PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie opony?

Strony : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10

[H] Dylu [H]
13-01-09, 14:39
a wspomniana Yokohama V102 ??

olszes
15-01-09, 12:22
witam!
właśnie przymierzam sie do zakupu opon, jakie polecacie na mokra i sucha nawierzchnie(bardziej na mokrą)? czesciej tu pada niz jest slonce :) no ale to nie o tym mowa. potrzebuje jakichs dobrych opon. obecnie mam wspomniane wczesniej bf gforce profiler i sa dobre owszem na suchym bo na mokrym to juz mi sie osobiscie niepewnie w zakrety wchodzi. jakie inne lepsze od tych opony polecacie? czy rozmiar ma znaczenie również? jezeli tak to ja jezdze na 205/40/17. dzieki za jakiekolwiek sugestie :)

mickar
17-01-09, 15:32
Witka,
Pytanko innego typu ;) Chodzi głownie o trakcje na pierwszych dwóch biegach. Na t1r jeździłem i w sumie gi,t ale zastanawiam sie czy nieco szersza opona nie spisała by sie trochę lepiej. Cena ok 200zl szt
Rozmiar 15

Lepiej 195/50 Toyo T1r
Czy moze 205/50 Falken ZE 512

Pati
17-01-09, 16:42
lepiej pirelli p zero nero

black1234
17-01-09, 18:46
jeśli chodzi o rozmiar 195/50/15...

zdecydowałem się na Brigestone Turanza...z uwagi na pogodę nie ma zbytnio warunków do testowania...

wada- wygląda jak kupa ;-)

do większych mocy wybrałbym Potenze....

[H] Dylu [H]
18-01-09, 09:23

jakoś nie mogę znaleźć tych opon w rozmiarze 15"

sko
19-01-09, 12:08
Chciałem się dowiedzieć o zużycie opon BF GOODRICH g-FORCE PROFILER.

Tzn jak szybko się ścierają bo przeczytałem gdzieś że czasami po dwóch sezonach opony są do wywalenia.

i czy te opony są godne polecenia ? :D

mickar
19-01-09, 15:44

Chodziło mi raczej o odpowiedz czy opona szersza o 1cm(teoretycznie z gorszej ieszanki) spisze się lepiej niż t1r.

olszes
19-01-09, 17:59

Tzn jak szybko się ścierają bo przeczytałem gdzieś że czasami po dwóch sezonach opony są do wywalenia.

wlasnie je wykanczam u siebie, moim zdaniem oponki bardzo dobre, aczkolwiek na mokrym zakrecie bym uwazal przy duzych predkosciach, swoje mam kolo roku i jezdze codzienne kolo 200 km, jak narazie oponki wygladaja jak nowe :) takze ja osobiscie polecam :D

spychu
20-01-09, 06:55

Wszystko zalezy jak jezdzisz. Jesli bedziesz upalal po torze, upalal po miescie, upalal non stop to skoncza Ci sie nawet po jednym sezonie. Jesli jezdzisz normalnie ze sporadycznym upalaniem to 4 sezony masz bite spokojnie :)

Ja uzytkuje te opony i jestem bardzo zadowolony. Opony bardzo godne polecenia.

hermik
20-01-09, 12:07
A co byście polecili w rozmiarze 185/60/14 zastanawiałem się nad toyo proxes cf1, yoko c.drive a może falken 512?

taz666
20-01-09, 15:37
Co możecie powiedzieć o oponach Yokohama S-Drive? Nie zauważyłem żeby zbyt dużo osób ich używało a IMO są bardzo dobre, używałem takich na MB6 a teraz będą na EK4 od wiosny.

http://images30.fotosik.pl/315/c71bddde87cc4601.jpg (www.fotosik.pl)

pablini
31-01-09, 10:19
Jeśli szukacie opon piszcie do mnie, rozmiar producent i model oraz cene jaką znaleźliście. Prowadzę firme zajmującą się sprzedażą opon i może uda się czasem coś taniej załatwić, co prawda ceny w sieci często są cenami hurtowymi, ale na niektórych oponach można trochę zaoszczędzić. Opony, które ewentualnie bym załatwiał będą do odbioru w Warszawie.

Z chyba najpopularniejszego rozmiaru wśród uzytkowników Civicklub są 195/50R15, mam teraz dwie propozycje w dobrej cenie:

Pirelli P5000 Drago index V - 240km/h - 160zł sztuka
Yokohama S306 index H - 210km/h - 185zł sztuka

oczywiście jestem w stanie załatwić prawie wszystko co jest dostępne na polskim rynku

Pewnie będę też sprzedawał swoje 2szt. Toyo Proxes T1R po sezonie i dwie Good Year F1 po dwóch sezonach, cena jeszcze nie ustalona, jakby ktoś był zainteresowany niech pisze.

kaza59
05-02-09, 22:03
Ja z czystym sumieniem moge polecić UNIROYAL rallye 550. U siebie mam je w rozmiarze 195/50R15. Dosyć tanie i dobre opony.

Marek Podlaskie
11-02-09, 09:51
Witam.Duzo napisano o oponach Toyo ,a ja znalazlem ranking i okazuje sie ze Toyo sa dobre ,ale do wozow drabiniastych.Co prawda inny symbo;l opony ,ale cos nie tak z tymi oponkami.Ja mysle ze o wyborzeToto glowna role odgrwa wyglad .?
http://www.motoricus.pl/test_opon_ams.pdf

taz666
11-02-09, 12:54
Zauważ że nikt tu na forum nie kupuje opon Toyo z tego segmentu. Najpopularniejsze są: Proxes T1R i R888. Ostatnio wyszły nowe R1R i czieszą się dużym zainteresowaniem. Żadna z tych opon nie była testowana w tym teście. Może to i dobrze bo kierowca testowy by się zabił na mokrym z oponami Toyo R888 ;)

dystans6
14-02-09, 11:22
Witam, bylo juz duzo o paradach i toyo, tak więc ja mam do Was pytanie o opony Bridgestone Potenza głównie model Potenza RE 050A i Continental Sport Contact3... osoby które maja jakies doswiadczenia z tymi oponami lub podobnymi tych firm prosze o jakies info Pozdrawiam:)

Marek Podlaskie
14-02-09, 12:02
Ja rowniez poszukuje opon do swojej Hondy.Wybor przeogromny opinie rozne i trudny wybor.Teraz wlasnie tez mysle o Bridgestone RE050.Opinie ma dobra.Chociaz dzwonilem do sklepu z oponami i po dyskusji gosc powiedzial ze do mego auta DUNLOP SP 01, lub Goodyear EXCELLENCE 205/55R16 91 oraz Dunlop SP SPORT 9000 .Styl jazdy umiarkowany z opcja szybszej jazdy.Zadna jazda na torze ,sciganie.Wybor wielki.Ja chyba postawie na Bridgestone
http://alejka.pl/opony-letnie-bridgestone-re050a-205-55r16-91-w.html#buy
Czy to jest dobra cena ,czy mozna znalezc nizsza ,I kto produkuje te opony ,czyli z jakiego kraju sa najlepsze
http://www.roadlook.pl/opony/opony-turanza-er300-i-potenza-re050a-wyroznione-w-testach-opon-letnich.html
Wyniki testow czasami sie rozna,ale tak jak na forum
http://www.motoricus.pl/testy_opon/as08l

dystans6
14-02-09, 14:27
co do Re050 to przegladajac fora i zagraniczne testy opon lepsze są Re050A... jednak najbardziej czekam na opinie na naszym forum... :)

MichałJ
15-02-09, 10:27
Witam!
Pilnie potrzebuje informacji na temat takiej opony: DUNLOP SP SPORT FASTRESPONSE. Najchętniej oczywiście poznam opinie posiadaczy. I czy posiada ona rant ochronny?
Z góry dzięki za info:)
Pozdro

Marek Podlaskie
15-02-09, 13:14
http://www.sklepzoponami.pl/testy_opon/osobowe/dunlop_SP%20SPORT%20FASTRESPONSE.html
Musisz posmigac po internecie ,ale tu masz cos.Mysle ze chodzilo o letnia opone

MichałJ
15-02-09, 13:32
Jeśli chodzi o testy to wszystkie przeczytałem - opona wypadła znakomicie. Ale może jest ktoś na forum kto mógłby wyrazić opinie na temat tychże oponek;) Chodzi mi o takie własne odczucia.
No i nie wiem jak to jest z tym rantem ochronnym, jedni piszą, że jest a inni, że nie ma:confused:

Marek Podlaskie
15-02-09, 13:52
Zadam pytanie zwiazane oporami toczenia ,a co z tym idzie zwiekszonym zuzyciem paliwa.Jest to dosc wazne przy przebiegach 20-30 tys rocznie.Jakie oponki maja najmniejsze opory toczenia i wplywaja na mniejsze zuzycie paliwa.Bo czytajac o Dunlopach Fatrespone ?znak zapytania.czy warto lupic oponki ,chociaz opinie maja dobre.Wiem ze opinie sa subiektywne ,ale sa
To opinia uzytkownika

podnosi zużycie paliwa o ok. 0.5l/100km,czyli 5l/1000km.przy żywotności opony ok.40 000km daje 40X5l=200l benzyny po 4zł daje 800zł .komplet opon tyle kosztuje. nie polecam oszczędnym

...Bartuś...
16-02-09, 17:25
Witam...Teraz JA zadam pytanie o oponki.Szukam w miarę tanich i dobry oponek które przetrzymają dwa sezony,może nie będę nabijał dużo KM,ale zdecydowanie agresywnie będą użytkowane.Muszą mieć też odpowiednią przyczepność pod Moje 200koników na lato.

195/50/15
Chciałem kupić Yokohame A539 lecz zakup grupowy padł

Teraz zastanawiam się na

FALKEN ZE912(Ładny wzór bieżnika,dobre opinie na necie)
TOYO T1-R (oklepane przez wszystkich)
UNIROYAL RainSport1
UNIROYAL RainSport2 (obie opony posiadają zwolenników i przeciwników)

Oczywiście rozważę każda inną propozycję

dystans6
16-02-09, 20:49
Co do toyo to odradzam raze ze sa kiepskie jak jest lekko mokro (opinia bardzo wielu osób także dealera Toyo który jezdzil na nich w CTR), dwa ze sa brzydkie-znacznie zweżają optycznie szerokosc opony, po 3 podobno asymetryczne opony są lepsze... wiem ze wielu forumowczów jest bardzo zadowolonych z Uniroyali, ja osobiscie zakupilem opony o które sie pytalem kilka postów wczesniej, dwie Bridgestone Potenza RE050A i dwie Continental Conti Sport Contact3, kupilem specjalnie po 2 rozne aby sprawidzic ktore sie lepiej sprawuja:P Moje wrazenia spróbuje opisać po jezdzie jak tylko je zaloże... Pozdrawiam

maciekr
18-02-09, 15:57
Zadam pytanie zwiazane oporami toczenia ,a co z tym idzie zwiekszonym zuzyciem paliwa.Jest to dosc wazne przy przebiegach 20-30 tys rocznie.Jakie oponki maja najmniejsze opory toczenia i wplywaja na mniejsze zuzycie paliwa.Bo czytajac o Dunlopach Fatrespone ?znak zapytania.czy warto lupic oponki ,chociaz opinie maja dobre.Wiem ze opinie sa subiektywne ,ale sa
To opinia uzytkownika

podnosi zużycie paliwa o ok. 0.5l/100km,czyli 5l/1000km.przy żywotności opony ok.40 000km daje 40X5l=200l benzyny po 4zł daje 800zł .komplet opon tyle kosztuje. nie polecam oszczędnym

Ostatnio czytałem że najlepiej w testach wypadł Michelin Energy Saver. W danych warunkach na aucie testowym spalanie było mniejsze o 0,2L na 100 km

wierzba
18-02-09, 19:06
Witam...Teraz JA zadam pytanie o oponki.Szukam w miarę tanich i dobry oponek które przetrzymają dwa sezony,może nie będę nabijał dużo KM,ale zdecydowanie agresywnie będą użytkowane.Muszą mieć też odpowiednią przyczepność pod Moje 200koników na lato.

195/50/15
Chciałem kupić Yokohame A539 lecz zakup grupowy padł

Teraz zastanawiam się na

FALKEN ZE912(Ładny wzór bieżnika,dobre opinie na necie)
TOYO T1-R (oklepane przez wszystkich)
UNIROYAL RainSport1
UNIROYAL RainSport2 (obie opony posiadają zwolenników i przeciwników)

Oczywiście rozważę każda inną propozycję
Też szukam ;)

Co warto kupic w tym czasie "wyższych cen" - czy jeszcze poczekac, jak widzę sporo ostatnio gumy poszły w górę...

Ja zastanawiam się pomiędzy T1R a Goodyear Eagle F1 GSD3....

...Bartuś...
18-02-09, 23:31
Też szukam ;)

Co warto kupic w tym czasie "wyższych cen" - czy jeszcze poczekac, jak widzę sporo ostatnio gumy poszły w górę...

