Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podświetlanie zegarow i innych

SylverStoneVip
07-01-08, 15:49
Czesc czy mozecie mi cos doradzic odnosnie zegarów miedzy innymi.Chce zeby mi ładnie świeciły na czerwono.Kupiłem diody (takie w czerwonej oprawce podłużnej)jednak świeca punktowo i boje sie kupowac ewentualnie innych.Kiedys był tu odnosnik do amerykanskiej strony odnosnie pomalowania zaroweczek jednak nie wiem czy to zrobic.Jak sprayem plikłem to były strasznie ciemne a po czasie sie zrobily ok jednak kolor wypłowiał i sie zrobil słaby czerwony.Markerem do płyt tez robiłem i niestety nic.Czym byscie to zrobili bo światło jest rownomiernie rozlozone nie ma świecących punktów ładnie to wyglada ale no kolorek szybko płowieje.Co myslicie o pomalowaniu zarówek farbką fluorosencyjną??czy bedzie to swiecic nawet jak wyłaćze swiatlo??

Kolejne czy klawisze ogrzewania szyby a takze przeciwmigielna tylnia czy da sie zrobic zeby swieciły na czerwono??czy da sie ten laminat sciaganc od srodka przycisku??nie chce uszkodzic a czerwony by mi odpowiadał.

Chciałbym sobie także zrobic podswietlenie drzwi gdy otworze je (tak jak w golfach itp)gdzie moge dostac takie szkiełka?moze ktos juz ma tak zrobione i sie pochwali.

I ostatnie czy gałka biegow jest odkręcana??chciałbym sobie zmienic na podswietlana a takze mieszek czy jakis z golfa ogolnie VW podejdzie??Pozdrawiam

pszczoua
07-01-08, 16:02
kolego użyj opcji szukaj a na pewno znajdziesz wiele tematow na ten temat...
co do punktowego swiecenia... trzeba DELIKATNIE spilowac pilnikiem glowke... co do nawiewow to sa tam 2 diody
z tego co wiem galke nalezy tylko odkrecic... co do swiatelek ala VW to nie wiem nie znam sie na tym...
kolego wiecej wiary w swoje mozliwosci... nie pytaj o takie glupoty...

pozdro

SylverStoneVip
07-01-08, 17:16
WIesz diody ktore kupilem mają spilowane glowke i jakos dalej swieca punktowo i wygląda to tragicznie.Jedyne mysle ze żarówki tylko doradz mi czym pomalowac aby nie blakło.
Dzieki za rozwiazanie z gałka biegów

nelq
07-01-08, 17:25
Wszystko na te tematy było już poruszane na forum poszukaj!

shantillas
07-01-08, 17:58
Maluj żarówki śmiało sprayem, ja tak u siebie zrobiłem i jest git :) Użyłem żółtej ambry i uzysakałem ładny czerwony odcień, choć chciałem zdeczka bursztynowe :bicie:

Ps. kup nowe żarówki i je pomaluj, stare mogą być za mocno zużyte i słabo świecić. Aha malując użyj cienkiej warstwy.

Whiplash
07-01-08, 18:08
trza zmatowic cale zarowki a nie tylko lebki, ja to zrobilem na szlifierce tzw "czolg" na ktora naklada sie tasme z papieru sciernego dowolnej ziarnistosci muj mial 2000 i jest gites, jak jest cala matowa rowno rozprowadza swiatlo na wszystkie strony

a tu masz temat jak to zrobic inaczej
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22011

SylverStoneVip
09-01-08, 22:34
Własnie juz malowałem swoje stare (tzn nowo kupione)żarówki sprayem ale z poczadku były strasznie ciemne a potem juz sie zrobiły eleganckie jak w audi jednak szybko nastało jasne różowe i koniec.Markerem to samo,kupilem zarówki gdzie szkło jest czerwone podobno nie matowieją ani sie nie łuszczą.
A słuchajcie bo strasznie mi sie czerwony podoba,nie da sie tych dwoch niebieskich przyciskow zrobic czerwonych tych od szyby i przeciwmigielnych?

