Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowa głowica wieksze spalanie ? :/

kicibobek
16-01-08, 00:30
WItam serdecznie. Jakis czas temu zakupilem od uzytkownika forum honda civic klub glowice. Glowica okazala sie mocno przerabiana jednym slowem nie zaciekawa. Zostala poddana calkowitej odnowie, wymiana pierscieni itd. plukanie. Po calym remoncie odebralem samochod i mam wrazenie ze pali mi znacznie wiecej. Nawet nie tyle mam wrazenie, a to wiem. na 12 litrach przejade 110 km. Wiadomo ze teraz jest zima, ale rok temu i niedawno zreszta tez na 12 litrach moglem przejechac okolo 160 kilometrow. Wiec pytanie moje brzmi, Czy to mozliwe ze przez ta odnowiona glowice wzroslo mi spalanie, czy to moze jakas inna czesc nawalila? Z gory dziekuje za pomoc.

Sławek
16-01-08, 07:34
Napisz od kogo kupiłeś głowicę, aby nikt inny się już nie wtopił u gościa !!

Lcfr
16-01-08, 08:34
Glowica okazala sie mocno przerabiana jednym slowem nie zaciekawa.
czyli co było przerabiane????????

Zostala poddana calkowitej odnowie, wymiana pierscieni itd. plukanie.
nie bardzo wiem, gdzie w głowicy są pierścienie.... :(

calym remoncie odebralem samochod i mam wrazenie ze pali mi znacznie wiecej. Nawet nie tyle mam wrazenie, a to wiem. na 12 litrach przejade 110 km. Wiadomo ze teraz jest zima, ale rok temu i niedawno zreszta tez na 12 litrach moglem przejechac okolo 160 kilometrow.
a jak sprawdzasz to spalanie....?????? bo mierzenie spalania w niewłasciwy sposób daje niewłasciwe wyniki... Czyli napisz jak to mierzysz...

Wiec pytanie moje brzmi, Czy to mozliwe ze przez ta odnowiona glowice wzroslo mi spalanie, czy to moze jakas inna czesc nawalila? Z gory dziekuje za pomoc.
nie musi to być wina złej głowicy
wystarczy, że luz zaworowy nie został ustawiony/albo zostałźle ustawiony i bezproblemowo moze auto więcej palic.

wstrzymałbym się z takimi osądami tak na początku sprawy...

kicibobek
16-01-08, 08:49
Wiec po pierwsze chcialem zaznaczyc ze w glowicy powymieniane był praktycznie wszystkie czescie, dlatego napisalem pierscienie ale malo znam sie na sprawach budowy silnika wiec walnalem widocznie glupote. Po drugie mechanik mi powiedzial jak robil samochod ze glowica byla tuningowana na rozne sposoby zeby tylko chodzila zanim ja kupilem. Po 3 jezeli chodzi o ten luz i dobrze kojarze fakty to mechanik chyba z 3 godziny cos tam ustawial na koniec roboty.

Lcfr
16-01-08, 08:54
Wiec po pierwsze chcialem zaznaczyc ze w glowicy powymieniane był praktycznie wszystkie czescie, dlatego napisalem pierscienie ale malo znam sie na sprawach budowy silnika wiec walnalem widocznie glupote. Po drugie mechanik mi powiedzial jak robil samochod ze glowica byla tuningowana na rozne sposoby zeby tylko chodzila zanim ja kupilem. Po 3 jezeli chodzi o ten luz i dobrze kojarze fakty to mechanik chyba z 3 godziny cos tam ustawial na koniec roboty.

jak dla mnie za mało precyzyjne informacje by można określić co jest przyczyną powstania powyższego problemu...
Gdybyś wiedział:
-co było wymienione w głowicy(same uszczelniacze czy też zawory/sprężynki/wałek. itd)
-co było "tuningowane na rózne sposoby" (nie wiem nawet co sobie wyobrażać)
-co zrobił z tym wszystkim mechanik
to mozna by cos się chociaż domyślac...

a ustawienie zaworów - nawet dla średnio ogarniętego człowieka to max 1h czasu....

Wally
16-01-08, 09:28
Dokladnie jak pisze Lcfr, nie wyciagaj pohopnych (tak to sie pisze?) wnioskow od mechanika ktoremu schodzi 3h na ustawienie zaworow, please...

