Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem ze sprzęgłem

marcinz22
09-01-08, 20:36
jak odpalę silnik to słychać takie delikatne piszczenie jak wcisnę pedał sprzęgła to ten szum ustaje? Czy to jakieś łożysko i czy to będą jakieś większe koszta??

wunat
09-01-08, 21:46
pewnie lizysko w skrzyni, ja mialem wymieniane.

muzammil
09-01-08, 22:01
albo docisk. mam podobnie tlyko ze nie szum a raczej terkotanie

marcov
09-01-08, 22:53
skoro temat juz powstal. czy moglby ktos rowinac temat lozysk do skrzyni? chodzi o cene, marke itd

art81
09-01-08, 23:23
Witam. Podłączę się opd temat sprzęgła. Otóż mam takie pytanie (nie śmiać się proszę) :speszony: - czy sprzęgło może przeraźliwie piszczeć przy ruszaniu??? Otóż od paru dni coś mi przeraźliwie popiskuje. Nie bezprzerwy, ale parę razy się zdarzyło. Prawdopodobnie jest to pasek od alternatora, chociarz mechanik sprawdzał jego stan i naprężenie i powiedział, że jest ok i musiała się tam dostać woda. Ja bym mu w sumie uwierzył. ale dzieje się to zawsze na gorącym silniku i przy wciśniętym sprzęgle oraz przy jego puszczaniu i to mnie niepokoi. Ja jestem zielony w mechanice i nie mam bladego pojęcia o jego budowie. Może jakaś cholera tam piszczy??? Z góry dziękuję za odpoiwedź i przepraszam jeżeli to pytanie wyda się komuś głupie :d

skolopendra
09-01-08, 23:34
Prawdopodobnie jest to pasek

prawdopodobnie tak :d

Bartas29550
10-01-08, 07:55
jak odpalę silnik to słychać takie delikatne piszczenie jak wcisnę pedał sprzęgła to ten szum ustaje? Czy to jakieś łożysko i czy to będą jakieś większe koszta??

to jest lozysko oporowe sprzegla standard w civicach ponoc, ja po 115 tys wymienialem.koszta spore nie tyle chyba lozyska co robocizny trzeba zrozpiac silnik ze skrzynia, dodatkowo nie wiadomo czy tarcza tez sie nie zuzyla juz na tyle by przy tej operacji pokusic sie o jej wymiane za jedna robota.jesli to tylko piski delikatne,albojak auto jest zimne to mozna ponoc jezdzic na tym smialo jeszcze,az zacznie sie halas glosny

mackovv
10-01-08, 14:42
u mnie jest uidentycznie i też raczej łozysko sprzęgła -przebieg 223tys a wiekszosc po miescie.Oprócz tego ze szumi to nic ze sprzegłem sie nie dzieje i robić na razie az tak szybko jeszcze nie trzeba, przynajmniej poki dzwiek nie zacznie sie nasilać, albo nie przyjdzie pora na wymiane sprzęgła. Nie jest to uciązliwe,czasami lekko słychać. Kumpel tez tak ma w d15b2 i przejechał juz 90tys z takimi objawami,ja narazie 15 tys a ile poprzedni własciciel to nie wiem,byc moze sporo :)

marcov
10-01-08, 16:37
tak sie sklada ze mam takie lozysko do sprzedania :] gdyby cos

czy ktos orietuje sie w temacie wymiany lozysk w skrzyni biegow?