PDA

Zobacz pełną wersję : oslona komory silnika

adasiek_
07-01-08, 11:41
mam takie pytanie. na poczatku opisze element o ktory mi chodzi, bo nie wiem jak to sie nazywa fachowo. jest to kawalek plastiku pod przednim zderzakiem (nie dokladka) widac go jak sie otworzy maske, stanie przed zderzakiem i papatrzy pionowo w dol. taki czarny plastik, ktorego zadaniem jest najprawdopodobniej ochrona komory silnika przed brudem z ulicy.

i teraz pytanie. mialem kiedys stluczke, i ten element sie troche uszkodzil. poszedl do dolu, i od czasu do czasy to tu to tam zaszorowal o jakis prog zwalniajacy czy studzienke. no i doszlo do tego ze aktualnie zjaduje sie jakies 5-6 cm nad ziemia, i szoruje praktycznie o wszystko. i tu pojawia sie moje pytanie, czy mozna to wurzucic, zapomniec i jezdzic, czy trzeba by wymienic na nowe. to pelnie jakas wazna role w samochodzie, czy mozna sie bez tego obejsc ;]

czekam na jakies info :)

patyk_lks
07-01-08, 11:46
Tak jak napisales chroni od kurzu, malych kamieni itp. Na zdjeciach z usa widac,ze ludzie smigaja bez tego :aloha: a tak na polskie warunki znalazlbym nowe. Chociaz za wiele to i tak nie daje.

Lcfr
07-01-08, 16:02
można smiało jeździc bez tego...
ale jeżdząc z tym jest łatwiej utrzymac czystosc w komorze silnika...
"podczep" to swoje zniszczone zapinkami nowymi
lub kup uzywke na giełdzie komercyjnej
nie będzie to drogie...
tylko nie jedz przypadkiem do ASO bo tam juz cena nie będzie przystępna..

adasiek_
07-01-08, 17:20
dzieki za info ;] nowe spinki nic nie dadza bo to jest popekane.. zapomnialem o tym na smierc podczas remontu, a moj "cudowny" lakiernik tez chyba nie zwrocil na to uwagi.. :P