PDA

Zobacz pełną wersję : Szyby i kokpit w Hondzie Civic 2007

wasik111
14-01-08, 11:52
Witam ,

3 miesiace temu odebralem nowa honde civic, 2007 1.8 sport.

Czy w waszych hondach tez tak szybko rysuja sie szyby?
Lekko przejechana szyba tylna pod spoylerem przy pomocy skrobaczki i juz pozostaly rysy.

Dodatkowo szybka w srodku pojazdu tez sie szybko rysyje szczegolnie ta chroniaca zegary.

Moze to tylko u mnie sie tak stalo?.

pozdrawiam,
wasik111

jasio381
14-01-08, 16:56
Ten typ tak ma .... Niestety

Artur S.
14-01-08, 18:53
Ten typ tak ma .... Niestety
Bez względu na to, czym się wyciera środek? Np flanelą?
Pzdr - Artur S.

Pik
14-01-08, 19:23
"Szyba" pod spojlerem to tworzywo sztuczne i bardzo latwo sie rysuje. W zadnym razie nie uzywac skrobaczki!

wasik111
15-01-08, 09:21
Szkoda, ze wczesniej sie nie zorientowalem, ze to tworzywo sztuczne. Pech pech pech, teraz mam rysy.
Ciekawe czy oslonke na zegarach mozna wymieniec, ta jest porysowana od nowosci , nie moaj wina, moze by ja wymienili. Pewnie znowu mi powiedza, ze to jest integralna czesc deski rozdzielczej i sie nie da, tak jak to mialem w przypadku lusterka. Ktos mi klepnal wypadl wklad z grzalka i migacz . Wklad dalo sie wymienic za 160 pln, natomiast samej bialej obudowy migacza diodowego juz nie. Oslona 370 pln. :speszony:
Pozdrawiam,
wasik111

mariusz05
17-01-08, 22:29
Szkoda, ze wczesniej sie nie zorientowalem, ze to tworzywo sztuczne. Pech pech pech, teraz mam rysy.
Ciekawe czy oslonke na zegarach mozna wymieniec, ta jest porysowana od nowosci , nie moaj wina, moze by ja wymienili. Pewnie znowu mi powiedza, ze to jest integralna czesc deski rozdzielczej i sie nie da, tak jak to mialem w przypadku lusterka. Ktos mi klepnal wypadl wklad z grzalka i migacz . Wklad dalo sie wymienic za 160 pln, natomiast samej bialej obudowy migacza diodowego juz nie. Oslona 370 pln. :speszony:
Pozdrawiam,
wasik111
Witam tą tzw. osłonke z czarnego tworzywa mi wymienili na gwarancji ale podobno w drodze wyjątku,całe to ustroistwo jest na kilku śrubkach i zatrzaskach(w salonie hondy podsuneli pomysł żeby to polakierowac bezbarwnym lakierem ?!, ja myślałem o wyklejeniu folią jak
sie skonczy gwarancja

Pabloss
20-01-08, 11:32
mariusz05 i co okleiles folia czy polakierowales???? koledzy czy ktos z was cos z tym zrobił. mozecie dac jakies zdjecia jak to sie rysuje ???

mariusz05
21-01-08, 12:43
mariusz05 i co okleiles folia czy polakierowales???? koledzy czy ktos z was cos z tym zrobił. mozecie dac jakies zdjecia jak to sie rysuje ???Narazie nic nierobiłem , auto na gwarancji,całe to ustroistwo widziałem na własne oczy jak przynieśli mi nowy el.do wymiany (na oględziny ).Z tego co zauważyłem to jest to jakieś miękkie tworzywo z dodatkiem ciemnogranatowego pigmentu(lub pomalowane takowym z tym że bardzo miękkim), czyli polerowanie tego niema sensu bo bedzie jeszcze gożej(prubowałem).Rysy na tym wyglądają paskudnie bo jest to bardzo gładkie jak lustro , jeżeli na to pada swiatło pod kątem to widać każdą ryske(widać rysy nawet po przejechaniu husteczką higieniczną )

Pabloss
21-01-08, 13:14
dla mnie to szko! bede dzisiaj w hondzie wiec o to zapytam

Artur S.
04-04-08, 09:22
Witam!
Mam pytanie odnośnie rys na kokpicie: odkrył ktoś już patent na ich zamaskowanie? Chodzi mi np. o jakiś kosmetyk, które tego typu rzeczy "przykrywa". Nie chcę kupić czegoś przypadkowego, żeby sobie nie pogorszyć sytuacji. Obchodzę sie z tym gównem jak z jajkiem, a i tak jest coraz więcej rys - widocznych zwłaszcza w słońcu co wqrw* mnie niesamowicie, bo samochód ma 3m-ce. Krew mi sie gotuje na myśl, żeby tak spieprzyć taką rzecz. Przecież trzeba być zupełnym kretynem!
Zastanawiam się, czy jest jakiś sposób aby wymóc na hondzie wymianę tego badziewia na nowe? Honda Poland? Rzecznik Praw Konsumenta? Bo serwis ma to gdzieś, co w zasadzie nie jest dziwne... Any ideas?
Pzdr - Artur S.

