opon:
Toyo Proxes CF-1
YOKOHAMA A.drive AA01
co myślicie o tych oponach?
Macie moze jakies fotki opon 195/40/17 naciągniętych na felge 17x8??
Pzdr
Nie mam zdjęcia ale 195 na 8" to na bank będą obciągnięte na rantach i niezbyt się będzie prezentowało... Wkładaj 205, ja tak mam i jest malina ;)
Czy ktos moze wyrazic swoja subiektywna opinie n/temat opon ponizej
jak te laczki zachowuja sie np. w upalne dni >30°C, na wodzie, etc
przeczytalem kilka testow i zglupialem, nie wiem kopletnie co zakupic,
halas, zuzycie ma dla mnie drugoplanowe znaczenie
priorytet: przyczenosc, droga hamowania, wyglad tez sie liczy
Bridgestone RE050A
Dunlop SP Sport MAXX TT
Yokohama ADVAN Sport V103
Jesli ktos jest szczegolnie zainteresowany teoria, ponizej dodaje linki
http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/Sommerreifen/default.asp?ComponentID=4795&SourcePageID=8762
http://www.caranddriver.com/reviews/comparisons/05q4/tire_test_the_quick_and_the_tread-comparison_tests
http://www.tyrereviews.co.uk/
http://automotiveblog.pl/2010/03/03/test-opon-letnich-2010-adac/
http://www.oeamtc.at/index.php?type=article&menu_active=0500&id=1141278&display_mode=wide
http://www.tirerack.com/tires/tests/chartDisplay.jsp?ttid=128
EDIT:
http://picasaweb.google.com/RenaultMeganeScenic/TestyOpon#
KOWAL ziom
20-03-10, 18:14
witam,
w sezonie letnim latam na Yokohamah v102
http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/15393/yokohama_avs_sport_v102_205_50_r16_87_w.htmlx
oponki rewelacyjnie się trzymają na suchym miód malina!!!, na mokrym trochę gorzej, ale nie można mieć wszystkiego. Jako, że juz się zużyły (3 sezony) zastanawiam się czy zostać przy nich, czy może jednak zakupić Toyo Proxes T1-R
http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/14379/toyo_proxes_t1_r_205_50_r16_87_w_zr.htmlx
gdyby ktoś mógł się wypowiedzieć
czy może jednak zakupić Toyo Proxes T1-R
..w poprzedniej hondziwce mialem te opony w rozmiarze 195/50/15, wiele osob jest zachwyca sie ta opona,
ja ocneniam ja 4-, dla mnie jej najwiekszy minus to to, ze w sloneczne letni dni przy temp. >25°C
(cisnienie 2.4-2.5 bar) robila sie totalnie miekka i automobil zaczynal plywc z zakretach tak jakby zaczynala strasznie pracowac "na profilu" ... w deszczu raczej dobrze, na suchym opona zrywla przyczepnosc raczej przewidywalnie *chociaz roznie to bywalo)
na plus, ze nie piszczala zbytnio przy ruszaniu, zuzycie raczej w nornie, bieznik nie znikal w oczach, opory toczenia/zuzycie paliwa na tej oponie ciezko mi ocenic, na plus opona raczej wytrzymala, zadne bable sie nie zrobily po jedzie na naszych dziurawych drogach
na suchym lepszy od niej napewno jes Goodyear Eagle F1, ale bardziej delikatny
moze zbyt surowo ja oceniam, ale jak pisalem moje odczucie na tych laczkach w gorace dni na rozgrzanym asfalcie sa bardzo negatywne
...ale nie ma opon idealnych kazdy musi wybrac jakies priorytety: prowadzenie na suchym, na mokrym, male zuzycie biezniaka, niskie opory toczenia, krotka droga hamowania na suchym/mokrym
Byłem niedawno u wulkanizatora i pytałem o Rainsport2. Powiedział mi że pękają na zakładkach. Nie wiem ile w tym prawdy, bo jeszcze nikt z forum się nie skarżył. Mówił że jakbym miał dać za tą oponę 185zł, bo tyle u niego kosztuje, to wolałby dołożyć do Klebera Hydaxer za 200zł. I teraz się waham bo byłem zdecydowany na RS2. Cały czas mówię o rozmiarze 195/50 r15. I które teraz wziąć ?
Zakładkach, tzn?
Nie wiem, moje RS2 zrobiły dopiero 5-6k km i jak dotąd są w jednym kawałku, nic nie pęka, nie sypie się... jeździły przy -5 jak i przy +30' C;
siema, kupuje niedlugo nowy komplet kapci do siebie 195/50R15, zastanawiam sie miedzy
1. Falken ZE912
http://opony.pl/opona.aspx?oid=168714&rodzaj=1
2. Toyo T1R
o ile o toyo mam juz ogolny poglad to chcialem spytac czy o falkenach ktos cos wie? bo dobra cena jest chwilowo i bym sie skusil jesli lepsze niz t1r... mam 1.4 ale po zakretach poszalec lubie, choc bez przesady ^^ doradzcie cos :D
Czy ktos cos moze powiedziec o Falken FK451, a najlepiej porownac z
Bridgestone RE050A
Dunlop SP Sport MAXX TT
Yokohama ADVAN Sport V103
..a najlepiej jakby mogl porownac wszystkie razem pomiedzy soba (?!)
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Falken/FK451.htm
http://www.testyopon.pl/testy_opon.asp?rozs=25&i_rodzaj=3&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Falken&i_producent=&model=FK+452&strona=1
Booltazar:
Sam nie miałem, ale z tego co słyszałem i to od wielu użytkowników, to Dunlop Sport Maxx to bardzo cienka opona.
Bridgestone to znowusz polecana guma, mają twardsze ścianki boczne, przez co opony nie kładą się tak na zakrętach. Jednak też widziałem z 2 opinie przynajmniej, że lepsze gumki od Potenzy to Michelin Pilot Sport 2. Dużo dobrego można też znaleść o Toyo R-1R - jest to totalnie coś innego jak t-1r. Opinie były takie, że jest to coś pomiędzy r888 a t-1r, ale bliżej jej do R888, ale od tej jest lepsza na wodzie. Także opona także może być ciekawa.
Ogólnie w "lepszych" gumach jest tak, że są mniej, albo więcej nastawione na suchą trasę. R888 ( Toyo ma miękkie ścianki boczne ) będzie najlepiej kleić na suchym. I teraz w jakijś tam kolejności opony będą coraz gorsze na suchym, ale coraz lepsze na mokrym. Każda opona ma swój kompromis. Dla mnie np. ważna jest cena i twardość ścianki bocznej. Bridestone jest zazwyczaj sporo tańsze i ma twarde ścianki. Ale gdybym miał kasę może pokusiłbym się o PS2. Zależy, jaką ma ściankę boczną...
...no tak chyba najwazniejszy jest kompormis, nie ma opony skutecznej w kazdych warunkach (sucho/mokro)
i trzeba sie na cos zdecydowac, zawsze cos kosztem czegos..
..czytalem n/temat Dunlop Sport Maxx i faktycznie apnuje taka opinia, ze jest delikatna, bable itp
z drugiej strony sam nie wiem czy wierzyc opinom na stronach opony.com opony.pl oponeo.pl etc.
ile opini to praca budowniczych pozytywnych opinii, ktorzy widzac testy ADAC itp probuja napedzic sprzedaz
poza tym jak mawiał klasyk: "ludzkie opinie są jak dziurki w d*pie, każdy ma własną na własny użytek".
wariacja: opinie sa jak dziurki w d*pie kazdy ma swoja i nic z tego nie wynika
Toyo R1R nie wiem czy nie jest zbyt ekstremalna, np na trasie KRK-Gdansk w deszczu, po miescie jeszcze mozna sie nad nia zastanawiac
O Bridgestone Potenza RE050A faktycznie opinie sa, ze ma twarde sciany boczne itd, to dla mnie jest na plus, ale dalej sa tylko opinie internautow.
przy porownaniu ze wgledu na producenta i kategorie
Extreme Performance Summer (3) Max Performance Summer (6) Ultra High Performance Summer (7)
ilosc opon :
Dunlop (6)
Yokohama (4)
Bridgestone (6)
Michelin (3)
Goodyear (1)
Pirelli (3)
zrodlo: http://www.tirerack.com (oferta sprzedazy)
moze producent majacy w swojej ofercie kilka opon danej kategori/klasie ma wieksze doswiadczenie w produkcji (hipoteza)
Dla nie osobiscie najgorszy jest fakt wyboru opony sposrod nie znanych mi opon (psa w worku)
Jak mawial inny klasyk
...a jesli boga nie ma to co?
Pozostaje zakup w ciemno i empiryczne ocena w realu.
