PDA

Zobacz pełną wersję : Co tu szwankuje? [FILM]

JeNNy_forever
30-05-13, 20:39
Cześć Wam.

Zwracam się z prośbą o pomoc w diagnozie usterki, która się u mnie dzisiaj pojawiła. Odpaliłem auto, przejechałem 2km, zgasiłem, po czym ponownie po 5 minutach próbowałem odpalić ale po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon - stacyjka zgasła. Czasami zdarzało mi się takie coś, po czym zasilanie na stacyjce pojawiało się i wszystko było ok, nigdy nie zdarzyło się tak, aby mi silnik zgasł w trakcie pracy. Dziś sytuacja mnie przerosła - stacyjka nie dostała z powrotem zasilania, nic się nie dzieje jak przekręcam kluczyk w kierunku odpalania, ale jak przekręcam go z powrotem to słychać cykanie, buczenie, które dochodzi centralki od alarmu.

Centralkę rozebrałem, jedyne co może tam tak dziwnie harczeć to ten niebieski przekaźnik HFKW 012-SH. Zdjęcie poniżej:

http://zapisz.net/images/274_20130530_202023.jpg

A tu filmik, gdzie widać jak się zachowuje samochód:

http://www.youtube.com/watch?v=hv6PA9-oKpE&feature=youtu.be

Proszę Was o porady.
Pozdrawiam

piotreek23
30-05-13, 23:31
Ja wiem że to może być głupie pytanie :) ale zapytam. Akumulator nie wyzionął ducha?

wirus_123
30-05-13, 23:47
Ja miałem problemy z centralka od alarmu tzn odcinała zapłon. Przejawiało się to tym iż kontrolki się świeciły ale już dalej po przekręceniu nie było oznak życia rozrusznika. Skończyło się na wyrzuceniu całego alarmu. Z centralki tez było coś słychać, jakies takie cyknięcie.

JeNNy_forever
31-05-13, 00:01
Akumulator jest sprawny i naładowany, 5 minut wcześniej przy odpalaniu kręcił jak zawsze - bez problemu.

@Wirus, też podejrzewam że padł albo przekaźnik w centralce albo sterowanie alarmem bo zasilanie na ten przekaźnik jest podawane prosto z pina, na które jest podawane przez inny przekaźnik, jak ten na płytce dostaje napięcie to zwiera styk, który leci do jednego ze scalaków. Jutro ma na to zerknąć zaprzyjaźniony elektronik, to napiszę jeżeli coś się uda ustalić.

pp89
31-05-13, 10:15
Czasami zdarzało mi się takie coś, po czym zasilanie na stacyjce pojawiało się i wszystko było okPo tym zdaniu proponuje Ci przeczyścić stacyjke, jest to gdzieś tu opisane.
A próbowałeś "szukać" kluczykiem w stacyjce czy włączą się kontrolki? Tzn. Po przekręceniu w pozycje II próbuj ruszać kluczykiem w obie strony. Nie szarpać, tylko jakbyś szukał pozycji, aż zaskoczą kontrolki. Jak Ci się uda to na bank stacyjka.

Michalll_1991
31-05-13, 11:01
kontrolki widze ze wcale sie nei zapalaja ? moze masy zobacz

JeNNy_forever
31-05-13, 19:45
Problem rozwiązany, żeby było śmiesznie to okazało się, że akumulator umarł. Problem o tyle było ciężko rozwiązać, że sugerowałem się alarmem, a w spoczynku akumulator pokazywał 12V. Dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłon, napięcie spadało na akumualtorze do 4V. Diagnoza - zwarcie na celi. Akumulator do wymiany, dziękuję za porady.

Pozdrawiam :)

piotreek23
31-05-13, 20:06
@JeNNy_forever dlatego pytałem bo miałem podobne objawy. U mnie siadał przy kręceniu rozrusznikiem albo nagle włączał się alarm :D. A akumulator mi wyparował ;)