Dobi
04-04-08, 16:14
U mnie też podobnie, nawet przetarcie miękką szmatką zostawia rysy, pewnie to jakiś ekologiczny materiał. U mnie rys dużo nie ma, trochę pomogło przetarcie jakimś preparatem do konserwacji plastików - chyba jedyne rozwiązanie to wymiana na coś
w stylu kokpitu Type R'a. Trzeba naciskać na Hondę w zasadzie powinno być to wymienione podobnie jak tylna szybka pod spoilerem. Całkowicie błędnie dobrane materiały :(

wosik
04-04-08, 19:14
Witam
W moim civicu też miałem problem z ryskami na kokpicie. Problem rozwiązałem zmieniając kokpit od type R. Koszt takiej zmiany to ok 320 zl i trwało to u mnie okolo 30-40 minut.

Pozdrawiam

kubaSG
04-04-08, 21:09
Wosik czy mozesz dac jakies zdjecia tego kokpitu ?

Pozdrawiam

Artur S.
04-04-08, 22:14
Też się zastanawiałem czy nie zamontować kokpitu od Type-R. Tak z ciekawości: jak on się komponuje z wnętrzem "zwykłego" Civica? Jak rozumiem zamianę robiłeś w ASO? Co z gwarancją?
I jeszcze jedno pytanie: nie próbowałeś walczyć z hondą o wymianę kokpitu właśnie w ramach gwarancji?
A może próbował ktoś sposobu opisanego np. w tym (http://www.civinfo.com/forum/cleaning-styling/12250-how-remove-little-scratches-your-dashboard.html) wątku?
Pzdr - Artur S.

Pik
04-04-08, 22:36
A nie lepiej potraktowac caly ten blyszczacy i rysujacy sie element kokpitu jakas okleina, albo sprayem w kolorze nadwozia??? Wyjdzie na pewno taniej i oryginalniej niz wstawki od Type R'a... Na civinfo widzialem how-to krok po kroku jak zrobic cos takiego: http://www.civinfo.com/forum/how/4765-finish-scratches-carbon-look.html

Gwarancja? A jaki to moze miec wplyw na gwarancje???

Pabloss
05-04-08, 10:20
no nie wiem koledzy ale dla mnie to jakies dziwne aby w aucie za 75 tys. oklejać kokpit okleiną. Ja wycieram kokpit pieluchą (musi być czysta bawełna) i jak na razie nie porysowałem go, a jak to zrobie to pewnie skusze sie na kokpit od TypeR, Wosik ponawiam prośbę KubySG --- daj jakies fotki tego kokpitu

Artur S.
05-04-08, 12:14
Gwarancja? A jaki to moze miec wplyw na gwarancje???
A jakie to ma znaczenie? Dla ASO każdy pretekst jest dobry, żeby się wywinąć od jakiejkolwiek odpowiedzialności.
Co do malowania tudzież oklejania:

"...no nie wiem koledzy ale dla mnie to jakies dziwne aby w aucie za 75 tys. oklejać kokpit okleiną..."
jak najbardziej się zgadzam z Pablossem.

[EDIT]:
Z sąsiedniego wątku:

Jeśli nie masz ksenonów w standardzie to nie będzie pasować. Przy zwykłych światłach masz pokrętło do regulacji reflektorów na tym plastiku, w Type R tego brak (automatyczne poziomowanie świateł) no chyba zeby wywiercić otwór w kokpicie z Type R .....

Wosik - prawda to??
Pzdr - Artur S.

wosik
05-04-08, 15:30
Witam
Wymiany robiłem w ASO. Serwis zaproponował mi zamiane kokpitu na ten co jest w standardzie. Ale po przemyśleniu tego stwierdziłem ze za 5-6 miesięcy bedzie tak samo jak teraz i znowu bede musiał przyjechać. Więc zdecydowałem sie na ten od type R. Z tego co poinformował mnie Pan z serwisu nie wszystkie type R wychodzą z ksenonami wieć nie bedzie problemu z zamównieniem kokpitu. Zdjęcia postaram sie dzisiaj zrobić. I jeszcze jedno w sklad kokpitu od type R nie wchodzi środek czyli tam gdzie jest obrotomierz.