Siema mama Coupe VI gen kupiłem felgi 16 i będę kupował oponki do nich. Zastanawiam się między 195x45 a 195x50 jakie byście wybrali? czy ktoś z was może jeździ na takich? jężdżę głównie po mieście gdzie są dziury i obawiam się o felgi przy zbyt małym profilu ale nie chcę też żeby opony wyglądały jak balony... i tutaj czekam na wasze opinie. Pozdro
a ja mam pytanie na temat kopowania opon uzywanych. czy taka opona z roku 2004-2005 jeszcze posiada w miare dobre wlasciwosci? czy juz pojawia sie ryzyko ze nei wytrzyma przy wiekszych predkosciach.?
KOWAL ziom
23-03-10, 18:25
a ja mam pytanie na temat kopowania opon uzywanych. czy taka opona z roku 2004-2005 jeszcze posiada w miare dobre wlasciwosci? czy juz pojawia sie ryzyko ze nei wytrzyma przy wiekszych predkosciach.?
z doświadczenia powiem tak... nigdy w życiu nie kupuj używek, chyba że na drift lub skatować na torze. każda opona po 1 sezonie dopasowuje się do auta na którym jeździ, jego zbieżności itp... jak zakładasz na inne autko to już nie ma szans, żeby dopasowały się idealnie na Twojego auta, chyba, że trafisz pojazd z idealnie wycentrowanym zawieszeniem, to graniczy z cudem. ja w ostatnim roku 2 razy naciąłem się na coś takiego przy zimówkach, po 1 miesiącu wywaliło sworzeń wahacza. lepiej kupić chińszczyznę na dwa sezony i zaoszczędzić na coś lepszego niż kupować używki... nawet roczne
to jest oczywiście tylko i wyłącznie moja subiektywna opinia
Nie kupuj opon z 2004 roku takie gumy sa juz za stare jak wiesz guma traci swoje właściowości z upływem lat - parcieje dotyczy to tak samo wszystkich elementów gumowych zawieszenia. Jeżeli trafisz na opony z roku 2008 2009 nie wyząbkowane , nie klejone i od pewnego sprzedawcy możesz brać.
berserker1
24-03-10, 18:04
Zamówiłem sobie komplet opon letnich Dunlop SP Sport Fastresponse 185/60/ R14 82H na jednym ze sklepów internetowych ceneo. Dziś kurier mi je przywiózł - nowiutkie, data produkcji 2 opon: 34 tydzień 2009 rok , dwóch pozostałych: 51 tydzień 2009.
Szkopuł w tym, że pisze na nich Made in Thailand. Nawet pytałem wcześniej na tym forum to sugerowano mi zakup na sklepach z ceneo. W sumie na starych Dunlopach letnich które mam też nie ma że japońskie tylko że wyprodukowane w Wielkiej Brytanii. Co wy na to? Czy mam się tym martwić ? Jakieś podróbki?
Ale tak sie sklada ze Dunlop to brytyjska marka. Wiec nie wiem czemu szukales na nich napisu made in Japan. Oraz koncerny oponiarskie (zreszta kazde inne tez) maja swoje fabryki w ronych krajach.
Zakładkach, tzn?
Nie wiem, moje RS2 zrobiły dopiero 5-6k km i jak dotąd są w jednym kawałku, nic nie pęka, nie sypie się... jeździły przy -5 jak i przy +30' C;
Może chodzi o to miejsce które jest najbliżej felgi a może to tylko ściema żebym kupił coś droższego. Słyszałem o RS2 same pozytywne opinie i dziwi mnie że nowa opona za prawie 200zł może zacząć sama z siebie pękać. Gdyby ktoś jeździł na Kleber Hydraxer albo na Uniroyal RainExpert to proszę o opinie.
Chciałem napisać kilka słów po przesiadce na 17, co prawda rozmiar tu nie ma raczej znaczenia, ale sama opona (test na suchej nawierzchni bo na mokrej się nie depta po prostu), poprzednio jeździłem na popularnych tu toyo 195/50R15 i było całkiem ok. Teraz założyłem pirelli P Zero Nero 205/40R17 i w takim szybkim porównaniu to te opony są strasznie głośne, nawet na zimowych tak głośno nie było, czuć koleiny ale to pewnie szerokość bo trochę wspomaganie znikło, za to jazda na w prost idzie jak po szynach , może mniejsze opory toczenia. W zakrętach toyo moim zdaniem lepiej , albo może moje odczucie jest takie tylko, lub za szybko jechałem ;) .
damianeq87
25-03-10, 22:10
Miałem opony 195/50/15 ale muszę wymienić je na lato. Powiedzcie mi na jaki profil? Bo te co miałem były trochę twardawe i chciałbym opony o tej samej szerokości (wizualnie) ale żeby trochę bardziej miękko było
Panowie czy ktoś na forum może oponkami nowymi handluje?? jak było wcześniej to sorry ale przeleciałem kilka stron i nie widziałem info...
Panowie czy ktoś na forum może oponkami nowymi handluje?? jak było wcześniej to sorry ale przeleciałem kilka stron i nie widziałem info...
Polkar
Miałem opony 195/50/15 ale muszę wymienić je na lato. Powiedzcie mi na jaki profil? Bo te co miałem były trochę twardawe i chciałbym opony o tej samej szerokości (wizualnie) ale żeby trochę bardziej miękko było
Jeśli chcesz to możesz zainwestować w rozmiar 195/55/15 i polepszy się komfort. Jednak aż tak miękko nie będzie bo co to by była za opona z miękką ścianką, która kładłaby się na zakrętach... Ja jeżdżę na 205/40/17 i mogę powiedzieć, że dopiero wtedy jest twardo ;)
Pitbull228
27-03-10, 14:26
Panowie i Panie :D szybkie pytanko:-) jakie ciśnienie w oponach 195/50/R15 ??? takie jak podaje tabliczka??? tzn. dla dwóch osób+bagaż 2 atmosfery??? bo na tabliczce tyle jest podane dla opon 175/50/R13...:confused:
Mniejszy profil, lepiej wyższe ciśnienie, trudniej dobić felgę.
Zastanawiam się nad TOYO PX4 oraz Goodyear Eagle F1 w rozmiarze 195/50R15 Co polecicie?
kolega ma dylemat. nowe oponki - cena za jedną do max 200zl. nie chce Toyo. i tak przeglądałem serwis opony.net i wpadły mi w oko by mu doradzić te :
1.Dunlop SP Sport FastResponse
2.Yokohama C.drive AC01
3.Yokohama S.drive AS01
4.Firestone FHSZ80
5.Uniroyal Rainsport 2
rozmiar oczywiście 195/50 r15. co o nich powiecie ? może polecicie inne ? gumiarz mu polecił Firestone bo ma na składzie ale ja nie jestem do nich przekonany. pomóżcie prosze :)
czy opona 205/55/16 nie bedzie a nic szorowac w EJ2 ?
rosiniak99
02-04-10, 23:01
koło 205/55/16 będzie miało średnicę wiekszą w porównaniu do 175/70/13 o 56mm więc możliwe że będzie...
Mam EJ2 oponki 195/45/R16 mi nic nie obciera ET38 szerokość felgi 7cali. Moje pytanie ile barów wbić, by było dobrze? dałem 2.1 na przód i 2.1 na tył mimo ze nikogo nie wożę dobrze czy źle?
W moim odczuciu (mam 195/50/15) seryjne 2.1 jest ciut za mało, szczególnie przy miękkich oponach;
Ja będe podbijał do 2.3 z przodu i 2.2 z tyłu bo auto za mocno ugina się na oponie;
To moze komus pomoc, ja kupilem Uniroyal Rainsport 2 i powiem tak, jest to mieka opona przy predkosci powyrzej 140 na zakretach zaczyna strasznie plywac i bujac jak temperatura jest kolo 20* jednak przyczepnosc jest dobra(poniżej tej prędkości jest stabilna i dobrze trzyma), podczas deszczu zrobiłem pare prób i lubi sie śliznąć ,lecz dosyc przewidywalne!Jest też bardzo cicha (nie szumi ) opona godna polecenia, szkoda tylko ze niema rantu ochronnego na felge:(
Czyli zajefajna opona powinna mieć rant ochronny,twardą ściankę co pozwoli na lepsze prowadzenie w zakrętach oraz dobrze odprowadzać wodę coś jak połączenie prady i rain sport 2!?
195/50 r15 taki rozmiar jest mi potrzebny i ma do wydania 1000zł i wydaję mi się że za taką kasę kupię już *****iste opony i nie mówię tu przereklamowanych toyo t1r tylko o na prawdę dobrych oponach.
Ma ktoś jakieś sprawdzone pewniaki?
jak coś ma być *****iste to musi kosztować...
a żeby ten post cokolwiek wnosił: rainsporty nie są takie wcale takie złe... ;)
195/50 r15 taki rozmiar jest mi potrzebny i ma do wydania 1000zł i wydaję mi się że za taką kasę kupię już *****iste opony i nie mówię tu przereklamowanych toyo t1r tylko o na prawdę dobrych oponach.
