Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15Z1 i swap na sondę od B7. Pomocy !

Groszek493
27-05-13, 14:03
Witam, piszę w imieniu mojej dziewczyny która boryka się z typowym problemem "szarpania" w Z1. Wiadomo przy ok. 2000-2200 oraz przy chęci utrzymania stałej prędkości jest na 3,4 i 5 biegu szarpanie wywołane przez sondę. Przy odpuszczeniu pedału gazu, albo przy wciśnięciu go i przyspieszaniu szarpanie ustępuje. Po odłączeniu sondy jajko idzie jak głupie. Na zimnym silniku problem również nie występuje. Podczas jazdy czasem zapala się check i wtedy również problemu nie ma, zastanawia mnie tylko również bardzo przyspieszony zapłon... (to może mieć wpływ ?) Wiola stwierdziła po 4 miesiącach posiadania EH że nie musi mieć eco, a chciałaby tylko "normalnie jeździć". Co do spalania jeszcze to auto potrafi spalić 5l/100 a innymi razy 7/100 więc jakiegoś wielkiego spalania nie ma aczkolwiek zależy jaki ma humor. Dodatkowo jeszcze przy checku strasznie wzbogaca mieszankę bo śmierdzi benzyną za autem i przy końcu obrotów dymi troszkę niespalonym paliwem. Pytanie, co jest potrzebne żeby w zasadzie pozbyć się problemu. Wiola stwierdziła że nie chce mieć ponownie drogiej 5 żyłowej sondy, a sprawdzoną z B7/Z6/Y7. Będziemy bardzo wdzięczni za jakąkolwiek pomoc w problemie.

Lune
27-05-13, 17:56
Problem polega na tym, że sonda od Z1 jest szerokopasmowa, a od B7/y7/z6 itp. wąskopasmowa. Więc wraz ze zmianą sondy, wiązałaby się zmiana kompa na np. P06 czy P28 z odpowiednimi mapami pod Z1.

Groszek493
27-05-13, 18:16
Dzięki wielkie, tak też myślałem, tylko teraz się zastanawiam jak to zrobić w miarę rozsądnych pieniądzach bo koszt samego p28 z z6 to min. te 250zł. Dodatkowo eprom i ustawienie map...

kubson012
03-06-13, 11:32
P06 z b7 kupisz polowe taniej

mirasek
03-06-13, 12:43
czasem zapala się check
I jaki błąd pokazuje?

Odepnij EGR i sprawdź jak jeździ.

Groszek493
05-06-13, 18:46
48 - błąd lambdy ;/ Spróbuję jeszcze z tym EGRem a co do P06 to obsłuży VTECa ? chyba żeby na epromie jakoś działać

mirasek
05-06-13, 22:45
z tego wszystkiego chyba najprościej kupić dobrą sondę (nowa ok. 400pln, dobra używka pewnie połowę taniej), a jak zsumować kompa, zmianę map, zwykłą sondę, przeróbkę wiązki, to chyba taniej wcale nie wyjdzie...

jeśli wywala błąd sondy, to kombinacje z EGR raczej nie pomogą ;/

Bonless
07-06-13, 11:57
Jak byś był zainteresowany to mam do sprzedania sondę NTK. Kupiłem jako nową parę lat temu a teraz jest mi niepotrzebna bo zrobiłem swap-a.

zakit
08-06-13, 11:40
Niestety masz wybór, albo sonda na 5 żył, albo zmiana kompa i mapy. wolałbym wymienić sondę. W zależności co chcesz robić dalej z tym silnikiem;-)

Groszek493
10-06-13, 12:19
Z odpiętym EGR taka sama sytuacja jak z odpiętą sondą, wszystko gra i buczy aczkolwiek zastanawia mnie gdzie podpięty jest eco shift light który przy checku się nie zaświeca wcale. Nie chcę też żeby Wiola wyłożyła kasę, włoży kolektor bez kata, a okaże się że po 1000km np. sonda 5 żyłowa się wysra i znów będzie kicha ;/ Plan ma taki żeby włożyć 4-1 z żelazka które jest już w garażu, wywalić ssący z EGR i włożyć z B7, no i zostaje problem z tą sondą czy lepiej zrobić tego swapa czy włożyć do tego co pisałem wyżej 5 żyłową i latać szczęśliwie i tak chyba już wtedy bez econa bo po wywaleniu ssącego z egrem chyba i tak go nie będzie...