Kenjiro
05-04-08, 15:55
Dawaj fote!

Pik
05-04-08, 18:47
Artur, malkontent z ciebie... Najpierw piszesz:
Mam pytanie odnośnie rys na kokpicie: odkrył ktoś już patent na ich zamaskowanie? , a jak podaje ci sprawdzony przez innych i skuteczny patent, to marudzisz...

no nie wiem koledzy ale dla mnie to jakies dziwne aby w aucie za 75 tys. oklejać kokpit okleiną Nie widze zwiazku, Pablos! Wyglad kokpitu to sprawa gustu. Jak karbonowa okleina nie podoba ci sie, to mozna pokryc kokpit czystym zlotem ze wstawkami diamentowymi, to bedzie auto za 500 tys pln, a nie za nedzne 75 tys... :d

Mnie osobiscie drobne ryski nie przeszkadzaja, nie zamierzam sie wyglupiac w bawelniane pieluszki itp. Te pare drobnych rysek na kokpicie nie ma zadnego znaczenia eksplotacyjnego, za pare lat auto i tak sprzedam. Patrzac na to zdroworozsadkowo sugeruje, ze jak ktos jest perfecjonista w kazdym calu, to lepiej niech zazyje nervosan, albo wybuli kase na R&R, ewentualnie Maybacha... :afro: I postawi auto na jakims pomniku, schowa w sejfie, bo jeszcze sie gdzies ta doskonalosc zarysuje, haha...

Artur S.
05-04-08, 19:18
Artur, malkontent z ciebie...
No jestem jestem - przyznaję "uczciwie i bez bicia". ALE! Może dla innych 70tys za auto to niewiele, ale dla mnie jest to duża kwota i uważam, że za te pieniądze kupując HONDĘ powinienem dostać jakość hondową a nie włoską czy francuską - bez obrazy oczywiście dla tych ostatnich. Nie mogę się pogodzić z tym, że honda zatrudniła kretyna, który spieprzył tak ważny dla estetyki wnętrza element. Gdyby poprawny dobór materiału wymagał jakiegoś mega-talentu i mega-wiedzy może bym to zrozumiał. Natomiast tutaj inaczej niż kretynizmem, albo zwyczajnym olewaniem klientów nie umiem wytłumaczyć takiej fuszerki. I jedno i drugie mnie -jako właściciela hondy - wq*. W głowie mi się nie może pomieścić, że muszę kupować jakieś specjalne szmaty albo kosmetyki żeby wyczyścić gówniany kokpit, bo inaczej go porysuję.
Pzdr - Artur S.

Pik
05-04-08, 20:43
Ladnie nie zawsze oznacza praktycznie, niestety. Nadmiar polysku jest z natury dosc trudny do utrzymania. Projektantowi sie spodobal, ktos to zatwierdzil. W salonie ladnie wyglada, cos w stylu ladnego opakowania. Niektorym to odpowiada, innym nie.

Ale nawet jesli nie lakier, nie okleina, to zawsze mozna wziac w reke chocby drobny papier scierny i przerobic kokpit na wersje matowa, fachowo porysowana, na ktorej zadnych rys znac nigdy juz nie bedzie...

Producent pewnie moglby od razu zrobic praktyczna wersje matowa, ale malkontenci by sarkali, ze kokpit jest bez polotu, bez wyrazu, jak w fiacie, i bysmy sie teraz zastanawiali, jak przerobic go na blyszczaca wersje de luxe... ;)

mariusz05
05-04-08, 21:26
Ladnie nie zawsze oznacza praktycznie, niestety. Nadmiar polysku jest z natury dosc trudny do utrzymania. Projektantowi sie spodobal, ktos to zatwierdzil. W salonie ladnie wyglada, cos w stylu ladnego opakowania. Niektorym to odpowiada, innym nie.

Ale nawet jesli nie lakier, nie okleina, to zawsze mozna wziac w reke chocby drobny papier scierny i przerobic kokpit na wersje matowa, fachowo porysowana, na ktorej zadnych rys znac nigdy juz nie bedzie...