Ma ktoś jakieś sprawdzone pewniaki?
np. Yokohama A.drive AA01
Generalnie moje opony Bridgestone B391 już się skończyły. Szukam czegoś niedrogiego max 200zł/sztuka do normalnej jazdy 90% miasto i czasem jakaś trasa, niezbyt szybko. Na pewno nie chcę polskich wynalazków oraz Barum - strasznie śliskie na deszczu były.
Rozmiar standard 185/70/14 88H, chociaż pewnie 88T też wystarczy.
Do wyboru mam Yokohama A.drive, Uniroyal RainExpert, Uniroyal Rallye 680, BFgoodrich G-GRIP.
Zależy mi na kontroli na mokrym oraz na suchym ale brudnym asfalcie (piasek na drodze), bo w takich warunkach zdarza mi się jeździć. Bridgestone były sztywne - nie pływały, ale ABS załącza się ciągle na mokrym, na suchym też się trafia. No i problem z ruszaniem - stare Bridgestony buksowały przy ruszaniu, a moc seryjna, więc opony się nie kleiły już...
Co niedrogiego polecicie z własnych doświadczeń?
Witam
Co sądzicie o takich oponach http://www.allegro.pl/item994274517_bieznikowane_175_65r14_175_65_r14_gs 4000_rybnik.html
Warto zakupić?? Ewentualnie jaki inne kupić używki??
Witam.
Na początek powiem coś o Falkenach zext 512 , mam rozmiar 195/50R15
+bardzo dobry rant ochraniający felgę
+są ciche, jak na razie najcichsze jakie mialem np. F1, dunlop 9000, bridgestone potenza, wanli(to oczywiste bo to gówno totalne na wodzie to jak debica vivo kto tym kiedyś jeździł to wie), no i od zimówek 175/60R14 ;)
+raczej miękka mieszanka bo jeszcze nie słyszałem żeby zapiszczały na asfalcie w zakręcie itp, na suchym super
-przy mojej jeździe jak emeryta przód ubywa w tempie 2mm na 15000km, a w ogole nie daje jej po du***
-na mokrym to seicento na 155 kormoranach hamuje lepiej niż te 195, w tym roku je wymieniam na inne i ciekawe czy nie bedzie jeszcze gorzej
+- mimo że na mokrym raczej słabe to nigdy mnie nie zawiodły w zakręcie w kałuży zawsze kierowalne mimo że nie hamowalne
do prędkości max nic nigdy nie bije, żadnych bąbli rysek i spękań dot 5006, wyważane były raz na 2 lata czyli prawie wcale a zero niespodzianek,
a no i co dziwne przy zawiasie obniżonym o 60mm przód i 20mm tył były niesamowite w zakrętach czyli po dociążeniu przodu. Na seryjnym zawiasie czuć że ścianka w zakrętach lekko się wychyla ale może to wina miękkiego kiepskiego zawiasu seryjnego hondy a nie opony.
Teraz chyba wybiore ten model Falkena 916 albo Yokohamy S drive, bo im wiecej czytam o T1R to mi się odechciewa niespodzianek, co do F1 to szum tych lamelek jest koszmarny i się czuje jak by łożyska już dawno były do wymiany.
Chwile miałem yokohamy c drive 185/60r14 i bylem zadowolony w granicach oczywiście rozsądku bo mają miekkie ścianki ale tak do człapania po mieście były dobre.
Gdyby nie to że uniroyal nie ma rantu ochronnego to pewnie bym zaryzykował i kupił bo lubie mieć leprze opony na deszcz niż na suche bo i tak wolno jeżdże, no i suchy asfalt raczej w zakręcie nie zaskakuje a kałuża bardziej.
No a co do ciekawych propozycji w ogole teraz to nad Pirelli P7 bym się zastanowił jak ktoś ma wiecej kasy(270sztuka) bo jak na razie to wygrywają w prawie wszystkich testach ADAC w gazetach itp, chyba świetna mieszanka.
Pozdro.
Warto zakupić?? Ewentualnie jaki inne kupić używki??
Nie, tak samo bieżnikowanych jak i używek.
Witam.
Na początek powiem coś o Falkenach zext 512 , mam rozmiar 195/50R15
+bardzo dobry rant ochraniający felgę
+są ciche, jak na razie najcichsze jakie mialem np. F1, dunlop 9000, bridgestone potenza, wanli(to oczywiste bo to gówno totalne na wodzie to jak debica vivo kto tym kiedyś jeździł to wie), no i od zimówek 175/60R14 ;)
+raczej miękka mieszanka bo jeszcze nie słyszałem żeby zapiszczały na asfalcie w zakręcie itp, na suchym super
-przy mojej jeździe jak emeryta przód ubywa w tempie 2mm na 15000km, a w ogole nie daje jej po du***
-na mokrym to seicento na 155 kormoranach hamuje lepiej niż te 195, w tym roku je wymieniam na inne i ciekawe czy nie bedzie jeszcze gorzej
+- mimo że na mokrym raczej słabe to nigdy mnie nie zawiodły w zakręcie w kałuży zawsze kierowalne mimo że nie hamowalne
do prędkości max nic nigdy nie bije, żadnych bąbli rysek i spękań dot 5006, wyważane były raz na 2 lata czyli prawie wcale a zero niespodzianek,
a no i co dziwne przy zawiasie obniżonym o 60mm przód i 20mm tył były niesamowite w zakrętach czyli po dociążeniu przodu. Na seryjnym zawiasie czuć że ścianka w zakrętach lekko się wychyla ale może to wina miękkiego kiepskiego zawiasu seryjnego hondy a nie opony.
Teraz chyba wybiore ten model Falkena 916 albo Yokohamy S drive, bo im wiecej czytam o T1R to mi się odechciewa niespodzianek, co do F1 to szum tych lamelek jest koszmarny i się czuje jak by łożyska już dawno były do wymiany.
Chwile miałem yokohamy c drive 185/60r14 i bylem zadowolony w granicach oczywiście rozsądku bo mają miekkie ścianki ale tak do człapania po mieście były dobre.
Gdyby nie to że uniroyal nie ma rantu ochronnego to pewnie bym zaryzykował i kupił bo lubie mieć leprze opony na deszcz niż na suche bo i tak wolno jeżdże, no i suchy asfalt raczej w zakręcie nie zaskakuje a kałuża bardziej.
No a co do ciekawych propozycji w ogole teraz to nad Pirelli P7 bym się zastanowił jak ktoś ma wiecej kasy(270sztuka) bo jak na razie to wygrywają w prawie wszystkich testach ADAC w gazetach itp, chyba świetna mieszanka.
Pozdro.
Właśnie na tych falkenach jezdziłem do niedawna i z moich obserwacji oponki szybko nikną w oczach,ścianka boczna nie jest zbyt miękka ale generalnie nie polecam,na mokrym przy bieżniku ok 5mm tył w zakręcie wyprzedzał przód.
Pplecane to na pewno dunlop sp sport fastresponse yokohama s.drive ale ciężko dostępna ja wybrałem bf goodrich g-force profiller,właśnie testuję i narazie spoko trzyma na suchm po zakrętach można ganiać gorzej jest na mokrym ale do zniesienia.Ceny od 180zł.
Panowie staję przed wyborem opon.
Zastanawiam się nad Toyo T1R vs. Kumho Ecsta KU31 - sajz 195/50/15
Które będą lepsze - pytanie do użytkowników jednego lub drugiego modelu opon.
Oponki mają dobrze trzymać na suchym i mokrym. Przeznaczenie opon - miejski dupowóz .
Przebrnąłem przez cały temat :eek: i dalej nie wiem co kupic.
Większość poleca Toyo T1R..natomiast opinie w temacie o Ecsta to w większości spostrzeżenia !markosa - opona dobra za w tym przedziale cenowym..na suchym dobra..na mokrym znośna..dokładnie takie same wnioski wysnułem o T1R :rolleyes:
witam chcem kupic opony 195/50/15 i zastanawiam sie nad kilkoma modelami prosze o pomoc :P bo to mój pierwszy zakup nowych opon jak by nie patrzec :p
Uniroyal Rainsport 2
Continental ContiPremiumContact 2
Bridgestone ER300
dzieki za pomoc :)
Czy ktoś miał styczność z oponami Accelera Alpha?
Mam takie pytanie
teraz jeżdźę na 185/60 R14
czy mogę sobie założyć oponki 195/45 r14
mam obniżone zawieszenie
i czy mogę szersze opony założyć na przód 185/195
A jak szeroka jest ta felga 14? a nie lepiej poszukać 15?
exterytorialny
14-04-10, 10:13
Mam Civica 3D z 98r.EJ9 D14A4, 1.4is 90KM. W tej chwili jeżdżę na oponach 195/50 R15. Trochę mi przeszkadza ich twardość. Czy mogę do tego modelu założyć opony o wyższym profilu 195/55 R15? Albo do tych felg węższe opony, np. 185?
