Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Woda pod dywanikami kierowcy i pasażera.

WojTEC
23-05-13, 20:40
Witam, zauważyłem że wykładzina pod dywanikiem kierowcy i pasażera jest cała mokra kiedy jedzie się w deszczu. W zimie miałem to samo, myślałem, że to jest od tego że nie miałem gumowych dywaników ale jednak nie... Szukałem trochę w internecie i jedynie to udało mi się znaleźć:

"Więc tak...prawdo podobnie po oględzinach jest to miejsce właśnie opisywane przez innych..czyli woda dostaje się przez ten wlot od wentylatora...podgiąłem tą blaszke w stronę kabiny.poczyściłem kanaliki i co jeszcze-mianowicie uszczelka która znajduje się pod plastikiem podszybia nie jest w najlepszym stanie"

"Mnóstwo bylo postów na ten temat i mnóstwo tematów nie tylko na tym forum. Ja borykałem sie z tym 2 lata. Mnóstwo wody pod dywanem. I zaginanie blaszki tak jak inni piszą "GÓWNO DAJE" jesli masz kanaliki zapchane to i tak to nic nie ratuje. Ja rozebrałem cały schowek, a nastepnie całą wentylacje zdjąłem mieszczaca sie pod schowkiem. I problem był na samej górze. Jak sie okazało była maleńka dosłownie wielkosci główki od szpilki dziura. Przy myciu auta, i po deszczu woda sciekała bardzo powoli takim ciurkiem. Po czym zbieralo sie jej dosyc duzo. Zatem zdejmij całą wentylacje filtry itp niech ktos z gory leje wodą ( najlepiej jak podszybie zdejmiesz zeby troszke swiatla wpadalo do srodka, nastepnie mocna najlepiej ledowa latarka i szukaj gdzie leci. Na potwierdzenie tezy, kumpel miał to samo, doslownie w tym samym miejscu, to nie była przezarta dziura tylko po prostu fabrycznie zostala na samej górze w prawym górnym rogu. Wyczyscilem dokladnie, nawalilem silikonu i jest miodzio. Jak dam rade to poszukam zdjec bo zrobilem wtedy A co do wody z tyłu to przelewa Ci sie normalnie od przodu, tez myslalem ze z tylu jeszcze cos "

To by było na tyle nie wiele z tego wiem ;p Rozumiem, że podszybie, bo też takie pomysły padały to jest ta plastikowa listwa pod szybą. Ja nie mam w niej chyba z 2 zaślepek może to być tego wina ?
Proszę o jakieś jeszcze pomysły bo chciałbym się za to zabrać w ten weekend. Ściągnę wykładzine i będę analizował a chciałbym coś zdziałać w tym temacie bo strasznie mnie to drażni że ta gówniana woda mi się wlewa do samochodu :/

wlooczykij
24-05-13, 01:42
To by było na tyle nie wiele z tego wiem ;p

Znaczy się że nic z podszybiem jeszcze nie zrobiłeś? Trzeba zdjąć tą plastikową listwę, odgiąć blaszkę do wewnątrz tak aby zakryć otwór do wentylatora i zapewnić obejście wodzie, wymienić sparciałą uszczelkę pod listwą na nową (może być ta do uszczelniania okien w domach) i wszystko zmontować. To że nie masz tych dwóch zaślepek nie powoduje problemu, choć ze względów stylistycznych warto się w nie zaopatrzyć.

Najlepiej weź wiadro wody i zalej okolice podszybia, później przejdź się do środka i zobacz skąd kapie. Jeżeli z okolicy mechanizmu wentylatora to masz już odpowiedź.

WojTEC
26-05-13, 15:15
ok dzięki bardzo zrobię tak jak mówisz.