Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wariujący licznik

Jarek104
08-01-08, 12:05
Mam pytanko.. ostatnio w czasie jazdy licznik albo sie nie rusza albo sobie skacze, czasem do polowy skali, czasem do konca.. czym jest to spowodowane? jakies spiecie czy moze to byc np tylko luzna kostka?

wunat
08-01-08, 12:15
gdzies przy skrzyni afair masz mase ktora jak sie poluzuje to sie dzieja takie cyrki.

maniak2007
08-01-08, 12:48
Mam pytanko.. ostatnio w czasie jazdy licznik albo sie nie rusza albo sobie skacze, czasem do polowy skali, czasem do konca.. czym jest to spowodowane? jakies spiecie czy moze to byc np tylko luzna kostka?

w mojej hance dzialo sie podobnie,wymienilem sam predkosciomierz i teraz chodzi jak malina, ;) wiec to nie musi byc wina masy.

reddej
08-01-08, 14:15
ja mam problem podobny w ogóle mi przestał działać licznik gdzie ta kostka na tej skrzyni sie znajduje i czy może to być wina jeszcze czegoś wykluczam !! licznik ponieważ nie powinien z dnia na dzień sie wysypać !! !! proszę o pomoć ewentualnie jakieś zdjecia tej kostki na skrzyni z góry dziękuje

plakon83
08-01-08, 17:40
Po pierwsze to temat oklepany... wystarczy szukać.
Po drugie borykam się z podobnym, po odrdzewianiu przewodu masy problem zniknął, pojawia się, jak się robi mokro więc muszę mieć jakieś zwarcie.
Lokalizację sondy sobie znajdziecie, potem
Sprawdzić masę
Sprawdzić piny w czujniku
Sprawdzić przewód odchodzący od koski, czy nie ma zwary

Jeśli nie pomoże
Zamienić się z kolegą na czujnik/zegary.

Czujnik jest przykręcony 2 sześciokątnymi śrubami, zdaje się 10, 3 wkręty, które widać , nie tykać.

reddej
08-01-08, 18:47
sory znalazłem jjuż wszelkie info opcja szukaj podziekował za informacje pozdrawiam :zamkniety temat:

plakon83
09-01-08, 18:24
Jak tam reddej?
Udało Ci się rozwiązać problem??
U mnie wciąż lipa....
zostały mi jeszcze zegary do sprawdzenia, ale mocno wątpię.....

reddej
10-01-08, 16:31
wiesz co wydawało mi sie ze dałem rade ale zdjąłem kostkę była zaśniedziała jak ch*** wziąłem ja oczyściłem taki m płynem do styków i:kirczak: znalazłem jakiś urwany przewód muszę znaleźć schemat tej kostki jutro jeszcze mam próbę z innymi zegarami jak to nic nie da będę dalej ciął po forum o pomoc jak dasz rade to napisz pozdro

[ Dodano: Czw 10 Sty, 2008 ]

Po pierwsze to temat oklepany... wystarczy szukać.
Po drugie borykam się z podobnym, po odrdzewianiu przewodu masy problem zniknął, pojawia się, jak się robi mokro więc muszę mieć jakieś zwarcie.
Lokalizację sondy sobie znajdziecie, potem
Sprawdzić masę
Sprawdzić piny w czujniku
Sprawdzić przewód odchodzący od koski, czy nie ma zwary

Jeśli nie pomoże
Zamienić się z kolegą na czujnik/zegary.

Czujnik jest przykręcony 2 sześciokątnymi śrubami, zdaje się 10, 3 wkręty, które widać , nie tykać.
pytanie czy kostka od czujnika a raczej wiazka jest podłączona do jakiejs masy

plakon83
10-01-08, 19:06
masa jest podłączona bezpośrednio do budy, stamtąd do skrzyni u mnie pod filtrem powietrza, taki czarno żółty gruby przewód dokręcony sześciokątnymi 10, sprawdź to, ale skoro mówisz, że zaśniedziała kostka to pewnie raczej to.

reddej
11-01-08, 09:37
wiem ze ze skrzyni jest masa do budy ok ja tez taką mam ale czy z tej wiazki od licznika jest jakieś masowanie do skrzyni

plakon83
11-01-08, 09:50
Z tego co się orientuję(ale elektrykiem nie jestem i dużego pojęcia o tym nie mam) masa jest podłączona prosto do budy, żeby zamykała od razu obwód, bez dodatkowych kabli z masą, dzięki takiemu rozwiązaniu nie trzeba sprawdzać każdego kabelka z masą do każdego urządzenia, bo jest tylko jeden do wszystkich urządzeń.
Tak mi się przynajmniej wydaje:)

PMX
11-01-08, 11:31
Sprawdz sam licznik... u mnie coprawda od czestego wyciagania ale dzieje sie tak ze licznik zaczyna dzialas jak kanaly nawiewow sie nagrzeja, jak jest zimno licznik nie dziala albo od czasu do czasu sobie drygnie do 160km/h, nawet na postoju.
Jestem pewnien na 99% ze to wina kostek albo srubek mocujacych sam predkosciomierz.

reddej
11-01-08, 15:34
dziś będę miał inne zegary aby sprawdzic jak sie nie powiedzie zrobię zdjecia tej kostki i poproszę o identyfikacje kabelka
:)

[ Dodano: Pon 14 Sty, 2008 ]
jednak nie zegary i nie kostka przy skrzyni co jeszcze mogło paść proszę o pomoc

plakon83
03-02-08, 13:51
Odgrzewam :)
VSS wykręć/wymień/sprawdź, przykręcony dwoma śrubami 6-kątne 10.

Rada dla tych, którzy na pewno mają problem z licznikiem, tzw ostatnia szansa, ultimate advice :D
przelutować połączenia na płytce licznika
http://images27.fotosik.pl/151/9705d1aa3a432c3fmed.jpg
właśnie tej, żarówka za nią potrafi przygrzać, więc zimny lut może się zdarzyć.

Odpowiednio jeśli nie działa licznik/ przebieg sprawdzić odpowiednie połączenia na płytce i również przelutować