A jak szeroka jest ta felga 14? a nie lepiej poszukać 15?
to sie mierzy jakoś czy jest napisane na feldze?
exterytorialny na pewno możesz założyć takie oponki. zależy jakie parametry ma ta felga ale 195/55 powinny poprawić komfort
reaktor napisane jest na feldze. coś w stylu 14x5,5j H2 czy cuś :D
a moje szybkie pytanie :
Kumho Ecsta SRT KU31 czy Dayton D320 ??
Uniroyal Rainsport 2
Toyo T1
co jeszcze?
195/50 15 czyli nic popularniejszego nie ma od tego rozmiaru.
aha, nie chce parady 2, opona ma sie bardzo dobrze zachowywac zarowno na suchym jak i w deszczu/kaluzach
Uniroyal Rainsport 2 miękkie na zakrętach buja ja bym tego nie brał, może jest dobra w deszczu ale suchym do type r jak dla mnie odpada
ma ktoś jakaś opinie o oponach KUMHO ??
markos jezdzil na kumho, tomac jezdzi obecnie.
ja obecnie jezdze na oponach kumho i powiem szczerze, ze jestem z nich zadowolony. Mialem od razu komplet z felgami po kupnie auta. Oponki fajnie sobie radza na mokrym i na suchym, bardzo dobrze sie auto prowadzi. Zlego slowa powiedziec nie moge
bartkonator
19-04-10, 13:55
Cześć kupiłem ostatnio felgi 15" 7J et.38 myśle dać na nie opony 195/50. Byłem w sklepie gość polecał mi yokohama w cenie 204 zł tylko nie pamiętam modelu, oraz Fulda w cenie 201 zł, Jakie polecacie opony na te felgi ? Latam 70% po mieście ale czasem długie trasy sie zdarzają. Z góry dzieki pozdrawiam
Czy opony z tygodni 49-52 roku 2009 i z 01-02 roku 2010 to nie trochę ciut "stare" już? :p
Jak by tak każdy kierowca przejmował się wiekiem opon i wymieniał wtedy kiedy są już przeterminowane to stare walały by się wszędzie :) Wojtas te opony z 2009 roku to już starsze od starego miasta są i jak je założysz to nie będzie już taki PRO :)
Koniecznie kup jakieś czerwone opony i jak będzie palił kapcia to będzie czerwony dym na dzielni :D
a 195/50 bez problemów wchodzą na 6 calowa felge ? :D
Dobiłem u siebie w Rainsportach 2 ciśnienie z 2.1 na 2.3 (z przodu, tył zostało 2.3);
Prowadzi się znacznie lepiej niż na 2.1 (mimo niewielkiej róznicy);
Choć dalej czuć, że opona jest miękka ogółem;
czy to będzie normalne ze z przodu założe szersze opony 195/60 r14 a na tył 185/60 czy raczej koleś w warsztacie popuka sie w głowe? Chodzi o to że te szerokie lacze to o wiele lepszy produkt i trochę bez sensu dawać je an oś nie napendową , zimowe szersze dawali mi na tył , ale w lecie to inne warunki
z zasady to ci sie popuka w głowe, ale imo szkoda opon skoro mowisz ze sa dobre i zaloz wlasnie tak jak mowisz.
moze niektory powiedza ze szersze na tyl ale zbliza sie lato i szczerze powiem ze szersze z przodu beda raczej lepiej trzymac przod przed nadsterownoscią.
czy to będzie normalne ze z przodu założe szersze opony 195/60 r14 a na tył 185/60 czy raczej koleś w warsztacie popuka sie w głowe? Chodzi o to że te szerokie lacze to o wiele lepszy produkt i trochę bez sensu dawać je an oś nie napendową , zimowe szersze dawali mi na tył , ale w lecie to inne warunki
masz auto napędzane na przód więc szersza opona z przodu ma jak najbardziej sens.
The Player
05-05-10, 20:35
Panowie potrzebuje bardzo cichych letnich opon do Hondy Civic Coupe EJ2 B16A2 z piastami od ITRa i felgami OEM ITR Enkei 15". Cichych bo chce wreszcie usłyszeć w środku silnik i wydech <bag> . Aktualnie mam Michelin Pilot Exalto 195/50/15 i buczą, chociaż bieżnik poza jedną wygląda ok. Zależy mi także na zachowaniu komfortu i wyglądu (nie chciałbym nic większego niż 50, żeby nie wyglądało balonowato). Głównie do jazdy po mieście (sucho i mokro) i na trasę czy czasami na jakąś 1/4. Firestone? Nankang? Rainsport 2? Bridgestone Potenza? Może coś w 195/45/15? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
siema
lepiej kupic dedykowane 175/70 R13 do EG3 czy 155/70 R13. Chodzi o lepsze przyspieszenie :)
nie zakłada sie za małych kół.
skoro fabryka dała 175/70/13 to kup takie lub odpowiedni zamiennik. jesli chcesz szerokośc 155 to kup sobie tico... bo do Civica musiał bys zalozyc 155/80/13
tylko ze fabryka wyprodukowala eg3 do normalnej jazdy a ja przygotowuje wyscigowke na cwiartke :D
Najsłabsze EG miały w serii 155/80/13;
Więc w sumie mógłbyś :)
takie mam zimowki i jest spoko
takze sie zastanawiam czy 175/70, 155/70, 155/80
obliczen nie potrafie wykonac na ktorych byloby najlepiej
Najsłabsze EG miały w serii 155/80/13;
pierwsze słysze.
ktos potwierdzi ?
eg5 ma 185/60 r14 w serii
ja aktualnie posadziłem swoja hanie na TOYO PROXES T1R i muszę przyznać ze nie narzekam. dobrze spisuje sie na mokrej nawierzchni, i w zakręty tez można spokojnie wchodzić przy większej prędkości i trzyma sie asfaltu. pozdrawiam
The Player
13-05-10, 17:10
Panowie jakie opony "all round" czyli do wszystkiego, Uniroyal Rainsport 2, Bridgestone Turanza ER300 czy Falken ZE912? A może coś innego w 195/55/15 205/50/15 lub 195/50/15.
Ktoś jeździ na Kumho kh31? Szukam opinii na temat tych opon.
witam , dopiero zalozylem nowy temat o oponach a tu prosze
przymierzam sie na nowe opony , obecnie mam 195/45/16 i troche sie stesknilem za odrobina komfortu
myslalem o 195/50/16, probowal ktos takiego zestawienia , foty mile widziane :)
Ile powietrza muszę nabić w opony 195/45/16 na przód a ile na tył w ej9?
Z przodu dobij 2.3, z tyłu seria 2.1 może zostać;
pytanko, szukam opon, musze kupic 2, oczywiscie nowe, teraz mam 4 parady i szukam czegoś o podobnych właściwościach bo 2 są już starte, co byścię polecali? moze vredestein sportrac3? może jakieś inne?
KOWAL ziom
28-05-10, 23:28
sprzedaj, te co zostaną i kup 4 nowe, tak będzie najlepiej
potrzebuje kupic 2 sztuki, i raczej szukam opini na temat opon a nie dobrych rad
Koledzy planuje w nie dalekim czasie zakupić Yoko Parade, poczytałem trochę o nich, ale nie doczytałem się czy są "głośne" :) w tej chwili jeżdżę na yoko sport i jest tragicznie jeśli chodzi o głośność :( może ktoś się wypowiedzieć na ten temat ? pozdro
tak, sa dosc glosne.
obecnie mam 195/45/16 i troche sie stesknilem za odrobina komfortu
myslalem o 195/50/16205/45/16 - wiekszy wybor. 195/50/16 jest bez sensu.
Fulda CARAT PROGRESSO co powiecie na temat tych opon??mam okazje tanio kupic 2 szt i i prosze o opinie.
pzdr
strasznie słabe...szczególnie używane choć bierznika bardzo dużo to nie kleją absolutnie wogóle w aucie o mocy 90km które jest dosyc ciężkie....na mokrym tragedia. nie polecam.
Panowie nie znam sie na oponach, co moglibyście polecic do takich felg 16 http://www.bopss.pl/szczegolyProduktu.php?item=11227 cena do 250 za sztuke..
Rozumiem, że do Civic VIIg z podpisu?
http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/16975/uniroyal_rainsport_2_205_55_r16_91_w.htmlx
http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/17950/continental_contipremiumcontact_2_205_55_r16_91_v. htmlx
Rainsport2 lepiej odprowadzi wodę ale będzie głośniejsza i szybciej się zetrze (miękka);
Continetal za to będzie cichszy i zrobi więcej km;
serwal4 rozmiary opon, które pokazales sa złe do Civica 7gen (1.4 i 1.6 nie sporta).
prawidłowy zamiennik to 205/50/16 a najlepsza opona na w/w felgi to 195/55/16.
maro8 te felgi maja 6,5" szerokośći i ET35...dowiedz się czy na pewno z tyłu w Twoim aucie takie koło nie będzie dotykało rantów tylnych nadkoli pod obiciążeniem.
ja jeździlem civi 7gen na felgach oem 6,5x16" ET45 i wydaje mi się, że ET35 bedzie za małe.
