Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda zgasła i nie chce ruszyć

ldzb
24-05-13, 19:27
Witam
Honda Civic Areodec 1,8 kombi dohc instalacja gazowa.

Jeździłem cały dzień bez zarzutu. Dojeżdżając do domu (na gazie) nagle straciła moc i silnik zgasł. Miałem kiedyś identyczne objawy kiedy przepaliła się cewka. Tym razem to nie cewka. Wymieniłem ja na nową, ale problem pozostał.
Jest iskra auto nie pali. Dodatkowo doszedł dziwny problem przy odpalaniu przy przekręceniu kluczyka do pozycji w której zapalają się kontrolki, kilka razy auto dziwnie szarpnęło (jak przy odpaleniu auta na biegu bez sprzęgła tylko trochę słabiej). Wrzuciłem na luz i za którymś razem przy sprawdzaniu świec, znowu się powtórzyło lekkie szarpnięcie.

Świece ok, pompa paliwa wydaje mi się że działa. silnik kręci ale nie odpala.
Proszę o pomoc co to może być???

jakub005
24-05-13, 21:10
Po załączeniu elektryki (zapalone kontrolki) słyszysz taki "dziwny" dźwięk, który po chwili ustaje? (jak check engine zgaśnie) Jak tak to pompa si.

ldzb
24-05-13, 22:24
tak słyszę tylko co któryś raz towarzyszyło temu takie jak by lekkie szarpnięcie. Jeszcze przy sprawdzaniu świec iskra przeskoczyła już przy samym przekręcaniu kluczyka do tej pozycji.

Marcin2000
24-05-13, 22:36
Pompa paliwa? Hmm to spróbuj odpalić na gazie, można to wymusić na instalacji sekwencyjnej u mnie w lovato 10x można tak odpalić zanim się zblokuje!

ldzb
24-05-13, 22:42
pompa paliwa wydaje mi się że jest ok. Auto zgasło jak jechałem na gazie.

Marcin2000
24-05-13, 23:17
Hmm jak nie możesz odpalić ani na LPG ani na PB to nie wiem bo w samym gazie może być walnięty czujnik, moduł regulacji ciśnienia gazu...?

ldzb
25-05-13, 11:52
Na ktoś może jakiś pomysł jeszcze?

civic_lsi
25-05-13, 12:48
zajrzyj może do aparatu zaplonowego. nie łapie ani na chwilę?

ldzb
25-05-13, 13:05
Kręci ale nie łapie nawet na moment. Pierwsze co zrobiłem to rozebrałem aparat zapłonowy wymieniłem cewkę bo to częsta usterka. po wymianie sprawdziłem świece i iskra jest. Najdziwniejsze jest, że teraz jak był na biegu po lekkim przekręceniu kluczyka do pierwszej pozycji kiedy zapalają się kontrolki dziwnie szarpnął...

WojTEC
26-05-13, 11:36
Nawet jeśli jechałeś na gazie i zgasł Ci samochód ciągle to może być pompa paliwa jeżeli nie miałeś paliwa. Ja nie miałem paliwa odpaliłem na gazie przejechałem 300m na stacje żeby zatankować i już pompę szlak trafił. Sprawdź też główne bezpieczniki w samochodzie u mnie się spalił kiedy spaliła mi się pompa.

ldzb
26-05-13, 13:59
Rozkręciłem aparat zapłonowy przeczyściłem go i świece. Jest iskra. Podaje paliwo. Kręci ale nie zaskakuje nawet na moment.

Bardzo proszę o jakieś sugestię bo skończyły mi się pomysły.

jawasaki
26-05-13, 14:56
Obawiam się że pasek rozrządu ci strzelił - lub stracił kilka zębów i się przestawił . Skoro mówisz że straciła moc i zgasła, - iskra jest , paliwo jest - to jeszcze musi być kompresja.

ldzb
26-05-13, 15:08
Rozrząd wymieniałem zaraz po zakupie auta jakieś 30 000 km temu. jak to się stało jechałem powoli na dwójce osiedlową drogą.

Jutro do jakiegoś mechanika zaciągnę. coś poza paskiem może być jeszcze co zasugerować żeby sprawdził?

jawasaki
26-05-13, 15:20
- może być jeszcze iskra w niewłaściwym momencie (złe wyprzedzenie zapłonu jak kręciłeś rozdzielaczem), lub zużyta kopułka i palec rozdzielacza - iskra może być , ale pod ciśnieniem już może jej nie być. Na gazie próbowałeś odpalać ? - to zależy jeszcze czy się da , są różne instalacje - zwykle jest takie coś jak ,,awaryjne odpalanie'' .

luchuma
26-05-13, 15:39
Rozrząd wymieniałem zaraz po zakupie auta jakieś 30 000 km temu. jak to się stało jechałem powoli na dwójce osiedlową drogą.

Jutro do jakiegoś mechanika zaciągnę. coś poza paskiem może być jeszcze?

masa na skrzyni ;]

ldzb
26-05-13, 16:54
Czy zrobić jeszcze samodiagnostykę czy nic nie wykaże?

maniak2007
28-05-13, 19:32
problem rozwiązany, padł modul i swiece miały juz dosyć ;)

ldzb
28-05-13, 19:57
problem rozwiązany, padł modul i swiece miały juz dosyć ;)

Dziękuję za pomoc i polecam!

jacekd13b2
28-05-13, 21:43
Witam mam podobny problem u siebie tez posiadam te same auto i ten sam silnik objawy podobne jak opisałes. Mam pytanie czy po wymianie modułu aparatu wszystko wróciło do normy? bo waham sie czy kupowac ten modul bo 170 zł kosztuje. Dzieki serdeczne za odp. Pozdrawiam. Jacek.

ldzb
03-06-13, 18:15
pojeździłem trochę i co jakiś czas się dusi kilka razy mi zgasł... jakie oznaczenia ma ten moduł bo będę musiał chyba w nowy zainwestować :(