Lune
10-06-13, 14:22
Weź wykręc ten zawór, otwór po nim zaślep. A zawór EGR podwieś gdzieś na grodzi - ważne, żeby był podpięty. I zobacz jak wtedy będzie się auto zachowywać.

Jak odpinasz EGR, to trybu eco nie ma - bo EGR tak jakby częscią tego systemu (dopala spaliny).

anticorr
10-06-13, 14:29
Weź wykręc ten zawór, otwór po nim zaślep. A zawór EGR podwieś gdzieś na grodzi - ważne, żeby był podpięty. I zobacz jak wtedy będzie się auto zachowywać.

Jak odpinasz EGR, to trybu eco nie ma - bo EGR tak jakby częscią tego systemu (dopala spaliny).

Nie zgodze sie akurat z tym w Z1/3/6 EGR nie ma nic do econo, normalnie odpinasz wtyczke i wezyki ktore zaslepiasz, zaden check sie nie pali a egr masz odpiety. A co do lambdy ja 3lata temu placilem za ori NTK 450zl sporo ale mam pewnosc ze spokoj na nastepne x lat, chociaz teraz bede i tak wrzucal P28 z mapami od Z1 z bajerami i gotowym pod strojenie ktory a ten kom trybi i tak na 4zylowej wiec moja pojdzie do lamusa...

Wysłane z mojego XT910

Bonless
10-06-13, 20:23
W moim Z3 miałem kolektor z D16Z6 bez EGR i econo chodziło bez zmian. Tak jak kolega wyżej pisze, ten zawór nie ma wpływu na kontrolkę econo.

Lune
10-06-13, 22:15
W takim razie sorki za wprowadzenie w błąd...

W Renault patent działa, tylko eco trybu tam w ogóle nie ma :)

Groszek493
17-07-13, 17:01
Trochę odkop zrobię, no co bym nie zrobił z EGR z miejsca wywala check, wyłącza eco (w zasadzie nie rozumiem tej kontrolki w z1 czy ta strzałka oznacza że się jedzie na eco czy to swoisty eco shift light - bo tak wynika z opisu) i wtedy jest cacy, podpinam EGR z powrotem, taka sama sytuacja jak z odpiętą sondą. Z powrotem przy tych 2k rpm lub utrzymywaniu stałej prędkości szarpie jak po...... W zasadzie uznaliśmy że to lotto czy zrobić to żeby to eco było czy nie, oby silnik pracował równo, jeśli eco pozostanie to jeszcze lepiej, aczkolwiek ciężko dojść tak naprawdę co jest bezpośrednią przyczyną tego szarpania... Auto jutro jedzie do naszego klubowego mechanika na wymianę rozrządu, ustawienie zapłonu bo jest mega przyspieszony i zobaczymy wtedy testy z sondą i EGR co pokażą

Edit !
Rozrząd nowy, świece, przewody, zapłon, obroty jałowe - wszystko ogarnięte tip top. Dodatkowo uszczelniony wałek rozrządu no i testy standardowo. Odpinanie sondy, zaślepianie i odpinanie EGR na różne sposoby - check ! Przy okazji wyszła taka sprawa że 3 świece mają wręcz książkowe spalanie mieszanki są piękne kakaowe, natomiast z 3 cylindra jest czarna cała. Co by nie robić tak jest. Auto ładnie się wkręca teraz ale dalej lekko przyszarpuje na ciepłym silniku przy utrzymywaniu stałej prędkości... Na checku chodzi jak laleczka. Równo, kręci ładnie do końca, ładnie schodzi z obrotów. Pozostało ogarnąć nową sondę i nowy aparat zapłonowy żeby sprawdzić przyczynę smolenia świecy w 3cim cylindrze

Groszek493
19-07-13, 16:45
podwójny post.