Ja zastanawiam się pomiędzy T1R a Goodyear Eagle F1 GSD3....

Ziom...Ja czekam co powie ziom z zakupów grupowych na temat Yokohamy,jak nie będzie nic to biorę Falkena ZE912 poczytałem trochę o nich i wychodzi na to że przyczepność na suchym na taką sama jak T1R,ale ze to na mokrym zdecydowanie wygrywa.

woPo
18-02-09, 23:49
T1R nie są rewelacją, a na Goodyerach Eagle F1 jeździłem, jak kupiłem auto to miało takie opony 185/60/14, żadna rewelacja, na suchym ok, na mokrym z miejsca nie można było szybciej ruszyć, mieliło w miejscu.

Ja się zastanawiam między Yoko S-Drive a Falken ZE 512 :)

...Bartuś...
19-02-09, 00:39
Ziom..Na pewno nie ZE 512 ludzie strasznie to odradzają nawet w tym temacie da się znaleźć negatywne opinie o nich. Rojass na nich jeździł właśnie jeśli się nie mylę to 185/60.Pozdro

Xus
19-02-09, 16:04
witam szukam oponek do mojej ukochanej bo toyo t1r po 10 juz sie nie nadaja do dalszej jazdy mysle nad tymi ktos moze cos powiedziec?

Yokohama PARADA SPEC 2 195/50 R15 V
Toyo Proxes PX4 195/50 R15 V
BFgoodrich G-Force profiler

maciek070188
19-02-09, 19:42
nie kupujcie opon AVON bardzo slabe;/

wierzba
20-02-09, 18:14
witam szukam oponek do mojej ukochanej bo toyo t1r po 10 juz sie nie nadaja do dalszej jazdy mysle nad tymi ktos moze cos powiedziec?

Yokohama PARADA SPEC 2 195/50 R15 V
Toyo Proxes PX4 195/50 R15 V
BFgoodrich G-Force profiler

Spychu jeździ na BF'ach i poleca jak najbardziej - co do PX4 sam się zastanawiam - pomiędzy T1R a PX4...

Xus
21-02-09, 04:30
Spychu jeździ na BF'ach i poleca jak najbardziej - co do PX4 sam się zastanawiam - pomiędzy T1R a PX4...

T1R mam teraz i juz zmieniam dobrze trzymaja nawet na mokrym ale bardzo szybko sie scieraja
paru znajomych tez poleca te BF

spychu
21-02-09, 12:13
T1R mam teraz i juz zmieniam dobrze trzymaja nawet na mokrym ale bardzo szybko sie scieraja
paru znajomych tez poleca te BF

Wg mnie po kolei:

Parada fatalna na mocno mokrym.

PX4 miemal to samo co T1R tylko glosniejsze niestety przez budowe bieznika.Sciera sie podobnie (moze delikatnie wolniej) trzyma tak samo zarowno na suhcym jak i mokrym.

BF mega dobra opona wg mnie na suchym klei swietnie, na mokrym wg mnie lepsza niz T1R i milion razy lepsza niz Parada. W padajacym deszczu zdarzalo sie jezdzic po 160-170, hamowac, skrecac i w ogole. Na paradzie takich manewrow bym sie chyba nie odwazyl, po tym jak mialem okazje jechac ze znajomym gdzie podczas opadow nie da sie generalnie jechac prawym pasem bo auto jedzie jak kajak czyli tam gdzie ono chce a nie tam gdzie kierowca :)

BF Goodrich G-force polecam.

Chociaz ja bym jeszcze pomyslal nad Goodyear Eagle F1 GSD3. Sa to najlepsze opony na ulice na jakich do tej pory mialem okazje jezdzic. Tylko, ze tez sie dosc szybko sciraja i generalnie po 2-3 sezonach (w zaleznosci od uzytkowania) opona jest do wywalenia na smietnik mimo iz np ma jeszcze sporo bieznika. Duzo czesciej wlacza sie ABS, gorzej ogolnie klei.

tomcyk
21-02-09, 15:16
witam
a ja mam dylemat:
1) 4x toyo t1-r funkeil nowki niesmigane (nie wiem co mowicie o mokrym...ja tam bylem meega zaskoczony na mokrym..a na suchym to juz wogoole miazdzitsu)

2) 2x bridgestone turanza er300 + 2x yokohama a539 -obydwie pary MINIMALNIE uzywane i stare ok. pol roku... taki komplet tanszy od 4x t1-r o ok. 1/3....

doradzcie prosze co Wy na to: o t1r moglbym pisal same dobre rzeczy (np: hamowanie grube bez abs z ok 150km/h miodek ..na deszczu oczywiscie) ale zjechalem tak do 2.5mm przez ok24tys km....co mi sie nie podoba.....

czekam na pomoc, opcja 2 czy 2 ??

Xus
21-02-09, 17:27
Wg mnie po kolei:

Parada fatalna na mocno mokrym.

PX4 miemal to samo co T1R tylko glosniejsze niestety przez budowe bieznika.Sciera sie podobnie (moze delikatnie wolniej) trzyma tak samo zarowno na suhcym jak i mokrym.

BF mega dobra opona wg mnie na suchym klei swietnie, na mokrym wg mnie lepsza niz T1R i milion razy lepsza niz Parada. W padajacym deszczu zdarzalo sie jezdzic po 160-170, hamowac, skrecac i w ogole. Na paradzie takich manewrow bym sie chyba nie odwazyl, po tym jak mialem okazje jechac ze znajomym gdzie podczas opadow nie da sie generalnie jechac prawym pasem bo auto jedzie jak kajak czyli tam gdzie ono chce a nie tam gdzie kierowca :)

BF Goodrich G-force polecam.

Chociaz ja bym jeszcze pomyslal nad Goodyear Eagle F1 GSD3. Sa to najlepsze opony na ulice na jakich do tej pory mialem okazje jezdzic. Tylko, ze tez sie dosc szybko sciraja i generalnie po 2-3 sezonach (w zaleznosci od uzytkowania) opona jest do wywalenia na smietnik mimo iz np ma jeszcze sporo bieznika. Duzo czesciej wlacza sie ABS, gorzej ogolnie klei.

moze podac dokladnie ktore te BF bo g-forece jest klikanascie roznych:)
a jak sa sprawdzone to chcial bym kupic dobre:)

o te ci chodzilo??
http://ssl.delti.com/tyre-pictures/BFGoodrich/g-FORCEPROFILER.jpg

monley
21-02-09, 22:34
ja polecam Nokian V lub H bardzo dobre opony na suchym jak i na mokrym, cena przyzwoita, bardzo niski poziom hałasu, ścierają się dużo wolniej niż pozostałe konkurencji, podobno rekordzista w odprowadzaniu wody 43l/s

spychu
22-02-09, 13:26
Xus tak dokładnie pisałem o Profiler bo na takich jeżdżę :)

qpx
24-02-09, 07:49
a ja chciałbym się was zapytać jakie opony polecicie do auta głównie przygotowanego pod KJS'y?
Co do auta to wybebeszona 4g obecnie okolice 140KM i krótka skrzynia. Odrazu pytam, bo nastawiam się przy pozostaniu na seryjnych stalowkach 14" co do opon to myślałem nad rozmiarem 185/60, bądź 195/60. A może 15" 195/50 tylko czy nie będą zamulać, co prawda w planie jest kręcenie motoru pod 160KM, ale to jest plan na kwiecień-maj. Do tego czasu motor będzie nieruszany. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

kosik86
24-02-09, 22:27
co polecicie w rozmiarze 195/55R15 do ok 200 zł/szt?

Czy może lepiej 195/50R15 ? Na których będą mniejsze przekłamania prędkości? Choć trochę od 50 odsuwa mnie mniejszy komfort jazdy w związku z mniejszym profilem. Pozdrawiam

coglin
25-02-09, 10:28
co polecicie w rozmiarze 195/55R15 do ok 200 zł/szt?

Czy może lepiej 195/50R15 ? Na których będą mniejsze przekłamania prędkości? Choć trochę od 50 odsuwa mnie mniejszy komfort jazdy w związku z mniejszym profilem. Pozdrawiam

na dole strony mozesz sprawdzic roznice w srednicy kola i predkosci: http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

qbaneo
25-02-09, 14:51
Witam kupiłem civic'a VI gen. na zimówkach w stalowych 14. Rozmiar opony to 195/60/14. Wiosna się zbliża i musze kupić jakieś laczki tylko nie wiem jaki rozmiar czy takie same jak zimówki? Wymiana felg nie wchodzi w gre z racji braku funduszy.

jaspero
01-03-09, 13:56
Nagakang NS-2 205/40 R16 (maja osolone felgi)
Falken ZIEX ZE-912 205/40 R16
Nexen N 3000 205/40 ZR16

Co z tych trzech byscie polecili? Roznica cenowa nie wielka raptem 20zl. Ewentualnie cos w okolicach 300zl z nieznacznie wyzszym profilem45 lub 50, byloby lepsze?

Xus
01-03-09, 23:49
sorry ale nic. wszystkie sa slabe
szukaj dobrych opon a nie czegos co jest tanie wiem ze nie jest to proste ale wydaje mi sie ze na oponach nie mozna oszczedzac.

posmak
02-03-09, 09:12
jak uwazacie kupic opony teraz czy poczekac jeszcze troche moze stanieja???? Ja chyba kupie TOYO PROXES T1R. Pozdrawiam

DominikKulbas
02-03-09, 17:06
Panowie 187 pln za taka oponę Toyo Proxes T1-R 195/50R15 82 V co sadzicie brać czy czekać żeby była jeszcze tańsza ?

spychu
02-03-09, 17:25
Panowie 187 pln za taka oponę Toyo Proxes T1-R 195/50R15 82 V co sadzicie brać czy czekać żeby była jeszcze tańsza ?
Nie wiem skąd bierzesz. Ale...

1. Raczej nie stanieją
2. Obecnie w detalu u jedynego oficjalnego dystrybutora Toyo na PL, łódzkiego Trade-Stomil kosztują ponad 241zl i pewnie u każdego sprzedającego ceny lada moment pójdą w górę, ze względu na kurs złotego. Tak więc cena za jaką ktoś oferuje Ci tą oponę wg mnie jest dobra.
3. Sprawdź DOT żebyś nie kupił np opon które przeleżały rok gdzieś w magazynie. Pal licho jak były składowane w odpowiednich warunkach, gorzej jak nie były :)
4. Dzisiaj odebrałem dla siebie komplet T1R z DOTem 4908, przyjechały ok 2 tygodni temu prosto z japsów i są generalnie najświeższymi Toyo, które można dostać w PL z tego co mi wiadomo.

Nie mówie o jakiś importach z niemiec czy dalej z zachodu jak to robi wiele firm sprzedających Toyo w PL.

DominikKulbas
02-03-09, 17:38
Dzięki za poradę dot interpretujemy w tygodniach i roku produkcji tak czyli jak u ciebie 4908 - 49 tydzień 2008 roku tak?

Pati
02-03-09, 18:01
da

DominikKulbas
02-03-09, 19:49
Nie wiem skąd bierzesz. Ale...

1. Raczej nie stanieją
2. Obecnie w detalu u jedynego oficjalnego dystrybutora Toyo na PL, łódzkiego Trade-Stomil kosztują ponad 241zl i pewnie u każdego sprzedającego ceny lada moment pójdą w górę, ze względu na kurs złotego. Tak więc cena za jaką ktoś oferuje Ci tą oponę wg mnie jest dobra.
3. Sprawdź DOT żebyś nie kupił np opon które przeleżały rok gdzieś w magazynie. Pal licho jak były składowane w odpowiednich warunkach, gorzej jak nie były :)
4. Dzisiaj odebrałem dla siebie komplet T1R z DOTem 4908, przyjechały ok 2 tygodni temu prosto z japsów i są generalnie najświeższymi Toyo, które można dostać w PL z tego co mi wiadomo.

Nie mówie o jakiś importach z niemiec czy dalej z zachodu jak to robi wiele firm sprzedających Toyo w PL.

No to ja mam już pełne info. o tych oponach DOT - 4008 wiec jest spoko biorę bez gadania :)

jaspero
02-03-09, 20:32
szukaj dobrych opon a nie czegos co jest tanie wiem ze nie jest to proste ale wydaje mi sie ze na oponach nie mozna oszczedzac.

W sumie racja, a wiec pierw na tyl bedzie trzeba zarzucic jakies dwie lepsze.

Choc myslalem ze Falken, ktory jest made in japan jest dobrą oponą.