Producent pewnie moglby od razu zrobic praktyczna wersje matowa, ale malkontenci by sarkali, ze kokpit jest bez polotu, bez wyrazu, jak w fiacie, i bysmy sie teraz zastanawiali, jak przerobic go na blyszczaca wersje de luxe... ;) albo dobrze przyciągającą kurz, tak jak teraz

krzysztofw
05-04-08, 22:02
Zdjęcia z zamontowanego kokpitu.
http://images23.fotosik.pl/189/fad518ebb6395846m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fad518ebb6395846.html)
http://images27.fotosik.pl/189/137a7f8182022c92m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/137a7f8182022c92.html)
http://images31.fotosik.pl/206/34fdec396f01de08m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/34fdec396f01de08.html)

Pabloss
06-04-08, 10:47
Pik tu nie chodzi o bawienie sie pieluchami tylko o odpowiedz na pytanie czym wycierać kokpit aby sie nie rysowal odpowiedz to szmatka z czystej bawełny. Ja tez podobnie jak ty samochód używam codziennie i przesadnie sie z nim nie obchodzę ale nie ukrywam ze lubie mieć czysto w samochodzie wiec moj kokpit przynajmniej raz w tygodniu przecieram - i jak na razie nie mam porysowanego kokpitu. Gratuluj ci też zasobności portfela bo jak dla ciebie 75 tys. zl to marne pieniądze to rzeczywiście jestes bogatym człowiekiem. Pozdrawiam

Pik
06-04-08, 11:29
Pablos to nie chodzi o wartosc samochodu, tylko o doswiadczenie zyciowe i pragmatyczne podejscie do pewnych spraw. Mam swoje lata, to nie jest moje pierwsze auto i wiem, ze na poczatku czlowiek przecenia wartosc samochodu niezaleznie czy zaplacil 20 tys czy 200 tys pln. Czlek dba przesadnie, stresuje sie kazda ryska do czasu... kiedy np przydzwoni tym pieknym autem (albo ktos to za nas zrobi) i ogladajac pogiete blachy, polamane plastiki itp bledna te wszystkie drobne ryski i inne duperele... Nikomu tego oczywiscie tego nie zycze, ale zdarza sie przeciez.

Zycie jest zbyt piekne, zeby sie przejmowac drobiazgami! :)

Na koniec takie przemyslenie filozoficzne, ze jesli ktos nie jest w stanie nabrac dystansu i podejsc do swojego auta jak do nabytego przedmiotu, stawia go na piedestale, mitologizuje, podziwia, stresuje drobnymi mankamentami, utopijnie poszukuje absolutnej doskonalosci itp to znaczy ze ... kupil za drogie auto, niezaleznie od tego ile za nie zaplacil!!! (do przemyslenia)

:afro:

Artur S.
06-04-08, 17:17
Święte słowa Pik! Tylko że wielu z nas - w tym i ja - jest jeszcze na etapie cieszenia się świeżością jaką "pachnie" nowe auto. I dlatego tak wqrzające jest, że to właśnie honda - symbol solidności i trwałości musiała wypuścić bubel, jakim jest rysujący się kokpit (między innymi oczywiście). A przecież wystarczyło tak niewiele, żeby problemu nie było...
Pzdr - Artur S. (który tez już ma swoje lata - niestety...)

Pik
06-04-08, 20:32
Haha, no coz, rozumiem, ale nie ma aut doskonalych! :d

Artur S.
11-04-08, 13:02
...że wrócę do nieśmiertelnych rys na kokpicie: w końcu przedarłem się przez cały wątek na forum civinfo.com. Pewnie nie każdy tam zagląda, ale może komuś przyda się sposób jaki podała w swoim poście (http://www.civinfo.com/forum/cleaning-styling/4050-dashboard-scratches-9.html) anka1976pa. Nie wiem jak w realu wygląda osłona zegarów pozbawiona niebieskiego odblasku po jej/jego(?) zabiegach, ale na zdjęciach IMHO - rewelacyjnie.
Proponuje też zwrócić uwagę na post użytkownika thunt, 10-ty od góry. Z tego co zrozumiałem, nawoskował czarną część kokpitu i rysy udało się zamaskować. Nie wolno oczywiście woskować osłony zegarów - jak napisał thunt był to "big mistake!" Fotki załączone przez niektórych user'ów z porysowanymi kokpitami robią wrażenie - niestety w znaczeniu pejoratywnym...
BTW - czytając wątek na civinfo.com odniosłem wrażenie, że w UK czy w ogóle na zachodzie ASO chętniej wymieniają kokpit w ramach gwarancji... Ale może to tylko autosugestia wynikająca z wątpliwości co do pro-konsumenckiego podejścia przez rodzime ASO ;)
Pzdr - Artur S.
p.s. nie wiem czy można podejrzeć załączniki nie będąc zarejestrowanym na forum. Jeśli nie, a ktoś z Was by chciał rzucić na nie okiem - proszę o info via PW. Zrobię screeny i prześlę mailem.

