Zaloguj siê

Zobacz pe³n± wersjê : Ro¶nie temperatura pomocy !!!

piecia919
11-01-08, 13:14
witam wiem ¿e by³o ju¿ du¿o na ten temat ale mam pytanie kiedy wiatrak powinien siê za³±czaæ gdy wskazówka bêdzie na po³owie czy przy czerwonej kresce u góry, bo prawid³owa pozycja to nieco poni¿ej po³owy?? mia³em niedawno p³yn ch³odniczy wymieniany i odpowietrzony i termostat wymieniony wiec niewiem co jest pomó¿cie plis!!!

skolopendra
11-01-08, 13:19
a kiedy w³±cza siê u Ciebie ?
w ogóle?
jak zmienia³e¶ termostat to mo¿e sie za³±czyæ w innej pozycji

rafalb33
11-01-08, 13:20
uszczelka pod g³owic±. Szukaj>>>>

piecia919
11-01-08, 13:25
raz mi sie zagrza³ prawie do czerwonej kreski i dopiero sie w³±czy³ wiatrak, a jakby by³a uszczelka to by nie da³ rady ci±gn±æ a na obroty normalnie siê wkrêca

skolopendra
11-01-08, 13:31
raz mi sie zagrza³ prawie do czerwonej kreski i dopiero sie w³±czy³ wiatrak

chyba trochê panikujesz :d
wymieni³e¶ termostat na inny,wiêc ma prawo w³±czyc siê o deko innej temp.
nawet, na prawie czerwonej kresce
i sprawd¼ jeszcze czy p³yn w ch³odnicy jest pod korek
i bêdzie ok

maniak2007
11-01-08, 15:07
Wed³ug mnie to moze byc wina czujnika temperatury,bo chyba wiatrak nie powinien sie za³±czaæ przy czerwonej kresce bo to moze groziæ przegrzaniem...

Lcfr
12-01-08, 13:09
r uszczelka to by nie da³ rady ci±gn±æ a na obroty normalnie siê wkrêca

nie masz racji
a wiatrak w³±cza siê wcze¶niej ni¿ "na czerwonej kresce"

rafalb33
12-01-08, 13:34
U mnie wlacza sie ponizej polowy.

wunat
12-01-08, 13:36
raz mi sie zagrza³ prawie do czerwonej kreski i dopiero sie w³±czy³ wiatrak, a jakby by³a uszczelka to by nie da³ rady ci±gn±æ a na obroty normalnie siê wkrêca

bzdura

janek
12-01-08, 14:01
u mnie tez wl±cza sie ponizej polowy sprawdz czujnik temperatury moze on zle podaje

karpik85
12-01-08, 17:52
Trzeba sprawdziæ czujnik temperatury odpowiadaj±cy za w³±czanie wentylatora

wymieni³e¶ termostat na inny,wiêc ma prawo w³±czyc siê o deko innej temp
Wydaje mi siê, ze termostat nie ma ¿adnego wp³ywu na uruchamianie wentylatora.

piecia919
18-01-08, 21:07
witam sprawdzi³em wentylator na krótko pod³añczajac przy przyczujniku i dzia³a wiêc kupi³em czujnik temp. nowy i wymieni³em, niestety wiatrak znow nie dzia³a nawet jak wesz³a wskazówka na czerwon± kreskê, sprawdzi³em stary czujnik przy gotowanej wodzie z ¿arówk± i dzia³a czujnik, sprawdzi³em jeszcze bezpieczniki i wszystkie dobre, nie wiem co jest, mo¿e przeka¼nik??? mo¿ wiecie co i jak trzeba sprawdziæ jeszcze??

piroman
04-04-08, 12:19
Ja mam w³a¶nie podobny problem. Wentylator nie za³±cza siê i tyle. Jak po³acze styki we wtyczce od wy³±cznika termicznego to dzia³a. Wy³acznik sprawdza³em w goracej wodzie w domu i te¿ siê za³acza przy ok. 93°C wiêc niby jest OK. Termostat te¿ niby OK. Wê¿e od ch³odnicy siê nagrzewaj±. Ch³odnica goraca.

Wydaje mi siê, ze termostat nie ma ¿adnego wp³ywu na uruchamianie wentylatora.