W takim razie co polecacie? (Oprocz oczywiscie toyo proxes)

spychu
02-03-09, 20:32
No to ja mam już pełne info. o tych oponach DOT - 4008 wiec jest spoko biorę bez gadania :)
Bierz.
DOT spoko, cena spoko :)

Ja za swoje 4908 płaciłem 182zł brutto :)

I chyba się skuszę na 2 sztuki R1R bo też sprzedadzą mi w mega dobrej cenie i będe miał na jakieś upalania :)

woPo
02-03-09, 20:46
Rozmiar 195/45/16, zastanawiam się nad:

Toyo T1R (podobno szybko się kończą)
Uniroyal Rainsport 2 (na suchym podobno bez rewelacji, głośne)
Pirelli P Zero Nero (też podobno szybko się kończą i czy mają rant chroniący felgę?)
Yokohama S-drive (najdroższe, opinie mieszane, jedni chwalą, inni ganią)

Generalnie do 350 zł za sztukę.

Xus
03-03-09, 02:02

W sumie racja, a wiec pierw na tyl bedzie trzeba zarzucic jakies dwie lepsze.

Choc myslalem ze Falken, ktory jest made in japan jest dobrą oponą.

W takim razie co polecacie? (Oprocz oczywiscie toyo proxes)

co ja polecam hmm. na dniach ja bede bral BFgoodrich G-Force profiler
co do Toyo proxes mialem je juz 2 razy i dosc szybko schodza.

spychu
03-03-09, 07:21
co ja polecam hmm. na dniach ja bede bral BFgoodrich G-Force profiler
co do Toyo proxes mialem je juz 2 razy i dosc szybko schodza.
Nie spodziewaj sie, ze z Profilerem bedzie innaczej :) Wszystko co dobrze klei sié dosc szybko sciera :)

Marek Podlaskie
03-03-09, 08:31
Powiedzcie cos o cenach za jakie kupiliscie i ewentualnie jakies namiary

DominikKulbas
03-03-09, 09:39
Ja dałem 187 pln za 15' chciałem kopić 16' ale różnica w cenie była duża bo kosztowały 335 pln oficjalnie kupione na opony.com ;D

woPo
03-03-09, 10:26
Nie spodziewaj sie, ze z Profilerem bedzie innaczej :) Wszystko co dobrze klei sié dosc szybko sciera :)

Jeszcze trzeba wziąć poprawkę dla kogo szybko jest szybko. Bo dla mnie jak opona zrobi ok 40 kkm to jest normalny wynik.

spychu
03-03-09, 10:33
Wszystko zalezy od tego jak kto jezdzi. Bo jeden zajezdzi opone w 20kkm a inny na tej samej zrobi 60kkm.

195/50R15 Toyo Proxes T1R, DOT 4908 - 182z brutto.

Trade-Stomil Sp. z o.o. czyli innaczej www.toyo.pl ale w detalu kosztuje 241.xx zl :D

Xus
03-03-09, 11:39

nie wiem jak bedzie okaze sie jak kupie jak narazie jade na opinach ludzi ktorzy maja te opony testuje je dosc intensywnie i mowia ze sa OK. Toyo mialem zakladane 2 razy i dosc szybko schodzily nie wiem czy przejechaly 20kk wiec troche malo.

spychu
03-03-09, 13:32
Jedzilem na Profilerze i generalnie po jednym sezonie ze srednio 2dniami upalania w tygodniu zeszly jakies 2mm. Generalnie opony moje byly z koncowki 05 roku i jazde zaczely pewnie wiosna 06 a teraz znajduja sie na smietniku :)

Co nie zmienia faktu, ze sa to bardzo dobre opony i goraco polecam ich zakup. Kupil bym nowe teraz na ten sezon, ale najswiezsze jakie znalazlem w PL mialy DOT jakas koncowke 07 plus kosztowaly niemal 300zl za sztuke :)

Tak wiec wybor byl prosty co do T1R :)

Xus
03-03-09, 15:54
no widzesz wiec juz sa lepsze niz Toyo bo moja juz nadaja sie na smieci i pewnie przegladu juz nie przejda na srodku maja moze 1-2mm do konca a na bokach juz prawie 0

DominikKulbas
03-03-09, 18:50

mam jeszcze takie info o gościu na allegro pod nikiem chyba opony-tanio ma dużo opon i konkurencyjne ceny ;)

posmak
03-03-09, 23:04
czytalem troche o BFgoodrich G-Force dobre ale glosne... najlepsze opnie zbieraja toyo. Kupilem jutro odbior dla chetnych duzo opini na stronie oponeo.pl

woPo
03-03-09, 23:20
A może ktoś coś wie na temat Bridgestone RE050A ?

Dobre opinie mają.

Yo20
03-03-09, 23:40
Jakie Et powinna mieć felga przy oponie 205/50/16 żeby opona nie obcierała o amortyzator i nadkole?

woPo
04-03-09, 00:19
Jakie Et powinna mieć felga przy oponie 205/50/16 żeby opona nie obcierała o amortyzator i nadkole?

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=5074

spychu
04-03-09, 05:51
czytalem troche o BFgoodrich G-Force dobre ale glosne... najlepsze opnie zbieraja toyo. Kupilem jutro odbior dla chetnych duzo opini na stronie oponeo.pl
Wcale nie sa glosne, nie wiem gdzie sie naczytales takich glupot.

Np w porownaniu z Proxes 4 sa mega ciche.

posmak
04-03-09, 12:13
http://www.opony.com/opony_osobowe_BFGoodrich_G%20-%20FORCE%20PROFILER_opinie.html

porownywalem opinie tych dwoch opon na tej stronie... z czego wybralem TOYO tr1

norbas1987
04-03-09, 13:49
DUNLOP SP SPORT 9000 [W]czy UNIROYAL RAINSPORT 2[V] ktore wybrac i dlaczego dzieki za info

Yo20
04-03-09, 19:07
No to pytanie moje drugie brzmi? : Czy wejdzie mi bez żadnych problemów opona 205/50/16 do Hondy Civic coupe Vi generacji (1996r.) Czy opona nie będzie obcierała przy skręcie bądź nierównościach? pozdrawiam

woPo
04-03-09, 23:14
Kup 205/45/16 i nie marudź, nieco tańsze bo rozmiar typowy a profil i tak stosunkowo wysoki.

Yo20
05-03-09, 14:53
odpowiedż ta mnie nie zadowala, i nie marudze! Forum powinno też pomagać prawda? Jeszcze nikt mi nie odpowiedział na to pytanie ;/

Pati
05-03-09, 15:03
205/50 to za duza opona. nikt Ci nie odpowie, bo nikt nie wklada niepasujących opon.

HokaHey
05-03-09, 17:03
Co myślicie o oponach YOKOHAMA AVS Decibel V500 185/60R14 - jeździł już ktoś na takich ? Właśnie szukam jakichś opon Yokohamy i jestem praktycznie zdecydowany właśnie na ten model ( również jest to podyktowane tym że muszą to być opony w rozmiarach 185/60/R14...

http://www.oponix.pl/zdjecia/opony/yokohama_v500.jpg

P.S> Myślałem jeszcze o tych CONTINENTAL ContiEcoContact CP 185/60R14 ale nie wiem jak wypadają w porónaniu do tamtych V500 Yokohamy...

woPo
05-03-09, 17:24
Na Continentalach jeździłem 2 razy, nie kupię więcej, natomiast takie Yokohamy tylko 205/55/16 miał Szwagier w Leonie, kupilismy tak z głupia franc, tzn ja mówiłem mu żeby wziął Yokohamy a model całkiem przypadkowo. Był bardzo zadowolony.

tomcyk
06-03-09, 23:46
DUNLOP SP SPORT 9000 [W]czy UNIROYAL RAINSPORT 2[V] ktore wybrac i dlaczego dzieki za info

powiem tak, na rainsportach jezdzilem na accordzie i byly to SUPER OPONKI !!! godne polecenia.

natomiast co do dunlopow, to szukalem ostatnio opon dla siebie i gdzies sie tam przwinely te opony, i tyle co pogrzebalem po necie i poczytalem, opinie i testy, to sobie odpuscilem....
ale nie mam poparcia swoich slow n/t dunlopow ;]

zieliniaczek
07-03-09, 13:02
a co powiecie na BRIDGESTONE POTENZA RE720 w 15" mam takie do kupienia z 5mm miaskiem warto? cena bardzo dobra no i stan tez :)

HokaHey
09-03-09, 20:42
A wiecie może gdzie można kupić YOKOHAMA AVS Decibel V500 od ręki lub w ogóle ?? Bo nigdzie nie mogę ich znaleźć w internecie - tzn. niby są w ofercie ale faktycznie ich nie ma i wszyscy odpisują że nie ma ich na magazynach i nie mogą ich sprowadzić :/ .

Marek Podlaskie
09-03-09, 20:45
http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/yokohama/Opony+letnie+YOKOHAMA+AVS+Decibel+V500,,0,5-0,115536976,szi.html

HokaHey
09-03-09, 21:26
http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/yokohama/Opony+letnie+YOKOHAMA+AVS+Decibel+V500,,0,5-0,115536976,szi.html

No niestety to jest jeden z tych sklepów w których widać że "opony są w ofercie" ale tak naprawdę ich nie ma i nie będzie póki co przynajmniej - wiem bo pytałem się i mi odpisywali :/

Marek Podlaskie
09-03-09, 21:40
Goodyear EAGLE F1 GSD3
A co powiecie o tych oponkach.Opinie maja dobre

Duhon86
10-03-09, 00:12
Goodyear EAGLE F1 GSD3
Właśnie je zakupiłem, zobaczymy jak się sprawdzą.
Głównie sugerowałem się opinią innych i była ona na tyle pozytywna że sie zdecydowałem.
Po kieszeni trochę uderzyły, ale na tym się ponoć nie oszczędza..

woPo
10-03-09, 00:18
Ja z kolei wybrałem Pirelli P Zero Nero.

kielu
10-03-09, 09:38
Goodyear EAGLE F1 GSD3. miałem takie gumy i byłem bardzo zadowolony,jedynie mogłyby być troche cichsze...

Duhon86
10-03-09, 10:08
jedynie mogłyby być troche cichsze...
Dokładnie to samo słyszałem, tyle że ze wzgledu na wydech i tak je kupiłem, bo nie będzie mi to robić różnicy:D

Wicky
11-03-09, 12:25
Nie mogę się zdecydować jakie kupić opony letnie, więc liczę na Waszą pomoc :) Do tej pory jeździłam na Dunlopach SP SPORT 2020E (195/50/R15) i zastanawiam się czy znowu kupić Dunlopy czy może jakieś inne np. Toyo a może Fulda? Jak myślicie?

woPo
11-03-09, 23:29
Fulde to raczej nie, Toyo może być, ja polecam Pirelli PZero Nero ;)

woPo
11-03-09, 23:36
Fulde to raczej nie, Toyo może być, ja polecam Pirelli PZero Nero ;)

Marek Podlaskie
12-03-09, 20:00
Nie mogę się zdecydować jakie kupić opony letnie, więc liczę na Waszą pomoc :) Do tej pory jeździłam na Dunlopach SP SPORT 2020E (195/50/R15) i zastanawiam się czy znowu kupić Dunlopy czy może jakieś inne np. Toyo a może Fulda? Jak myślicie?

Witaj.Jakie masz opinie na temat Dunlopow na ktorych jezdzilas?.Moim zdaniem ,jezeli nie masz zastrzezen do tych opon , to kupuj takie same opony.Bo opinie uzytkownikow sa rozne i zrobi sie Tobie metlik w glowie.Pozdrowionka

Wicky
13-03-09, 15:48
Żadnych zastrzeżeń nie miałam, ale nie miałam ich od nowości, więc trudno mi tak na prawdę wyrażać opinię. Jeździłam na nich kilka miesięcy - od momentu zakupu do nadejścia zimy ( a najlepszej jakości nie były odkąd ją kupiłam). Teraz właśnie myślę o Dunlopach SP SPORT FASTRESPONSE (poprzednio miałam SP SPORT 2020E) albo Toyo Proxes T1-R. Goodyear EAGLE też brałam pod uwagę, ale z czasem są zbyt głośne (mam zimówki). Opinii jest całe mnóstwo i tym trudniej mi się zdecydować.

Wicky
16-03-09, 13:05
Wracając do tematu ;) po wstępnych przemyśleniach i zapoznaniu się z wieloma opiniami coraz bardziej skłaniam się jednak do zakupu Toyo Proxes T1-R. Tylko jeszcze te Goodyear Eagle F1 mnie męczą :confused: Więc co wybrać? Które spiszą się zarówno na suchym jak i na mokrym? I jak z ich głośnością?

Duhon86
16-03-09, 15:23
Myśle że obie te opony są porównywalne.. Goodyeary głośniejsze, ale na mokrej nawierzchni lepsze od Toyo...
Miałem dokładnie taki sam dylemat, jeszcze w grę wchodziły Goodrichy Profiler, ale ostatecznie padło na F1 gsd3 i nie żałuje..

e1b3k
16-03-09, 19:43
Obecnie śmigam na Toyo S952 195/50R15. Po pół roku na jednej wyskoczył bąbel. Pytanie - czy warto reklamować?
Naprawa wyniesie około 100zł. Nowe kosztują teraz około 260.
Dlatego zastanawiam sie nad letnimi. Wcześniej jeździłem na Pirelli Drago w tym samym rozmiarze. Toyo dla mnie są za głośne. Ciszej robi sie tylko na zakrętach albo powyżej 100kmh :)

Co będzie cichsze z poniższych?
Fulda EcoControl
Goodyear Excellence
Goodyear Ultra Grip 7

Zastanawiam sie, czy rozmiar 185/55R15 też sprawi że będzie ciszej?

