Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1,4 98 90KM LPG Elpigaz Stella sekwencja

Wojcio
11-06-13, 23:21
Witam,
Auto Honda Civic 1998 1,4 90KM, instalacja Elpigaz Stella sekwencja.
Przez prawie 6 lat nie wiedziałem co to serwis LPG, tylko lać gaz i raz do roku filterki.
Ale w tym roku zaczął się problem, raz padł elektrozawór który załącza płynny jeszcze gaz do parownika, wymiana cewki pomogła.
A teraz raz na jakiś bliżej nieokreślony czas, niechce przełączyć się na zasilanie LPG, tylko wraca na PB i sygnalizuje kontrolka tak jakby nie było gazu. Wymiana mapsensor na zamiennik nie pomogła. Co ciekawe, jak auto postoi około 2h to potem juz działa dobrze i może działać przez kolejny tydzień lub dwa. Zazwyczaj to się działo podczas gorętszych dni, jak na chwilę gdzieś stanąłem, wyłączyłem silnik, a po kilku minutach znowu odpaliłem, to wtedy podczas przełączenia na LPG wraca na PB i sygnalizacja jakby gazu nie było. I wtedy żadne sposoby nie pomagają, żeby przełączyć na LPG, nawet awaryjne odpalenie na gazie. Pozostaje odczekać około 2h.
Jakieś pomysły ?

ma1ster
12-06-13, 00:39
trzeba odczytać z poziomu sterownika, co się dzieje w momencie przełączenia... lub zapisać okno oscyloskopu

Wojcio
12-06-13, 00:48
trzeba odczytać z poziomu sterownika, co się dzieje w momencie przełączenia... lub zapisać okno oscyloskopu

Czy podłączenie interfejsu i oprogramowania Elpigaz coś pomoże ?
Można odczytać tam chyba wszystkie parametry łącznie z mapą wtrysku.

Jakoś po głowie mi chodzi że może to być wadliwy czujnik temperatury.
Albo co z komputerem. Bo awaria była zazwyczaj jak były upały, raz się nawet zdarzyło że podczas jazdy przełączył na PB, i zaczęła kontrolka brzęczyć jakby gaz się skończył, ale gaz był.

Oczywiście jak jeżdże po mieście to nic się nie dzieje, ale jakiś czas temu jechałem za miasto, a po drodze musiałem na chwilę gdzieś wstapić i jak wróciłem i ruszyłem w trase to co..... bi bi bi i PB i ni**** na LPG się nie chciał przełączyć.
I trzebabyło wykonanć ekonojazdę na PB w trasie.
Wróciłem i po 3h już wszystko działało prawidłowo.

ma1ster
12-06-13, 12:01
Oczywiście, może być uszkodzony czujnik temp reduktora, czujnik temp gazu postaci lotnej, czujnik podciśnienia kolektora dolotowego, czujnik ciśnienia gazu lotnego w układzie... Bez odpowiedniego kabelka i oprogramowania z laptopem... to za wiele się nie dowiesz...
Jedynie co, to można przełączyć na gaz, otworzyć maskę i próbować manewrować kablami w miejscach łączeń, i przy wejściach do czujników... zdarza się, że na wtyczkach czy wejściach do czujników jest przerwany obwód, który raz podaje sygnał innym razem nie podaje...

Czujniki temp można nie podłączać, jedynie zewrzeć ich obwód od strony sterownika, wtedy mamy max temp jaką widzi sterownik... ale to tak tylko do testu, czy w razie awarii...

Wojcio
12-06-13, 19:49
A może to poprostu zacina się elektrozawór fazy ciekłej.
Może jest zabrudzony, co prawda słychać cyknięcie ale może do końca się nie otwiera i wtedy brak gazu albo za mało gazu powoduje, że komputer myśli, że gaz się skończył i przełącza na PB.
Chciałem dziś sprawdzić działanie tego zaworku i go przeczyścić, ale nie mogłem trzpienia odkręcić.

A teraz zagadka, czy ktoś jest na tyle w temacie obrotny, że powie mi jaki mam model parownika ??? Poniżej link do zdjęć.
Z góry dzięki

https://picasaweb.google.com/109710510499311228974/LPG?authuser=0&authkey=Gv1sRgCNDF-4j2sbneXg&feat=directlink

ma1ster
12-06-13, 23:47
masz napisane na tabliczce bocznej :D

Wojcio
15-06-13, 19:48
ok już chyba wszystko wyjaśnionie

reduktor to model ANA 04

a co byo przyczyną że czasami nie przełączał na LPG ?
najprawdopodoniej nieszczęsny zaworek przy reduktorze nie przepuszcza gazu
niby pracuje, otwiera się, ale za słabo i coś się przycina, dlatego gaz raz jest raz go nie ma
serwisant robił co mógł żeby to zrobić, skracał sprężynę, dawał inny trzpień, ale nic nie pomagało
na koniec poprostu wymontował z zaworka trzpień który zamyka LPG fazy ciekłej i wszystko działa

pomimo, że ten element ma konstrukcje cepa, trzeba wymienić cały element wraz z obudową filtra fazy ciekłej, koszt kilkadziesiąt zł

ma1ster
16-06-13, 11:03
zdarza się, ale jednak taki zawór nie powinien ulegać jakiemukolwiek uszkodzeniu, zwłaszcza, że długo to on nie pracował...