PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne odgłosy silnika D15B7

GAWRON
13-01-08, 10:32
Dziś oglądałem coupe z 94 d15b7. Wszystko powiedzmy w miare ok tylko jak odpaliliśmy silnik to chodzi on tak troszkę jak diesel tylko dużo ciszej oczywiście. ładnie trzymał obroty i ładnie sie wkręcał. tylko ze tak coś tyrkotał ten silnik i wyraźnie było słychać ze to z głowicy. Wiem ze tak nie powinno być bo wczoraj oglądałem HB kumpla to wszystko chodziło cichuteńko i z gracją :) I teraz ciekaw jestem czy wystarczy wymienić "tylko" rozrząd czy to juz pod remont sie kwalifikuje. Moze to kwestia jakiś regulacji. Ogolnie auto jest za dość mocno promocyjną cene.
Jakie mogą być wogole koszta roboty rozrządu albo jakiś regeneracji głowicy??
Podpowiedzcie coś prosze :aloha:

majdan
13-01-08, 10:37
Moja propozycja na początek: zwykła regulacja zaworów
Cena: ok 100 zł

dziadu
13-01-08, 10:41
Byc moze wystarczy wyregulowac zawory (70-100zl) :)
Moze jest podjechany walek rozrzadu albo cos z dzwigienkami...
Koszt wymiany rozrzadu to koszt ok 200zł z robotą (robota 70-100zl, czesci 100-130zl)
Jesli cena jest dobra i reszta pojazdu jest w dobrym stanie (albo niech opusci sprzedajacy jeszcze pare gorszy :d) to glowicę lub klawiature z walkiem zakupisz bez problemu za smieszne pieniadze...

GAWRON
13-01-08, 11:47
w sumie to myślałem ze w 16v silniku regulacja jest automatyczna :) u mojego ojca w passacie z tego samego roku nic sie nie reguluje. No dobrze by było gdyby to był a wyłacznie kwestia regulacji.

yARO_81
13-01-08, 11:53
no u nas jest "automatyczna" jesli oddasz fure do mechanika i zrobi to za Ciebie :afro:

tak na powaznie to nie ma u Ciebie (i wiekszosci z nas) hydroelementow, ktore by odpowiadaly za automatyczne kasowanie luzow.

GAWRON
13-01-08, 12:01
yhmm :) ale to dobrze bo daje jakąś szanse ze to tylko kwestia regulacji. Czekam na dalsze podpowiedzi.

Romi
13-01-08, 12:08
skoro jestes zainteresowany tym autem to nie mozesz pojechc z mechanikiem lub do mechanika tym autem?
1.regulacja luzów zaworowych
2.wytarty wałek, lub dzwigienki(b.b.duzy przebieg lub zapomnialo sie kiedys dolac oleju :/ )

Lcfr
13-01-08, 14:10
albo zwykła "przypadłość" hond - czyli głośna "dieslowska" praca na chłodnym silniku...
(nie napisał kiedy był dźwięk)

ogólnie b7 są takie "czasem niepokojąco głośne"

yARO_81
13-01-08, 15:40
u mnie remoncik pomogl na ta "przypadlosc".
w sumie najwazniejsze ze przestala brac olej (chlala okolo 0,5-0,7l/1000km) i ciszej chodzi. podczas remontu miala zrobiona regulacje luzow zaworowych z docieraniem zaworow o gniazda i takie tam inne pierdy, ktorych moj mechanior nie pomija :afro: i chyba to pomoglo najbardziej.

GAWRON
13-01-08, 16:03
silnik był ciepły bo facet 50km na giełde do mnie przyjechał. Jutro jesli jeszcze bedize aktualna to pod jade z nim do mechanika. No wczoraj słuchałem HB kumpla z d15b2 i chodził o stokroć ciszej i jak był zimny i jak był Ciepły.

plakon83
13-01-08, 19:27
Z tego co się orientuje D15B7 ma automatyczną regulację zaworów.

Lcfr
13-01-08, 19:44
Z tego co się orientuje D15B7 ma automatyczną regulację zaworów.

źle się orientujesz...... :/