Te¿ mi siê tak wydaje bo ciecz przecie¿ kr±¿y od góry na dó³ i najpierw ogrzewa wy³±cznik wentylatora a dopiero pó¼niej przep³ywa przez termostat.
Panowie pomó¿cie bo ju¿ si³y nie mam :(

piotrstrojek
04-04-08, 17:01
i sprawd¼ jeszcze czy p³yn w ch³odnicy jest pod korek

macie ten p³yn na full w ch³odnicy???? Jaki jego poziom jest w zbiorniczku wyrównawczym????

Podrzucam kolejny pomys³, mo¿e to pompa wody jest tak sterana ¿e obieg jest znikomy b±d¼ ¿aden...

cbool67
04-04-08, 18:10
witam. u mnie wlacza sie wiatrak ponizej polowy. Jezeli zatkam kartonem chlodniece to wlacza sie co kilka chwil. Pompe byl wykluczal bo wtedy by wiatrak chodzil caly czas jakby sie silnik nagrzal.

falek84
04-04-08, 21:32
sprawdzcie poziom plynu w chlodnicy jezeli jest za malo to to moze byc przyczyna. Bynajmniej ja tak mialem wentylator nie wl±czal sie wogole. A powod byl taki ze lalo sie z pompy wodnej ktora wysypala sie po 50 tys km. Pompa byla z JC goraco nie polecam.

piotrstrojek
04-04-08, 21:47
A powod byl taki ze lalo sie z pompy wodnej ktora wysypala sie po 50 tys km

no w³asnie dlatego zasugerowa³em sprawdzenie poziomu p³ynu i pompe objawy mia³em identyczne gdy na chybcika po ciemku wymienia³em termostat - ¼le za³o¿y³em uszczelkê a co za tym idzie nie skrêci³em do koñca kopu³ki i la³o siê - w ci±gu pó³ dnia straci³em z litr Castrola Anti-Freez'a i zaczê³a mi siê podnosiæ temperatura. W domu okaza³o siê ¿e skrzynia jest ca³a zalana - na szczê¶cie skoñczy³o siê tylko na strachu...

piroman
04-04-08, 23:37
:( Pompe wymienialem razem z rozrzadem jakies 3 miesi±ce temu. Plynu w chlodnicy tez mam pod korek. Oto chodzi ze sprawdzilem juz chyba wszystko co by moglo miec wplyw na to ze wentylator sie nie zalacza i nic nie pomoglo :(

piotrstrojek
05-04-08, 09:18
Ku¼wa to normlanie zagwozdka...

Panowie w³a¶nie zajrza³em do manuela i wyczyta³em co¶ takiego: "warunki sprawdzenia wy³±cznika termicznego wentylatora - termostat i zawór w pokrywie ch³odnicy dzia³aj± w³a¶ciwie. W razie uszkodzenia tych czê¶ci wentylator nie jest w³±czany przez wy³±cznik termiczny którego nie ogrzewa ciecz ch³odz±ca."

Mo¿e z tym zaworem w ch³odnicy jest co¶ nie halo...

piroman
05-04-08, 17:31
Tak czyta³em to zdanie ju¿ wiele razy ale mi siê wydaje, ¿e to akurat mam OK. Jeszcze popróbujê z tym termostatem i wy³acznikiem termicznym, a jak nic nie wskóram to trzeba bedzie siê udac do jakiego¶ magika. Mo¿e on cos wymy¶li bo szkoda kasy ¿eby wszystko po kolei wymieniaæ...

raf
05-04-08, 19:54
kilka dni temu wymienia³em termostat i w³±cznik wentylatora gdy¿ wentylator za³±cza³ siê dopiero kiedy wska¼nik dochodzi³ do czerwonej kreski. wyja¶nienie: rzeczywi¶cie przep³yw wody jest nastêpuj±cy - blok silnika-termostat-czujnik wentylatora. Je¿eli termostat siê nie otwiera to nie za³±czy w odpowiednim momencie wentylatora (przy monta¿u termostatu trzeba uwa¿aæ na uszczelkê i wyciêcie w termostacie) przyczyna mo¿e le¿eæ jeszcze po stronie ch³odnicy, która mo¿e byc nie dro¿na (zapchana) sprawdziæ to mo¿na w nastêpuj±cy sposób: na zimnym silniku odkrêcamy korek od ch³odnicy i tak zostawiamy nastêpnie uruchomiæ nale¿y silnik i czekaæ do zagrzania silnika. w tym czasie nale¿y obserwowaæ wlew wody do ch³odnicy je¿eli poziom wody podnosi siê i przelewa oznacza to ¿e termostat sie nie otwiera lub zapchana ch³odnica (o pompie jeszcze nic nie wiem nie mia³em do czynienia) jak jest wszystko ok to widac tylko jak przelatuje woda w ¶rodku ch³odnicy. Mam nadzieje ¿e pomog³o nastêpnym razem zrobiê fotki :afro: :piwo2:

[ Dodano: Sob 05 Kwi, 2008 ]
dodam ¿e po wymianie w³±cznika wentylatora i termostatu wska¼nik nie dochodzi nawet do po³owy :piwo2:

piroman
05-04-08, 20:59
raf, bedê musia³ to sprawdziæ dok³adniej ale co¶ w tym mo¿e byæ bo ju¿ kiedy¶ tak w³a¶nie sprawdza³em na otwartym korku od ch³odnicy i po uruchomieniu silnika faktycznie zaczyna pomalutku siê poziom podnosiæ i po chwili malutkim strumieniem zaczyna siê wylewaæ. My¶la³em, ¿e tak ma byæ, ¿e siê normalnie zaczyna ci¶nienie wytwarzaæ

falek84
05-04-08, 21:34
to jest oczywiste ze poziom plynu sie podnosi poniewaz ciecz po ogrzaniu powieksz swoja obietosc i gdy korek jest odkrecony to nie ma sily musi sie przelewac. Wlasnie po to w korku jest zainstalowany zawor cisnieniowy ktory otwiera go gdy cisnienie w ukladzie jest zbyt duze i przelewa nadmiar plynu do zbiorniczka wyrownawczego.

piroman
05-04-08, 22:33
no to siê zgadza ¿e po ogrzaniu objêto¶æ cieczy ro¶nie ale na pewno nie w taki stopniu, ¿e po ok 30 sekundach od uruchomienia silnika zaczyna mi siê ju¿ wylewaæ przy odkreconym korku bo wtedy to ona ledwo letnia jest. Tylko nie wiem czy ma na to jaki¶ wp³yw tworz±ce siê ci¶nienie czy powienno byæ raczej tak jak pisze raf. Mo¿e kto¶ jeszcze siê wypowie...

falek84
05-04-08, 23:03
u mnie tez po odpaleniu po chwili zaczyna sie wylewac a temp. trzyma sie w normie (ponizej polowy). Dzieje sie dlatego ze pompa zaczyna dzialac i jednak wytwarza ona jakies cisnienie.

cbool67
05-04-08, 23:49
ma sie wylewac po niecalej minucie jak jest silnik zimny. Ja bym sprawdzil termostat i chlodnice przedmuchal

falek84
06-04-08, 00:06
ma sie wylewac po niecalej minucie jak jest silnik zimny. Ja bym sprawdzil termostat i chlodnice przedmuchal
u mnie wlasnie tak jest i temp. trzyma sie w normie.U kolegi moze byc zupelnie inaczej wiec moze u niego to byc inna przyczyna

kubson012
19-09-19, 15:23
Odgrzeje trochê schabowego.

Mo¿ecie mnie o¶wieciæ czy czujnik który odpowiada za w³±czenie siê wentylatora jest umieszczony w termostacie, a ten od wskazywania temperatury w zegarach jest w g³owicy czy tam w bloku silnika? Nie w³±cza mi siê wentylator, a jest sprawny, temperaturê pokazuje chyba dobrze bo przy d³u¿szym postoju temperatura zaczyna rosn±æ.

Vajrus11
19-09-19, 18:15
Odgrzeje trochê schabowego.

Mo¿ecie mnie o¶wieciæ czy czujnik który odpowiada za w³±czenie siê wentylatora jest umieszczony w termostacie, a ten od wskazywania temperatury w zegarach jest w g³owicy czy tam w bloku silnika? Nie w³±cza mi siê wentylator, a jest sprawny, temperaturê pokazuje chyba dobrze bo przy d³u¿szym postoju temperatura zaczyna rosn±æ.

W 90% to ten na obudowie termostatu.