Pati
16-03-09, 20:47
gy ug7 bedzie spoko.

kenny
17-03-09, 00:37
Wicky, T1R nie umywają się do F1

cola
17-03-09, 13:39
Witam wszystkich :)

Bede wdzieczny za podpowiedz. Szukam opon 195/50/R15, czyli najbardziej std.
Zalezy mi na:
- rancie ochronnym (czy to cos daje?)
- cichej oponie
- w miare dlugiej zywotnosci.

Nie mam niestety zbyt duzo mocy :( wiec szalec nie bede. Chcialbym miec cicho i tak, zeby nowe felgi nie dostawaly w tylek.

Konrad

bialy06
17-03-09, 14:44
Witam,
Wiem, że o Toyo T1R było już wiele, ale jak wypadają w porównaniu do FALKEN ZIEX ZE912? Czy Falkeny mają rant ochronny?
Pozdr.

e1b3k
17-03-09, 14:58
Witam wszystkich :)

Bede wdzieczny za podpowiedz. Szukam opon 195/50/R15, czyli najbardziej std.
Zalezy mi na:
- rancie ochronnym (czy to cos daje?)
- cichej oponie
- w miare dlugiej zywotnosci.

Nie mam niestety zbyt duzo mocy :( wiec szalec nie bede. Chcialbym miec cicho i tak, zeby nowe felgi nie dostawaly w tylek.

Konrad

W zasadzie szukam tego samego, i wybór oscyluje między:
Fulda EcoControl
Goodyear Excellence
Goodyear Ultra Grip 7

Ceny są straszne obecnie, albo nie potrafie szukać.
Jakie macie sprawdzone sklepy? Oponeo, opony.com.pl, skapiec/ceneo, gdzie jeszcze szukac?

Duhon86
17-03-09, 15:04
Szukaj tutaj http://www.felgi-opony.com/
Jak brałem swój zestaw to ceny bardzo przyzwoite, w zasadzie jak nigdzie ..
Do tego bardzo dobry kontakt, szybko i profesjonalnie.

cola
17-03-09, 15:32
W zasadzie szukam tego samego, i wybór oscyluje między:
Fulda EcoControl
Goodyear Excellence
Goodyear Ultra Grip 7

Ceny są straszne obecnie, albo nie potrafie szukać.
Jakie macie sprawdzone sklepy? Oponeo, opony.com.pl, skapiec/ceneo, gdzie jeszcze szukac?

Jest jeszcze Yokohama AVS Decibel V500 (http://www.motoricus.pl/opona_7_l_48512_YOKOHAMA-AVS_Decibel_V500.html). Bynajmniej opis jej "kuszący". Jak w rzeczywistości? Któż to wie...
Ponadto - Opony letnie MICHELIN ENERGY SAVER (http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/MICHELIN+ENERGY+SAVER,195/50R15,51,0,5-08,115543101,szi.html).

e1b3k
17-03-09, 19:01
Kupował ktoś coś od nich? http://www.oponyeuro.pl/

nabo66
20-03-09, 04:00
Witam z tego wzgledu ze idzie wiosna kupuje nowe oponki i tu pytanko przeczytalem temat i nic jezdzi ktos na KUMHO KH17 to jest chyba nowa oponka na rynku wiec ciekawi mnie opinia jak sie sprawuje mam felge 14 i taka zostanie rozmiar 185\65\14 Pozdr
Przykladowy link http://www.allegro.pl/item581039340_185_60r14_kumho_kh17_solus_polecam.h tml

olszes
20-03-09, 08:37
Witam z tego wzgledu ze idzie wiosna kupuje nowe oponki i tu pytanko przeczytalem temat i nic jezdzi ktos na KUMHO KH17 to jest chyba nowa oponka na rynku wiec ciekawi mnie opinia jak sie sprawuje mam felge 14 i taka zostanie rozmiar 185\65\14 Pozdr
Przykladowy link http://www.allegro.pl/item581039340_185_60r14_kumho_kh17_solus_polecam.h tml

Mój ojciec ma takie w Sonacie i musze powiedziec, ze sie swietnie trzymaja sie drogi, nawet na mokrej nawierzchni:)

Marek Podlaskie
20-03-09, 19:10
Ja jezdze na Kumho Esta 215/45/17.Jezdzilem w zasadzie 4 miesiace ubieglego lata.Jak dla mnie oponka super.Trzyma sie drogi na suchym jak i na mokrym.Chociaz trzeba uwazac wjezdzajac w kaluze wody.

Przymierzam sie do zakupu letnich opon i teraz wybor ograniczyl sie do Bridgestone .Tylko jeszcze zastanawiam sie nad dwoma modelami.
http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/Bridgestone+Turanza+ER300,205/55R16,44,0,5-0,115523904,szi.html
lub
http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/bridgestone/BRIDGESTONE+Potenza+RE+050+A,205/55R16,44,0,5-0,115543736,szi.html
P co mozecie doradzic/

nabo66
21-03-09, 01:21
Mój ojciec ma takie w Sonacie i musze powiedziec, ze sie swietnie trzymaja sie drogi, nawet na mokrej nawierzchni:)
A jak wyglada sprawa scierania nie idzie to za szybko ???moze cos wiesz!!!:D

FireFly
21-03-09, 04:51
Witam :D. Mam problem z dobraniem opon mam juz kupione Fuldy Carat Exeler 195\45\16 i wiem że to oponki nie są złe, mam problem z drugim kompletem, zastanawiam sie nad kupnem :

1. Toyo PXT1R 195/45/16
2. Barum Bravurius 2 195/45/16
3. Fulda Carat Exelero 195/45/16

czy ktoś jezdzi na tych oponkach jak sie one sprawują ktore odradzacie... ?? :confused::confused::confused::confused:

olszes
22-03-09, 01:09
A jak wyglada sprawa scierania nie idzie to za szybko ???moze cos wiesz!!!:D
za wiele to ja ci nie moge na ten temat powiedziec bo jak pamietam to ma je od jakichs 4 miesiecy, ale jeszcze boczne wasy maja takze chyba nie jest az tak zle, no i codziennie jezdzi jakies 80 km do roboty...

nabo66
22-03-09, 12:11
za wiele to ja ci nie moge na ten temat powiedziec bo jak pamietam to ma je od jakichs 4 miesiecy, ale jeszcze boczne wasy maja takze chyba nie jest az tak zle, no i codziennie jezdzi jakies 80 km do roboty...

Dzięki i Pozdro na drodze:D

Arek1980
24-03-09, 10:50
Panowie rowniez jetem na etapie kupna letnich 195/50/15.
Po przeczytaniu setek opinii w necie, testow,itp nie moge sie zdecydowac pomiedzy:

1. Continental ContiPremium 2
2. Yokohama C.drive
3. Nokian V
4. Bridgestone Turanza ER 300

Opony sa mi potrzebne na ok 30-35tys km (4 sezony letnie, bo potem auto raczej sprzedam) wiec nie musi byc jakas super mala scieralnosc , tak zeby zostalo z 3-4 mm.

Zalezy mi na bezpieczenstwie i ciszy.

Nokian to krol na mokrych. Conti podobno super, dobry komfort ale szybko sie sciera. (no wlasnie szybko tzn 20 czy 40tys km?)

Styl jazdy - normalny.

buri
24-03-09, 12:05
Jest jeszcze Yokohama AVS Decibel V500 (http://www.motoricus.pl/opona_7_l_48512_YOKOHAMA-AVS_Decibel_V500.html). Bynajmniej opis jej "kuszący". Jak w rzeczywistości? Któż to wie...
Ponadto - Opony letnie MICHELIN ENERGY SAVER (http://www.netcar.pl/opony/letnie/osobowe/MICHELIN+ENERGY+SAVER,195/50R15,51,0,5-08,115543101,szi.html).

jezdze na v550 od kilku tygodni i musze powiedziec ze bardzo milo mnie zaskoczyly. przede wszystkim opona bardzo cicha i dosc komfortowa mimo ze nie kladzie sie na zakretach, kolejna rzecz to zachowanie na mokrym ktore oceniam na bardzo dobre - wczoraj przy temperaturze 5st musialem nagle ostro hamowac i bylem bardzo milo zaskoczony zwlaszcza jak porownam z tym co dzialo sie na GY f1 troche zuzytych, w porownaniu z zimowkami (tez gy) jest duzo lepiej pod kazdym wzgledem (poza jazda na sniegu oczywiscie)..

cola
24-03-09, 15:41
Panowie rowniez jetem na etapie kupna letnich 195/50/15.
Po przeczytaniu setek opinii w necie, testow,itp nie moge sie zdecydowac pomiedzy:

1. Continental ContiPremium 2
2. Yokohama C.drive
3. Nokian V
4. Bridgestone Turanza ER 300 (...)

Styl jazdy - normalny.

Witaj
Znalalzem takie cos na temat Bridgestone: click! (http://www.roadlook.pl/opony/opony-turanza-er300-i-potenza-re050a-wyroznione-w-testach-opon-letnich.html). Na ile to prawda a na ile to marketing sponsorowany - nie wiem. Tak czy owak - najprawdopodobniej sprobuje Turanze :) Chyba ze znajde cos cichszego.

rrafalk
26-03-09, 21:59
witam ja ma taki problem moja hondzia porusz a sie na 16 calowych felgach przymierzam sie do kupna opon na przód i nie wiem jakie kupic na tyle mam 215/40 a na przód chce wstawić 195/45 lub 195/40 tylko nie wiem jaki profil będzie dobry nie chcę żeby z przodu była większa średnica koła bo to kiczowato wygląda proszę o pomoc w wyborze

!markos
27-03-09, 22:03
masz naped na tyl, ze chcesz miec z tylu szersza opone, czy tak jest bardziej mesko i wyglada prawie jak calibra? :rolleyes:
kup takie same opony jak masz z tylu, albo przesiadz sie na komplet 205/45/16.

rrafalk
28-03-09, 15:56
na razie kupuję tylko 2szt. bo kasy brak tył sie doczeka też ale powoli:D a pytam sie po prostu bo z tyłu zostają stare i nie chce żeby przód stał wyżej niż tył

Jarek
08-04-09, 10:53
Turanza Er300 195/50R15 ma rant ochronny czy nie?
W sklepach mówią, że w tym rozmiarze, prawdopodobnie tak, ale mnie prawdopodobnie nie zadowala, tak samo jak Carlsberg.

j00m3r
08-04-09, 11:28
cze
Panowie co myslicie lepiej R888, R1R czy parada spec2?
do latania na codzien i na ustaweczki
crx 2gen turbo 185koni 245nm
dzieki
pzdr

kenny
09-04-09, 12:08
ósemki są z tego najlepsze jeśli chodzi o grip, ale przy ostrzejszej jeździe sezonu nie wytrzymają
paradę odpuść, bo to kicha totalna

waka
09-04-09, 21:42
Witam. Jeździł ktoś na yokohamah s306 lub A drive AA01? Planuje kupić i zastanawiam się które mają lepsze właściwości jezdne. Szukałem w google ale coś nie wierzę zbytnio w te opinie

dareek
10-04-09, 09:47
Mam do wyboru takie oponki do Laguny rodziców, co polecacie, a czego nie rusac. z gory thx za pomoc.

1 Continental ContiPremiumContact 2 205/55R16 91 V 289 zł

2 Goodyear EXCELLENCE 205/55R16 91 H 300 zł

3 Goodyear EXCELLENCE 205/55R16 91 V 307 zł

4 Dunlop SP SPORT 01 A 205/55R16 91 V 308 zł

5 Michelin PRIMACY HP 205/55R16 91 V 344zł

6 Michelin ENERGY SAVER 205/55R16 91 V 344 zł

polkar
10-04-09, 10:02
Rodzice raczej chyba nie szaleja autem, obojetnie jakie wezmiesz to beda ok.

robakko
10-04-09, 10:17
conti nie polecam slabe odprowadzanie wody. Mysle ze z tych opon goodyeary beda najlepsze do auta rodzicow

buri
10-04-09, 10:22
dunlop sp sport 01 bardzo przyzwoita opona jak za te pieniadze

dareek
10-04-09, 10:35
Rodzice raczej chyba nie szaleja autem, obojetnie jakie wezmiesz to beda ok.

