Zobacz pełną wersję : EBC czy Brembo ferodo
Witam,
jako iż jestem nowym użytkownik wpierw sie przywitam: Hello!
A teraz do sedna. Posidam Civic'a 2004model hatchback 1.6ES 110km, i zameirzam zmienic tarcze i klocki. Mam dwa typy:
1) Tarcze EBC model D850 gładkie + klocki EBC DP-2815 + płyn Ferodo 5.1
2) Tarcze Brembo zwykła gladka + klocki Ferodo Premium FDB613 + płyn Ferodo 5.1
Chciałem sie zapytac ktory z tych kompletów bedzie lepszy. Podkreslam ze zalezy mi tylko na zwiekszeniu efektywnosci hamulców, nie jezdze wyczynowo, oczywiscie zdarza sie na trasie gdzies poleciec 180-200 ale to rzadkosc przeważnie miasto.
Zależy mi tez na tym aby nic nie piszczalo podczas hamowania.
Jeżeli ktoś posiada ktoryś z tych systemów bardzo proszę o wrażenia.
serdecznie dzięki,
pozdrawiam,
Brembo MAX lub ATE Powerdisc + klocek seryjny np. Ferodo/ATE. Dobry zestaw do jazdy na codzien.
skolopendra
07-01-08, 23:33
Ferodo/ATE
ja mam taki i jest ok :d
płyn Ferodo 5.1
co do płynu to honda raczej nie zaleca innego jak dot 4
A i płyn zdecydowanie nie 5.1 i po ostatniej wpadce i wycofaniu calej partii dot4 z polskiego rynku raczej nie Ferodo :aloha:
Motul RBF660 polecam.
ATE Powerdisc + klocek seryjny np. Ferodo/ATE.
chyba najlepszqa opcja, z tarcza brembo roznie potrafi byc
ja mam ATE gładkie + ferodo premier zalane rbf660 i w porównaniu z hamulcami starymi mam mega dużą modulacje hebla. Kiedy mam zahamować mocno wciskam mocniej jak lekko to spowalnia. Wsiadam do inncyh aut to inna bajka. W drugim aucie mam Brembo gładkie + ferodo i hamują podobnie.
miałem brembo gładkie i klocki EBC i tarcze po ok 1000 km wygieły se w 8 :agent:
Gładkie Brembo się do niczego nie nadają bo są robione m.in...... w Polsce. Natomiast na MAX'y i ORO nie miałem reklamacji.
Dzieki wielkie za zainteresowanie tematem, w koncu zdecydowalem sie na tarcze EBC gładkie + Klocki EBC greenstuff.
Mam nadzieje ze dobrze wybralem, w kazdym badz razie bede mial odnosnik do orginalnych hamulców Hondy.
Do siebie bym nie założył tego zestawu, ale Twój cyrk Twoje małpy :aloha:
mam pytanie czy tarcza Brembo Max+ klocki EBC green stuff będzie dobrym zestawem?
wiem że green stuff'y są twarde i podobno szybciej wykańczają tarcze ale hamulce mają być używane do normalnej jazdy czasami szybszej...chodzi przedewszystkim o to żeby tarcze się nie pogieły? więc czy te Brembo Max dadzą rade z tymi klockami ?
mi maxy mimo szanowania dosyc szybko sie pogiely!
mi maxy mimo szanowania dosyc szybko sie pogiely!
ja mialem tak samo, chociaz tak starsznie sie nieopogiely ale wkurzalko przy normalnym hamowaniu ta pulsacja :/
dlatego caly czas uwazam ze w tym przedziale cenowym tarcze ATE PD i klockiATE/Ferodo to najpeszy zestaw
w takim razie jakie najlepsze tarcze -takie które się nie powyginają będą najlepsze pod klocki EBC green stuff?
Takie które sie nie powyginają? Brembo ORO na przykład tylko nie wiem czy nie za wysoka półka cenowa :)
pewnie za wysoka...wychodzi na to że pod klocki EBC green stuff nie ma dobrych tarcz za +/- 300zł ?
Do czego potrzebujesz tą tarcze?
pytam o dobre tarcze pod te klocki bo moge mieć te klocki troche taniej, auto to Civic 1.4 7gen.
Sprawdze jutro w robocie.
Ja mam Brembo Max + klocki Ferodo Premier + Ferodo DOT 5.1.
Bardzo duża poprawa hamowania w stosunku do serii. Zrobiłem ponad 15 tyś km na tym zestawie i nic się z tarczami nie stało.
Ja nie polecam ATE PD miałem okazje pojeżdzić 6gen z ATE PD + Ferodo i hamowało gorzej niż moje Maxy.
Moje obecne klocki się kończą i zamiast Premierów włoże najprawdopodobniej Ferodo DS Performance i mam nadzieje hamowanie jeszcze się poprawi.