[ Dodano: Wto 15 Kwi, 2008 ]
Qrcze, może w końcu jest sposób na rysy na kokpicie?? Przyznaję, ze to co zobaczyłem na zdjęciach Andiego
w tym wątku (http://www.civinfo.com/forum/cleaning-styling/12250-how-remove-little-scratches-your-dashboard-2.html) wygląda zachęcająco. Jeśli rzeczywistość jest taka jak na nich, to problem wydaje się być z głowy. Ciekawe tylko jak często trzeba powtarzać taki zabieg, i czy można go stosować bez końca... No i - jak sugeruje autor - lepiej najpierw sprawdzić w mało widocznym miejscu kokpitu na malej powierzchni.. Wysłałem do niego PW - jak mi odpowie dam znać.
Pzdr - Artur S.

Sebanek
03-07-08, 10:45
czy u Was tez przednia szyba jest porysowana przez wycieraczki?
widzialem juz kilka Hond tego typu i wiekszosc ma porysowana przednia szybe od wycieraczek, szczegolnie w miejscu gdzie wycieraczka powraca (jak wycieraczka jest w polozeniu pionowym)
Zglosilem do serwisu, ale powiedzieli ze nic nie zrobia. Dla mnie jest to wada fabryczna.

Dobi
03-07-08, 15:52
widzialem juz kilka Hond tego typu i wiekszosc ma porysowana przednia szybe od wycieraczek, szczegolnie w miejscu gdzie wycieraczka powraca (jak wycieraczka jest w polozeniu pionowym)
Zglosilem do serwisu, ale powiedzieli ze nic nie zrobia. Dla mnie jest to wada fabryczna.

Niestety tak, szyba jest dość mięka wychodzą zarysowania widać to szczegółnie w miejscu o którym piszesz.
Poziom zastosowanych matreiałów jest dość marny i to widać :(

noso
10-02-09, 08:32
Niestety tak, szyba jest dość mięka wychodzą zarysowania widać to szczegółnie w miejscu o którym piszesz.
Poziom zastosowanych matreiałów jest dość marny i to widać :(

Panowie czy ktoś mógłby mi podać numer katalogowy tego kokpitu do TypeR dla wersji z kseonami? Będe bardzo wdzięczny...

Maro2004
10-02-09, 09:13
U mnie wpisali na fakturze 78121SMTG11 (VISOR ASSY METER).

noso
10-02-09, 09:16
U mnie wpisali na fakturze 78121SMTG11 (VISOR ASSY METER).

to do wersji z kseonami?

Maro2004
10-02-09, 09:17
No przecież o taki pytałeś.

noso
10-02-09, 09:21
No przecież o taki pytałeś.

Dzieki bardzo chcialem sie tylko upewnic :):):)

Maro2004
10-02-09, 09:24
Najlepiej jak w salonie mają TypeR to po numerze VIN ściągną Ci kokpit do niego. Oczywiście musi mieć ksenony.

Manwe
10-02-09, 15:46
a czym się różni kokpit od wersji z ksenonami od tej zwykłej ??

Adam79
10-02-09, 16:01
a czym się różni kokpit od wersji z ksenonami od tej zwykłej ??

W wersji bez ksenonów masz pokrętło od regulacji wysokości świecenia świateł mijania, w wersji z ksenonami tego pokrętła nie ma.

wasik111
25-02-09, 13:10
Witajcie Koledzy i Koleżanki !!!

Chciałem się pożegnać z tym forum.

Od Soboty tj. 21.02.2009 jestem posiadaczem nowej hondy accord.
Civic został w salonie w "rozliczeniu".

Chciałem Wam podziękować za wszystkie pomocne odpowiedzi. Powodzenia, może spotkamy się kiedyś na forum tym lub hondy accord, na którym już działam :).

Pozdrawiam,
wasikxxx

Artur S.
25-02-09, 13:42
Zazdroszczę - oczywiście tego, ze w końcu pozbyłeś się szczawia ;) Po doświadczeniach z civicem chyba jednak nie związałbym się już z hondą, a wybrał np. Mazdę albo BMW - mam nadzieje, że wcześniej czy później tak się stanie.
Anyway - powodzenia i wpadaj do nas od czasu do czasu, a jeśli to nie tajemnica - napisz ile Ci dali za szczawia.
Pzdr - Artur S.

