Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ej9 wariuje predkosciomierz.

Dario022
28-05-13, 14:57
Panowie mam problem. Zaczal mi swirowac predkosciomierz. Jak dzis jechalem to wskazowka zaczela opadac, skakac, wariowac, az wkoncu spadla na 0. Mimo ze predkosc caly czas utrzymywalem taka sama. Teraz jeszcze zauwazylem, ze jak dodaje gazu to wszystko jest ok, jak tylko odejme to wskazowka zaczyna znowu swirowac, albo spada na 0 i tak zostaje, az nie wcisne gazu.

ma1ster
28-05-13, 18:27
możliwe że problem z alternatorem, może nie dochodzić plus albo masa do podzespołu liczników deski, może nawala czujnik prędkości liniowej na skrzyni... najpierw sprawdził bym połączenia przewodów, wtyczki masy i plusa oraz impulsu, można sprawdzić ładowanie aku. w przypadku wolnych obrotów silnika.

Jacek1983
28-05-13, 21:01
A jak inne wskaźniki? Jak altek pada, to są zaniżone również wskazania temp. i paliwa. Szukałbym raczej na przewodzie impulsu ew. masy.

Dario022
29-05-13, 10:18
Wszystko inne jest jak najbardziej ok. Wez teraz w ogole znajdz przewod od tego czujnika..... swietny dostep do tego wszystkiego jest :/

ma1ster
29-05-13, 12:54
W takim starym EJ9 i tak masz dostęp dobry :p:p, ja swojego czasu badałem taki czujnik na skrzyni oscyloskopem, okazał się uszkodzony, po wymianie, koledze wszystko wróciło do normy... a drugi przypadek był taki, że na podzespołach zegarów zaśniedziała śrubka wprowadzająca z folii drukowanej impuls do licznika...

sacrosaint
29-05-13, 23:20
Po dzisiejszej ulewie mam ten sam problem. Gdzie w ogóle jest ten czujnik w skrzyniach od b serii?

Paweł_Civic
29-05-13, 23:40
Wymień czujnik i powinno być git :) miałem to samo u siebie :)

sacrosaint
30-05-13, 00:05
Znalazłem go, wypiałem wtyczke a tam powódź. Wysuszylem papierem i zostawiłem odpiete, mam nadzieję że po nocy w ciepłym garażu będzie ok. Bo bez prędkościomierza raczej słabo się jeździ...

Dario022
04-06-13, 17:24
U mnie jak narazie sie naprawilo samo....

sacrosaint
04-06-13, 18:00
U mnie jak narazie sie naprawilo samo....

Po prostu woda z wtyczki wyparowała. Zabezpiecz to sobie jakoś, ja obkleiłem taśma izolacyjna