NIe szaleją, absolutnie, ale bezpieczenstwo jest sprawa pierwszorzedna, rodzice wożą moją maleńką chrześnicę b. często i dlatego podpytuje wszedzie gdzie sie da:)

Mierzej
10-04-09, 10:40
a może wypróbować "Michelin ENERGY SAVER 205/55R16 91 V" skoro nie katuja samochodu to niech moze zaoszczedza? o ile ta opona dziala :D

urlejn
10-04-09, 12:00
dunlop sp sport 01 bardzo przyzwoita opona jak za te pieniadze

równiez podzielam zdanie kolegi buri

zyga502
10-04-09, 12:02
Miałem takie goodyeary i są b.fajne , doskonale odprowadzają wodę i są ciche.Cena do jakości jest b.dobra.

artn
10-04-09, 14:10
Michelin ENERGY SAVER 205/55R16 91 V 344 zł

tylko i wylacznie ... i powiedz rodzicom zeby napompowali je azotem ( gazem ) bo wtedy opona ma stale cisnienie ( gaz sie nie rozszerza pod wplywem temp tak jak powietrze ) ...

goodyear i dunlop to smieci - strasznie sie ząbkują, a zwlaszcza w autach z zawieszeniem wielo wachaczowym, a laguna ( chyba :) ) takie ma :]

pracowalem pare lat w tym biznesie wiec mozesz smialo kupowac ...

a jezeli mial bys opcje kupna kleber dynaxer hp2 to takze polecam - grupa michelin, a ciutke tansze :D

sadam
10-04-09, 14:34
Continental ContiPremiumContact 2 205/55R16 91 V 289 zł

ja uzytkuje te oponki i jestem bardzo zadowolny, a w zakrety lubie sobie szybciej wejsc :)

pwl
10-04-09, 18:50
Polówką da się "szybciej" jechać? XD

Bierz Micheliny, zobaczymy co są warte te enerdżi sejwery x)

polkar
10-04-09, 19:00
Im wiecej ludzi tym wiecej opini bedzie co do wyboru opon.

Chemiczny
10-04-09, 20:12
tylko i wylacznie ... i powiedz rodzicom zeby napompowali je azotem ( gazem ) bo wtedy opona ma stale cisnienie ( gaz sie nie rozszerza pod wplywem temp tak jak powietrze ) ...

:D

:eek: Proszę CIę :)
jeśli pracowałeś w tym biznesie to tym bardziej Cię proszę :)

Ktoś tu mówi o kulaniu się autem a nie o Formule 1 - nawdychałeś się chyba tego azotu :):)

Przypominam że w powietrzu jest go ni mniej ni więcej ale 78 % :) Różnice w wydajności można podawać w ułamkach promille.

Mirek
14-04-09, 22:14
Potrzebuje porady jakie opony do hondy civic 1,4 z 2005r. Mam teraz zimówki 185/70 R14 i chciałem podobny rozmiar zostawić, samochód wykorzystywany w większości na dojazdy do pracy ok 25km Warszawa i okolice. Opona powinna być w miarę cicha i dobrze się trzymać, jeżdżę spokojnie. Proszę o podpowiedź, jakie wybrać

teg
16-04-09, 20:46
A ja potrzebuję informacji, jakie opony mogę założyć na seryjne stalówki do Civica 5d z 98 roku? 165/65/14, 165/70/R14, 195/60/14, ................ (...)... Nie mam pojęcia, jakich szukać, nie znam się na tym wcale.

Marek Podlaskie
17-04-09, 07:48
http://www.nokaut.pl/opony/michelin-energy-saver-205-55r16-91-h.html
A co powiecie na temat tych opon.Idzie szeroka fala reklama ,opinie ma dobre,natomiast na Ceneo natknalem sie na opinie ze dobra na autostrady ,ale w jezdzie miejskiej kiepska .I po najechaniu na jakas dziure peka?

Magiq
17-04-09, 13:24
Mam zamiar kupić nowe opony do siebie 15' 195/50R15 do 230zł powiedzmy
I póki co myślę nad

1. GOODYEAR 82V EAGLE F1 (gdzieś czytałem że słabiej kleją od T1R, ale lepsze na mokrym)
2. PARADA 2 ( Kenny cos pisal ze kapa)

Albo może tańsze TOYO T1R

Zależy mi głównie żeby opona świetnie kleiła na suchym i jak najlepsza odporność na ścieralność(ale to miekkie opony więc nie ma co marzyć)

Co wybrać i dlaczego, ewentualnie inna propozycja??

Arek1980
17-04-09, 14:52
Mam zamiar kupić nowe opony do siebie 15' 195/50R15 do 230zł powiedzmy
I póki co myślę nad

1. GOODYEAR 82V EAGLE F1 (gdzieś czytałem że słabiej kleją od T1R, ale lepsze na mokrym)
2. PARADA 2 ( Kenny cos pisal ze kapa)

Albo może tańsze TOYO T1R

Zależy mi głównie żeby opona świetnie kleiła na suchym i jak najlepsza odporność na ścieralność(ale to miekkie opony więc nie ma co marzyć)

Co wybrać i dlaczego, ewentualnie inna propozycja??

Ja po wielu dniach czytania testow, opinii itp wybralem Bridgestone Turanza ER 300 (do konca konkurowala z Conti Premium 2). Turanza ER 300 jest co roku w najbardziej polecanych oponach przez ADAC (patrzylem na testy od 2006 roku), opinie ma swietne, jest bardziej odporna na scieralnosc niz wspomniane Conti i ma dosc fajny bieznik (jesli chodzi o wyglad). Ja polecam. Cena za 195/50/15 ok 210 zl.:)

Magiq
17-04-09, 15:04
http://www.felgi-opony.com/opony/letnie/osobowe/Bridgestone/Bridgestone_Turanza_ER300_195_50R15_82_H_,5,8670,5 _6_9_121.html
takie? bo są w wersji V i H

stempel
19-04-09, 20:17
Ja polecam. Cena za 195/50/15 ok 210 zl.Popieram w 100% bardzo dobra cena i dobra opona .Magiq jasli zalezy ci przede wszystkim na tym by dobrze kleila na suchym ,nie szukaj ich wsrod opon kierunkowych.Natomiast jesli komus zalezy na dobrej oponie na codzien z bardzo dobrym odprowadzaniem wody, polecam bo mialem uniroyal rainsport 2.

Duhon86
19-04-09, 21:23
by dobrze kleila na suchym ,nie szukaj ich wsrod opon kierunkowych.
Nie wiem zabardzo o czym mówisz, mam kierunkowe i kleją na suchym *****iście, nadziwić się nie mogę.

stempel
19-04-09, 22:36
Nie wiem zabardzo o czym mówisz, mam kierunkowe i kleją na suchym *****iście, nadziwić się nie mogęNie bede sie z toba tu spierac na temat twoich *****istych kierunkowych opon ,ale musisz wiedziec ze zawsze jest cos za cos ,kierunkowosc w oponie ma za zadanie przedewszystkim odprowadzac wode.Wiec napewno nie jest bogiem na suchy asfalt.A jakie to opony tak chwalisz?

Duhon86
20-04-09, 01:09
Chwale niebezpodstawnie Goodyeary F1 gsd3.
Również nie mam zamiaru się spierać, po prostu widzę po jeździe jakie są i może jest coś za coś- ja jednak tego "coś" nie odczułem.
Na suchym i mokrym spełniają swoje funkcje i nie mam zamiaru polemizować na ten temat, masz inne zdanie- Twoja sprawa.

Prezesunio
20-04-09, 11:26
A co powiecie na temat Yoko SPEC PRADA 2 ??

Jarek
21-04-09, 17:55
Po opiniach bardzo prosta w opisie opona. Sucho - rewelacja, mokro - masakra. Czyli opona na suchą nawierzchnię.

Stempel:
Mógłbyś bardziej się rozpisać w porównaniu er300 z rainsport 2, bo to ciekawe zagadnienie, a mało osób miało akurat dwa interesujące bieżniki.

misiek.w12
23-04-09, 22:58
panowie co kupic

rainsport 2

Dunlop SP SPORT 01

Vredestein Sportrac 3 -

Dunlop SP SPORT FASTRESPONSE

Goodyear EXCELLENCE -

no i toyo t1r

a i ostatnia Bridgestone ER300

czy co polecicie do 800 zł max za komplet 15 , 195 , 50

chce kupic coś normalnego dobrego lubie czasami szybką jazde, ale i czasami ekonomia tez jest wazna..
jestem pewien na 97% ze to bedą toyo t1r, czytałem temat od początku zdania są prze rózne kto uzywa ta opone i napisze sczerze plusy i minusy

kenny
24-04-09, 09:15
Przy wyborze opon zwróć też uwagę na sztywność bocznej ścianki szczególnie jak chcesz szybko pośmigać i nie chcesz by Ci się opona kładła. Akurat t1r ma b miękkie ścianki i nawet "cywilne" opony potrafią być sztywniejsze.
Czym więcej porównuje t1r do innych opon sportowych tym bardziej zauważam, że to opona na sportowe fury toczące sie po bulwarach nadmorskich miejscowości i nijak ma się ona do sportowej jazdy.

A z tych wymienionych to brałbym rainsporty.

Pati
24-04-09, 09:54
t1r ma ładny bieżnik

kenny
24-04-09, 12:11
t1r ma ładny bieżnik

a to przepraszam :D

havok
24-04-09, 12:32
Eagle F1 też ma ładny bieżnik :)
Ale głośne toto...

Xus
24-04-09, 13:09
mozna dodac ze tez ma ladny kolor:)

kadra sobie dowcipkuje:P

pisalem juz o t1r mialem 2 komplety i po 12mc do wymiany wiec ja osobiscie ich juz nie polecam
dobrze trzyma drogi na suchym i mokrym ale sciera sie BARDZO szybko

Pati
24-04-09, 13:29
no ale to oczywiste ze jak opona trzyma to sie sciera. albo rybki, albo akwarium.

bkrawczy
24-04-09, 17:09
a co myslicie o jezdzie po warszawie na r888?

kenny
25-04-09, 10:15
na R888 jeździ m.in. Furia i Koser, są cholernie głośne, ale trzymają bajecznie jak na gumy z homo drogową

Eisbar24
25-04-09, 10:17
Witam wszystkich, jestem świerzym posiadaczem 1 samochodu w swoim życiu i jest to Hania V ma ona założone alusie Fabryczne Hondy z przudu 195/50/15 a tył 205/50/15 i tu jest pytanko są troche zużyte buciki i chciałbym kupić nowe czy moge tutaj założyć takie same gumy czyli 205/50/15 (przód i tył ) Pozdro

havok
25-04-09, 11:05
Nie było Hondy 5 gen, która miałaby fabrycznie 195/50R15. Jak już, to 195/55R15. Przykładowa tabela zamienników: http://www.rims-n-tires.com/rt_specs.jsp
Natomiast jeśli nie masz silnika typu DOHC VTEC, to seria była na 13 lub 14 calach. Tu masz konkretne informacje:
http://hondacar.free.fr/Range/range_civic%2092-95.htm

zabas
25-04-09, 11:57
które oponki wybrać ? zależy mi by cena oscylowała w przedziale 150zł za sztuke w rozmiarze 175/65 r14

http://moto.allegro.pl/item616096833_175_65r14_letnie_yokohama_a_drive_4_ lata_gw.html
http://moto.allegro.pl/item616443376_falken_175_65r14_sincera_sn828175_65 _14.html
http://moto.allegro.pl/item616789447_nowe_opony_175_65r14_t_fulda_ecocont rol_lato_od_ss.html

junior247
26-04-09, 21:11
witam chciialbym sie dowiedziec jakie opony na felgach 15 wejda do civic v gen hb bo wlasnie kupuje i nie wiem czy wejda czy nie beda obcierac odstawac itp . 205/55/15 lub 195/65/15

vati89
26-04-09, 22:02
U mnie na seryjnej zawieszce nie weszły 195/65R15 (Felga ma 7,5' nie wiem jak by było na 7'). Tzn. weszły, ale żadna dziura i żaden zakręt- haczyło mi o błotniki.

maciek070188
26-04-09, 22:51
spokojnie powinny ja mam w 6 genie 50/205 15 i spokojnie

ja proponuje 195/50 najbardzoej optymalne oczywiscie na 15 feldze lub 205/50

teg
27-04-09, 16:54
Za kilka dni po raz pierwszy w życiu będę kupował nowe opony - mam dość używek, dorosłem do stwierdzenia, że nowa niższej klasy opona jest pewniejsza. Ale za nic w świecie nie mogę się zdecydować. Wybór jest między:

1). Fulda EcoControl: http://www.oponeo.pl/lista_opinii/21/z,z,z,q,z,unfcy/opinie_o_oponie_osobowej_fulda_ecocontrol.htmlx

2). Nokian i3: http://www.oponeo.pl/lista_opinii/21/z,z,z,q,z,unipc/opinie_o_oponie_osobowej_nokian_i3.htmlx - jak na razie chyba one do mnie najbardziej przemawiają

3). Dunlop SP Sport 01: http://www.oponeo.pl/lista_opinii/21/z,z..._sport_01.htmlx

4). Vredestein Hi-Trac - drugie które do mnie przemawiają: http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/715188,14837/vredestein_hi_trac_185_60r14_82_h.htmlx

Jestem totalnie zagubiony :/ Proszę o pomoc w wyborze. Autko to Honda Civic '98, 1.5 115KM.

