PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 1.6 Sport - długo stała - pytanie

Casti
06-06-13, 13:35
Witam,
jestem nowym użytkownikiem forum :) i mam do Was pytanie.
Stanę się wkrótce posiadaczem sportowej wersji Civic VII z 2006 roku.
Auto stało teraz półtora roku na firmowym podziemnym parkingu nie ruszane, 5 cm kurzu jest na nim.
Chciałbym się dowiedzieć, co mam zrobić przed pierwszym uruchomieniem? Chcę go doprowadzić do ASO na przegląd. Czy lepiej zawieźć go na lawecie, czy próbować nim dojechać? Mam do nich nie całe 5km.

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

http://www.iv.pl/images/51391581012186355793.jpg

Młody ŁDZ
06-06-13, 13:41
Silnik odpal i jedz. Co zrobic? To, co w kazdym aucie. Wszystkie filtry, oleje, plyny + rozrzad. Dodatkowo wykonac przeglad samochodu i jego czesci eksploatacyjnych (np. klocki hamulcowe, badz tloczki mogly sie zapiec - w ASO beda wiedziec raczej co zrobic). Warto rozejrzec sie za korozja, bo nie wiadomo jakie warunki tam panowaly.

Casti
06-06-13, 13:43
Auto ma 42000 przebiegu, to raczej wszystko powinno być w porządku.

Dzięki za szybką odpowiedź.

iljash
07-06-13, 11:53
Auto ma 42000 przebiegu, to raczej wszystko powinno być w porządku.

Dzięki za szybką odpowiedź.

To nie chodzi czy ma 40 czy 140 tys. Chodzi o to, ze raczej nie ma nic gorszego dla auta, niz jak stoi a nie jezdzi. Nie jestem specu w temacie wiec poradze Ci abys wstukal w google czy tutaj chociazby na forum, na co uwazac/ zwrocic uwage po takim postoju. Napewno moga byc problemy z hamulcami, napewno moga byc jajowate mniej lub bardziej opony. Nie wiem jak z uszczelkami silnika itp ( kolega taty rzekomo jak zima w ogole auta nie ruszal to po zimie na dziendobry po pol roku wywalilo mu UPG ile w tym prawdy i jaki zwiazek nie wiem )

Zrogi
08-06-13, 11:49
no ciekawe jak olej wygląda po takim czasie. wyjmij bagnet i zobacz. hamulce na bank stoją jeszcze jak samochód był na ręcznym to może być problem z ruszeniem tego z miejsca. Na pewno wszystkie płyny trzeba zmienić.

bunkerites
08-06-13, 20:02
Wez na lawete i zawiez do mechanika.Szkoda zrobic dzwona jak ci hamulce padna...