Zobacz pełną wersję : Czy wyposazenie ma wplyw na wiazke kabinową mini me b2 na b7
maniak2007
10-01-08, 20:05
Witam!zakładam nowy temat bo nie znalazłem nic o wiązce silnikowej,przejdźmy do rzeczy,a mianowicie mam zamiar robić swap z d15b2 na d15b7 :speszony:.a konkretnie to chodzi mi o wiązkę potrzebna na mini-me z b2 na b7 ,bo posiadam dwie wiązki silnikowe ale tak :
-jedna wiązka pochodzi w coupeyki amerykańca d15b7 (wyp.elektr.szyberdach)dimmer
-druga pochodzi z d15b8 hb canada...(70koni)nie posiadała elektryki.posiadała dimmer
i mam do was Pytanie ,jak mam hondę Hb d15b2 pełną elektryka to czy mogę założyć którąś z tych wyżej wymienionych wiązek??czy jednak musi być wiązka z takim samym wyposażeniem i od europejczyka ??Nie wiem czy wyposażenie ma jaki kol wiek wpływ na wiązkę przy robieniu swapa z b2 na b7 .... :zamkniete oczy:
pozdrawiam
siemano
ja tez na wiosne bede robil pelen wtrysk i z tego co sie dowiedziałem to jeżeli masz hb to nowa wiązka też musi być z hb,chodzi o tylną wyciaraczkę i jeżeli masz w aucie jakąś elektrykę to szukaj wążki,która także posiada takie złącza.
maniak2007
10-01-08, 20:16
siemano
ja tez na wiosne bede robil pelen wtrysk i z tego co sie dowiedziałem to jeżeli masz hb to nowa wiązka też musi być z hb,chodzi o tylną wyciaraczkę i jeżeli masz w aucie jakąś elektrykę to szukaj wążki,która także posiada takie złącza.
u mnie i tak nie mam tylnej wycieraczki bo zdjąłem,szkoda ze nie będę mógł wykorzystać tych wiązek :(
no u tu się nie zgodzę z przedmówcą :chinczykk: Ja do swojego moda użyłem wiązki z coupe i wszystko śmiga jak należy, tylna wycieraczka też. Wniosek z tego że jeżeli wiązka jest z wersji z pełną elektryką to ta część którą przekładasz ma podciągnięte kable do wycieraczki i po spięciu jej z częścią która zostaje u ciebie w aucie powinna wycieraczka działać. :hinczyk: A jeżeli tak nie będzie to łatwiej ogarnąć jej nowe kable niż założyć wiązkę bez wyposażenia (z kanadyjki) i drutować wszystkie kable. Ja bym na twoim miejscu założył tą z coupe. :afro:
ale tu chyba pytanie jest o wiazke silnikowa... wiec wyposazenie raczej nie ma na nia wplywy, IMO wiazka kabinowa a silnikowa to oddzielna bajka
maniak2007
10-01-08, 21:50
ale tu chyba pytanie jest o wiazke silnikowa... wiec wyposazenie raczej nie ma na nia wplywy, IMO wiazka kabinowa a silnikowa to oddzielna bajka
no ogolnie to chodzi im o wiazke potrzebna na mini -me z b2 na b7.bo nie orientuje sie za bardzo w tych kabelkach :d napisalem wiazke silnikowa bo tak bylo napisane w jednym poscie. moze ktos posiada jakies foto tych wiazek potrezbnych na mini-me???
z tego co sie orientuje to bedziesz musial wymienic wiazke pod deska (choc mozna przerobic twoja), reszta (np. el szyby itd) zostawiasz swoja i podpinasz do nowej wiazki, tutaj jest to dosyc dobrze opisane no i masz zdjecia tego co potrezbujesz:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3122
maniak2007
10-01-08, 22:11
owszem w tym linku jest opisane jak to zrobic ale zdjecia sa malej rozdzielczosci i sa małe.