Barry
28-04-09, 17:30
Co sądzicie o tej oponce. Czy warto ja kupić ?

teg
28-04-09, 19:37
NIkt mi nie pomoże? Fulda, Nokian?

Jarek
28-04-09, 22:36
Rozejrzyj się za Er300.

ppiotrek
28-04-09, 23:26
ja kupiłem póki co dwie sztuki er300 i jestem średnio zadowolony. na przednią oś dałem te oponki, z tyłu mam jeszcze zimówki. powyżej 120 km/h zaczyna mi bujać autem jakbym wjechał w koleiny albo jakby był mocny boczny wiatr. dodam, że to tylko czasami się dzieje. w każdym razie turanza ma ode mnie minusa. a podobno to takie dobre opony.

teg
29-04-09, 00:05
A jaki rozmiar na standardowe 14" felgi wybrać, 175/65 czy 185/60? Wolałbym te drugie, ale nie bedzie z nimi problemów w koleinach?

Już prawie się zdecydowałem na Nokian i3 tym bardziej, że mogę je mieć za 165zł/sztukę na miejscu :eek:Czy ktoś coś wie o tych oponach, o tej firmie? Nie wiem tylko, jak będą się zachowywać w koleinach i jakoś o to się boję najbardziej.

Xus
29-04-09, 02:31
czy ktos testowal opony toyo PX4??
chcialem kupic BF G-force profiler ale juz 2 znawcow przy zamawiamiu powiedzialo mi ze to sa stare opony i juz ich nie sprowadzaja.

wiec na 99% bede to wlasnie toyo PX4
http://www.opony.com.pl/opony/foto_new/toyo_proxes_4.jpg

kenny
29-04-09, 12:47
Już prawie się zdecydowałem na Nokian i3 tym bardziej, że mogę je mieć za 165zł/sztukę na miejscu Czy ktoś coś wie o tych oponach, o tej firmie? Nie wiem tylko, jak będą się zachowywać w koleinach i jakoś o to się boję najbardziej.

czym szersza tym gorsze prowadzenie w koleinach

spychu
29-04-09, 13:17
czy ktos testowal opony toyo PX4??
chcialem kupic BF G-force profiler ale juz 2 znawcow przy zamawiamiu powiedzialo mi ze to sa stare opony i juz ich nie sprowadzaja.

wiec na 99% bede to wlasnie toyo PX4
http://www.opony.com.pl/opony/foto_new/toyo_proxes_4.jpg

Tez mialem ten problem z BFem Profilerem jak chcialem kupic do siebie teraz na wiosne, po tym jak skończył mi się poprzedni ich komplet. Najswiezsze jakie znalazlem w PL mialy DOT xx07, dlatego wybralem T1R.

Proxes 4 jest sporo glosniejsza niz T1R i to jak dla mnie ja eliminuje w przedbiegach. Poza tym T1R wg mnie lepiej trzyma. P4 nie polecam, z Toyo do codziennej jazdy tylko T1R.

Lokito
30-04-09, 00:14
Co sądzicie o tej oponce. Czy warto ja kupić ?

Ja wziąłem na ten sezon nówki. Jak na razie jestem zadowolony z nich - dobrze trzymają w szybkich łukach i przy hamowaniu, także na prostej. Na szybkim łuku na trasie buda już się mocno przechyliła, ale gumy nic nie puściły. Jednakże z tego co zauważyłem lubią trochę wyższe ciśnienie dla trzymania, co trochę się odbija na komforcie jazdy po naszych drogach. Nie wiem jeszcze jak się zachowają w mocnym deszczu, ale wnioskując po poprzednich Dunlopach powinno być dobrze.

Teg: Ja nie polecam opon typu "Eco" - niby mniejsze spalanie, ale kosztem przyczepności i stabilności. Na pewno w przypadku Michelinów. Z tych co wymieniłeś ja bym brał Dunlopy Sport, ale raczej FastResponse niż 01 - nowszy bieżnik i mieszanka, lepsze na wodzie i póżniej sztywnieją na chłodzie (wg. sprzedawcy).

Barry
30-04-09, 22:25
No i w końcu założyłem Toyo Proxes CF1. Jestem do tego stopnia niezadowolony, że rozważam pozbycie się ich
i kupno innych. Na mokrym to jedna wielka tragedia.
Nie kupujcie tego gówna.

Marek Podlaskie
08-05-09, 21:24
http://opony.auto.com.pl/testy_opon/testy.asp?rozs=29&x=18&y=15&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Goodyear&i_producent=&model=EFFICIENTGRIP&pora_roku=letnie&strona=1#liczba2
Poczytalem troszke o tych oponach i nie jest zle.Cenowo tez nie najgorzej 205/55/16 na ceneo ok 300 zl.Wiec moze ktos jezdzi na takich oponkach niech cos napisze

Suruwa
08-05-09, 22:21
Ja posiadam Stunner'y Scudo 195/50/15 i jestem z nich bardzo zadowolony. Dobrze trzymają za równo na suchej jak i mokrej nawierzchni.

Barry
09-05-09, 21:08
http://opony.auto.com.pl/testy_opon/testy.asp?rozs=29&x=18&y=15&rodzaj_pojazdu=osobowe&producent=Goodyear&i_producent=&model=EFFICIENTGRIP&pora_roku=letnie&strona=1#liczba2
Poczytalem troszke o tych oponach i nie jest zle.Cenowo tez nie najgorzej 205/55/16 na ceneo ok 300 zl.Wiec moze ktos jezdzi na takich oponkach niech cos napisze

Też się zastanawiam, a jeżeli chodzi o opinie o oponach to ostatnio próbowałem dopisać się w jednym sklepie oponiarskim i przeżyłem ogromne zdziwienie. Jak była opinia bardzo zła to nie wchodziło a dobra tak.
Absolutnie nie sugeruj się tym co tam widzisz. Kupa bzdur a ludzie nie mają pojęcia o oponach.
Korzystaj z opinii forum to lepiej na tym wyjdziesz.

Marek Podlaskie
10-05-09, 11:13
Też się zastanawiam, a jeżeli chodzi o opinie o oponach to ostatnio próbowałem dopisać się w jednym sklepie oponiarskim i przeżyłem ogromne zdziwienie. Jak była opinia bardzo zła to nie wchodziło a dobra tak.
Absolutnie nie sugeruj się tym co tam widzisz. Kupa bzdur a ludzie nie mają pojęcia o oponach.

Ale co ?chcesz wejsc w te opony.Bo ja sie zastanawiam i znalazlem za 1204 z wysylka Interopony sklep
http://moto.allegro.pl/item631960065_prawie_nowe_opony_toyo_205_55_16_91h _biez_7_5mm.html
A moze wejsc w cos takiego?

q-bass
10-05-09, 22:10
Witam potrzebna pomoc mam okazję kupić felgi 16" ET40 z oponami 205/55 prawie nowe będą zakładane do sedana 97 czy to mi podejdzie opony będę próbował sprzedać i kupić 195/45 ale narazie czy mogę na tym jeździć może ktoś zakładał taki rozmiar obciera jeżeli tak zastanowię się jeszcze nad zakupem

Calypso
11-05-09, 05:30
Felga będzie pasować, a opona jak na 205 to 55 troche baloniasto ale podejdzie ;)

spychu
11-05-09, 22:40
Ta szczególnie na Twojej. Nie zapominaj, że ile ludzi tyle opinii.

Tak się składa, że kupiłem wraz z T1R do Civica komplet CF1 205/55 R16 do Avensisa z najświeższym DOTem jaki tylko mógł być w PL i jestem z nich zadowolony, bardzo przyzwoita miejska opona, która przy blisko 400Nm i ponad 160KM spokojnie ogarnia temat i nie problemem jest jechać nawet w deszcze. Cicha, komfortowa, jedyne co mogła by mieć lepsze to ściankę boczną.

Jak skomentujesz tą opinię ?

Sprzedałem tej wiosny ze 3 komplety CF1 i jak na razie nikt nie narzeka, a wszystkie osoby które to kupiły nie jeżdżą najwolniej i nie kupiły tego do aut i w rozmiarówce pokroju matiza.

crash
12-05-09, 00:17
pytanko :)

to
http://www.opony.com/opony/57036_toyo_px4.html
czy to
http://www.opony.com/opony/56974_toyo_proxes_t1_r.html

t1r bedzie pewnie glosniejsza ... ale jakies uwagi.... sugestie ?

dobra znalazlem odpowiedz na poprzedniej stronie :D :d tak to jest jak sie szukac nie chce :D

ale opinii posłucham... zalezaloby mi na twardych bokach co by sie fura na boki nie kladla w zakretach... komfort pomijam bo przy moim zawieszeniu i tak jest znikomy... moze jakies inne porpozycje ? byle do 200 za sztuke i najlepiej japonskie :D

zabas
12-05-09, 13:10
a będą jakieś negatywne bądz pozytywne skutki jeśli bym zamontował na przednia oś opony 185/60 a z tyłu pozostawił 175/65 ? obie r14

Barry
13-05-09, 19:00
Nie rozumiem dlaczego jesteś taki agresywny. Ta opona to dla mnie dno i tyle, nie umywa się do innych.
W końcu nie kupiłem jej od Ciebie.
Teraz mam Bridgestone Turanza er 300 i jestem bardzo zadowolony. Hamuje na mokrym świetnie i jazda w ciasnych łukach
to czysta przyjemność.
Pozdrawiam gorąco i trochę luzu.

crash
13-05-09, 20:39
to co t1r ?? px4 czy cf1 ? ta ostatnia drozsza ... warto ?

Barry
13-05-09, 23:19
Przeczytaj cały topik i oceń sam.

crash
15-05-09, 14:11
no dobra ... przelecialem caly watek i na 99% kupie t1r bo wydaje mi sie ze stosunek cena do jakosci jest ok ale troszku zmartwila mnie wypowiedz z poprzednich stron ze w t1r ma miekkie scianki i moze sie klasc na boki a chcialbym tego uniknac ??

MacK
15-05-09, 22:19
http://www.firenza.jp/Firenza_new_tyres_ST08.htm
próbował ktoś jeszcze tego oprócz Gruszkina ?

Kosciech
18-05-09, 23:47
Ja mam takie pytanie: która opona lepiej klei? Bridgestone Potenza RE050A czy Pirelli P Zero Nero? Bo kupiłem 2 potenzy i 2 pirelli i nie wiem które założyć na koła napędzane. Chodzi mi o to, która opona lepiej przeniesie sporo mocy na asfalt na suchej nawierzchni?

Jarek
21-05-09, 22:55
W sporcie to rozumiem, że różne mieszanki itp, ale tam pod konkretny os, tor, pogodę dobierane wszystko.
Na co dzień to uważam osobiście, że lepiej mieć 4 takie same gumy. To jest takie uniwersalne i na drogę to uważam, że najlepsze. To takie moje zdanie.

Kosciech
23-05-09, 08:03
pytanie brzmiało: które lepiej kleją? a nie co uważasz na temat kupowania różnych opon na różne osie. Jest taka nauka co sie nazywa teoria ruchu, jest w niej też troche na temat ogumienia. Jak poczytasz to sie dowiesz, że nie ma to znaczenia że na 2 różnych osiach są opony 2 różnych producentów. Szczególnie, że na obie osie kupiłem opony nowe i w takim samym rozmiarze.

Jarek
24-05-09, 09:59
Po pierwsze to musiałem strzelić edytę, bo topic pomyliłem, a nie ma opcji usuwania postów. Więc zmieniłem na coś, co chodz w temat było. A kolega strasznie do siebie to wziął.

Dwa, prosze bardzo, poczytaj sobie tą teorię ruchu.
Ja mam swoją praktykę ruchu i nie jakieś tam gdybane teorie spiskowe, tylko konkrety z życia wzięte, drogi, a nie książki.
Jak dla mnie dwa różne rodzaje ogumienia, nowe, stare, zjechane, leżaki, czy jakiekolwiek by miały nie być, na 2 osiach to błąd. I mam ku temu logiczne argumenty poparte praktyką. Zgadzać Ci się z tym nie karzę.

A jak masz jakieś logiczne argumenty praktyczne, to zapraszam na pw, bo Twoje ksiązki mnie jednak nie interesują. A na logiczną wymianę zdań zawsze jestem otwarty.

Kosciech
24-05-09, 10:38
Nic nie wziąłem do siebie, tylko zadałem konkretne pytanie o oczekiwałem konkretnej odpowiedzi a nie jakiegoś Twojego wywodu.

bo Twoje ksiązki mnie jednak nie interesują

a szkoda, bo mógłbyś się czegoś ciekawego dowiedzieć i uzupełnić swoje "drogowe" doświadczenia.

