PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż car audio w 6gen

Jarek
17-08-05, 15:24
Co powiecie o tych montażach? http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=5110&highlight=jak+schowa%E6+tweetery Od razu w pierwszym linku koleś montuje gwizdki w przednie słupki i nie wygląda to zbyt skomplikownie, a i koncowy efekt dobrze wygląda. Jednak ja lepiej sie postrałbym przy wycinaniu tych dziurek 8) I czy ten welur nie tłumi zbytnio tonów dobiegających z gwizdków. Co o tym myślicie? Na początku koleś z taego samego linku kompetnie mnie zszokował ( chodzi o montaż gwizdków w niżej przedstawionych trójkątach ) - jak dla mnie wygląda to profesjonalnie na maxa!! ale ja jestem zielony :roll: Dlatego własnie chciałem jednak w trójkątach instalować, ale w słupkach prościej i szybciej wiec git. Tylko czy stosowac jakiś welur, czy inny materiał. A powyższy link polecam wszystkim, bo nawet taki zielony tłok jak ja wszystko z niego skumałem :grin: Także zastanawiam się nad zestawem GMs 2600 - czy w cenie do 160pln dostanę coś lepszego?
Pozdrawiam

ppm702
17-08-05, 16:15
za podobne pieniądze widziałem na allegro MacAudio z filtrem na tweeter. Będzie dźwiękowo o niebo lepszy od GMS.

Co do słupków to emg Ci wszystko wyjaśnił. Ja popełniłem błąd i źle skierowałem tweetery a teraz to już nie mam serca i czasu na przeróbki... Może w przyszłym sezonie :)

Jeszcze jedna rzecz, ten sposób montażu w słupkach to kiła. Zobacz jak ja to zrobiłem ( :arrow: link (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3232)), tylko nie popełniaj mojego błędu i skieruj odpowiednio tweetery. Przykrycie głosnika wysokotonowego to tak jakbyś go wytłumił...

W słupku tak naprawdę żeby to dobrze wyglądało jest dłużej, drożej i trudniej, ale efekt jest znacznie lepszy :D

Jarek
17-08-05, 18:19
ppm702: Wykonanie Twoich słupków także strasznie mi sie podoba :grin: Ale jak w tamtych przykładach miałem jakiś konspekt na wykonanie tych słupków, tak teraz jest juz problem, ale coś wymyślę. Najtrudniejsze to będzie chyba obszycie materiałem, ale dam sobie radę. Mówisz, że takie głosniczki zagrają lepiej: http://allegro.pl/show_item.php?item=60753612 od wspomnianych wcześniej Gms'ów? Dodam tylko, że Gms'y mają pełne 12dB/Okt zwrotnice, a tu tylko gwizdki mają ucięty cały dół dzieki kędziołkowi. Ale skoro Ty uważasz, że lepiej zagra Mac Audio, to zakupię właśnie te głosniczki... A w sumie dół mibasów utnę na wzmaku... Także si. Ale jeszcze tak z ciekawości, to czy pomogły by temu zestawikowi pełne zwrotnice 12dB/okt, które moge przecież osobno dokupić? A, że trzeba zastosować MDF to wiem. A co do jego grubości to bierzecie pod uwagę, że konstrukcja dzwi w Civic'ach 5D ( Anglia) jest inna, niż w 3D i 4D? W sumie myślałem, ze tam wejdzie u mnie z MDF 25-30mm, a wy tu o niecałych 20mm mówice, to jak to w końcu jest :?:

ppm702
17-08-05, 18:36
co do 5d to Ci nie pomogę - jak widziałeś na fotach przerabiałem 3d :)

Moim zdaniem MacAudio zagra o niebo lepiej i nic nie musisz ucinać na wzmaku. Filtr subsoniczny stosuje się do subwooferów. Chociaż jeśli chodzi o jakość dźwięku to emg się lepiej niech wypowie - on jest fachowcem a ja tylko marnym amatorem ;)

Myślałem dokładnie o tych głośnikach - sam je niedługo kupuję do służbówki :) Jeśli chodzi o zwrotnice to możesz dokupić albo zamówić. Czy będzie duża różnica na pełnych zwrotnicach i na filtrze na tweeter przy tych samych przetwornikach... nie mam pojęcia :oops:

[ Dodano: Sro 17 Sie, 2005 ]
aha, jeśli chodzi o wykonanie słupka to opiszę (niestety bez zdjęć - jeszcze cyfry nie miałem :( )

pierwszy krok to wykonanie tulei z kartonu (brystolu) na średnicy równej zewnętrznej średnicy głośnika wysokotonowego (razem z pierścieniem maskującym otwór). Następnie taką tulekę (zszytą np. zszywaczem) przykładasz do słupka i ustawiasz odpowiednio podcinając część tulei przylegającą do samego słupka.

następnie powstałą formę okładasz warstwą maty z włókna szklanego i impregnujesz żywicą z utwardzaczem. Jak zaschnie nitujesz całość do słupka w wybranym miejscu.