Poza tym, z wlasnego doswiadczenia wiem ze pierwsze 1-2 baki po jakiejs modyfikacji czyli remoncie lub tuningu _napewno_ skutkuja wiekszym spalaniem i nie chodzi tu bynajmniej o jakos wykonanej uslugi/modyfikacji a o dupohamownie czyli symptom ciezkiej prawej nogi.

Poza tym - co to za obliczenia - 12 litrow na 110 km ?? Pohamuj emocje i na spokojnie przejedz normalnie ze 2 pelne baki - bez nadmiernego deptania i nadmiernego oszczedzania. Oblicz sobie srednia np. na przelomie np. 800 km i dopiero wyciagaj wnioski. Jesli zmieniles pierscienie to napewno miales do roboty nie tylko glowice ale i blok - nie zwalaj od razu winy na glowice.

Dodatkowo - jesli kupiles glowice - czy w ogloszeniu miales napisane ze glowica jest wyjeta z jezdzacego auta i jest w dobrym stanie czy po prostu znalazles tania glowice i bez wnikania w szczegoly kupiles w ciemno ??

Jesli sprawa spalania nie wyjasni sie pozytywnie, zawsze mozesz dopisac kolesia do listy nieuczciwych sprzedawcow (najlepiej po konsultacji z ktoryms z moderatorow).

BTW. spalanie 11 litrow dla Civa 1.5 jest przy obecnej aurze calkiem mozliwe, jest zima, szyby paruja, Ty masz wyremontowane auto i chcesz sie nim cieszyc. Napisz jeszcze jakie odcinki robisz i w jakich warunkach (trasa czy miasto) mierzyles spalanie

Powodzenia

skolopendra
16-01-08, 14:09
co było "tuningowane na rózne sposoby" (nie wiem nawet co sobie wyobrażać)

dobre ;)

ani ja tego nie wiem ;) .(pewnie dekiel był pomalowany)

i ja kupowałem kiedyś głowice i była w dobrym stanie ,lecz po wyremontowaniu jej jest w jeszcze lepszym stanie

mechanik mi powiedzial

.widocznie Twoi mechanicy zafundowali jej remont wołający o pomstę :/

the-one
16-01-08, 14:57

Witam.

Ta glowica byla kupiona odemnie i szkoda ze od razu takie informacje i podejrzenia ze kogos oszukalem czy cos. Na PW przed kupnem sporo pisalem z kicibobkiem na temat tej glowicy i mowilem ze pochodzi ona z silnika w ktorym wyszedl korbowod i nie do konca jestem pewny czy wszystko z ta glowica gra. Umowilismy sie tak ze wysle ta glowice na swoj koszt a kicibobek sobie ją zamontuje i sprawdzi z mechanikiem czy jest oki a dopiero pozniej bedziemy gadac o pieniadzach...
Pozniej tak jak pisze kupujacy... okazalo sie ze wyszly numery z ta glowica, ale jak ja czy on mieslismy o tym wiedziec dlatego pisalem ze jak ja porzadnie sprawdzi i nabije kilometry bedziemy rozmawiac... W miedzy czasie z powodow dodatkowych kosztow naprawy glowicy bez problemu zeszlem ostro z ceny bo nie jestem taki ze zalezy mi na kasie kosztem czyjejs krzywdy i niewiedzy na temat tej glowicy.

a tu czesc rozmowy PW z kicibobkiem:

kicibobek napisał/a:
Jestem zainteresowany twoja oferta ;] Sluchaj a czy glowica jest cala i na sprzedaz by szla z klawiatura? i tak mniej wiecej za ile? i takie pytanie iole by kosztowalo swapowanie mnie tak mniej wiecej? tylko prosze Cie zebys podal cene?. bo kazdy mowi ze wiecej ale chcialbym wiedziec ile? a i czy oprocz glowicy przy swapie 3ba cos wymienic dodatkowo. Pozdro czekam na odpowiedz.

Powiem Ci tak. W Moim bylym D15B2 wyszedl korbowod i od razu zeswapowalem go na D16Y8 . Za kompletny silnik ze skrzynia, kompem, polosiami itd dalem 3100 zl a silnik jest z 97 roku. Za przekladke zaplacilem 1500 zl nie liczac nowych paskow i plynow. Szczerze mowiac na Twoim miejscu robil bym swapa o ile Cie na to stac bo ja musialem wziasc kredyt
Jezeli bym sprzedawal glowice to kompletna z klawiatura, zaworami, walkiem rozrzadu i pokrywa zaworowa za 250 zl z tego wzgledu ze mi nie jest juz wogole potrzebna. Tylko ze nie wiem czy po tym jak wyszedl korbowod nic sie z zaworami nie stalo bo glowica jest jeszcze na silniku dlatego jak rozbiore ja to dam Ci znac czy wizualnie wyglada ok. Pozniej moge Ci ja wyslac, Ty sobie ja dokladnie posprawdzasz, pojezdzisz i jezeli wszystko bedzie ok to wtedy mozemy sie dogadac. Pozdr

