PDA

Zobacz pełną wersję : Jak glebokie glosniki 160-165mm wejda bez problemu do MB2?

gregor886
11-01-08, 00:44
Wiem ze do modelu mb2 wejda głosniki 160-165 mm ale nie wiem na jaka grubosc montazowa. Mam pytanie jak one moga byc "dlugie" aby je normalnie wstawic bez wiekszych przerobek.

takibartek
11-01-08, 08:02
Odpowiem może dość enigmatycznie, ale na większe konkrety mnie nie stać w tej chwili :)

Do MB1 weszły mi niemal na styk Hertz ESK 165 na dystansach. Wiem, że ich głębokość montażowa (nie pamiętam teraz jaki to był rząd wielkości - ok. 70 mm?) była tak prawie, prawie do końca. Grały ładnie, wszystko cacy, ale jeśli chodzi o głębokość to dużo więcej niż one wsadzić nie można. Tak więc wygooglaj sobie ile one mają i będziesz wiedział mniej więcej.

AdaSu
12-01-08, 22:24
Planuje zakup lepszych glosnikow 165mm + jakies 130mm na tyl, lecz tu rodzi sie pytanie a zarazem obawa. Otoz grajac na Hondowskich glosnikach (ktore nie sa jakies nadzwyczajne) tak aby glosnosc&bass byla na maksymalnym, nieznieksztalconym poziomie slysze jak wszystko drga. Wiem ze w dzwiach sa takie kostki od elektryki (jakos pod klamka) ktore swoimi drganiami doprowadzaja mnie do szalu. Jedna juz wyciszylem (przy okazji wojowania z prowadnica szyby) podkladajac filc zeby mocniej przylegala. Nawet jesli wycisze druga to i tak reszta elementow drzwi bedzie 'grac'. Dlatego nie wyobrazam sobie co bedzie sie dziac jesli wsadze tam porzadne glosniki.
Mial juz ktos taki dylemat/problem?

b.negative
12-01-08, 22:29
Najrozsądniejsze jest wytłumienie drzwi matami. Przy okazji wszystko można odpowiednio zabezpieczyć. Po założeniu Hertz'ów do MA8 (pod wzmacniaczem) też słyszałem drgające elementy (drzwi nie były wytłumione). Kwestia kombinowania. Obecnie w MB2 z fabrycznymi głośnikami słyszę odgłos jakby uderzających kamyczków w blachę albo szeleszczącej folii aluminiowej. Widać, że drzwi fabrycznie nie są przystosowane do "ładnego" grania...jak to zazwyczaj przy fabrycznym nagłośnieniu bywa.

Cairo
13-01-08, 09:14
Żeby nie drgało to musisz wytłumić matami, u mnie pomoglo zdecydowanie.
Co do głębokości to mogę podać taką wskazówkę jak gregor886, Helix Blue MKII na dystansah wchodzą praktycznie również na styk.

Co do głośników 130 na tył to wogóle nawet nie ma sensu na takie kasy wydawać. Ze 130mm nigdy basu nie uzyskasz. Niestety zeby cokolwiek z tyłu grało, cza ladować w półką, lub ostro przerabiać standardowe miejsca, by weszło coś większego.

vola
15-01-08, 23:54
ja montowałem JBL 165 na standardowych dystansach i nie było problemu, natomiast jeśli chodzi o wyciszenie to poprzyklejałem podkładki gumowe pod cięgna klamek i rygle drzwi, wszystkie przewody elektryczne i kostki poprzyklejałem do stabilnych elementów. Więc teraz nawet jak głośno słucham to nic mi nie przeszkadza, żadnych obcych dźwięków nawet gdy drżą już zewnętrze lusterka.

Pozdrawiam

saib
16-01-08, 17:43
Żeby nie drgało to musisz wytłumić matami, u mnie pomoglo zdecydowanie.
Co do głębokości to mogę podać taką wskazówkę jak gregor886, Helix Blue MKII na dystansah wchodzą praktycznie również na styk.

Co do głośników 130 na tył to wogóle nawet nie ma sensu na takie kasy wydawać. Ze 130mm nigdy basu nie uzyskasz. Niestety zeby cokolwiek z tyłu grało, cza ladować w półką, lub ostro przerabiać standardowe miejsca, by weszło coś większego.

Jakimi matami wytłumiałeś drzwi, Cairo?
Czymś drogim, czy raczej tanio, a skutecznie (takie rozwiązanie byłoby mile widziane w moim przypadku). :)