No właśnie zmyliło mnie to, bo część podaje 205/50/16, część 205/55/16;
Choć przy tym ET 195/55/16 będzie bezpieczniejsze;
Ale tu sensowna opona to min 330zł;
To ET 35 nic mi nie mówi jak byście mogli wyjaśnić, zadzwonię do nich i popytam dokładnie ale najpierw chciałbym trochę więcej wiedzieć żeby się nie zbłaźnić...
ET to offset czyli osadzenie felgi. Na chlopski rozum bo tak będzie najłatwiej to czym mniejsze ET tym felga bardziej wystaje do zewnątrz. Oryginalne felgi Hondy w Twoim modelu mają ET45 wiec jeżeli te które pokazales mają ET35 będą bardziej wysunięte do zewnątrz co z tyłu moze spowodować obiceranie o ranty nadkoli (ale nie musi - ja nie sprawdzalem et35 w civicu 7gen)
Nic zadzwonię do tej firmy i postaram się uzyskać taka info i podzielę się czy wejdzie, mam nadzieje że tak bo piękna fela i rozsądna cena...
michalm320
26-06-10, 01:57
Fulda CARAT PROGRESSO co powiecie na temat tych opon??
Kiepskie gumy, miałem na Mazdzie i się ślizgały...podobnie zresztą jak Toyo T1R
Przede mną na dniach wybór jakieś dość dobrej oponki za niewielką kasę - 195/50/15.
Myślę Raisport 2 vs toyo T1R. Rainsport niby kot na deszczu, ale nie mam pojęcia jak na suchym sobie radzi a toyo po prostu ze względu na cenę, no i ujdzie na suchym.
Którą z nich wybrać (jak rainsport 2 na suchym jest ok, nie jest za łatwo zerwać przyczepność to pewnie je pobiore), albo może jeszcze jakieś inne propozycje w tym przedziale cenowym?
michalm320
27-06-10, 10:31
Myślę Raisport 2 vs toyo T1R
Nie wiem jak Raisport 2 ale Toyo na mokrym to dno...w koleinach z wodą auto traci przyczepność do tego stopnia że obroty się podnoszą....na suchym jest ok jak są nowe, im starsze tym gorzej. Ja na 100% bym nie kupił drugi raz Toyo, przereklamowane i w testach jedne z gorszych opon.
W tym przedziale cenowym polecam te opony. Nie miałem ich ale wnikliwie czytałem opinie które są bardzo pochlebne i któreś z nich będę kupować:
http://www.ceneo.pl/114007
http://www.ceneo.pl/262424
http://www.ceneo.pl/114013
no faktycznie, jezeli Turanzy sa w tym pieniadzu do wziecia to bardzo warto
A co sądzicie o Hankook Ventus V12 ?
fajna, przewidywalna opona
RainSporty2 na mokrym dają radę, owszem przy większej ilości wody na drodze to na każdej oponie auto nosi...
Ale powiedzmy, że przy 80-100km/h auto jest jeszcze spokojnie kierowalne... Wyżej nie próbowałem bo po co kusić los...
Na suchym też się sprawdzają, ale trzeba mieć na uwadzę że to miękka opona (wg opinii miękksza od T1R) więc nawet na podbitym ciśnieniu (2.3 z przodu to minimum) opona lubi trochę pływać (temp na dworze 24+, rozgrzany mocno asfalt);
Ale za to sprawdza się dobrze jako opona późno-jesienna kiedy śniegu nie ma ale temp już w okolicach 0 :E
Ja na swoich RS2 zrobiłem ~13 tys km i jestem zadowolony;
Cześć
Nadszedł czas żeby zmienić koła w moim Aerodecku MB9 D15Z8. Chcę postawić go na 15 calowych felgach + nowe opony.
W związku z tym mam dylemat w kwestii rozmiarów opon. Jak dotąd jezdzę na 185/65/14 a chcę zmienić na 195'tki.
Zalezy mi na 15'' ale jednoczesnie na komforcie jazdy po wrocławskich drogach i czasami wysokich krawężnikach.
Orientujecie sie czy 195/55/15 znacznie wpłynie na komfort i ochronę felgi niż popularny 195/50/15?? I dlaczego ten profil (195/55/15) jest tak cholernie drogi w stosunku do popularnego 50?? :confused:
Przy okazji:
Naczytalem sie dobrych opinii o Bridgestone Turanza. Czy jest cos w podobnej jakosci i troche atrakcyjniejszej cenie niż Turanzy? (teraz na allegro za 285/szt) :/
I czy najpierw kupowac opony a potem felgi czy odwrotnie? (przychylam sie do pierwszej opcji)
pozdrawiam
dziober
szczwanyhenio
01-07-10, 02:10
szukam nowych 195/50/15
czy ktoś kupował Toyo przez allegro, np stąd?
http://moto.allegro.pl/item1085498552_opony_letnie_toyo_195_50r15_195_50_ 15_dot_2010.html
rocznikowo ok, cena też. chodzi mi konkretnie o opinię jak to jest z oponami zamawianymi po allegro w 'promocji'
mam budżet 600pln z małym hakiem do wydania na kpl 4 sztuk, przeleciałem już cały ten temat i dalej trudno się zdecydować.
Znalazłem u siebie ofertę Uniroyal Rainsport 2 (nówki,sklep) za ok 155pln/szt, cena (chyba?) atrakcyjna
co jeszcze warto założyć przy kwocie +/- 150 za sztukę?
KOWAL ziom
01-07-10, 09:55
toyo t1-r są bardzo dobre, tylko cholernie głośne!!! mam je od kilku dni i prowadzenie bomba, ale hałas szok! mam nadzieję, że się przyzwyczaję :)
michalm320
01-07-10, 10:10
toyo t1-r są bardzo dobre, tylko cholernie głośne!!! mam je od kilku dni i prowadzenie bomba, ale hałas szok! mam nadzieję, że się przyzwyczaję
Ty chyba nie wiesz co to głośna opona....uwierz mi że Toyo są ciche...
chyba piszesz o innych oponach t1r ani nie sa glosnie, ani przesadnie dobre, do przemieszczania sie po miescie wystarczaja
KOWAL ziom
01-07-10, 11:38
chyba piszesz o innych oponach t1r ani nie sa glosnie, ani przesadnie dobre, do przemieszczania sie po miescie wystarczaja
t1r takie właśnie posiadam... i są głośne... fakt, że odzwyczaiłem się od głośności w aucie odkąd zmieniłem auto... no ale bez przesady, poprzednio na innym miałem yokohamy v102 i były o wiele cichsze niż t1r!!! Ale są to oczywiście subiektywne odczucia :)
t1r takie właśnie posiadam... i są głośne... fakt, że odzwyczaiłem się od głośności w aucie odkąd zmieniłem auto... no ale bez przesady, poprzednio na innym miałem yokohamy v102 i były o wiele cichsze niż t1r!!! Ale są to oczywiście subiektywne odczucia :)
Ja na nich jeździłem i byłem zadowolony, w drugim aucie nadal je mam i dobrze się trzymają, z musu zmieniłem je na pirelli p zero nero i te to są dopiero głośne.
michalm320
01-07-10, 15:02
Podzielam zdanie kolegi...toyo są ok do spokojnej jazdy miejskiej, w trasy jeśli jest sucho to też. Do dragu się nadają jak są nowe i dobrze się je rozgrzeje, ale też szału jakiegoś nie ma...na mokrym...igranie ze śmiercią...
Cześć
Nadszedł czas żeby zmienić koła w moim Aerodecku MB9 D15Z8. Chcę postawić go na 15 calowych felgach + nowe opony.
W związku z tym mam dylemat w kwestii rozmiarów opon. Jak dotąd jezdzę na 185/65/14 a chcę zmienić na 195'tki.
Zalezy mi na 15'' ale jednoczesnie na komforcie jazdy po wrocławskich drogach i czasami wysokich krawężnikach.
Orientujecie sie czy 195/55/15 znacznie wpłynie na komfort i ochronę felgi niż popularny 195/50/15?? I dlaczego ten profil (195/55/15) jest tak cholernie drogi w stosunku do popularnego 50?? :confused:
Przy okazji:
Naczytalem sie dobrych opinii o Bridgestone Turanza. Czy jest cos w podobnej jakosci i troche atrakcyjniejszej cenie niż Turanzy? (teraz na allegro za 285/szt) :/
I czy najpierw kupowac opony a potem felgi czy odwrotnie? (przychylam sie do pierwszej opcji)
pozdrawiam
dziober
Jak cena nie gra roli to proponuje rozważyc jeszcze rozmiar 185/55/15 (róznica w prędkości niecałe 2% do 185/65/14) który jest wg mnie lepszym rozwiazaniem w tej klasie auta.