Z tarcz jeszcze można polecić Zimmermana nawiercanego. Jak dla mnie też są ok.
miałem brembo max i klocek ferodo. dobrze hamuje. brembo pogielo sie w niecały miesiac. następne tarcze jakie kupiłem to zwykły Lucas (przesiadając się za jednym zamachem na większą tarczę). hamuje troche lepiej niź Maxy, nic się nie gnie a tarcza tańsza ponad dwa razy.
Pati - zahamuj 4 razy z dwustu pod rząd a zobaczymy co powiesz o lucasie. Tyle co reklamacji na niego widziałem to ja dziekuje.
Gr00by - jedne i drugie hamulce bralem od Ciebie. na jednych i drugich jezdze tak samo. Lucasy sie jeszcze mi nie pogieły.
To ja już jestem głupi :hinczyk:
ja ostatnio wstawiłem tarcze Mountain (made in Japan) + klocki Akebono (made in Japan) bo szukałem czegoś zblizonego do cześci "pierwszomontażowych" do jazdy na codzień
jak na razie jest bardzo dobrze więc również polecam
ja u siebie brembo maxy i zlego slowa o nich nie powiem, powoli zaczyjaja sie konczyc(35tys km) wczesniej mialem ebc green stufy i one zeczywiscie szybko zdzieraly tarcze, teraz mam ferrodo premier i do normalnej ale dynamicznej jazdy starcza.
a tak w ogole to powiem tylko ze kazda tarcze da sie pokrzywic, jak sie na rozgrzanych wjedzie w kaluze to nie ma bata, wszystkie sie pokrzywia. A lukasy poiely mi sie po 3 tys km, mimo tego ze nie jezdzilem po zadnych kaluzach(nie ta pora roku)
moim nastempnym zestawem bedzie nadal Brembo MAX i ferrodo premier
Skydiverek
09-01-08, 22:38
ja mam zamontowane od ok 5tys EBC gladkie + standard EBC klocki. Nie wiem co miałem poprzednio ale hamulce sie zdecydowanie poprawiły. I na pocztaku było super, po 200km było mniej super bo piszczały jak sie delikatnie hamowało, jak mocniejk to nie piszczały. A teraz już sie chyba dotarły i nie piszczą i hamują bardzo dobrze. Jestem zadowolony i polecam.
ps
Zobaczymy ile to wytrzymuje taki setup.
co byście wybrali bo właśnie stoję przed dylematem:
tarcza:
- tarcza przód Zimmermann Sport (wiercona)
- tarcza przód Brembo Max (nacinana)
klocek:
- klocki przód Ferodo Premier FDB776
- klocki przód ATE
od nadmiaru informacji powstają takie właśnie dylematy :) nie wiem na jakie zestawienie się zdecydować :/ z góry dzięki za sugestie...
Proszę o pomoc w doborze tarcz do mojego civica 4gen(1990r). Kupiłem już klocki ferodo Premium(mam nadzieje ze to dobry wybór?). Dodam tylko, że do tego modelu nie produkowane są ani ATE Powerdisk ani Brembo MAX. Jakie tarcze polecacie i gdzie przez Internet najlepiej(najtaniej) je kupić?
Wassil ja bym wybrał Brembo Max + Ferodo.
Z tego względu, że sam na tym jeżdże i jestem bardzo zadowolony.
I tak jak wiele osób psioczy na Brembo że się wyginają tak ja moge psioczyć na Zimmermana, że pęka między nawiertami (doświadczenie użytkownika Zimmermana)
Tak więc jednoznacznie nie da się określić co lepsze.
...no wlasnie ja wiele opini slyszalem, ze Brembo lubia sie pogiac i to bardzo szybko
Do mojego modelu niestety nie ma tarcz brembo MAX. Więc w gre wchodzą tylko gładkie brembo.
dzięki spychu - wybór padnie zapewne na Brembo MAX + Ferodo Prem lub ATE cięte + ATE klocki - hmmyy :d myślę że oba rozwiązania będą lepsze niż seria... pzdr
pytanie dodatkowe na zakończenie: co polecacie na tył - bębny/szczęki ?? jakiej firmy najlepiej się trzymać ??
michalm320
09-09-10, 09:26
Ja mam od jakiś 20tyś km gładkie EBC i Ferodo Premier...klocki są ok, tarcze dno...pogięły się jakiś czas temu, a hamowanie z większych prędkości to katorga. Ja nie polecam tych tarcz. Póki co najlepsze tarcze jakie miałem to fabryczne... z 200km/h do 0 nie robiło na nich wrażenia...
Gładkie Brembo się do niczego nie nadają bo są robione m.in...... w Polsce. Natomiast na MAX'y i ORO nie miałem reklamacji.
Maxy mam u siebie z przebiegiem ponad 30tys. km i nic z nimi złego się nie dzieje a efektywność hamowania oceniam na lepszą od serii