Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Intercooler czy turbina???

nico190
11-06-13, 16:31
Witam,
Od jakiegoś czasu zauważyłem że przy schodzeniu z wysokich obrotów pojawia się dziwny dźwięk.Zlokalizowany jest za bądź pod filtrem powietrza w lewym nadkolu.Brzmi to jakby coś wchodziło w rezonans.Powstaje duża wibracja ale nie wiadomo skąd się bierze.Tak jakby auto brało lewe powietrze.Trzymając rękę na filtrze powietrza(z tyłu) odczuwalna jest spora wibracja a dźwięk jest jak z poluzowanej rury wydechowej.Wszystko to kiedy dodaje gazu i puszczm pedał żeby obroty spadły. Bylem dziś u mechanika.Sprawdzane były wszystkie łapacze powietrza,filtry , mocowania i rzeczy które mogą wchodzić w tą wibracje.Trzymali nieruchomo filtr powietrza i inne części.Chłopaki grzebali pod autem i w silniku.Ściągali nadkole ale nie potrafili zlokalizować usterki.Po 1,5 h się poddali z braku pomysłów co to może być? Na koniec padła teza że to wszystko powodować turbina która zaczyna się psuć.
Nie czuję żeby moc spadła , wąż zasysa powietrze do turbiny.Wszystko wygląda zdrowo.Z drugiej strony auto ma 165000 i nie wiem czy kiedykolwiek coś z turbiną było robione?

Jakieś sugestie?
z góry dziękuje.

freak502
11-06-13, 16:37
Wymien filtr powietrza na oryginalny

butler.gdansk
11-06-13, 16:43
Miałem kiedyś jakby rezonans po zmianie filtra powietrza, pojawiał się na chwilę po zdjęciu nogi z gazu.
Porównał bym to do burczenia trwającego 1-2 sekundy.
Powodem był własnie filtr powietrza który był jakiś no-name (mechanik go zamawiał) i wpadał w drgania.
Prawdopodobnie był źle wykonany i robił u mnie takie ciekawe efekty dźwiękowe.
Wymiana filtra na normalny z ASO pomogła. Może jego obudowa też być źle zamocowana.

buri
11-06-13, 16:55
oo ciekawy temat, ja sie zastanawialem tez co to moze byc - wszystko pasuje do Waszych opisow. zaczynalem sie bac czy to nie jakas nieszczelnosc w ukladzie dolotowym albo podobnie jak kolega objawy padania turbo (tfu tfu) ale raczej sypnelo by jakims bledem w takim przypadku
w kazdym razie mozliwe ze jest, jak mowicie bo przy ostatnim serwisie zalozylem zamiennik boscha..
teraz przy przegladzie pojdzie filtr mann'a i zobaczymy czy bedzie to samo ale faktycznie oryginalny filtr wygladal zupelnie inaczej, w sensie wklad filtrujacy nie byl bialy celulozowy tylko barwiony i wygladal na 'solidniejszy'

nico190
11-06-13, 17:13
Auto kupiłem jakoś w kwietniu.W styczniu był robiony przegląd u naszych niemieckich sąsiadów.Filtr wyglądał jakby był nowy i jeśli dobrze pamiętam jest boscha.Ta usterka pojawiła się dość niedawno a wcześniej jej nie było.Pojawiła się prawdopodobnie po jednodniowej wycieczce do Pragi.700 km w jeden dzień ,spore prędkości itd.
Mogę spróbować z innym filtrem ale nie wiem czy to coś da.Mocowania filtra wg.tych mechaników wyglądają w porządku.Jak dla mnie filtr powietrza nie jest dość sztywny.Nie wiem jednak czy to nie moje osobiste odczucie.W końcu mechanicy znają się lepiej.

bibi
11-06-13, 22:20
Auto kupiłem jakoś w kwietniu.W styczniu był robiony przegląd u naszych niemieckich sąsiadów.Filtr wyglądał jakby był nowy i jeśli dobrze pamiętam jest boscha.Ta usterka pojawiła się dość niedawno a wcześniej jej nie było.Pojawiła się prawdopodobnie po jednodniowej wycieczce do Pragi.700 km w jeden dzień ,spore prędkości itd.
Mogę spróbować z innym filtrem ale nie wiem czy to coś da.Mocowania filtra wg.tych mechaników wyglądają w porządku.Jak dla mnie filtr powietrza nie jest dość sztywny.Nie wiem jednak czy to nie moje osobiste odczucie.W końcu mechanicy znają się lepiej.

Miałem to samo wymiana filtra pomogła. Od razu mówię że nie kupuję żadnych boszów siemensów i nic co ma napis made in germany taka przypadłość. Filtr który kupiłem to purflux i wymieniam go 2 razy w roku to tylko 60zł i 2 min roboty.

buri
13-06-13, 17:30
Miałem to samo wymiana filtra pomogła. Od razu mówię że nie kupuję żadnych boszów siemensów i nic co ma napis made in germany taka przypadłość. Filtr który kupiłem to purflux i wymieniam go 2 razy w roku to tylko 60zł i 2 min roboty.

wczoraj wymienilem na filtr mann'a (madi in bulgaria podobnie jak bosch, pewnie ta sama fabryka) i dalej jest to samo, moze troche ciszej ale jednak 'efekt' slyszalny wiec koryguje przeciwdzwiekami emitowanymi przez radio;)
nastepnym razem wezme filtr purfluxa na test. a purflux tez ma ten wklad filtrujacy bialy, celulozowy?

nico190
14-06-13, 16:26
Kurcze ale jak kupiłem auto to nie było tego problemu.Zaczął się niedawno.Filtr od początku był ten sam i nie było tego rezonansu. Nikt też przy nim nie grzebał.Pójdę za Waszą radą jednak i sprawdzę jak będzie wyglądała sytuacja z innym filtrem.

Ordi
14-06-13, 20:42
ja zakładam Knechta i jest cisza. Kiedyś założyłem jakiś inny na szybko i też cośtam niby było słychać... Ale z racji mojej olewki jednym uchem wpuszczałem ten dźwięk a drugim wypuszczałem :D

dublo2
05-10-14, 10:01
Witam Was,

I udało się Wam ustalić czy to rzeczywiście była wina filtra? Mam podobny problem, tzn. przez rok jeździłem na filtrze WIX i wszystko było ok, dwa tygodnie temu podczas przeglądu wymieniłem filtr na nowy, na Mann'a, po dwóch dniach pojawił mi się opisany wyżej przez Was rezonans. Objawy były takie, że przy schodzeniu obrotów, ok. 1800 rpm, pojawiał się na 1 sekundę taki rezonans, słyszalny w środku samochodu. Tydzień nasłuchiwałem, obserwowałem itp. i doszedłem do wniosku, że jest to na pewno związane z dolotem (na początku myślałem, że to tłumik). Kupiłem filtr OEM, wczoraj założyłem, i jeśli chodzi o jazdę to odgłosów już brak (cisza), natomiast na postoju jak przegazuję silnik na ponad 3000 rpm i przy schodzeniu obrotów, przy otwartej masce, słychać jednak też taki rezonans. Powiem szczerze, że pytam Was ponieważ odkąd mam samochód (1,5 roku) takich przegazowań na postoju chyba nie robiłem i nie wiem czy tak ma być, czy np. mechanik mi źle złożył puszkę filtra (wymieniałem filtr paliwa).

Pozdrawiam