Po zanitowaniu nakładasz jeszcze ze 2 warstwy mat i impregnujesz każdą z nich. Następnie jak całość wyschnie bierzesz klej (np. ośmiorniczka) i delikatnie odchylając powstałą formę (żeby nie zerwać nitu) wciskasz klej między powstały element z żywicy a słupek.

Zostawiasz do wyschnięcia. Teraz czas na piwo :P

Po 24h bierzesz szpachlę samochodową (proponuję dużą puszkę i szpachlę bez włókna szklanego) i szpachlujesz formę dla uzyskania gładkości powierzchni i uzyskania płynnego przejścia ze słupka. Takie szpachlowanie i docieranie to kolejny dzień :)

Następnie kupijesz tkaninę (wg własnego uznania) i obszywasz. Najlepiej tkaninę przykładać do elementu, fastrygować ręcznie, a jak już jest ok to dopiero wtedy na maszynie. Mi szycie zajęło blisko tydzień (popołudniami) :P

Póżniej w 3d jeszcze dzień na montaż (trzeba rozebrać wszystkie plastiki w środku aż do bagażnika) i można cieszyć się tweeterami :)

Aha, głośnik montujesz już po obszyciu, jednak przed obszyciem musisz w formie zrobić otwór na średnicy wnęki montażowej tweetera z zapasem na tkaninę/skórę, którą trzeba zawinąć do środka.

W razie pytań postaram się jeszcze pomóc.

Powodzenia :!:

emg
17-08-05, 19:49
zamiast kartonika polecam kibelrurkę fi 32, 40, 50mm zależy jaka srednica tłisterka.

A czemu bardziej Cię przekonuje 12dB niż kondensatorek (6dB)?? i nie kupuj zwrotnic - szkoda kasy, można ewentualnie wymienić kondensatorek na lepszy jakościowo

a co ja się tam znam na dźwięku - amatorka pełna

Jarek
17-08-05, 20:34
Ja juz chyba pisałem, że jestem laikiem... Ale wydaje mi się, że jeśli głośnik dostanie zbyt niskie pasmo czestotliwości to zaczyna "przeskakiwać" i jest nie fajnie. Więc chyba lepiej uciąć mu te częstotliwości i niech ich nie przenosi, ale za to i nie "przeskakuje". Dlatego myślę, że lepiej mieć zwrotnice 12dB i mieć ten problem z głowy. Ale zobaczę jak to będzie grało, jak je zakupię i wtedy najwyżej nad czymś pomyślę. Doradzcie mi jeszcze jedną rzecz. Mam Clariona DXZ618R i ma ona dwie pary wyjść 4v więc moge podłączyć pod niego jednego wzmaka 4-kanałowego. Moge od znajomego zakupić już sprawdzonego, sprowadzonego z USA wzmaka 4x52 RMS firmy AMPLE ( nic specjalnego ) ale lepsze to od wzmaka w radiu no i mam go za 100pln :wink: Chcę podłączyć takowy zestawik na przód i coś do tyłu, myslę nad subem, njaprostrzy układ pod słońcem i chyba najbardziej popularny. I choć bagażnik w mojej Hance nie należy do małych to nie chce tracić jego pojemności. Ale gdzie w takim razie wsadzę suba :?: Myślałem nad subem free air, i dałbym go w półeczkę, ma to jakiś sens? Znajomy pokazał mi także jakiś wynalazek pod siedzenie, wygląda jak wzmak ale ma jeszcze dodatkowo w środeczku suba i nie jest to żadna rewelka, ale basik już jakiś z tego sie wydobywa. Co o tym sądzicie, jakieś propozycje, które rozwiązanie najlepsze? W dodatku jest problem, bo jak podłączyć te wszystkie głosniki? Przód do radia, tył do wmzaka, czy na odwrót? Podłączając sam przód do wzmaka moge wypiąć dwa kabeli RCA i moge podłączyć wzmaka pod suba czy też 2-kanalowego i go zmostkować i jest gitara. Ale szczerze to się już zaczynają robić koszta jak dla mnie, bo miało byc radio za 200 na allegro i głośniki do tego za 100, a samo radio już 400 kosztowalo :roll: Nie jestem audiofilem i mam mało siana, w domu mam Creativy 6.1 i spykają, choć basik płytki i wogóle... Nie wspominam o kosztach przeznaczonych na maty i kabelki :wink: Pozdor i dzięki za wszystkie odpowiedzi!