Na 195 bedzie troche ściągało civiciem w koleinach i spalanie odrobine wzrośnie. Odnośnie polecanych firm to najlepsza guma jaką miałem to był uniroyal Rainsport1 ale nie ma go juz a dwójka to juz podobno nie to samo:( a teraz jeżdze na kleberze hp2, którego również polecam za właściwości pod warunkiem, ze nie zależy komuś na wyglądzie ;)
Jak cena nie gra roli to proponuje rozważyc jeszcze rozmiar 185/55/15 (róznica w prędkości niecałe 2% do 185/65/14) który jest wg mnie lepszym rozwiazaniem w tej klasie auta.
Na 195 bedzie troche ściągało civiciem w koleinach i spalanie odrobine wzrośnie. Odnośnie polecanych firm to najlepsza guma jaką miałem to był uniroyal Rainsport1 ale nie ma go juz a dwójka to juz podobno nie to samo:( a teraz jeżdze na kleberze hp2, którego również polecam za właściwości pod warunkiem, ze nie zależy komuś na wyglądzie ;)
Ściągało ? A to dobre , seryjnie w vti miałem 195 i czegoś takiego w aero nie zauważyłem , lepiej dać wymiar zastępczy taki jak powinien być , na 50 czy 55 komfort jest jeszcze dobry a w angielkach i tak jest lepszy niż w 3D a na niższym profilu znacznie lepiej się auto prowadzi bo nie buja tak nim.
Ściągało ? A to dobre , seryjnie w vti miałem 195 i czegoś takiego w aero nie zauważyłem , lepiej dać wymiar zastępczy taki jak powinien być , na 50 czy 55 komfort jest jeszcze dobry a w angielkach i tak jest lepszy niż w 3D a na niższym profilu znacznie lepiej się auto prowadzi bo nie buja tak nim.
Może nie tyle ściąga co czuc koleiny a na 185 jest neutralnie. Odnosnie taniochy 195/50/15 zobacz na zamiennikach opon, ze sporo bedzie oszukiwał licznik
jesli oczywiscie fabrycznie jest 185/65/14, dla niektórych szczegół wazne, ze po taniosci ;)
Odnośnie bujania to tylko raz jechałem aero vti i bujanie to tam było ale od podmuchów po mało aero długim grzbiecie.
Tego w wersji coupe i 3D nie ma nawet na rozmiarze 145R13 :cool:
Może nie tyle ściąga co czuc koleiny a na 185 jest neutralnie. Odnosnie taniochy 195/50/15 zobacz na zamiennikach opon, ze sporo bedzie oszukiwał licznik
jesli oczywiscie fabrycznie jest 185/65/14, dla niektórych szczegół wazne, ze po taniosci ;)
Odnośnie bujania to tylko raz jechałem aero vti i bujanie to tam było ale od podmuchów po mało aero długim grzbiecie.
Tego w wersji coupe i 3D nie ma nawet na rozmiarze 145R13 :cool:
Kolein nie czuć aż tak bo wyższy profil jest, spróbuj na profilu 40 się przejechać to dopiero zobaczysz ściąganie. Odnośnie zastępczej opony to profil dla vti jest 55 i to jest po prostu nietypowy rozmiar i dlatego drogi, profil 50 jest znacznie bardziej dostępny i dlatego tańszy, przekłamanie licznika możliwe że będzie ci pokazywał różnice 3-4 km/h przy prędkości 100km/h , a co do bujania w aero to nie zauważyłem, może trafiłeś na jakieś aero z lekko wyjechaną zawiechą, kolega u mnie sprawdzał zawieszenie bo chciał zobaczyć różnice pomiędzy 3D vti a aero vti , pomimo profilu 40 stwierdził że jednak bardziej cywilizowane zawieszenie. Dla porównania mam 3d i na zimę są 14 standardowe, a na lato 195/50/15 i znacznie lepiej się prowadzi auto.
dla hond z silnikami d 195/50/15 to dobry zamiennik seryjnych 185/60/14 przeklamania na liczniku znikome 195/55/15 sa troche za duze -nie obcieraja ale przeklamanie na liczniku jest dosc zauwazalne
TOYO T1R bedą miały bardzo dobrą przyczepność? polecacie na zakręty? jak jest na wilgotnym asfalcie? rozmiar 195/50/15
michalm320
06-07-10, 17:26
TOYO T1R bedą miały bardzo dobrą przyczepność? polecacie na zakręty? jak jest na wilgotnym asfalcie? rozmiar 195/50/15
Jak są nowe to jest nawet ok do jeżdżenia po mieście, na mokrym katastrofa...
Jak są nowe to jest nawet ok do jeżdżenia po mieście, na mokrym katastrofa...
wiec jakie polecacie? szybka jazda, zakrety, czasami wilgotny asfalt. teren górzysty
Gentlemen,
Zaopatrzylem sie w 4 nowe T1R i mam maly problem. W przedziale predkosci 110-120 straszliwie wibruje mi kierownica. Do 110 i powyzej 120 jest normalnie. Z poczatku myslalem ze to asfalt, ale w weekend bylem na trasie i niestety to sprawa sie powtarza.
Dodatkowe info:
- wczesniej (czytaj na starych oponach tego nie bylo)
- wszystkie opony sa takie same (data prod. kraj itp)
- przy zakladaniu byly wywazone
Jakies pomysly co to moze byc (oprocz oczywiscie wady samych opon), bo chcialbym sie przygotowac do reklamacji :)?
Trudno powiedzieć, ale mam te same opony w drugim aucie i zaraz po założeniu było wszystko ok, ale ost zauważyłem że zaczynają bić tak jak mówisz, tylko ja obstawiam że to wina mojej żony która jakoś średnio omija dziury i pewnie jeszce raz by trzeba wyważyć.
na pewno dobrze wyważone ???proponuje jechać jeszcze raz...jak są nowe nie powinno być problemu.....albo wyważyli ale ciężarek odpadł bo nie odtłuścili felgi przed przyklejeniem.....sprawdź....
chudypiter
12-07-10, 21:31
Też montowałem t1rdo auta i biły tak jak u Ciebie. Już miałem jechać na wyważanie na aucie, ale w międzyczasie oddałem auto do zmiany sprężynek. Jak ręką odjął. Może przyczyna leży w czystej piaście i prawidłową kolejnością dokręcania śrub:D
A pierścienie centrujące masz założone ?
Jeśli tak to pojechałbym sprawdzić wyważenie, ale do kogoś innego niż tego, który Ci to zakładał. Z tym wyważaniem to różnie bywa. Miałem taki przypadek, że jak pojachałem lepić oponę do dużego warsztatu, to wulkanizatorzy sobie moje koła oglądali i mieli niezły ubaw z pracy swojego poprzednika, który mi je wyważał.
Pierscienie mam (przynajmniej mialem przed wymiana opon :) ). Podjade do nich jutro z reklamacja na wywazanie i zobaczymy. Dzieki za sugestie :)
Kolego tez mam T1 i tak samo mi strasznie wibruja powyzej setki, wydaje mi sie ze jest to przyczyna złego wywarzenia bo jak zmieniam opony na zime to jak rekal odjal problem znika:)
Co myślicie o tych oponach, przymierzam się do ich kupna, mają b.dobre opinie
Rozmiar 205/55/16. Szukam opon mniej wiecej włąsnie w takiej cenie do 280 zł.
http://www.opony.com/testyopon/testy.asp?strona=2&rozs=&producent=Continental&model=ContiSportContact%202&rodzaj_pojazdu=osobowe&pora_roku=#liczba2
Macie jakieś swoje typy, dzięki za pomoc.
Co myślicie o tych oponach, przymierzam się do ich kupna, mają b.dobre opinie
Rozmiar 205/55/16. Szukam opon mniej wiecej włąsnie w takiej cenie do 280 zł.
http://www.opony.com/testyopon/testy..._roku=#liczba2
Macie jakieś swoje typy, dzięki za pomoc.
radekkaras
17-07-10, 19:47
Nawet sie nie zastanawiaj.Zajefajna opona.
Też myslałem nad ContiSportContact 2, ale był problem z dostepnością. Ostatecznie założyłem Dunlop SP Sport Fastresponse (195/50/15) i jestem z nich bardzo zadowolony, na suchym, wiadomo, jak każda lepsza opona trzyma elegancko, ale na mokrym jest na prawdę kozak, odprowadza bardzo dużą ilość wody i bardzo dobrze trzyma w zakrętach. Poleciłem ją koledze w takim samym rozmiarze jak Ty potrzebujesz i również jest bardzo zadowolony. Ewentualnie jeśli dysponowałbyś większym budżetem pomyśl nad Dunlopem SP Sport MAXX.
potwierdzam. bardzo dobra opona ;) świetny kompromis pomiedzy komfortem a gumą do szybszej jazdy :D
Też po kupieniu na przód T1R miałem wibracje w granicach 110-120 km/h ale po ponownym wyważeniu w innej wulkanizacji problem znikł ;)
ja mam NEXEN N2000 i są rewelacyjne
Jeszcez zastanawiam się nad tymi http://sklepopon.pl/opona/hankook_k110_ventus_v12_evo_16741.html, sam juz nie wiem, trudny wybór, zastanawiam się taż jak będę Continentale wyglądały na felgach.
mam takie pytanko... jakie najlepsze cisnienie do oponek??
rozmiar-195/50r15
przod-fulda carat progresso
tyl-uniroyal rainsport 1
Kupiłem continentale, zobacze jak się jeździ, dam znać może ktoś bedzie chciał kupić.
