Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z odpaleniem hondy

jacekd13b2
30-05-13, 10:07
Witam wszystkich. Otóż mam taki problem z moim autem jest to aerodeck 1.8 vti kompletnie seryjny. Auto kupiłem jakieś trzy tygodnie temu sprowadzone z niemiec jezdzilem na pb i wszystko było ok niedawno założyłem instalacje lpg z racji że sporo jeżdże no i właśnie zaczeły sie moje problem:(:( Dwa dni auto chodziło na gazie choć do końca nie byłem zadowolony z pracy na lpg ponieważ przy gwałtowniejszym dodaniu gazu było male szarpnięcie i moment zawahania i dopiero auto jechało jak należy. Trzeciego dnia jadąc na gazie auto ponownie szarpneło ale i zgasło jednocześnie. Nie mogłem odpalić ani na benzynie ani na gazie. Auto zcholowałem do mechanika. Pierwszy stwierdził ze nie bardzo wie o co chodzi i że trzeba auto podpiąć pod kompa najlepiej tyle że niema ono złącza jak twierdził. Drugi grzebał pół dnia i też nic nie zrobił.. Auto trafiło spowrotem do mechanika u którego serwisuje auta juz od jakiegoś czasu sprawdził on rozrząd który wymienial parę dni wcześiej i jest ok i zaczął szukać przyczyny. Objawy są takie że ciężko auto odpalić jeśli się już uda to przy dodawaniu gazu silnik się dławi i gaśnie przy kręceniu rozrusznikiem auto nie chce zaskoczyć a przy odpuszczeniu kluczyka jakby cofały sie spaliny do filtra powietrza który charakterystycznie BURCZY.. szarpie tez autem jakby byl na biegu przy przekręcaniu zapłonu mimo że jest na luzie. Napisze co było sprawdzane otóż rozrząd jest ok przewody ok wymienuione świece na DENSO nowa kopólka wymieniona cewka w aparacie zapłonowym oraz modół aparatu zapłonowego. Po tych wymianach jakby palił lepiej bo iskra jest ok tyle że dławi sie przy gwałtowniejszym wcisnięciu gazu i gaśnie. W wyższych obrotach tzn powyżej 3-4 tyś wszystko jest ok auto przyśpiesza lecz z dołu szarpie i gaśnie. Teraz stoi przed blokiem a w piątek prowadze do kolejnego elkektromechanika który ma możliwość podpiąć sie z kompem i sprawdzić błedy może on coś wyduma bo mi już ręce opadły i wydałem 600 zł i nadal auto nie chodzi. Może ktoś miał podobny przypadek więc proszę o jakieś podpowiedzi co może być przyczyną tej awarii. Dzięki i poizdrawiam wszystkich HONDZIARZY :-):-)

MadSkillz84
30-05-13, 10:26
Która generacja gazu zostala zamontowana? Trzeba jechać do mechanika który załozył gaz. Nie ma złącza do kompa :D:D zmień mechanika:D

jacekd13b2
30-05-13, 10:44
Został założony sekwencyjny wtrysk gazu komputer AGIS najnowszy reduktor zavoli-s wtryski OMVL mechanik jeden tak twierdził że niema złącza tylko jakieś stare co nikt niema do niego kompa.. zdziwiło mnie to kompletnie... masz racje do niego juz nie pojade :-) :-)

Mechanik od gazu odłączył gaz i auto nadal ma takie same objawy co opisałem.. nie wiem czy coś popsuło sie przez instalacje gazową czy to tylko zbieg okoliczności. np pompa wody siedziała oryginalna przewody wysokiego napięcia też oryginał pewnie wiekszość częsci to oryginał bo niemiec nic nie wymieniał tylko jezdził i przyszedł czas i trafiło na mnie że będę musiał to zrobić.. tak to już jest niestety.. sęk w tym aby znalesć przyczynę i naprawić civica :-)

jacekd13b2
01-06-13, 11:27
Cewka wymieniona i modół w aparacie i nadal nic...:-( auto przynajmniej odpala ale gaśnie przy wciśnieciu gwałtowniejszym pedału gazu zwłaszcza z wolnych obrotów. Auto stoi u elektromechanika od piątku i narazie cisza...przyczyna niaznana...:-(

jacekd13b2
04-06-13, 22:39
jednak cewka była wadliwa. wymieniona na ngk i dupa nie dała rady w b18c4 oryginalną hodowla dopiero ruszyła... także ngk stoi pod znakiem zapytania na przyszłość... Sprawa rozwiązana. to cewka była przyczyną.. Pozdrawiam wszystkich i dzięki za pomoc:-)

jawasaki
04-06-13, 23:47
Na przyszłość poczytaj o samodiagnostyce - bo jako tako, mało kto ma sprzęt obsługujący komputer w tych civicach.

jacekd13b2
06-06-13, 11:41
Własnie w tym problem ze u mnie ciezko znalezc warsztat ktory by mial taki sprzet do diagnostyki a z tego co mowił mi mechanik bledu zadnego nie pokazało mimo walnietej cewki...sam juz nie wiem co o tym sadzic. Poki co honda smiga i mam nadzieje ze tak zostanie :-)

Marecki
06-06-13, 15:40
Do SAMODIAGNOSTYKI nie potrzebujesz zadnego sprzetu. Wystarczy zmostkowac zlacze diagnostyczne.