Zobacz pełną wersję : gaz w hondzie
kobra-jack1
08-01-08, 17:53
Mam zamiar założyć gaz do mojej 1.4iS -będę chyba zmuszony ze względów ekonomicznych ale nie wiem jaki i jak w ogóle chodzi honda na gazie oraz czy nie zrobię tym krzywdy mojej ukochanej-może ktoś pomoże,doradzi.
śmiałeo zakładaj, ale u dobrego instalatora i sekwencję, a na pewno nie będziesz żałować
kobra-jack1
08-01-08, 20:12
dzięki, rozejrzę sie skoro będzie wspópracować
Bassmaster
08-01-08, 20:52
Dokładnie, najlepiej przejedź się do kilku warsztatów i popytaj konkretnie co zamontowaliby w twoim aucie i za ile, potem porównaj ich oferty. Popytaj się ich klientów, być może nie są zadowoleni a być może chwalą warsztat.
Żeby cię panowie gazownicy nie zagięli powinieneś posiadać przynajmniej podstawową wiedzę:
http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=51093&c=0&f=38
Jeśli zdecydujesz się na jakąkolwiek generację gazu możesz zadzwonić do tego gościa:
http://moto.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=5303128
...i pogadać nt. części do instalacji LPG, człowiek ten bardzo mi kiedyś pomógł.
Jeśli masz do wydania >2 tyś.zł, to zakładaj sekwencję, czyli instalację IV gen, jeśli < 2 tyś.zł, to albo dozbieraj do sekwencji albo załóż instalację II gen. + BLOS (ale tylko jeśli nie stać cię na sekwencję).
Poważnie zastanów się również nad kupnem części np. na Allegro i pojechaniem z nimi do gazownika na montaż.
Przykładowo reduktor do II gen. można kupić na Allegro za 210zł (BRC AT90E seria "ECO" 100kW) + przesyłka np. 15zł i zamontować go u gazownika (+50zł) = 275zł, gdzie normalnie musiałbyś wydać 350zł za reduktor + założenie (75zł zawsze zostaje w kieszeni a to tylko jedna część instalacji).
Co do gazu w [H] ja nie narzekam a mam II gen. z BLOS-em.
Jeśli instalacja jest złożona z dobranych części i prawidłowo wyregulowana nie powinieneś mieć z nią problemów.
Wybór należy do ciebie :agent: .
Dla chcącego nie ma nic trudnego, wystarczy tylko trochę poczytać, popytać a założysz sobie instalację za którą na pewno nie przepłacisz i z której będziesz zadowolony.
nom, tez polecam gaz w takiej hondzinie jaka masz :) Oglolnie d14, to podobno najlepiej reagujacy silnik na gaz z serii d :) Na ulicach normalnie ciezko spotkac d14 bez gazu teraz :) Ja mialem gaz II gen i zrobilem na nim 40 czy 50tys. Jedyny problem jaki mialem, to przy okolo 35tys w instalacji pekla mi rurka chlodnicza i uciekl plyn z reduktora i chlodnicy. A tak to nie narzekam, zwlaszcza, ze mialem gaz i nie przeszkadzalo to w zalozeniu powerrury ze stozkiem, kolektora 4-2-1 i strumienicy :)
[ Dodano: Pon 14 Sty, 2008 ]
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=36700&start=0 ;)
kobra-jack1
15-01-08, 17:54
Skoro tak piszesz to dzięki,bedę szukał instalacji dobrej zeby to równo chodziło na gazie jak i na benzynie. Pozdro.
taaa, ale oblookaj temat, ktory wkleilem :) Gaz to tez dodatkowe koszta :) Co jakisz czas trzeba napuscic benzynki za 20zl, co jakis czas trzeba pojezdzic na samej benzynce zeby odmulic auto. Wymiana filtra gazu co 10-15tys+regulacja-60-70zl, co jakis czas sama regulacaja-40zl, przez gaz trzeba czesciej regulowac zawory(co 8 tys najlepiej)-50zl, no i przeglad auta z gazem drozszy o 60zl. Dodam, ze moja honda na dolecie zmieniony, i czesciowo wydechu palila sporawa. Na 32litrach gazu przejezdzalem od 270-320km. No, ale jezdzilem jak czlowiek, mlody czlowiek ;)
kobra-jack1
15-01-08, 18:49
TA... przyznaje to wszystko prawda ale mimo to człowiek sie pociesza i wydaje mu sie ze będzie jeździł taniej.
Witam wtrace sie do tematu.
Zamierzam jechać w niedziele na giełde i zakupic civica 1,4 (90km)
z roku 97-98.
I mam Pytanie doradzcie Jak Civic smiga na gazie? na (sekwencji ofc.)
Czy opłaca sie instalować nie muli sie?
i czy to prawda ze na Pb pali po miescie 8/L przy spokojnej jeżdzie?
Doradzcie jeśli mozecie POZDRAWIAM :D
kobra-jack1
24-02-08, 11:13
Istotnie trzeba się liczyć przy tym modelu że spala 8l po miescie ale i przy dynamicznej jeżdzie poza miastem też przynajmniej mnie wzięla nawet 9l.A co do gazu to nie jestam przekonany do instalacji II generacji,do 1.4 d14a8 idealne nadaje sie sekwencja IV generacji ale koszta to 3000 zł i postanowiłem przynajmniej na razie nie zakładać,bo dochodzą jeszcze przecież inne koszta tak jak to opisuje kolega powyżej. Pozdro.