ppm702
10-01-08, 18:52
wszystko się da :)

seb1500
10-01-08, 23:09
a ja tak w pół na temat... Na gwiazdkę dostałem od Ojca białe zegary do jajka. No to odpalam forum i szukam postów jak wymienić te tarcze i ku mojemu smutkowi czytam, że bleee, bo jak wyjmę wskazówki to będzie szmelc z licznika. Na szczęście nie uwierzyłem i powiem tylko tak informacyjnie... tarcze z aukcjii allegro (użytkownik tacho.pro), wykonane naprawdę suuuper. Bardzo precyzyjny ploter i profesjonalne podejście do sprawy. Wskazówki były moooocno osadzone ale dla chcącego.... I po zmontowaniu wszystkiego powiem że świecą super, wyglądają super a wskazówki mimo wszelkich opini działają jak działały... Szczerze mówiąc nie wiem jaką trzeba wykazać się nieostrożnością aby powyginać ośki.... Fotek nie obiecuję bo już obiecywałem co do skórzanych boczków i podsufitki Home Made a do tej pory nie miałem czasu porobić foto... jak dostanę urlop to wkońcu zamieszczę swoją milusińską w "nasze hondy"
pozdrawiam

eXcential
10-01-08, 23:28
a ja tak w pół na temat... Na gwiazdkę dostałem od Ojca białe zegary do jajka. No to odpalam forum i szukam postów jak wymienić te tarcze i ku mojemu smutkowi czytam, że bleee, bo jak wyjmę wskazówki to będzie szmelc z licznika. Na szczęście nie uwierzyłem i powiem tylko tak informacyjnie... tarcze z aukcjii allegro (użytkownik tacho.pro), wykonane naprawdę suuuper. Bardzo precyzyjny ploter i profesjonalne podejście do sprawy. Wskazówki były moooocno osadzone ale dla chcącego.... I po zmontowaniu wszystkiego powiem że świecą super, wyglądają super a wskazówki mimo wszelkich opini działają jak działały... Szczerze mówiąc nie wiem jaką trzeba wykazać się nieostrożnością aby powyginać ośki.... Fotek nie obiecuję bo już obiecywałem co do skórzanych boczków i podsufitki Home Made a do tej pory nie miałem czasu porobić foto... jak dostanę urlop to wkońcu zamieszczę swoją milusińską w "nasze hondy"
pozdrawiam

A może Ci się wydaje że dobrze działają... Na pierwszy rzut oka tego nie zweryfikujesz. Z reguły wyjmowane wskazówki oszukują prędkość, pokazują o kilka/kilkanascie kilometrow za dużo.

Lcfr
10-01-08, 23:46
proponuje poczytac przy okazji:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=41655

seb1500
11-01-08, 21:27
proponuje poczytac przy okazji:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=41655
dokładnie przeczytałem wszystkie posty odnośnie zegarów przed przystąpieniem do demontażu. co by nie mówić, poprostu chciałem obalić mit zdejmowania wskazówek. A żeby zerwać zwój cewki to już trzeba mieć wybitny talent ;)
pozatym: prędkościomierz sprawdziłem od 0 do 140 jadąc razem z ojcem dwoma samochodami i odczytując wyniki przez telefon. Obroty chodzą jak chodziły - przy nagrzanym silniku ładnie pokazuje 800-900 rpm - tak jak wcześniej. Paliwko i temp też bez zmian.
pozdrawiam

Lcfr
12-01-08, 11:54
. A żeby zerwać zwój cewki to już trzeba mieć wybitny talent ;)

Jak sie okazuje niekoniecznie bo wiele osób boryka się z takim problemem...

SylverStoneVip
13-01-08, 22:51
WIec tak zakupiłem czerwone żarówki juz w kolorze czerwonym (podobno nie malowane)efekt za dnia był gorszy niz z moimi pomalowanymi sprayem jednak w nocy jest super idealnie rozproszone światło.Tylko borykam sie z pewnym problemem odkad pamietam mianowicie zdaza mi sie ze jakas z żarówek nagle zgasnie na jakis czas poczym po chwili sie wlaczy,nie wiem od czego to zalezy wydaje mi sie ze jak bylo cieplo to tego nie miałem a teraz wystepuje to.Przeczysciłem styki ale nie wiem dalej dzisiaj mi sie to zdazylo.

Pozatym chciałem zrobic czerwone podswietlenie przycisków od ogrzewania szyby i przeciwmigielnej niestety zbyt pochopnie sie za to zabrałem i uszkodziłem moze ma ktos na zbyciu??głownie chodzi mi o sam plastik od przeciwmigielnej.Dalem w ogłoszeniu ale jeden wycenił mi na 50zl troszke duzo
Pozdrawiam

eXcential
14-01-08, 17:17
Gdzie kupiles te czerwone diody do zegarów i ile Cie kosztowały?