kicibobek napisał/a:
siema. Mam juz zrobiony samochód jezdzi spoko, ale wyszla sprawa. Bo mechanik poczatkowo swoim okiem okreslil ze glowica jest dobra tylko te wady ma co Ci mowilem, lecz gdy glowica zostala wyslana do firmy ktora zajmuje sie narpawa glowic wyszlo ze ta glowica to jedno wielkie za przeproszeniem gówno. Jakis skladak:/ wogole bylo juz na tej glowicy robione planowanie, i jakos tuningowana byla zeby tylko chodzic- caly czas powtarzam to co mi mowil mechanik, i wogole rozna cuda nie widy byly na tej glowicy robione. Za doprowadzenie głowicy do użytku musiałem wydac 380 zloty, co mnie zalamalo, wiec w tym momencie chcialbm Ci zaproponowac 50 zloty za ta glowice + 30 za wysylke. Z jednej strony rozumiem Ciebie ze sie umawialismy na 100 ale zrozum mnie wydalem kupe kasy na naprawe a najwiecej z tego wszystkiego poszlo na glowice ktora miala byc juz dobra tylko do zamontowania. Ta glowica byla tak naprawde juz ledwo zywa i dziwne zeby,m za nia rpzeplacal bo nic rpawie nie ejst warta. Czekam na Twoja odpwoiedz co sadzic o tej calej sytuacji. Pzodrawiam

No to niezla sprawa. Gdybym widzial ze takie cuda byly z ta glowica to nawet bym jej nie proponowal do sprzedazy... powiem Ci ze u mnie chodzila dobrze i nie mialem z nia problemow. Kurde sorki ze tak wyszlo... w takiej sytuacji nie ma problemu. Moze byc tak jak mowisz. Ciesze sie ze autko juz chodzi

Wiem ze nieladnie jest pisac publicznie rozmowy PW ale w takiej sytuacji wybaczcie.

kicibobek
16-01-08, 15:46
The-One ja nie napisalem w tym temacie złego słowa na Ciebie. Napisalem tylko ze głowica była hu... . Nadal uwazam ze transakcja byla wzorowa zachowales sie wporzadku i nie oskarazam Cie o zadne oszustwo. Nawet takie slowo z moich ust nie padlo tylko po prostu chcialem zapytac czy to przez ta glowice podskoczylo mi spalanie.
Poza tym pojade do mechanika i zapytam co bylo dokladnie robione w tej glowicy.

Lcfr
16-01-08, 15:46
to, że nie jest to miejsce na takie wymiany to fakt ale w tej sytuacji warto było poznac fakty..
przynajmniej sprawa jasna co do sytuacji
(rozumiem, ze co doksztów sie dogadaliscie i w to nie wnikamy bo to wasze sprawy)

teraz co do głowicy
skoro była "zła" i zostało wszystko z nią zrobione="naprawione" (na dodatek za niemałą kasę) to powinna byc dobra i działac dobrze
więc duze spalanie może wynikać z 3 faktów:
- złego luzu zaworowego
- złego pomiaru spalania
- złego złożenia głowicy-wykonania naprawy

the-one
16-01-08, 15:59
The-One ja nie napisalem w tym temacie złego słowa na Ciebie. Napisalem tylko ze głowica była hu... . Nadal uwazam ze transakcja byla wzorowa zachowales sie wporzadku i nie oskarazam Cie o zadne oszustwo. Nawet takie slowo z moich ust nie padlo tylko po prostu chcialem zapytac czy to przez ta glowice podskoczylo mi spalanie.
Poza tym pojade do mechanika i zapytam co bylo dokladnie robione w tej glowicy.

Kicibobek ja pisalem to cytujac Sławka.

Sławek
16-01-08, 16:22
Kicibobek ja pisalem to cytujac Sławka.
Sprawa jest wyjaśniona- zwracam honor :hinczyk:

Raveland
16-01-08, 17:21
wszystko wskazuje ze oddales samochod do nie tego mechanika co trzeba
gdy ja tak zrobilem musialem kupic sobie nowy silnik
Zmien mechanika !!