P.S.
Zobacz w necie :) google.pl twój przyjaciel
Napisz koniecznie, jestem bardzo ciekaw jak te opony się sprawują. Testy na deszczu obowiązkowe, chociaż przy aktualnej pogodzie może być ciężko.
mam takie pytanko... jakie najlepsze cisnienie do oponek??
rozmiar-195/50r15
przod-fulda carat progresso
tyl-uniroyal rainsport 1
chlopcze plaskostopcze , otwierasz drzwi i na slupku masz naklejke z cisnieniem, zdaje sie ze dla 5 gen to jest jakies 2 albo 2,1 ja zawsze dodaje 0,1 lub 0,2 - tak mi zostalo z czasow kiedy mi uciekalo powietrze przez wkret ;)
Panowie,
Zgodnie z sugestiami udalem sie z powrotem na wywazanie opon i oczywiscie wszystkie byly zle wywazone(przod 5-30, tyl 10-20 i 0-30). Udalem sie wlasnie przed chwila na Cargo celem potwierdzenia i rzeczywiscie juz nie wyrywa mi kiery z rak (lekkie bicie jest ale ledwo wyczuwalne). Euforia nie trwala jednak dlugo bo 20 metrow za swiatlami zawrocilem i dostalem za to 250pln i 5pkt :(... Rece kur$# opadaja.... Niemniej dziekuje za wsparcie.
W Civicu seryjnie jest 2.1;
Ale w zależności opon sugeruję dobić więcej powietrza;
Ja będe dalej kombinował z Rainsportami 2 u siebie, przód dostanie 2.4 (2.3 teraz), tył dostanie 2.3 (zostało 2.1); Bo dalej za mało im ciśnienia;
co powiecie o
http://allegro.pl/item1160368584_195_65r15_firenza_sumo_st_07_opony_ letnie.html ???
znajde coś lepszego w tej cenie?
co powiecie o
http://allegro.pl/item1160368584_195_65r15_firenza_sumo_st_07_opony_ letnie.html ???
znajde coś lepszego w tej cenie?
A na jakie auto ty ten balon 65 chcesz zakładać, używałeś może kalkulatora opon żeby dobrać zamiennik oryginalnych ?
przykładowo podałem ten profil,chodzi o marke opony
Nie wiem, ja tam pierwszy raz widzę firmę, a nie łaska przejrzeć jakieś maks 5 stron w tył żeby zobaczyć co ludzie polecają i na czym latają ?
no też racja, na razie wybór padł albo na
BRIDGESTONE 195/50R15 Turanza ER 30 82H
lub
HANKOOK 195/50R15 K107 82V
Hankook - jak zadzwoniłem do człowieka który sprzedaje opony to stwierdził że one są porownywane z oponami firmy Kleber, więc wybrałem Continentale 2, 205/55/16, teraz nie żałuje, jak na razie sprawdziłem je na suchym. Powiem jedno, rewelacja. Rozpedziłem sie do około 140 - 150 km/h i tylko było słychac silnik. Na zakretach bardzo dobrze trzymają, nie ma żadnego uślizgu. Wiadomo, jak ktos da "po garach" to mu przy starcie zapiszczą. Bardzo przyjemnie sie teraz jeździ. Na razie przejechałem około 300 km, więc jeszcze się dotrą. koniecznie muszę je sprawdzić na mokrym, akurat mamy taka pogodę :)
Mam taki problem:
w Civicu 8 genie(sedan) zmieniłem seryjne 16stki o szerokości 215 na felgach 7,0'' na 18stki o szerokości 235 na felgach 7,5 cala i obcierają...co mam z tym zrobić? zmienić opony na R18 215 czy usztywnić zawieszenie? jak sam jechalem to było minimalnie czasem słychać to a dziś w 3 osoby z paroma rzeczami w bagażniku to każdy zakręt i szuranie... Dodam, że kupilem komplet kół po okazyjnej cenie więc chciałem pozostać przy tych felgach. Pomóżcie pls.
Mam taki problem:
w Civicu 8 genie(sedan) zmieniłem seryjne 16stki o szerokości 215 na felgach 7,0'' na 18stki o szerokości 235 na felgach 7,5 cala i obcierają...co mam z tym zrobić? zmienić opony na R18 215 czy usztywnić zawieszenie? jak sam jechalem to było minimalnie czasem słychać to a dziś w 3 osoby z paroma rzeczami w bagażniku to każdy zakręt i szuranie... Dodam, że kupilem komplet kół po okazyjnej cenie więc chciałem pozostać przy tych felgach. Pomóżcie pls.
Byś jeszcze napisał jakie masz et tych felg to coś by wyjaśniło więcej.
et jest 38
A profil tych opon to jaki jest ?
Simmy idealny zamiennik opony na 18" felge do Twojego auta to opona 235/35/18 (koło jest minimalnie mniejsze od seryjnego koła 205/55/16) lub 225/40/18 (koło będzie miało o 5mm większą średnice od serii 205/55/16)
Twój problem tkwi w zbyt małym ET/Offsecie felgi - koła bardziej wystają i pod obciążeniem mogą ocierać. (choć koło 235/40/18 ma o 1,3cm większą średnice od seryjnego lub prawidłowego zamiennika to nie ma prawa o nic otrzec przy odpowiednim ET felgi - a Twoje ET jest zbyt małe).
wniosek: kup felgi o prawidłowym ET zbliżonym do seryjnych felg lub mniejszym ale na tyle, żeby nie obicerało. (pewnie od ET45 było by idealne)...zmniejszanie szerokości opony w tym przypadku raczej nie da nic.
Na bank? czyli mam opchnąć te koła które kupiłem? to jaki cudem niektóre samochody mają koła które wychodzą poza nadkole i im nie obcierają? W poniedziałek jadę jeszcze na robienie wydechu do Ssgarage i u nich się upewnie co i jak, mam nadzieję, że będzie dało się coś z tym zrobić, bo te koła wyglądają w tym samochodzie *****iście..
a właśnie btw seryjne ET jest 55 na 90% i opona jest 215 tam
Też mam seryjnie et55 , a obecnie mam et42 i wystają znacznie więc jeśli masz et38 to nie ma się co dziwić że trze jak masz auto obciążone i do tego jak jest opona która zwiększa jeszcze średnice.
a zmiana opony na taką jak była seryjnie czyli 215 ale R18 nic nie da?
a jak myślisz ??
w skrajnych przypadkach daje ale musiał bys to sprawdzic. opona 215 na feldze 7,5" nie będzie jakoś specjalnie naciągnięta zeby całe kolo nie obcierało. zrozum, ze masz felge o złym ET.
w 95% to, ze obciera zalezy wlasnie od ET felgi i jej szerokośći.
skoro producent daje felge z ET55 i o szerokości 6,5-7" i taka oto felga lekko "wpada" w nadkola to zmieniając kola na NIEseryjne/większe/szersze trzeba trzymać się parametrów na tyle, zeby kolo nie obicerało. założył byś felgi 17/18" o szerokośći 7" z ET45-50 z oponą 215 lub 225 i odpowiednim profilem dla danej szerokości i spokój.
to jaki cudem niektóre samochody mają koła które wychodzą poza nadkole i im nie obcierają?
podaj przykład...samochody niemieckie "tuningowane" na 'german style' maja felgi wystające poza obrys auta i mocne obnizenie ale tam felgi maja po 9,5" szerokości a na nie naciągace sa stosunkowo wąskie opony (czyt. np. 205). reszte sobie sam dopowiedz.
w Hondzie Civic 4d VIIIgen. seryjne koła to 205/55/16. lecz znaczenia to nie ma to mógł byś równie dobrze na seryjną 16" felge założyć opony o szerokośći 225 i nie będzie obcierać.
Też mam seryjnie et55 , a obecnie mam et42 i wystają znacznie więc jeśli masz et38 to nie ma się co dziwić że trze jak masz auto obciążone i do tego jak jest opona która zwiększa jeszcze średnice.
jesli masz to w Aerodecku to musisz miec szeroką felge bo ET42 dla felgi szerokiej na 6,5-7" jest prawidłowe.
jesli masz to w Aerodecku to musisz miec szeroką felge bo ET42 dla felgi szerokiej na 6,5-7" jest prawidłowe.