Manwe
25-02-09, 14:04
gratuluję !! i fajnie że jednak pozostałeś wierny Hondzie :)

goncjusz
07-03-09, 23:24

Tak dokładnie, z lewej strony. Od strony pasażera jest OK. Zgłaszanie w serwisie nic nie dawało, nie chcieli nawet przyjąć zgłoszenia, postanowiłem więc wysłać pismo do Honda Poland o tej sprawie z żądaniem wymiany szyby. Spotkał się ze mną rzeczoznawca, oczywiście nie stwierdził wady materiałów ani złego spasowania szkła, zasugerował jedynie, że rysy te powstały przez zanieczyszczone pióra wycieraczek lub używanie ich bez spryskania szyby płynem. To samo otrzymałem w odpowiedzi od Honda Poland, na którą czekałem ponad miesiąc czasu. Nie wiem co mam robić, nie mam zamiaru zostawić tak tej sprawy, rys przybywa, auto ma zaledwie rok....o pióra wycieraczek dbam, często przecieram je wilgotną szmatką w celu usunięcia zabrudzeń. Zamierzam im odpowiedzieć, ale jeszcze się zastanawiam nad treścią pisma, możecie coś poradzić? Jak na nich wpłynąć, straszyć od razu sądami, rzeczoznawcami i obsmarowaniem ich wszędzie gdzie się da, w prasie motoryzacyjnej, na portalach itp czy przyjąć inną politykę?

Artur S.
31-03-09, 22:40
Witam!
Wertując neta w poszukiwaniu lekarstwa na skrzypienie (fuck!) plastików i rysy (fuck!) na kokpicie, przypadkowo natknąłem się na komentarz niejakiego "misiaczka" na autocentrum: http://www.autocentrum.pl/go/550__AutoRentgen_-_typowe_slabe_punkty_honda_civic_viii__241937758__ 1__9__251__1429461979.html
("just in case" cytuję z punktu 4: "Szybkę osłaniającą zegary już mam wymienioną bo jakiś idiota na ręcznej myjni mi ją porysował. Niestety jest dosyć podatna na uszkodzenia. Uwaga! Honda wymienia tą szybkę i plastiki po obu jej stronach w ramach gwarancji, więc nie dajcie się naciągnąć na koszty".)
Pomimo że cytat jest stosunkowo świeży jakoś nie chce mi się wierzyć w nawrócenie hondy. Próbował ktoś z Was? Nie mówię o zamianie kokpitu na CTR-owski bo tu dla mnie jest sprawa jasna, ale wymianie porysowanego na taki sam ale nowy. Szkoda, że nie ma kontaktu do tego gościa, bo można by wyciągnąć więcej detali.
Pzdr - Artur S.

semri
31-03-09, 23:31
jakby komuś z grona się udało to byśmy już wiedzieli, a tak zostało na nowo się pytać serwis i żyć nadzieją

zyga502
01-04-09, 08:28
panowie ,nie wiem za bardzo jak wygląda ten kokpit od CTR,ale ostatnio jak byłem w serwisie i oglądałem civica 3/5d po lifcie to w wersji S kokpit nie jest już taki błyszczący tylko matowy,więc może faktycznie honda wyciągneła wnioski i poprawili to i może to pójdzie na gwarancji,zapytać nie szkodzi ,mi np ostatnio wymienili całą rączkę hamulca ręcznego na gwarancji ,bo na przycisku zeszła farba ,takie kółko 5 mm

ManianaBoy
01-04-09, 13:21
Witam, mnie wymieniono na CTR-owski. Ale sprawa wyglądała tak, że przy odbiorze autka już miałem porysowany. Zgłosiłem to i przyznali do wymiany na taki sam (czyli piano). Oczywiście umówiłem się na termin wymiany, przyjechałem, poczekałem i ... ten co wymienili był jeszcze bardziej porysowany niż przed wymianą. Mechanik nie zwrócił na to uwagi i nie wiedział, że wymiana jest z powodu rys.:mad: Po krótkiej i ostrej dyskusji pan od zamówień zaproponował sam z siebie wymianę na CTR-owski

lokcio
14-06-09, 22:01
witam ! a to co sam odwalilem z kokpitem do teraz na sama mysl mnie rozwala ... bylem u znajomego na wsi i zostawilem uchylone okno przez ktore wleciało stado much !!! wpadl mi w rece OFF na komary ,pomyslalem ze jak na komary dziala to moze i muchy uciekna :| niestety muchy w liczbie okolo 100 zostalo nadal w aucie a mi spray powyżerał kokpit :( dokladnie to piano ktore tak sie rysuje ... w cętkach mam tez kule tą srebna lewarka biegow i popielniczke
MASAKRA uwaga na tego typu specyfiki w aucie :( jak kogos nie lubimy to zauwazylem ze off zjada rowniez lakier samochodowy
pozdrowiam :(

Yossarian
14-06-09, 22:07
Współczuje

kupuj kokpit od Type R, zawsze to trwalsze. ( w sumie obłożenie deski zwykłym papierem też byłoby trwalsze od tego piano - staram sie cholerstwa nie dotykać a i tak sa rysy - za jakis czas zmieniam na kokpit od Type R albo poliftowy)

semri
14-06-09, 22:15
a to nie są takie same kokpity?