Ficek
27-05-09, 15:25
Panowie prosze doradzić nie chodzi juz o cene tylko o ścieralność i co te opony potrafią na mokrym :o

(205/40/r17)

FALKEN ZIEX ZE512

SILVERSTONE FTZ SPORT

Dunlop Sp Sport 9000

NEXEN

Fulda Carat Exelero

UNIROYAL RAIN SPORT

DUNLOP SP SPORT MAXX

kolosezw
27-05-09, 16:00
FALKEN ZIEX ZE512

SILVERSTONE FTZ SPORT

Dunlop Sp Sport 9000 - do bani, twarde i mala scieralnosc, ale slaba trakcja - opinie 2 uzytkownikow w tym moja

NEXEN

Fulda Carat Exelero

UNIROYAL RAIN SPORT

DUNLOP SP SPORT MAXX

bkrawczy
28-05-09, 10:16
Chcialem tylko napisac stwierdzenie ze toyo t1r to padaka. Mam 2 letnie takie opony, jezdze normalnie bez ciśnienia a wygladaja jakby mialy 8 lat. Nigdy wiecej nie kupie tego przereklamowanego syfu!

crash
28-05-09, 22:31
twierdzisz ze opona to padaka bo sie sciera ? a przez te dwa lata ile przejechales ?

pytam bo planuje zakup opon i biore je pod uwage

bkrawczy
28-05-09, 23:13
Opona jest ok ale na jedne sezon. Moje strasznie spartaciały, całe popękane... Moze i klei to sie do asfaltu i zaraz ktos powie ze albo rybka albo akwarium ale 2 letnia opona nie powinna tak wygladac.

Jarek
29-05-09, 09:42
Ale tylko w celach informacyjnych dla czytelników forum, możesz napisać ile Km na niej przejechałeś, bo Km są najbardziej obrazowe.
I druga rzecz, to mam wrażenie, że bardziej chodzi Ci o wygląd, ale może źle zrozumiałem Twoją wypowiedz? Czy właściwości jezdne też mocno straciły oponki?
I ostatnia rzecz, podłabyś jeszcze datę produkcji gumy, bo to tutaj tez może mieć kolosalny wpływ.

Pozdrawiam.

bkrawczy
29-05-09, 11:01
spoko, nawet zdjecie zrobie ale to albo wieczorkiem albo jakos jutro

wunat
29-05-09, 11:40
toyo t1r po miescie sa naprawde przyzwoite za niezla cene, natomiast na tor sie nie nadaja, gna sie przeokrutnie.

bkrawczy
29-05-09, 11:54
Wiesz na wlasciwosci jezdne nie narzekam bo naprawde sie spisuja fajnie ale niszczeja w zastraszajacym tempie. Przy zmienie felg bylem poprostu w szoku co sie z nimi stalo.

molekss
03-06-09, 17:07
kupiłem nowe alu, czas na nowe kapcie. co myslicie o Firestone MULTIHAWK w rozmiarze 185/60 R14 (w takim rozmiarze chce kupić).

http://www.sklepzoponami.pl/firestone-multihawk/185/60/14/53428.html

mam możliwość zakupu kompletu nówek za 700zł z zamontowaniem. w necie czytałem, że niektórzy narzekali, że są trochę za głośne. potwierdza to ktoś?

pozdrawiam

bkrawczy
03-06-09, 22:21
Obiecane zdjecie 2 letniej toyo.
http://img194.imageshack.us/img194/368/toyo.jpg

Fotka nie oddaje jej stanu. Chcialem zrobic jeszcze inne ale padla mi bateria. Ogolnie kiedys mialem skode favorytke z oponami 8 lat i wygladaly tak samo :D

spychu
03-06-09, 23:53
Obiecane zdjecie 2 letniej toyo.
Rozumiem, że 2 letnie czyli teraz jest 3 rok użytkowania ? Ile km na nich przejechałeś przez ten czas i jaka jest data produkcji opony ?

Virus1982
04-06-09, 20:33
Witam. Panowie mam krótkie pytanie i mam nadzieję, że łatwe i szybko uzyskam odpowiedź :) Jaka jest średnica zewnętrzna opony 195/55 R15?

MichałJ
04-06-09, 21:15
http://sklep.autofirmowe.pl/kalkulator

Virus1982
04-06-09, 21:29
http://sklep.autofirmowe.pl/kalkulator
dzięki wielkie, to się nazywa pomoc

Yo20
22-06-09, 00:49
Czy opłaca się wkładać do ej6 Civic coupe 96r. opony o rozmiarze 215/45/16?? Pozdr!

j00m3r
22-06-09, 01:31
zamulisz go

serwal4
22-06-09, 08:06
Witam, przeglądnąłem cały topic... ale dalej zmącenie w głowie pozostało.

Otóż miałem wymieniać opony dopiero na wiosnę... jednak obecne Avon mimo, że bieżnika mają znośnie dużo (2-3mm do kostki bezpieczeństwa... z przodu... z tyłu już prawie nic... tzn przekładka była tył na przód/przód na tył) to ich stan (spękane, wypłowiałe) jak i wrażenia z jazdy (ja rozumiem, że jak deszcz to ma się prawo uślizgnąć... ale ja na nich ruszam z 2-giego biegu na granicy zgaśnięcia silnika... koła skręcone a auto i tak ucieka na wprost) zmusza mnie do wymiany opon jak najszybciej... (ps. na suchym też potrafią się ślizgać... przy spokojnej jeździe).

Standardowy wymiar 195/50/15 na 7" felgę, letnie oczywiście, wymagania:
- ukierunkowanie bardziej na mokrą nawierzchnię - młody stażem za kółkiem (prawko od 20 dni) więc wolę narazie uczyć się jeździć na suchym, a na mokrym mieć większy zapas bezpieczeństwa (nie, nie szaleję... patrz wyżej);
- ścieralność - do kwietnia 2k10r zrobię napewno z ~10k km... więc tak żeby te 20k km zrobiły (ten sezon, cały następny no i choćby trochu na 2k11 zostało laćka)
- hałas - rybka mnie to - w granicach rozsądku oczywiście...
- no i 'magiczna' sztywność bocznej ścianki - możliwie chyba najwyższa z pośród grupy opon... z której coś wybiorę

Czytając topic to oczywiście:

Toyo T1R - lepsze na suchym, słabsze na mokrym, uginają się
Rainsport 2 - lepsze na mokrym, słabsze na suchym, uginają się
I.... co jeszcze?

Cena jaka mnie interesuje to 700zł komplet z wysyłką (za tyle dorwać można T1R czy RS2 nowe);\

crash
22-06-09, 20:45
kup t1r i powiedz jakie wrazenia bo ja sie zabieram za zakup i zawsze cos mi wypadnie :D

spychu
25-07-09, 20:31
A ja mam inne pytanie.

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć czy Bridgestone produkuje Potenze RE050 lub RE050A w rozmiarze 195/50 R15, jeśli tak to gdzie ją dostać ? Szukam i szukam i nigdzie nie mogę znaleźć.

Kosciech
25-07-09, 23:28
Chyba raczej nie ma w takim rozmiarze RE050. Ale opona jest kozak, sam takie kupiłem tylko że 17' i powiem że to najlepsze opony na jakich kiedykolwiek jeździłem.

Jakub_rm
17-08-09, 12:34
Chce kupic opony do mojej hondzi, szukam opon w rozmiarze 185/55 15, nie chce wydac zbyt duzo pieniedzy, a jednoczesnie nie chce kupic jakiegos taniego szajsu. Jakie oponki mozecie mi polecic? Styl jazdy raczej normalny, bez scigania, upalania i tym podobnych rzeczy ;) Przeczytałem prawie caly topik i jestem strasznie zmieszany co do jakiegos konkretnego wyboru. Zastanawialem sie rowniez nad opona 195/50 ale boje sie ze bedzie bardzo wozic w koleinach, tak jak teraz na 205. Jakies porady, wlasne doswiadczenia w tej kwesti? Na allegro wypatrzylem Nokiany H, Kumho (ale 195), Nexeny. Prosze o pomoc i z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdro.

tomcyk
23-08-09, 14:02
195/50 to wg mnie najlepszy profil,
popularny i tani, oponka troszke szersza, stosunkowo niewysoki profil,
na koleiny mysle ze luzik Jakub

Co do T1-r to nei wiem co tam bylo mowione przez 44 strony, ale

mam juz drugi komplet, ale teraz nie mam juz stoka zawieszenia, i powiem ze czasami na suchym mi brakuje przyczepnosci,
ale to wiadomo jak kto jezdzi,

natomiast na mokrym nie kozakuje, w dupie mam, juz raz na plocie bylem accordem.. :(

generlanie do tego setupu zawiasu jaki mam nastepna bedzie Potenza ...

mam nadzieje ze pomoglem

mochnacki
31-08-09, 10:50
a ja se chwale Toyo Proxes T1R właśnie!

Arks
05-09-09, 20:59
Tak sie sklada ze pracuje w branzy zwiazanej z ogumieniem. Opony moga byc magazynowane do 5 lat i pozniej jezdzone i nie traca swoich wlasciwosc a jezeli chodzi o dobra przyczepnosc to polecam Continental ContiPremiumContact 2 albo jak ktos potrzebuje dobre opony na deszcz unirolay rainsport2 lub goodyear f1 GSD3 nie polecam na lato opon Nokiana. Nokia do filnlandzka firma i glownie sie specjalizuja w oponach zimowych jednak;)

serwal4
05-09-09, 21:44
Ja z moich RainSport'ów 2 jestem bardzo zadowolony, przejechały już ~2500km więc się 'dopasowały';
Na suchym bdb, na mokrym można poszaleć... cicho nawet jest, spalanie w normie (6.7-7l średnio);

Dorwałem komplet za 684zł z kurierem w cenie (r. produkcji 2009);

Soviet
12-09-09, 16:09
Witam,

Wiem że podobne tematy już miały miejsce jednakże było tu rok i więcej temu więc pokusiłem się o nowy tym bardziej że właśnie mam zamiar kupic komplet nowych zimówek do mojej Hani 95r coupe.

Na lato biega na 195/50/15 Falken Ziex

Na zimę planuję zostawić 15 aluski bo na lato i tak będą nowe a opony na zimę myślałem o rozmiarze 185/65/15 a co do producenta to już tyle opinii przeczytałem i każda inna że sam się zgubiłem.

Jednak moje własne typy padły na
Michelin Alpin3
Nokian WRG2
Jestem otwarty na propozycje. jedno co nie ulegnie zmianie to rozmiar felgi.

Pozdrawiam

karas
13-09-09, 22:04
Witam jakby ktos potrzebował opinie na temat opon yokohama s drive to sie wypowiem . Poprzedio jezdzilem na tr1 . Yokohamy na suchym zachowuja sie tak samo jedakże na mokrym są o niebo przyczepniejsze. Ponadto wydeje mi sie ze sa cichsze. Jedyny mankament jaki zauważylem to ich scieralność . Cenowo w rozmiarze 195/50/15 są podobne do tr1

majkilipa89
16-09-09, 23:21
Jakies opinie o dwoch roznych zestawach opon na dwie osie? Na przod poszlyby Potenzy, na tyl Micheliny Sport Contact 2. Mam okazje kupic po dobrej cenie i nie wiem czy to dobre rozwiazanie. Jakies sugestie? Oczywiscie to opony przejsciowe, a wzialbym je dlatego, bo moge oddac swoje 16 w rozliczeniu po dobrej cenie i nie zostalbym z kompletem opon.

Nemereth
20-09-09, 01:59
Obecnie jezdze na:

Przod: Uniroyal RainSport 1 (Bardzo dobrze się sprawują, niestety na mokrej nawierzchni troche gorzej ale to jak każda opona...)
Tył: Nokian ~jakiś (brak zastrzeżeń)

Moje Pytanie:
Zastanawiam się nad wypróbowaniem opon Yokohamy i mam problem z wyborem między:

Yokohama Parada Spec 2 PA 01 (asymetryczna)
Yokohama S.Drive AS01 (kierunkowa)

I teraz tak: problem polega nad wyborem asymetryczna czy kierunkowa? Niby obie opony maja dobre opinie ale boję się, że przy moim temperamencie narobie sobie kłopotu przy asymetrycznej podczas np mocnego hamowania. Mam tutaj na myśli teoretycznie wydumane w mojej głowie ściąganie w jedną ze stron.... Jeżeli linie bieżnika układają się w jedną stronę pod skosem to w jedną stronę może ściągać podczas mocnego hamowania lub podczas startu z linii czego wolalbym uniknąć...

Opona kierunkowa myślę, że tego problemu by nie zrobiła...

Problem problemów w tym czy zaryzykować z asymetryczną czy nie.... Test odbyłby się na 1,5 tysięczno-kilometrowej trasie jaka mnie czeka za tydzien...