Whiplash
15-01-08, 06:56
eXcential, Allegro szukaj "R5"

mEjdej
15-01-08, 07:36
...dokladnie. kosztuja w granicach 2.50-3zł
...np.: http://www.allegro.pl/item292635042_diody_do_zegarow_t5_1_2_2_w_oryginal _promocja_.html

SylverStoneVip
15-01-08, 22:53
eXcential nie nie to nie chodzi o diody i to co podal kolega niżej link to takie cos moim zdaniem kiepskie jest mam identycznie takie takze i świeci to tragicznie moze faktycznie po spiłowaniu bardziej lebka i bokow swieci ładnie ale ja kupiłem same żarówki czerwone i sa naprawde świetne oto link
http://moto.allegro.pl/item296286260_bosma_zarowka_r5_t5_na_wcisk_do_zega row_5_kolor.html
Jeśli myslisz o wypięciu i wpięciu i cieszeniu sie to polecam tylko zarówki kolorowe bo z diodami nie wiem nie wypowiadam sie czy faktycznie idealnie rozpraszaja swiatło po spilowaniu.
Pozdrawiam

mEjdej
16-01-08, 07:10
...z tego co pisza ludzie, a 'kilka' osob juz tak robilo, to po dokladnym spilowaniu calosci swiecacej, swiatlo jest bardzo dobrze rozproszone
...zarowki maja to do siebie, ze lubia sie przepalac
...mozesz wrzucic fote jak to swieci u Ciebie?

eXcential
16-01-08, 20:55
No przydała by się fotka bo sie tez nad czerwonym zastanawiam

Aquarius
17-01-08, 00:12
Nie chciało mi się omawiać tematu po raz...kolejny... bo był kilkakrotnie wałkowany na forum i sam przedstawiłem swoje doświadczenia w tej sprawie...ale co tam... a więc tak.. próbowalem z diodami...zwykla wiadomo swieci punktowo wiec z dupy...można ja zmatować i niby świeci cała powierzchnia ale to nie dało pożadanego efektu... dalej zaczłałem sie bawić zamiennikami diodowymi postojówek.. te w5w walcowe...na allegro jest masa tego...i one naprawde fajnie podświetliły... są też takie same ale 2W specjalnie do zegarów ale są słabsze i dlatego tez z nich zrezygnowałem.. w5w walcowe świetnie się do tego nadają z tym ze trzeba je wlutować (z wyjątkiem jednej ktora pasuje plug&play)ale efekt jest zadowalający.

mEjdej
17-01-08, 07:41
...mimo rozbujanej wyobrazni ciezko ogarnac to umyslem, wiec jakbys mogl, to tez wrzuc fote
...pozdr

SylverStoneVip
17-01-08, 22:28
Postaram sie jutro dac fotki,dzisiaj wsadziłem te same żarowki w panel środkowy i efekt według mnie super.Pozostaje mi tylko zielony panel radia który jutro postaram sie pokombinowac jak zmienic na niebieski.Wiem ze w maluchu majac zielone podswietlenie zegarow (na tarczy zielona farba)po daniu niebieskiej foli zrobil sie niebieski,myśle ze może jak pod szybke dam folie niebieską to zmieni sie co o tym myslicie??

Aquarius
18-01-08, 02:14
jesli prosba o fotki do mnie byla to niestety nie dysponuje.. pamietajcie ze zegary trzeba przemyc dobrym zmywaczem do paznokciow i tutaj polecam taki w szklanej butelce...bo w platikowej nie dawal rady zmyc tej farby od spodu cyferblatow... Ziom powiedz czego dokladnie nie rozumiesz to wytlumacze jeszcze raz od poczatku :) pozdrawiam :)

SylverStoneVip
18-01-08, 22:39
WItam no cyknałem fotke dzisiaj jednak słabo to odzwierciedla bo w realu jest krwisto czerwone,ale mysle ze jakis obraz jest tego jak to wygląda:)i wskazówki widac z którymi wiekszosc sie boryka ze nie swiecą.Jedynie to teraz mi radio nie pasuje nie wiem jak zmienic kolor wyswietlacza zakupiłem folie czerwona przezroczysta ale nie dało to efektu w nocy moze i by swiecil wyswietlacz na czerwono ale byl by nieczytelny wogole.Macie jakies opcje??
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8f9b68e483439039.html

mEjdej
18-01-08, 22:50
...hmmm, wyglada niezle. jesli jest jeszcze lepiej w realu, to juz w ogole good
...z tego nawalu postow nie ogarniam juz co w koncu za swicidla wstawiles? malowane zarowki, czy diody?
...pozdr

SylverStoneVip
19-01-08, 09:25
Kupilem zarówki R5 ale juz pomalowane (uwazaj na allegro sa jedne za ponmad zlotówke i one sa malowane sadze metoda jak ja czyli psiknac farbą sprayem i tyle a potem blaknie a te lepsze co kupiłem i efekt daje fotka to są chyba za 2.50 one maja szkło juz czerwone)ja juz sie bawiłem diodami ale dałem sobie spokoj bo wydało sie nie mało pieniedzy a efekt dalej kapa moze i trzeba piłowac ale czy ja wiem czy efekt bedzie lepszy niz moj obecny?nie wyobraza sobie jeszcze bardziej czerwonego.Pozdrawiam