Zobacz pełną wersję : Drganie podczas jazdy EG4
slonik1992
08-06-13, 18:53
Podczas przyspieszenia od 80 do 120 drga lewa strona (jakby skakał) samochodu co to może być ? Wymieniłem już końcówki drążków, wahacze i dalej jest to samo :(
Może koła niewyważone albo felga krzywa i przy takich prędkościach akurat wpada w wibacje. U mnie w ej9 drga na zimówkach przy 110 km/h a potem już spokój. Po zmianie na letnie laczki nie ma problemu.
slonik1992
08-06-13, 19:37
Koła zmieniane z zimowych i wszystko było wyważone, felgi proste.
nawet zakładałem koła z samochodu ojca i to samo
markiewicz
08-06-13, 22:59
Spróbuj zamienić prawa felgę z lewą jeżeli nie masz opon kierunkowych. Bo jeśli masz kierunkowe. To lewy tył na lewy przód a prawy tył na prawy przód. Możliwe że po wpadnięciu nawet w niewielka dziurę mogła się odkształcić opona.
slonik1992
08-06-13, 23:14
Spróbuj zamienić prawa felgę z lewą jeżeli nie masz opon kierunkowych. Bo jeśli masz kierunkowe. To lewy tył na lewy przód a prawy tył na prawy przód. Możliwe że po wpadnięciu nawet w niewielka dziurę mogła się odkształcić opona.
Dziś załozyłem felgi ojca i było to samo :( wydaje mi się ze stało sie to po wymianie wahacza górnego z przodu. Civic jest po ustawieniu zbiezności, nie wiem co to może byc ?
Muzyk-Grzes
09-06-13, 01:38
A ja mam nieco lepszy pomysł ,jak odpowiesz twierdząco na pytanie czy przy hamowaniu również trzęsie kierownicą to jest to taki sam przypadek jak u mnie czyli krzywa tarcza hamulcowa. Sam w to nie mogłem uwierzyć żeby tarcza powodowała to co zwykle robią nie wyważone koła,ale trzęsło kierą przy 80-120 km/h (zimowe i letnie) jak wymieniłem tarcze przestało.
slonik1992
09-06-13, 16:26
Przy hamowaniu nic sie nie dzieje, oglónie tylko jak od 80 dodam gazu to dopiero.
Ale dzis chyba objawy wyszły już w całości, zaczeło strzelać w prawym kole przy maksymalnym skrecie i ruszeniu. Przegub ????
Muzyk-Grzes
09-06-13, 20:17
Zazwyczaj zewnetrzny przegub daje takie efekty jak hałasowanie przy skręcie przy dodawaniu gazu. Ale zbytnio mi to do drgania kierownicy nie pasuje.
slonik1992
09-06-13, 20:25
Zazwyczaj zewnetrzny przegub daje takie efekty jak hałasowanie przy skręcie przy dodawaniu gazu. Ale zbytnio mi to do drgania kierownicy nie pasuje.
Poszedł zewnętrzny i wewnetrzny, sprawdzałem teraz ma luzy na wszystkie strony. Objawy sa takie przy dodaniu ostro gazu od 80 zaczyna karoseria latać, strzela przy skrecie maksymalnym. Zero drgań przy hamowaniu, zalożone są nowe tarcze i klocki, w zawieszeniu tez nie ma luzów bo było w maju wymieniane, maglownica dobra, zbieżność dwa tyg. temu ustawiana. Więc wszystko mówi że to przegub ? poduchy wydaja się byc dobre .
slonik1992
11-06-13, 21:36
Nie stało się tak jak myślałem, jednak łożysko w skrzyni :(((
Możesz mi napisać które łożysko i jak do tego doszedłeś bo u mnie drga cały czas powyżej 130 nasila sie przy przyśpieszaniu przy hamowaniu silnikiem troche mniej ale nadal trzęsie a i tylko gdy jade z 4 osób na pokładzie..