PDA

Zobacz pełną wersję : Podlaczenie neonow pod nogami!

Timo-hg
14-01-08, 15:07
Pomysł jest prosty, chce podlaczyc neony pod nogami, ale zeby zaswiecaly sie tylko po otworzeniu drzwi. Moze byc tak, zeby zaswiecal sie neon u pasazera po otwarciu jego drzwi, to samo kierwocy, albo zeby zapalo sie tu i tu po otwarciu obojetnie ktorych drzwi. Nie chce zeby neony palily sie caly czas!
W co sie wpiac? W lampke, przycisk przy drzwiach? I jak to zrobic, zeby nie bylo widac kabli? :D
Samochod to Civic 97r 3D

rodzyneck
14-01-08, 15:29
Ja bym wpiął plus gdzieś gdzie jest stały (ostatnio u siebie z jednym gadżetem podpiąłem się w przejściówkę od radia) a masę do przewodu idącego do krańcówki.

Timo-hg
14-01-08, 16:05
Krańcówki? Można coś dokładniej prosić?

rodzyneck
14-01-08, 16:51
timo-hg, tego gumowego przycisku na środkowym słupku jak drzwi otworzysz...

RogeR
14-01-08, 17:41
Plus podłączasz bezpośrednio do neonów (oba połączone ze sobą, szeregowo), natomiast minus masz z wspomnianych wyżej "gumowych przycisków", które są przy dziwach. Jeśli podłączysz neony do obojętnie którego z nich to po otwarciu drzwi neony zaświecą (oba). Jeśli chcesz mieć osobno z każdej strony to musisz rozdzielić obwód. Dwa osobne "-" do każdego z nich. Jeden z lewych drzwi, drugi z prawych :)

Mogę się mylić, jak coś to niech mnie ktoś poprawi ;)

Timo-hg
14-01-08, 21:49
rodzyneck i RogeR - dziekuje slicznie, sprawdzilem prowizorycznie i zaden z Was sie nie mylil, do plusa na sztywno a minus w "gumowe przyciski", dziala jak powinno ;D
Jeszcze raz dziekuje!! :D

misiek707
14-01-08, 22:16
rodzyneck i RogeR - dziekuje slicznie, sprawdzilem prowizorycznie i zaden z Was sie nie mylil, do plusa na sztywno a minus w "gumowe przyciski", dziala jak powinno ;D
Jeszcze raz dziekuje!! :D

Możesz zapodać efekt pracy:) jak ci to świeci? ;] bo też się zastanawiam nad takim czymś...

Timo-hg
14-01-08, 23:07
Jak tylko zaloze, gdzies po sobocie posle zdjecia.. ogolnie na czerwone chce, bo zegary czerwone, radio czerwone podswietlenie ma to i taka droga idzmy :D

saib
14-01-08, 23:33
Też mam u siebie dwa. Świecą po otworzeniu drzwi, tylko i wyłącznie. ;)
Jeden nad pedałami, drugi nad nogami pasażera. Nie neony, lecz listwy diodiowe. Świecą zacnie, choć parę diod nie domaga (świecą, ale słabo - pier..., nie chce mi się bawić w lutowanie itp. skoro jest ok). Szczególnie w nocy efekt jest konkretny. :)

Bagażnik też mam podświetlony taką listwą 24-diodową na czerwono i muszę przyznać, że spełnia swoje zadanie, bo w nocy wszystko super widać, także to nie tylko kolorowy bajer, ale i praktyczna sprawa (na pewno podświetla lepiej, niż oryginalna żaróweczka). Oczywiście świeci tylko po otwarciu bagażnika.

Polecam.

Raveland
16-01-08, 17:12
Jeśli chcesz mieć osobno z każdej strony to musisz rozdzielić obwód. Dwa osobne "-" do każdego z nich. Jeden z lewych drzwi, drugi z prawych :)

Mogę się mylić, jak coś to niech mnie ktoś poprawi ;)

Mylisz sie. NIe wazne do jakich drzwi podlaczysz i tak ktore bys nie otworzyl to ci sie zapala neony. To jest jeden tylko obwod.
Dodatkowo proponuje wstawic przycisk z kablem masowym zeby mozna bylo zapalc neony podczas jazdy. Minusem tego jest ze bedzie sie zapalala czerwona lampka otwartych drzwi.
Rozwiazac to mozna by bylo przed diode prostownicza choc moge sie mylic gdyz elektrykiem nie jestem.

ppm702
16-01-08, 18:18
NIe wazne do jakich drzwi podlaczysz i tak ktore bys nie otworzyl to ci sie zapala neony. To jest jeden tylko obwod.chyba, że masz podłączony jakiś antynapad albo alarm z separacją drzwi kierowcy. Należałoby to sprawdzić.