PDA

Zobacz pełną wersję : Nagły problem z gazem



aribike
02-06-13, 01:17
Od kilku dni Hanka strasznie zaczęła mi pierdzieć za sprawą dużej dziury gdzieś w tłumiku środkowym. No okey, w sumie częsty problem, do zrobienia. Niestety do tego powstał następny problem, wydawałoby się, nie mający z tym nic wspólnego, więc to pewnie zbieg okoliczności. Zaczął szwankować mi na gazie. Przed problemem, czyli w sumie jeszcze do przedwczoraj, autko na gazie zawsze chodziło bardzo ładnie, od 2 lat jak go kupiłem. A tu nagle zaczął mi przerywać i odcinać jakby w ogóle go nie było. Rezerwa dopiero zaczęła mi migać, więc wydało mi się to dziwne, no ale że miałem akurat blisko do stacji to zatankowałem. No dobra, pojechałem i niby wsio git. Nagle dzisiaj w trasie znowu taki efekt przy, a gazu połowa butli. Jadę, a tu nagle odcina gazu, jakby się po prostu skończył. No to na waszkę i jadę, kilkukrotnie przełączałem na gaz i dalej lipa. W końcu za którymś razem załapał i znowu normalnie. Potem na mieście znowu to samo. Do tego lipa bo na waszce akurat już długo mi za dobrze nie chodzi, obroty falują, potrafi zgasnąć na jałowym, właściwie służy tylko do odpalania, więc gaz jest mi bardzo potrzebny, a tu szwankować zaczął. Jaka może być tego przyczyna ? Elektrozawór, parownik ? Ale to tak od razu takie jajca by były ? Tak myślę też nad tym dziurawym tłumikiem, no ale na waszce chodzi, więc to nie to, zresztą ni cholery na logikę tłumik nic do tego nie ma. Wie ktoś o co może chodzić ?

Genax
02-06-13, 02:13
Sekwencja? Ja nie mam sekwencji i kiedyś miałem taki problem, że podczas jazdy auto po prostu zgasło i nie mogłem odpalić. Poszukaj pod maską czy masz jakąś mała kostkę do, której wczepia sie 3 kostki. Koszt 25zl i mi pomogło. Jutro wrzucę zdjęcie tej kostki bo nie wiem dokładnie jak się nazywa :)

aribike
02-06-13, 11:09
Ja mam sekwencję. Ok dzięki za radę. Może ktoś jeszcze ma jakiś pomysł ?

aribike
18-07-13, 21:19
Nowe wiadomości. Jak zrobiłem tłumik, problem występował nadal. Dałem auto na przegląd gazu, bo sam to w ogóle nie wiem o co chodzi w instalacji LPG. Zapłaciłem 50zł, wymienili mi filtr, wyczyścili jakieś tłoczki (nie wiem czy nie chodzi o elektrozawory) no i ogólnie powiedzieli, że po za tym wszystko jest ok. I rzeczywiście, problem ustąpił i śmiga znowu ładnie. Niestety nie wiedzieć czemu zaczęła więcej palić. Wcześniej spalanie miałem w mieście 9-11 litrów, a teraz nagle wyszło mi ponad 14. Pytanie, czym może to być spowodowane ? Czy oni na tym przeglądzie mogli coś spaprać ? Oprócz tego do wydechu wstawiłem strumienicę, wiem, że pewnie minimalnie może ona podnieść spalanie, ale to przecież dziesiętne jedności. Założyłem też 30mm grubsze flaki, ale to też chyba aż tyle nie powinno podnieść ? Dlatego stawiam na ten gaz. Jeździ tak samo dynamicznie, nie odczuwam lepszego przyspieszenia, a pali więcej. Ma ktoś jakiś pomysł ?

mk.krzysiek
19-07-13, 10:11
Jak powiedzieli ze czyścili tłoczki to pewnie grzebali w listwie wtryskowej LPG, wiec bardzo prawdopodobne że tu tkwi problem, nie wykluczone ze to spaprali. Napisz jaką masz listwe wtryskową LPG i jeżeli się orientujesz to jaki przebieg masz na niej przelatane? Robili kalibracje?
Jezeli nie to lipa bo po grzebaniu w litwie trzeba obowiązkowo, a jeżeli tak to może zrobili za bogatą mape.

aribike
25-07-13, 11:08
Spalanie nagle samo spadło do 10/100, z tym że większość w trasie, jeszcze przy dużo, ale to już nie tyle. Z tym że tankowałem na innej stacji. I tu pytanie, czy LPG na każdej stacji jest taki sam czy może się różnić ? Ponadto poszedłem na szrot, kupiłem za 80zł sondę lambda i silniczek krokowy. Wymieniłem, zresetowałem kompa, nauczyłem i póki co, odpukać, check engine ani razu się nie zapaliło, a obroty na waszce przestały falować, na razie w rekordowo długim czasie, tak więc oby się utrzymało. Ciekaw jestem ile też będzie teraz palił, jak zmierzę to napiszę. Dzięki za wszelaką pomoc. Mk.krzysiek, dobre wskazówki, jeśli dalsza poprawa nie nastąpi, bo jednak wciąż jest trochę przy dużo, to może to co napisałeś ma sens. Pzdr :)

Muzyk-Grzes
25-07-13, 23:29
Airbike jest tu na forum osobny temat o LPG ,a co do pytania o stacje to na pewno każda ma zawór ,który "odbija" po zatankowaniu 80% pojemności butli. Ale jest to tylko mechaniczne ustrojstwo i na jednej stacji (u mnie np Statoil) gazu wejdzie więcej co relatywnie wskaże wysokie spalanie a na innej (u mnie Bliska i Lotos) zawór odbija wcześniej i różnice w "spalaniu" wahają się od 11,6l do 8,4l .Skąd różnica w spalaniu? Nie ma, różnica jest w zaworze.Są stacje na których gaz jest tańszy (zazwyczaj małe) oraz "sieciówki" gdzie gaz jest droższy. Cóż tylko że na małych stacjach mieszanka LPG (Propano - Butan) zawiera więcej taniego butanu ,zazwyczaj na takich stacyjkach ceny są rewelacyjnie niskie ,ale tankowanie na nich powoduje różne problemy z silnikiem ,szarpanie ,spadek mocy a nawet wyłączenie instalacji LPG z błędem (w sekwencji) niskie ciśnienie gazu. Zauważyłem też że niezależnie od sieci (tu porównanie Lotos - Wałbrzych [Dolny Śląsk] i Lotos - Słupia [Wielkopolska]) ilość wlanego gazu do "pełna" jest różna.

aribike
25-07-13, 23:45
Aha, czyli jednak, dobrze wiedzieć, dzięki ;) Dzisiaj niestety znowu zapaliła mi się kontrolka check engine, czyli to nie lambda. Ale krokowiec raczej był dupnięty, bo póki co obroty na waszce ciągle ładnie się utrzymują się. Błąd to chyba nr 16 z tego co pamiętam, ale to już będę szukał przyczyny w innym wątku. Póki co w tym temacie, dzięki :) Jeszcze napiszę tylko jakie mam spalanie jak już mi wyjdzie, pzdr.

Muzyk-Grzes
26-07-13, 10:42
Błąd "chyba" 16 to wtryskiwacz paliwa w silniku D15B2, więc silniczek krokowy czy sonda lambda nie są tu przyczyną. Kiedyś był taki temat że przy przełączaniu z benzyny na gaz wywalało błąd wtryskiwacza, musiał byś dokładnie napisać co to za instalacja i jaki masz silnik.
Bo w pierwszych postach jest sekwencja ,ale w D15B2 to się taka mija z celem.