PDA

Zobacz pełną wersję : Hania pływa

faba
15-01-08, 23:36
Witam! Mam problem z moja pania! przy ostych skretach (90 stopni) przy predkości raczej normalej Hania pływa- kierownica obraca sie bez zadnego oporu (jak by pływała-wiecie o co chodzi)mam zimowki 175/70/13! co moze być przyczyna za mało/duzo powietrza, kiedyś słyszałem ze w Haniach (1,3 16v 94r eg3 Hb) wala sie jaies gumy w tylnim zawieszeniu i to moze być przyczyna! Zbieżnośc jest ok! Pozdrawiam i licze na pomoc!

patyk_lks
16-01-08, 00:04
na pewno wysoki profil opon, brak rozpórek. Nie ma co się dziwić.

stempel
16-01-08, 00:16
rczej za malo powietrz.

faba
16-01-08, 01:37
tez tak myslalem nad rozpórka!slyszalem ze w ASO maja wmiare i niedrogo!(prawda)jak rozpórka to ktora gornia przednia?!czy lepiej zaiwestwac w cos lepszego?pozdro

krzyka29
16-01-08, 08:04
brak rozpórek.
Jakich rozporek.

faba
16-01-08, 12:50
Rozpórka to określenie rozpory na kielichy amortyzatorów. Rozpórka łączy kielichy amortyzatorów jednej osi. Na ogół przedniej. W efekcie auto jest sztywniejsze. Karoseria auta w mniejszym stopniu ulega odkształceniom spowodowanym przez siły działające na auto. Mniejszy stopień odkształceń to wieksza precyzja kierowania. Prosze mnie poprawić jeśli sie myle.

krzyka29
21-01-08, 08:30
Rozpórka to określenie rozpory na kielichy amortyzatorów. Rozpórka łączy kielichy amortyzatorów jednej osi. Na ogół przedniej. W efekcie auto jest sztywniejsze. Karoseria auta w mniejszym stopniu ulega odkształceniom spowodowanym przez siły działające na auto. Mniejszy stopień odkształceń to wieksza precyzja kierowania. Prosze mnie poprawić jeśli sie myle.
Czy fabrycznie takie rozpórki nie były montowane?

faba
21-01-08, 16:42
nie nie były?:)

pHiZzz
21-01-08, 16:44
a w vti ?

cwieta
21-01-08, 16:56
ja u siebie w aero vti miałem od nowości.

Chloru
21-01-08, 22:06
Rozpórka łączy kielichy amortyzatorów jednej osi. Na ogół przedniej.

Szczególnie dolne rozpórki tak mają ;-)

kocelcivic
21-01-08, 22:34
u mnie jest górna rozpóreczka...przy sztywnym zawieszeniu rozpórka to konieczność tym bardziej biorąc pod uwagę to że Vgen sam z siebie juz jest bardzo "niesztywny"
FaBa nie mylisz się...ma to poprawić prowadzenie;)

faba
21-01-08, 23:30
to jak jest? jestescie bardziej za brakiem rozpórki czy tym ze mam wysoki profil?

Bishop
22-01-08, 01:37
profil oczywiscie ma znaczenie, ale nie az takie zeby od razu samochod plywal po drodze. Mam teraz zalozone zimowki 14/185/65 a wiec rowniez niezly balon, a auto prowadzi sie swietnie. Proponuje zaczac od sprawdzenia czy masz prawidlowe i rowne cisnienie we wszystkich oponach (tabliczka jakie powinno byc, jest na slupku od drzwi kierowcy). Nastepnie sprawdzic zawieszenie (cukierki i pozostale gumy) oraz czy nie ma luzow w ukladzie kierowniczym (sworznie, koncowki drazka kierowniczego - podnosisz na lewarku i szarpiesz za kolo), nastepnie wymienic to co jest do wymiany, a dopiero wtedy zrobic pelna geometrie i bedzie niebo a ziemia

PS. Dopiero wtedy mozesz pomyslec o rozporce przedniej gornej, ktora nieco usztywni bude i pozwoli na szybsze pokonywanie zakretow :P

krzyka29
22-01-08, 08:18
U mnie nic nie stuka,nic nie puka tylko przy wiekszych predkosciach pow. 90kmh zaczyna sie plywanie.

kocelcivic
22-01-08, 09:36
Słuchaj powiem ci tak...każda wiosenna przesiadka ze 175/70/13 na 195/50/15 jest przesiadka jak z autobusu w gokatra...z koleii kazda zimowa przesiadka z 15ek na te 13ki to jest kolosalna roznica...auto na 13kach pływa jak głupie...wina głównie opon i ich wysokiego profilu...czym nizszy profil tym sztywniejsza opona na boczne przeciazenia...

carlosv
30-01-12, 00:44
Nie chciałem zakładac nowego tematu,a mam pytanie. Powyzej 100km/h Hania zaczyna delikatnie pływać, głównie przód.
zauważyłem że mam mały wyciek z magla, niedawno doszły stuki na nierównościach w przednim zawiasie. Chcialem sie tym zając wcześniej ale nie bylo czasu, teraz mam mozliwośc ogarniecia tego. Czy jest realne że to wina maglownicy? jak byłem na przegladzie to wyszolo że mam bardzo delikatne luzy na jednej z koncówek drążków kierowniczych i typ twierdzil że to nie powinno powodowac takiego "pływania". Więcej luzów nie znaleźli. Chcialbym kupic tą maglownicę ale wolę zapytać i sie upewnić.

RazoR91
02-02-12, 18:37
Ja miałem wyciek z magla i jakoś nie pływał...
Zresztą sam nie wiem czy mi też nie pływa, ale to chyba juz wina zawiechy

carlosv
02-02-12, 23:14
Byłem dziś na stacji diag. Luzy na cukierkach z tyłu i na tulajach tylnych przednich wahaczy dolnych i do tego magiel... niezła i kosztowna kompinacja:(, kupiłem Civa w kwietniu i luzów nie było... je*ane nasze drogi...