Zobacz pełną wersję : Ile wytrzymuje katalizator.Szukałem nie znalazłem.
Ile km lub ile lat może wytrzymać katalizator.
Ja mam D15B2 i przebieg 155000 teoretycznie.
Czy wyjazd w długą trasę co wiąże się z porządnym rozgrzaniem układu wydechowego pomaga w oczyszczeniu katalizatora?
Toretycznie o ile wiem, katalizator spelnia swoje zadanie przez okolo 40.000 km a ile wytrzymuje, ciezko powiedziec. 150.000 na katalizator to duzo, tak mi sie wydaje.
100k km z tego co juz wielokrotnie czytalem na tym forum... chociaz u mnie w D16Y7 mial 186k km jak go wywalalem i byl w idealnym stanie (z katem spaliny 60ppm (wodorotlenki) bez kata 190ppm).
Ja u siebie wyciąłem kata przy ponad 180k przebiegu , kat w dobrym stanie. Nic nie latało w środku itd , siateczka nieruszona.
to nei jest tak ze przekroczymy jakis tam przebieg np 150k i nagle katalizator przestanei dzialac, jego sprawnosc poprostu z czasem maleje ale zawsze o ile nei jest uszkodzony lub zapachany bedzie jekaos dzialal.
z wiki:
Kataliza - zjawisko zmiany szybkości reakcji chemicznej pod wpływem dodania do układu niewielkiej ilości związku chemicznego, zwanego katalizatorem, który sam nie ulega trwałym przekształceniom lecz tylko tworzy z innymi substratami przejściowe kompleksy.
Tak więc katalizator (urządzenie w wydechu) może się m.in. zużyć przez wywalenie katalizatora (związku chemicznego), którym jest pokryta siatka wewnątrz wydechu.
Stan katalizatora zapewne można ocenić analizując spaliny, a przez to jakość działania katalizatora... :afro:
Ponawiam pytanie.Czy długa trasa oczyści mi katalizator?
Pokręć troche wysoko silnik podczas jazdy to od szybkiego przepływu spalin napewno troche go przedmuchasz, ale na jakieś wielkie cuda nie licz.