Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chłodnica + spężarka do wymiany:(

jey
03-06-13, 11:18
Witam, niestety chłodnice klimy + sprężarkę muszę wymienić:(
Po roku czasu chłodnica się rozszczelniła! nowy shi...t
Pytanko: czy musze wyjać alternator żeby dostać się do sprężarki czy od spodu da radę wymontować?
Pytanko2: czy sprężarkę można " z kopyta" zamontować " na sucho " czy mechaniory wpuszczają do niej jakiś płyn etc??

jey
03-06-13, 12:20
A jeszcze jedno czy sprężarka klimy włączy się jeśli nie będzie czynnika w układzie?

owsikk
03-06-13, 13:23
O tym czy się włączy sprężarka decyduje czujnik ciśnienia na osuszaczu. Jeśli nie będzie czynnika to się nie włączy, ale jak znowu nabijesz układ azotem to się włączy i zatrzesz sprężarkę :) To taka rada apropos ewentualnego testu szczelności, kiedy kilka dni jeździ się z azotem w układzie

jey
03-06-13, 14:21
hm, problem w tym ,że nabili mi azot, wróciłem następnego dnia sprawdził, że trochę gdzieś zeszło,ale żeby sprawdzić dokładnie trzeba nabić czynnik i założyć okularki. Nabili-sprawdzili niby nie ucieka-włączam klimę-tylko wentylator się włączył , sprężarka milczy. Typ stwierdził że czasem tak bywa że od razu nie zaskoczy sprężarka. Sprawdzł na krótko nie włączyła się. Ok pojechałem do domu , maska w górę i słyszę gdzies syczenie, patrze w atrapę dolną zderzaka i widze jak czynnik ucieka. Pojechałem do gościa od razu, ściągnął czynnik. Teraz kwestia jak sprawdzić czy faktycznie sprężarka nie działała bo miała za małe ciśnienie??
Na nabitym azocie nie włączałem:)
A może coś nie halo jest z osuszaczem tylko jak go sprawdzić?

owsikk
04-06-13, 07:17
Osuszacz to element bierny, więc nie wpływa na to czy klima się włączy czy nie.
Według mnie masz coś z elektrosprzęgłem kompresora, albo jego przekaźnikiem, bo zwierając na krótko kompresor powinien się włączyć.

jey
04-06-13, 08:21
Aha, pozostaje wyjąć i zawieść do sprawdzenia.

owsikk
04-06-13, 10:16
Po maską masz skrzynkę z bezpiecznikami. Otwórz i znajdź ten odpowiedzialny za klimę... chyba jest jakiś oddzielny... Druga sprawa przekaźnik elektrosprzęgła, wyjmij, podmień jakimś innym tego samego typu i wtedy spróbuj na chwile zewrzeć styki czujnika ciśnienia na osuszaczu. Dopiero jeśli wtedy nie będzie znaku życia zabieraj się za wyciąganie sprężarki i diagnozę elektrosprzęgła.

Robertos23
04-06-13, 13:41
sprawdż czy elektromagnes sprężarki przyciąga koło pasowe jak włączysz klimę, mogła Ci paść cewka albo tak jak mnie głupi bezpiecznik termiczny na obudowie sprężarki

jey
04-06-13, 14:54
to trzeba pokombinować , dzięki panowie

jey
04-06-13, 16:37
a ten przekaźnik elektrosprzęgła gdzie jest umieszczony?

owsikk
04-06-13, 17:02
Po maską masz skrzynkę z bezpiecznikami.

Natomiast czujnik termiczny jest na obudowie sprężarki.

Mateoo
18-09-13, 18:22
Wiecie moze jakie sa wymiary chlodnicy klimy w EP4?? bo znalazlem kilka niby do ep ale kazda ma inny wymiar i zgłupiałem :/