Niby jest ok i były wcześniej na mb6 które było na glebie i niby było ok, ale w porównaniu do oem to wystają jednak, niby optymalnie to minimum et45 w tym aucie.
no ok to dzięki w takim razie..to w takim razie może ktoś chce kupić komplet kół na AEZ'ach Xylo i Bridgestone'ach Potenza?:)
a jeszcze tak w ogóle to ET w seryjnych, bo dziś sprawdzilem, jest 45 więc 7mm to straszna lipa...
ale Twoja 18" felga ma 7,5" szerokośći a seryjna pewnie 6,5" więc nie 7mm tylko 32mm. (chyba, że seryjna 16" ma 7" szerokości ale wątpie)
Panowie postanowiłem sprzedac swoje Micheliny Piloty 195/50/15 z felgami, mam teraz felgi 14' Enkei OEM Honda i aby to rekompensowac (mniejszą felge) chce sobie kupic jakiś naprawde zacny zestawik opon .
Mam silnik 1.4 więc 14stki wiadomo, będzie bardziej "żwawy" . Pomyślałem nad Toyo R888 ale czy to nie będzie głupio wyglądac, że do takiego silnika pakuje takie opony typowo na tor ? Słyszałem, że długo na nich się nie pojezdzi, racja ?
Pozdrawiam .
Pomyślałem nad Toyo R888 ale czy to nie będzie głupio wyglądac, że do takiego silnika pakuje takie opony typowo na tor ? Słyszałem, że długo na nich się nie pojezdzi, racja ?
Pozdrawiam .
A są w ogóle w takim rozmiarze jak chcesz, bo np moje pirelli na opony.com jak patrzyłem to na 195/55-50/15 są niedostępne, większe rozmiary już tak.
R888 to chcesz na tor czy do normalnej jazdy - bo jak do normalnej to powodzenia
Witam. Szybkie pytanie. Czy na 13 calową felgę do Civic "Jajko" 1.3 wejdą 185/70/13?? Wydaje mi się , że tak ale chciałbym się upewnić.
Witam. Szybkie pytanie. Czy na 13 calową felgę do Civic "Jajko" 1.3 wejdą 185/70/13?? Wydaje mi się , że tak ale chciałbym się upewnić.
wejdą ale 1.3 z fabryki wyjeżdżały na 175/70/13 więc ta opona, która chcesz założyć będzie jeszcze większym balonem i auto troche wyzej będzie stało.
Panowie potrzebuję kupić na szybko dwie opony do mojego auta, bo niedawno rozwaliłem jedną na dziurze. Rozmiar 195/50R15. Zastanawiam się nad Dayton D320, bo są tanie, a nie chcę zbytnio przepłacać, choć jeśli ktoś mi powie że to lipa, to dołożę, bo aż tak mnie kasa nie trzyma. Teraz pytanie czy ktoś jeżdził na nich i może mi z doświadczenia coś o nich powiedzieć.
http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/25433/dayton_d_320_195_50_r15_82_h.htmlx
Yotomeczek86
26-08-10, 12:10
Nie są to opony może rewelacyjne, mam starsze D210 (są głośne bardzo), ale za tą kasę myślę że warto. Ja na twoim miejscu bym sobie dozbierał do Uniroyal RainExpert albo Toyo T1R
michalm320
26-08-10, 12:39
Daytona odradzam....kupa straszna bo i głośne i bardzo śliskie. Toyo odradzam bo równie gówniane jak Dayton....no może cichsze są ale też śliskie. Jak chcesz tanie opony to polecam Barum Bravuris 2...cena w tym rozmiarze to nie całe 130zł
http://www.ceneo.pl/2151432
Yotomeczek86
26-08-10, 19:07
Co sądzicie o tych Uniroyal Rainexpert konkretnie 195/65/15 91H ? Waham się między tymi co kolega wyżej podał, lub Toyo T1R. Wolałbym jednak o profilu 65, bo już i tak mam za niski samochód :P
Co sądzicie o tych Uniroyal Rainexpert konkretnie 195/65/15 91H ? Waham się między tymi co kolega wyżej podał, lub Toyo T1R. Wolałbym jednak o profilu 65, bo już i tak mam za niski samochód :P
jak masz 5 lub 6 gena zapomnij o gumach z takich profilem max 195 /55 /15 przy 60 ,65 bedzie obcieralo przy wybojach . wiem z własnego doswiadczenia bo mialem 195 / 60 /15 i obcieralo
Yotomeczek86
26-08-10, 22:30
Dzięki za radę. Na profilu 50 znalazłem Rain Sporty 2 za 161zł i na te się zdecyduje. Widzę że mają opinie dobre.
Dzięki za radę. Na profilu 50 znalazłem Rain Sporty 2 za 161zł i na te się zdecyduje. Widzę że mają opinie dobre.
Gorsze niż RS1 ale i tak lepsze niż ww. Dayton, Toyo - możesz brać te RS2 śmiało
Jaki powinien byc rozmiar opon do felg 15 calowych o szerokosci 5,5.
195/50 wygladaja fatalnie, balony + strasznie duza szpara(auto nie jest obnizone). Da sie tak dobrac rozmiar opon zeby nie bylo w ogole przerwy miedzy opona a blacha? Myslalem o profilu 60 ale ktos wyzej pisal ze bedzie obcierac, w instrukcji tez pisze ze 55 max.
Chlopaki, mam male pytanko, przymierzam sie do kupna felg OEM z Sedana VII Gen. Rozmiar 16" 6.5J i ET45...chce to zalozyc do V gena Coupe. Czy te kola schowaja mi sie w nadkola dosc duzo, czy bedzie akurat? i jaka oponke zastosowac 195/45 czy 205/45 ? cos da ta 205 ?
Chlopaki, mam male pytanko, przymierzam sie do kupna felg OEM z Sedana VII Gen. Rozmiar 16" 6.5J i ET45...chce to zalozyc do V gena Coupe. Czy te kola schowaja mi sie w nadkola dosc duzo, czy bedzie akurat? i jaka oponke zastosowac 195/45 czy 205/45 ? cos da ta 205 ?
bedzie ok. kazda oemowa fela ma et 45 . nic nie bedzie obcierac przycierac nie bedziesz musial kupowac pierscieni centrujacych do felg ani nowych nakretek do felg ( oemowe fele potrzebuja oemowych nakretek, poniewaz maja polokragle gniazda ) Pondto oemowe fele sa pancerne i mozna na nich bezobawy smigac w zimie . Jedyna wada to taka ze nie sa zbyt urodziwe -chociaz o gustach sie nie dyskutuje. opona 195/45/16 bedzie ok -nie zamuli Ci tak bardzo auta chyba ze masz jakies b18 albo h22 to bierz 205 . pozdr!!
Mowisz ze bedzie wygladac elegancko, ok bez przycierania, otarc, tym bardziej ze nie mam gleby, czyli nie schowaja mi sie az tak do nadkoli i nie bedzie to wygladac ochydnie ? :P aha, rozumiem, no mam taki komplet do kupienia, mi sie osobiscie wzor podoba, wiec komus moze sie nie podoba, ale jak mowisz o tym sie nie dyskutuje. A pod maska w mojej EJ-tce siedzi zwykla jednostka D15b7 lecz plan jest D15b7/z6 wiec ciut mocy przybedzie, dzieki za rozwiklanie niejasnosci, mam nadzieje ze bedzie tak jak mowiles. pozdro !
Najlepiej bedzie jak wejdziesz do galerii aut i zobaczysz jak leza oemowe fele . ( sam na takich smigam i jest elegancko )
Galleri? tutaj jest jakas zakladka tak? ok, poszukam moze cos znajde. Dzieki wszelakie za informacje, bardzo mi pomogly.
witam, mam taki problem ze w moim aucie sa 2 rozne typy opon, fulda carat atenso 185/65 R14 z przodu, michelin energy 185/60 z tylu, orginalny rozmiar i typ to te micheliny, jednak fuldy sa w sporo lepszym stanie i sa nowsze, jakie opony dokupic czy o wiekszym profilu nie sprawia klopotow?
Po ilu latach wg Was nowa opona traci znacznie swoje właściwości? Mam taki problem, że kupiłem niby nowe opony GY Ultra Grip 7+ w promocyjnej cenie. Niestety okazało się, że mają dokładnie 3 lata. Nie wiem czy je wymienić czy dać sobie spokój. Czy właściwości takiej opony pomimo, że nie była używana znacznie różnią się od opony z b.r?
Opona traci swoje właściwosci z tego co mi wiadomo po 5 latach, ale tego pewien nie jestem, jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Wymieniłem stare oponki na kasę a więc mogę poszukiwać dalej :) A więc jakie polecacie na zimę (185/60/R14) ?
GY UG7+ nie starsze jak 2 lata
Jaką kwotą dysponujesz?
I szukałbym opon 175/65/14; Jak na zimę
Wiem, że węższe lepsze ale 175 to trochę za małe jak na tę felgę chyba (Honda poleca 185/60 lub 185/65). Chcę zamknąć się w kwocie 210zł/szt.