Zobacz pełną wersję : Wymiana przegubu
Mam spory problem. Jako, że wymieniam hamulce na większe przy okazji rozebrania całego zawiasu wymieniam to co trzeba jak niektóre tulejki, drążki i przegub zewnętrzny. I właśnie o ten ostatni mi chodzi.. Jak to badziewie zdjąć? Czytałem wszystkie poradniki, oglądałem filmiki i nic nie pomaga.. Ostatnio 3 godziny naparzałem młotem przy samej półosi, dzisiaj ze 2.. Ręce już mi odpadają. Macie jakieś ciekawe metody? Zaznaczam, że ośka jest w skrzyni, a nie chcę jej wyciągać.. Pomóżcie bo mi to strasznie pracę blokuje. Samochód to 5g coupe. Z góry dzięki!! :)
Mój znajomy przecinał stary przegub katówka. I wtedy schodził bez problemu, oczywiście trzeba podejśc delikatnie do tematu żeby sobie półośki nie pociąć :D
Takie metody znam, ale wolałbym się dowiedzieć jak normalnie zdjąć. Na przyszłość się też przyda, bo przy wymianie gumy nie będę dobrego przegubu ciął. A już wariuję powoli z tym.. ;)
Wyciagnij cala polos wkrec w porzadne imadlo i mlotkowanie innego sposobu niema, w ostatecznosci kontowka.
Starczy ją po prostu wysunąć? Nic tam się nie posypie ani nie poleje? Bo czytałem, że ludzie piszą, że przy wymianie przegubu koniecznie trzeba ośkę trzymać, żeby przypadkiem nie wypadła ze skrzyni..
chętnie się dowiem czy olej powinien lecieć jak się wyjmie półoś ze skrzyni.
ostatnio wyjmowałem u braciaka obydwie i olej nie leciał...
a co do wymiany przegubu to jak piszą wyżej. najlepiej wyjąć całą półoś i wkręcić w imadlo lub ciąć diaksem.
Podnies lewarkiem samochod mocno do gory z tej strony co bedziesz wymieniak przegub wtedy nic nie wyleci, wyciagasz ja wkladajac cos cienkiego miedzy przegub wewnetrzny a skrzynie i energicznym ruchem postaraj sie wypchnac przegub ze skrzyni.
chętnie się dowiem czy olej powinien lecieć jak się wyjmie półoś ze skrzyni.
ostatnio wyjmowałem u braciaka obydwie i olej nie leciał...
a co do wymiany przegubu to jak piszą wyżej. najlepiej wyjąć całą półoś i wkręcić w imadlo lub ciąć diaksem.
Tak olej powinien się pokazać a nawet kapać, oczywiście jeżeli samochód był podniesiony poziomo.
Orientuje się ktoś ile zębów jest na przegubie od strony półośki w przegubie z ek4 b16a2
A takie cuś widziałeś ?
http://www.youtube.com/watch?v=-S-ofMoWsr0
Bo dla mnie idealny tutek, nawet mój totalnie zielony przyszły niedoszły szwagier sobie poradził z wymianą przegubu, za co go podziwiam osobiście ;)