kosiniak
17-08-05, 21:12
a co to kfa jest, bo to jzu chyba nie temat o MDF??? nie zebym byl nie mily ale ludziom sie blokuje tematy, daje ostrzezenia :D

EDIT: Niech Ci będzie podzieliłem kfa

ppm702
17-08-05, 22:51
Więc tak :)

At first - THX Kosi :P

At second - jesli już to wzmak 4 kanałowy w konfiguracji 2+1, czyli dwa kanały na przód a jeden pod suba. Zapomnij o tyle ze wzmacniacza - u mnie jest pod radio a i tak jak nikt nie siedzi z tyłu to wyłączam wzmacniacz w radiu.

Suby typu "pod siedzenie" są wynalazkami z reguły aktywnymi, czyli z wbudowanym wzmacniaczem i na dodatek są wykonane z tworzywa... Innymi słowy - szkoda pieniędzy.

U Ciebie skoro nie chcesz tracić bagażnika najlepszym rozwiązaniem byłby boczny montaż suba jak u mnie (w wersji amator) albo jak u Jinjeta (tu) (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=4913&highlight=jinjet) w wersji profesjonalnej. Jak u mnie masz możliwość wyjęcia skrzynki a jak u Jinjeta zabudowa stała. Ewentualnie zostaje montaż jak u MartinSa podłogowy
(tu) (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3588&start=0), tyle, że ten sposób jest również profesjonalny i niedemontowalny.

Co do kaski powiem Ci tyle: to hobby, które wciąga i cały czas coś zmieniasz i modernizujesz... :) Także jak zaczniesz się bawić w car-audio to z czasem przybędzie co najmniej jedno zero do kwot, które wymieniasz :lol: ;)

emg
18-08-05, 14:49
zwrotnica z zestawu odcina tweeter od dołu, a szesnastki od góry - więc nie są odcięte od najniższego pasma.

subwooferek w kole można zrobić też demontowalny

MartinS
18-08-05, 23:29
przeca u mnie jest jak najbardziej demontowalny.......

ppm702
18-08-05, 23:49
a ja myślałem, że to zabudowa stała... Sorki za wprowadzenie w błąd :)

Chociaż z drugiej strony chyba u mnie mniej roboty z demontażem... :?:

MartinS
19-08-05, 15:01
zgadza sie, chodziło mi o to ze sub jest demontowalny na szybko...reszta oczywiście tez w tylko nieco wiecej czasu o zajmie ;)

Jarek
19-08-05, 20:29
A ja się zgubiłem. Myślałem, że EMG wywalił wszystko, ale po prostu postawił nowy topi. To jest 6gen :wink: Koło odpada, bo tam jest gazik. I sam już zacząłem myslec nad poświęceniem jednego boczku nad nadkolem, jak JINJET. I tak pewnie zrobię, ale to się jeszcze okaże. Pisałem, ze sianka za dużo nie mamy, a wzmaka za 100pln jakiegoś 4-kanałowca, zeby go zmostkować na 3 kanały to raczej ciężko dostać ;) A można niby tak zrobić, że pod 4-kan wmaka przód normalnie podłączamy a tył ( sub, bo z tyłu tylko on będzie i jak mówiłem o tyle wcześniej, to też tylko o suba mi chodziło, sorry mój błąd... ) pod dwa wejścia, ale wtedy głośnik musi byc 8 Ohm. Czy to prawda? EMG - dzięki za poprawkę co do zwrotnic, to zmienia kolej rzeczy... Ale jeszcze tak dla ścisłości to jeśli 16 mi przeskakuje, to raczej przez bas? I wtedy to tylko pozostaje mi wymienić głośnik? Pozdro