malykciuk
14-06-09, 23:35
Jesu! ludzie czy wy czytacie czasem co jest napisane wczesniej?!
wlasnie przelecialem obie strony tematu i co chwile to samo
odpowiadam, NIE SĄ TAKIE SAME! nawet zdjecia sa wklejone... :mad:

a odnosnie wszystkiech tych "slabych materialow" tak sobie mysle ze Honda chciala uszczesliwic wszystkich. wiec, na szybach, plastikach, lakierze, zawieszeniu i innych duperelach oszczedzilo sie pare euro przez co cena jest w maire do przyjecia i mozemy sie bujac tymi fajnymi choc zrobionymi "po taniosci" autami...

lokcio
16-06-09, 18:47
moze ktos mnie poratowac jaki jest nr katalogowy tego nowego plastiku "piano" od civica po liftingu ? bo dzis zamowilem w aso i jest to inny nr katalogowy niz wymieniany wczesniej w tym watku
Nr katalogowy na zamowieniu jakie dzis zlozylem to 78121SMGG41ZA
Czy jest gdzies w sieci stronka z opisem czesci katalogowych ????
Z gory wielkie dzieki !!!

xVRoBVx
16-06-09, 18:54
http://www.honda-access.com/pl/pl/home.jsp

proszę

lokcio
16-06-09, 19:09
http://www.honda-access.com/pl/pl/home.jsp

proszę

Tam niestety tego nie ma ,bo nie sa to akcesoria dodatkowe

xVRoBVx
16-06-09, 19:31
wszystko tutaj jest jaka chcesz ta panel ozdobna:
1: Panele ozdobne

Imitacja wlokien weglowych - Zestaw = 2 sztuki
Cena: 474.54 PLN
Nr katalogowy: 08Z03-SMR-600A
2: Panele ozdobne

Imitacja wlokien weglowych - Zestaw = 2 sztuki - Dla wersji ze spryskiwaczami reflektorow oraz z czujnikami parkowania.
Nr katalogowy: 08Z03-SMR-600B
3: Panele ozdobne

Imitacja wlokien weglowych - Zestaw = 2 sztuki. Dla wersji z HID, ze spryskiwaczami reflektorow oraz z czujnikami parkowania.
Nr katalogowy: 08Z03-SMR-600C

Pik
16-06-09, 19:34
Jak zrozumialem lokcio poszukuje kodu standardowej okladziny... Katalog EPC: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=18056
Niestety, sporo sciagania. To jest wersja 13. Dostepna jest juz nowsza.

buri
16-06-09, 20:12
numer katalogowy tego elementu jest rozny w zaleznosci od wersji wyposazenia samochodu bo u jednego jest pokretlo od regulacji swiatel a jak ktos ma HIDy to juz nie ma i sa to tego typu niuanse wiec jak podales w aso numer vin i taki Ci dobrali to jest dobry i to, ze ktos podal inny znaczy ze ma inne wyposazenie, z reszta jak przyjdzie nie taki to mozesz zwrocic

Manwe
17-06-09, 20:14
lokcio a jak z ceną tego plastiku piano ??

lokcio
17-06-09, 20:18
Zamowilem taki jak jest po liftingu cena 270 netto do tego okolo 80 zl montaz w aso
aha maja dac jeszcze jakis rabat ,jak dostane i zaplace to sie pochwale ...

noso
18-06-09, 11:24
Zamowilem taki jak jest po liftingu cena 270 netto do tego okolo 80 zl montaz w aso
aha maja dac jeszcze jakis rabat ,jak dostane i zaplace to sie pochwale ...

80 zł za montaż !!! Jezu!! Ja to robilem pod pracą na parkingu zajeło to mi dosłownie 5 minut :):eek:

lokcio
18-06-09, 14:31
80 zł za montaż !!! Jezu!! Ja to robilem pod pracą na parkingu zajeło to mi dosłownie 5 minut :):eek:
noso boje sie ,ze polamie jakies plastiki ! zdradz od czego zaczac to sie sam uporam

Manwe
18-06-09, 20:09
ja mam gorszy problem bo mam porysowaną (co prawda lekko) szybkę gdzie jest obrotomierz.... tego chyba nie da się wymienić ??

maderak
18-06-09, 20:38
Ja sobie tą szybkę od obrotomierza dzisiaj wyczyściłem, szorowałem dosyć mocno szmatką, lecz uważnie, efekt ? ... Jest czyściutka, żadnych rys. Gorzej z piano-look'iekm, bo tu odrobinka kurzu wytważa od razu ryskę po delikatnym przetarciu.

