Zobacz pełną wersję : Panowie problem prosze o jak najszybsza pomoc
tak wiec zaczne od tego ze strzalka od temperatury mi lezy podczas jazdy po prawie godzinnym postosu na chodzacym silniku strzalka sie podnosci prawie do polowy.
non-stop chodzi na ssaniu.
wentylator ani razu sie nie zalaczyl.
obroty trzyma ciagnle kolo 1500-1600.
co to moze byc
jak odlaczam pewny czujnik czy cos w tym stylu znajduje sie na dolocie obok wtrysku po prawej stronie na ostatniej rurce dolotu jest okragle i rurkowate nie wiem co to jest ale jak odlaczam to silnik zaczyna pracowac na obratach 900-1000. ale efektem tego zaswieca sie lampka check engine normalne ale mnie juz paranoje biora z wybrakami chondzi
Silnik mam D15B2
bede wdzieczny za kazda pomoc
mialem tak jak mi termostat nie trzymal... byl caly czas otwarty... na postoju temperatura rosla bo nie dmuchalo zimnym powietrzem na chlodnice... a jak sie ruszylem to po chwili temperatura silnika spadala.... wymiana termostatu rozwiazala problem....ale na ssaniu mi caly czas nie chodzil... sprobuj pozyczyc od kogos ten czujnik z dolotu i sprawdz czy bedzie to samo...
mialem tak jak mi termostat nie trzymal... byl caly czas otwarty... na postoju temperatura rosla bo nie dmuchalo zimnym powietrzem na chlodnice... a jak sie ruszylem to po chwili temperatura silnika spadala.... wymiana termostatu rozwiazala problem....ale na ssaniu mi caly czas nie chodzil... sprobuj pozyczyc od kogos ten czujnik z dolotu i sprawdz czy bedzie to samo...
też pomyślałem o termostacie
tylko te obroty martwią
w d13b2/d15b3 byłyby " to bardziej prawdopodobne
termostat do wymiany na pewno i to czem predzej ;]... reset kompa i byc moze ze wolne obroty sie uspokoja... a jak nie to bedzie trzeba szukac dalej ;]
tylko do reseta cieplutki garaz sie przyda... ciezko tak zagrzac silnik zeby sie wentylator wlaczyl na mrozie ;] kurde wiem co mowie ;]
a to nie moze byc tez jakis czujnik temperatury czasem pytam bo nie wiem
aha fafik 79 mam pytanie strzalka od temp. u Ciebie tez lezala na "dnie" bo u mnie jak lezy to tak jakby wogole nie dostawala pradu ale tak jak mowisz jak stoisz to strzalka podwyzsza sie
a co do zagrzania mozna szybko zagrzac ale to paliwo zerny sposob :d
na postoju temperatura mi rosla... podczas jazdy spadala... termostat mozesz sprawdzic tak na oko.... odpal fure i reka "monitoruj" temperature rury odprowadzajacej wode do chlodnicy
ok sprobuje narazie dzieki bede kombinowac odezwe sie za tydzien w weekend z wynikiem badan
dzieki wszystkim
ale mam dziwne przeczucie ze skonczy sie wymiana termo
[ Dodano: Nie 13 Sty, 2008 ]
aha mam pytanie jak chcialem kupic czujnik temp. ktory znajduje sie w obudowie termostatu to wszyscy mi pokazywali jedno pinowy czujnik a ja mam 2 pinowy wiec juz sam nie wiem co myslec o moim "skladaku" :P:P:P
[ Dodano: Sob 02 Lut, 2008 ]
tak wiec panowie wymienilem termo i wszystko gra dzieki wielkie
pozdrawiam