Ale nie jest tam opisane to czego ja szukam...w ogole ile tych wiazek tam jest w hondzie chodzi mi o te bakinowo-silnikowe? prawde mowiac jestem zielony z elektryki :/
ta od b7 będzie w każdym przypadku bardziej "prawdopodobnym rozwiązaniem"
maniak2007
10-01-08, 23:04
a jak zaloze ta wiazke od b7 to bede mia elektryke w szybach i lusterkach ??
a jak zaloze ta wiazke od b7 to bede mia elektryke w szybach i lusterkach ??
nie myl wiązki silnikowej z wyposażeniem elektrycznym..
ale jeżeli bedziesz/masz wiązkę z b7 z szyberkiem i el to tak samo bedzie w b2 (pod warunkiem ze masz te komponenty)
b8 miało czesto ubozsze wyposażenie więc wiazka b7 bedzie bardziej "prawdopodobna"
maniak2007
10-01-08, 23:18
nie myl wiązki silnikowej z wyposażeniem elektrycznym..
no powiesz szczerze ze sie nie znam na wiazkach i nie wiem nawet ile ich tam jest,bo jak widzialem w http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3122 tym linku to ta wiazka jest dosc spora :/ jak by ktos mial jakies fotki to byl bym bardzo wdzieczny :speszony: a planuje zrobis mini me na b7 i nie wiem za bardzo ktora wiazke sie konkretnie wymienia,wiem tylko ze ta co idzie pod deska rozdzielcza ale jak Wy mi piszecie to wychodzi na to ze jest tam pare wiązek....
Wymienia sie dwie czesci wiazki kabinowa i silnikowa a ta trzecia czesc na lewym blotniku ktora idzie do lampy mozna zostawic ,jest taka sama
Ja zalozylem od cupy. wiazke i wycieraczka tyl nie dziala bo brakuje tej kostki od tylnej wycieraczki {u mnie tak bylo }
Ale podobno mozna to ogarnac
maniak2007
11-01-08, 15:09
Ma moze ktos zdjecia Tych wiązek?
[ Dodano: Nie 17 Lut, 2008 ]
z tego co sie orientuje to bedziesz musial wymienic wiazke pod deska (choc mozna przerobic twoja), reszta (np. el szyby itd) zostawiasz swoja i podpinasz do nowej wiazki, tutaj jest to dosyc dobrze opisane no i masz zdjecia tego co potrezbujesz:
odkopuje temat:) a w jaki sposób mozna przerobic moją stara wiazke kobinowo silnikową z b2 na wiazke zeby pasowala na mini-me b7?? bo jak sie okazało to ta wiazka kabinowo silnikowa z tej coupeyki jest troche pocieta i nie nadaje sie do przekładki na b7;/ wiec wolal bym przerobic swoją stara wiazke Kab-Sil.. bo ciezko jest kupic takową wiazke na mini-me zb2 na b7
tak samo zapytanie czy aparat zapłonowy od b2 bedzie pasował do b7 tzn. czy moze zostac z b2 przy swapie na pełny wtrysk.
maniak2007
17-02-08, 10:43
tak samo zapytanie czy aparat zapłonowy od b2 bedzie pasował do b7 tzn. czy moze zostac z b2 przy swapie na pełny wtrysk.
Aparat zaplonowy musi byc od b7, bo od b2 ma dwie cewki a od b7 3 cewki.
[ Dodano: Pon 18 Lut, 2008 ]
mam do Was pytanie,czy da sie jakos przerobic wiazke silnikowo kabinową,bo mam wiazke od hondy z ubogim wyposazeniem ale jak ja przełoze to nie bede mial w drzwiach pasazera zadnej elektryki.
Odświeżam.
Robie swapa z d13b2 na d16. Mam wiązkę z coupe która była z pełną elektryką. Moja również jest z pełną elektryką. Jak się okazało jedna wtyczka we wiązce kabinowej z coupe jest trochę szersza niż ta u mnie w środku(idzie chyba do drzwi). Czy szyberdach i cała reszta będzie działać? TZN szyber, elektryka. Nie liczę oczywiście tylniej wycieraczki, bo to podobno nie. I jeszcze jedno. W miejscu gdzie jest ta wtyczka szersza, zaraz obok we wiązce coupe wychodzi ciemno szara wtyczka średniej wielkości, która do niczego nie pasuje. Od czego to może być. pomóżcie, bo auto stoi i nie mogę ruszyć dalej :(
Odświeżam.
Robie swapa z d13b2 na d16. Mam wiązkę z coupe która była z pełną elektryką. Moja również jest z pełną elektryką. Jak się okazało jedna wtyczka we wiązce kabinowej z coupe jest trochę szersza niż ta u mnie w środku(idzie chyba do drzwi). Czy szyberdach i cała reszta będzie działać? TZN szyber, elektryka. Nie liczę oczywiście tylniej wycieraczki, bo to podobno nie. I jeszcze jedno. W miejscu gdzie jest ta wtyczka szersza, zaraz obok we wiązce coupe wychodzi ciemno szara wtyczka średniej wielkości, która do niczego nie pasuje. Od czego to może być. pomóżcie, bo auto stoi i nie mogę ruszyć dalej :(