Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panowie problem prosze o jak najszybsza pomoc

Johny88
13-01-08, 18:31
tak wiec zaczne od tego ze strzalka od temperatury mi lezy podczas jazdy po prawie godzinnym postosu na chodzacym silniku strzalka sie podnosci prawie do polowy.
non-stop chodzi na ssaniu.
wentylator ani razu sie nie zalaczyl.
obroty trzyma ciagnle kolo 1500-1600.
co to moze byc
jak odlaczam pewny czujnik czy cos w tym stylu znajduje sie na dolocie obok wtrysku po prawej stronie na ostatniej rurce dolotu jest okragle i rurkowate nie wiem co to jest ale jak odlaczam to silnik zaczyna pracowac na obratach 900-1000. ale efektem tego zaswieca sie lampka check engine normalne ale mnie juz paranoje biora z wybrakami chondzi
Silnik mam D15B2
bede wdzieczny za kazda pomoc

fafik79
13-01-08, 19:42
mialem tak jak mi termostat nie trzymal... byl caly czas otwarty... na postoju temperatura rosla bo nie dmuchalo zimnym powietrzem na chlodnice... a jak sie ruszylem to po chwili temperatura silnika spadala.... wymiana termostatu rozwiazala problem....ale na ssaniu mi caly czas nie chodzil... sprobuj pozyczyc od kogos ten czujnik z dolotu i sprawdz czy bedzie to samo...

Lcfr
13-01-08, 19:55
mialem tak jak mi termostat nie trzymal... byl caly czas otwarty... na postoju temperatura rosla bo nie dmuchalo zimnym powietrzem na chlodnice... a jak sie ruszylem to po chwili temperatura silnika spadala.... wymiana termostatu rozwiazala problem....ale na ssaniu mi caly czas nie chodzil... sprobuj pozyczyc od kogos ten czujnik z dolotu i sprawdz czy bedzie to samo...
też pomyślałem o termostacie
tylko te obroty martwią
w d13b2/d15b3 byłyby " to bardziej prawdopodobne

fafik79
13-01-08, 20:07
termostat do wymiany na pewno i to czem predzej ;]... reset kompa i byc moze ze wolne obroty sie uspokoja... a jak nie to bedzie trzeba szukac dalej ;]

tylko do reseta cieplutki garaz sie przyda... ciezko tak zagrzac silnik zeby sie wentylator wlaczyl na mrozie ;] kurde wiem co mowie ;]

Johny88
13-01-08, 20:10
a to nie moze byc tez jakis czujnik temperatury czasem pytam bo nie wiem

aha fafik 79 mam pytanie strzalka od temp. u Ciebie tez lezala na "dnie" bo u mnie jak lezy to tak jakby wogole nie dostawala pradu ale tak jak mowisz jak stoisz to strzalka podwyzsza sie

a co do zagrzania mozna szybko zagrzac ale to paliwo zerny sposob :d

fafik79
13-01-08, 21:57
na postoju temperatura mi rosla... podczas jazdy spadala... termostat mozesz sprawdzic tak na oko.... odpal fure i reka "monitoruj" temperature rury odprowadzajacej wode do chlodnicy

Johny88
13-01-08, 22:02
ok sprobuje narazie dzieki bede kombinowac odezwe sie za tydzien w weekend z wynikiem badan
dzieki wszystkim
ale mam dziwne przeczucie ze skonczy sie wymiana termo

[ Dodano: Nie 13 Sty, 2008 ]
aha mam pytanie jak chcialem kupic czujnik temp. ktory znajduje sie w obudowie termostatu to wszyscy mi pokazywali jedno pinowy czujnik a ja mam 2 pinowy wiec juz sam nie wiem co myslec o moim "skladaku" :P:P:P

[ Dodano: Sob 02 Lut, 2008 ]
tak wiec panowie wymienilem termo i wszystko gra dzieki wielkie
pozdrawiam