Manwe, jeżeli Ci te "lekkie ryski" przeszkadzają to na pewno da się to wymienić (czyt. kupić) w Hondzie.

Po dzisiejszym przybyciu kolejnych rysek na kokpicie coraz bliżej mi do wymiany na wersję od Type-R'a. Będę śledził ten wątek i czytał pomysły na zażegnanie problemu.

Manwe
18-06-09, 20:45
zadzwonię do hondy i zapytam. Mnie akurat piano look bardzo się podoba i chętnie kupiłbym zwyczajnie nowy element tylko jak go zabezpieczyć przed rysami.... nie wiem może jakiś bezbarwny lakier...??

szadek24
18-06-09, 23:08
Manwe
Samą szybkę osłaniającą obrotomierz da się wymienić bo sam wymieniłem ponieważ miałem mnóstwo rys za sprawą mojej żonki która chciała mi zrobić przyjemność sprzatając auto i biorąc jakąś zabrudzona szmatę no właśnie narobiła mi mnóstwo rys:( no ale było minęło koszt tej szybki jak pamiętam to coś koło 180zł
Lokcio jak wymieniasz kokpit zrób to sam i nie płać 80zł
montaż jest bardzo prosty ja też wymieniłem sobie na ten od CTR-a i problem z rysami z głowy
Zrób tak w pierwszej kolejności zdejmij tą plastykową nasadkę która delikatnie nachodzi na szybkę obrotomierza jest ona na wcisk takie zaczepy pociągnij do siebie i ok
Potem jak to zdejmiesz ukarzą ci się dwie śrubki i za pomocą śrubokreta wykręć je
Następnie palcami rąk podwarzasz obydwa końce całego kokpitu ciągnąc do siebie gdy będzie luzny odpinasz 3 wtyczki z kablami potem odkręcasz z tego kokpitu starter nawiew itp. i przykręcasz to do nowego kokpitu następnie składasz wszystko i montujesz
Naprawde nie jest w tym nic trudnego mi zajęło to 30 min. przed blokiem:D
a zaoszczędzone 80zł można np. przeznaczyć na kino z żoną lub dziewczyną:)
http://images30.fotosik.pl/258/2ae755a0868ca5d8m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ae755a0868ca5d8.html)

T.r.
18-06-09, 23:20
Można też sprawdzić czy nie tańszy jest ten z nowego type S-a bo jest chyba taki sam(?)

noso
19-06-09, 13:18
Manwe
Samą szybkę osłaniającą obrotomierz da się wymienić bo sam wymieniłem ponieważ miałem mnóstwo rys za sprawą mojej żonki która chciała mi zrobić przyjemność sprzatając auto i biorąc jakąś zabrudzona szmatę no właśnie narobiła mi mnóstwo rys:( no ale było minęło koszt tej szybki jak pamiętam to coś koło 180zł
montaż jest bardzo prosty ja też wymieniłem sobie na ten od CTR-a i problem z rysami z głowy
Zrób tak w pierwszej kolejności zdejmij tą plastykową nasadkę która delikatnie nachodzi na szybkę obrotomierza jest ona na wcisk takie zaczepy pociągnij do siebie i ok
Potem jak to zdejmiesz ukarzą ci się dwie śrubki i za pomocą śrubokreta wykręć je
Następnie palcami rąk podwarzasz obydwa końce całego kokpitu ciągnąc do siebie gdy będzie luzny odpinasz 3 wtyczki z kablami potem odkręcasz z tego kokpitu starter nawiew itp. i przykręcasz to do nowego kokpitu następnie składasz wszystko i montujesz
http://images30.fotosik.pl/258/2ae755a0868ca5d8m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2ae755a0868ca5d8.html)

Dokladnie , kolega ma racje . Tutorial do tego na http://www.civinfo.com/forum/how/

lokcio
21-06-09, 21:39
Manwe

szadek24 czy chodzi na poczatku przy demontazu o ta nakladke nad kolumna kierownicy ? w ktorej jest taka mini krateczka a w niej jakis czujnik ?? z wezykiem ??? od tego zaczynam ? czy ta grafirowa nakladka w ksztalcie bumerangu na samej gorze tez sie sciaga ? jest to tez na jakis zaczepach ? prosze o pomoc nie chce nic polamac

szadek24
22-06-09, 15:36
Dokładnie o tę nakladkę nad kolumna kierownicy chodzi bumerang jest w całości na zaczepach
Nie bój się nic nie połamiesz:D
Przyjemnego przekładania:)