Help :)

radek2801
25-09-09, 23:04
Witam Potrzebuje Kupic oponki zimowe w rozmiarze 175-70-13 do 180 zl co w takim zakresie polecacie:confused:

kaeru
28-09-09, 12:12
Witam Potrzebuje Kupic oponki zimowe w rozmiarze 175-70-13 do 180 zl co w takim zakresie polecacie:confused:

Może goodyear-a UG7+:
http://oponysklep.com.pl/opona/goodyear_ultra_grip_7_22991.html
http://www.oponeo.pl/dane_opony/49/1,11247/goodyear_ultra_grip_7__175_70r13_82_t.htmlx

Ostatnią zimę jeździłem co prawda na 185/60, ale zadowolonym bardzo. :D

g00ral_POL
03-10-09, 08:30
witam. co polecacie jako zamiennik na zime do Toyo T1R 195/50/15?

emde
03-10-09, 18:37
jaki najlepszy rozmiar zimówek do felg 16"? 205 czy 195?

Soviet
03-10-09, 20:18
witam. co polecacie jako zamiennik na zime do Toyo T1R 195/50/15?

Ja latem jeżdżę na Falkenach ZE 512 włąśnie taki rozmiar jak napisałeś a na zimę tydzień temu kupiłem Continental WinterContact TS780 175/60/15. Myślę że rozmiar optymalny. Felgę mam 6"

jaki najlepszy rozmiar zimówek do felg 16"? 205 czy 195?

Myślę że 195. Brat ma Omege C kombi to wziął 205 bo to prawie 2 tony waży. Ale jeżeli masz autko z profilu to 195 bym brał.

Pozdr

karas
06-10-09, 10:55
Akurat przy oponach zimowych im cieńsza jest opana tym lepiej zachowuje sie na sniegu. Dlatego szukałbym jak najcienszej :)

Arek1980
08-10-09, 21:16
Ja na lato 195/50/15 na feldzie 7cali - Bridgestone Turanza ER 300 - wg mnie swietne, raz mnie na pewno uratowaly.

Na zime na pewno bedzie 175/65/14 tylko nie wiem czy zakupic UG 7+ czy Conti TS800 czy moze Frigo2 lub Sava Eskimos 3. W sumie nasze zimy to nie jak zimy. No ale opony sie kupuje raz na 4-5 lat wiec moze warto dorzuci te 300 to kompletu...

marider
18-10-09, 22:47
Kilka prostych pytan mam bo sie nie znam zbytnio na samochodach a Hondke mam od tygodnia dopiero ;P Przeczytalem topic o oponach ale mam tylko metlik w glowie..
Jaka minimalna glebokosc powinien miec bieznik w oponie letniej a jaki w zimowej? Czy jak zaloze 2 szt o profilu 60 zamiast 65 to bedzie lepiej czy gorzej (i na ktora os- przod czy tyl)? I moze jeszcze jedno pytanie - czy jak bede smigal na alusach w zimie to cos im sie stanie czy lepiej wymienic je na stalowe? Felgi mam oryginalne 15, opony zalozone teraz 195/65r15 91t UltraGrip 7 (zimowe).

Dzieki za cenne wskazowki i porady :)

gienek
31-10-09, 08:30
potrzebuje zakupić nowe oponki zimowe ale nie bardzo wiem jakie kupić dlatego piszę i mam nadzieję że
ktoś bedzie taki dobry i mi pomoże. Nie bardzo wiem w jakim rozmiarze bo ostatnio jeździłem na Barumach polaris 2 195/60/14 i nie byłem zbyt zadowolony z opon a nie z rozmiaru i nie wiem czy ten rozmiar może byc a w kwesti marki opon zdaję się na Was z góry dziękuję i pozdrawiam.

-mirek-
05-11-09, 22:22
Ja również poproszę o poradę, aktualnie mam 185/60/14 letnie, potrzebuję dobre zimowe opony na szosę (głównie jeżdżę zakopianką, więc nie potrzeba mi opon na sypki śnieg) co polecacie? Z góry dzięki za pomoc!

topik
08-11-09, 19:15
witam..w obu ostatnich pytaniach/przypadkach ja osobiście wybrałbym UG7.pozdrawiam..

Legionista84
17-11-09, 19:43
jakie opony byscie polecili do alusow 14? 185/60 czy bardziej 175/60 czy moze 65? oraz jak mozecie wypowiedzcie sie na temat ponizszych opon zimowych....

Fulda Kristal Montero - 185/60R14
Michelin Pilot Alpin A2 82T - 185/60R14
http://opony.pl/opona.aspx?oid=152697&rodzaj=1
Dębica frigo?

nie znam sie na tym kompletnie, do tego chcialbym maks wydac 150 zl/ szt

-mirek-
18-11-09, 18:47
jakie opony byscie polecili do alusow 14? 185/60 czy bardziej 175/60 czy moze 65? oraz jak mozecie wypowiedzcie sie na temat ponizszych opon zimowych....

Fulda Kristal Montero - 185/60R14
Michelin Pilot Alpin A2 82T - 185/60R14
http://opony.pl/opona.aspx?oid=152697&rodzaj=1
Dębica frigo?

nie znam sie na tym kompletnie, do tego chcialbym maks wydac 150 zl/ szt

Też interesowały by mnie Fulda Kristal Montero, ktoś coś może o nich powiedzieć? pilne

nikifor
19-11-09, 17:55
Właśnie się zastanawiam czy wrzucanie zimówek na oryginalne alufelgi 14" w EJ9 ma sens. Czy 185 to nie trochę za szeroko? Praktykował to ktoś takie rozwiązanie? Sprawdza się? :) Dzięki z góry za odpowiedź!

Pati
19-11-09, 18:12
jesli nie jezdzisz po kopnym sniegu to nie ma roznicy.

Jarek
24-11-09, 00:46
-mirek-:
Ja jeździłem na montero 2 od nowości. Jak dla mnie ogólnie Fulda robi bardzo miękkie gumy, które się mocno kładą na zakrętach i ogólnie dupa. Na śniegu jest słabo. Hamowanie nie powala. Za to mimo tego, że się kładzie, jakoś tam trzyma na zakrętach. To co napisałem, raczej stawia je w złym świetle, ale po ich uzytkowaniu poleciłbym tą oponę. Tylko na zasadzie ok/ceny. Ale na pewno idzie kupić lepsze kalosze na zime, ale czy w tej cenie, to nie wiem. Ale osobiście teraz szukałbym czegoś droższego, o twardszej ściance bocznej.

Edyta:

Tylko 185, żadnego 175! I Opona musi być świeża, żadne leżaki roczne, czy też dwuletnie. Nowa ma być nowa z 2009 i koniec, kropka.

pozdros
01-12-09, 20:09
Witam,
mam do was drodzy użytkownicy Hond, głównie 7gen pytanie czy do civica ep2 sport przed fl wejdą opony 205/55R16 bo niby przed fl producent dawał 205/50R16 a po 2004r juz 205/55R16 i tu pytanie czy do przed fl można włożyć wyższy profil. Wydaj mi się ze tak bo niby co ma przeszkadzać ale wole spytać :)

pozdrawiam i z góry dzięki za każda odp.

felldn
06-12-09, 08:10
w tym przypadku w niczym to nie przeszkadza, jedynie im wyższy profil tym (moim zdaniem i pewnie wielu innych) gorzej wygląda, ale to juz kwestia estetyki i gustu;)

MikeFoto
09-12-09, 20:54
Panowie, przewertowałem temat ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.
Jako, że aktualnie oponki letnie są tańsze niż przed sezonem, chciałbym już teraz zakupić kompecik opon z myślą o sezonie letnim.

Nie jeżdżę szybko, w zakręty także na szybkości nie wchodzę, cenię za to sobie komfort i bezpieczeństwo. Zatem oponka powinna dobrze zachowywać się podczas hamowania, na mokrej i suchej nawierzchni a także być cicha. Oraz musi wytrzymać kilka sezonów (nie może popękać, sparcieć po 1 sezonie)

Moim typem jest Toyo Proxes T1R. Najlepszą cenę jaką wyszukałem za rozmiar 195/50/15 to 175zł.

Przyjmując założenia jak wyżej czy to dobry wybór czy może coś jeszcze innego możecie polecić?

Gorliś
09-12-09, 23:15
Odnosnie T1R uslyszysz rozne opinie. Ja ogolnie jestem bardzo zadowolony z tej opony - porownanie jakie mam to stare opony letnie na jakich kupilem auto (175/70R13) ktore na mokrym nie nadawaly sie do niczego, a na suchym nie wiele lepiej. Po przesiadce na T1R 195/50R15 to niebo a ziemia. Do porownania na mokrym moge dolozyc moje zimowki (175/70R13 sava eskimo s3) i toyo zdecydowanie z nimi wygrywaja na mokrym.
Wada Toyo moim zdaniem to dosc szybkie zuzycie.
Ja Toyo kupowalem po 150zl ponad rok temu, teraz wszystkie ceny opon poszly w gore.

Barti88
11-12-09, 22:39
MikeFoto T1R nie jest zła oponą jesli jeździsz normalnie to nie poczujesz większej różnicy pomiędzy np. T1R a inną nawet słabszą oponą. Problem tej gumy polega na bardzo slabych sciankach bocznych które kładą sie na zakrętach przy bardzo ostrej jeździe- a jest jeszcze gorzej gdy się rozgrzeją w upalny dzien ale ten problem Ciebie nie dotyczy więc nie ważne.(generalnie za te pieniądze jest to chyba najlepsza opona- za lepsze trzeba zaplacic ok. 50-70zł wiecej na sztuce)

Ja zdecydowanie za te pieniądze do codziennej jazdy-normalnej zresztą te opony pozwolą tez na bardzo szybką jazde w zakrętach jesli będziesz mial odpowiednie auto/zawieszenie polece zamiast T1R opony Uniroyal RainSport2.
Rainsporty podobno dużo dużo lepiej trzymają na mokrym a co za tym idzie pewnie dużo lepiej hamują na mokrym(co przy codziennej jeździe w naszym klimacie jest bardzo przydatne) od T1R przy czym na suchym zachowują sie bardzo podobnie (o ile nie lepiej).

MikeFoto
11-12-09, 23:27
Barti88 dzięki za sugestie, zapoznam się z testami tych oponek i opiniami :)
Pozdrawiam.

Po wszystkich opiniach i przeczytaniu wielu informacji - postawiłem na Uniroyal Rainsport 2. Powiem szczerze że wizualnie prezentują się porządnie. Teraz tylko do wiosny czekać :D

serwal4
12-12-09, 08:18
RainSport2 mogę polecić, kupiłem komplet do siebie (195/50/15) w wakacje (174zł sztuka);
Jak dotąd w codziennym użytkowaniu sprawdzają się bdb, na mokrej nawierzchni nie sprawiają psikusów.

W deszczu przy 110km/h wchodząc w łuk ~50-60' na początku tył zaczęło mi lekko brać, standardowe w tych oponach ugięcie się (więc efekt jakby auto zaraz miało polecieć - miękka ścianka boczna) ale w ułamku sekundy opony "wgryzły się" i auto pojechało dalej bez problemów.
Obecnie przy tych +3-7' stopniach rano z racji miękkiej mieszanki też jeszcze nadają się do jeżdżenia.

Wadą tylko dla niektórych może być brak rantu ochronnego (w tym rozmiarze);
No i ponoć równie szybko się ścierają... no ale nie można mieć wszystkiego;

Też myślałem nad T1R ale z racji pogody w naszym kraju postawiłem na właściwości w deszczu... stąd RS2.

stypek23
18-12-09, 22:34
Witam. Ja z kolei nie patrze na cene tylko chce kupic opone ktora mnie zadowoli zarowno na suchej i na mokrej nawierzchni.
Jeżdże różnie, szybko i wolno albo bardzo szybko i zakręt :p. Też myślałem nad T1R ale z opini wnioskuje, że nie bede z nich zadowolony. Co polecacie??? Śmigałem kiedyś na michelin energy saver w lagunie i powiem ze byłem zadowolony no tylko lala nie zapier... jak hania :D

pawulon_
19-12-09, 12:17
Właśnie się zastanawiam nad oponkami letnimi, mam rainsport2, pojezdzily 3 sezony i były bardzo głośne. Chyba wymienię je na Toyo T1R

Co o tym sądzicie? Ktoś pisał że też szybko się zużywają, jest jakaś alternatywa?

pavel5000
19-12-09, 19:17
Lepsza głośniejsza opona która trzyma się poprawnie na mokrym, niż cicha która jak poczuje wodę to jest niepewna. Jeździłem na Toyo T1R i rainsport1 i Toyo wymięka przy dużych kałużach. Na pewno następnym razem kupie rainsport.

zabas
20-12-09, 11:02
a miał ktoś styczność z Falkenami ZE ?

pawulon_
20-12-09, 12:03
Czyli lepiej sobie kupic te co mialem? To dobrze, kupie tylko dwie, bo mam zjechane tylko te z tyłu

havok
20-12-09, 12:41
Ale którymi Falkenami ZE?

zabas
20-12-09, 15:18
no miałem na myśli ogólnie marke Falken :) jakie to oponki. a mnie interesowałaby opinia głównie o ZE512 i ZE912 :)