Zobacz pełną wersję : jaki to silnik??
gosiaczek-23
07-01-08, 09:49
Witam!
jestem tu nowa i jeszcze za bardzo nie ogarnęłam Waszego forum , a jest tutaj co czytać ;)
mam pytanko odnośnie silnika hondy
od czwartku jestem posiadaczka hondy civic V 2 drzwiowej z silnikiem 1493 cm 16V i 84KW i mam pytanko takie jakie jest moje oznaczenie D15 ile??
tu jest mój problem.
no i jeśli można to prosiłabym o listę jakichś najczęstszych usterek , które występują w hondach
z góry dzięki ;)
domyślam się że masz D15B2
pod maską poszukaj tabliczki na niej bedzie pisać oznaczenie silnika.
Co do problemów związanych z tym modelem :
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=28154
gosiaczek-23
07-01-08, 11:33
dzięki za odpowiedź, ale ja mam 114KM(84KW) a nie 90KM(66KW), więc d15b2 to chyba nie jest ...
a tabliczkę od silnika w którym miejscu znajdę??
czasem jest tabliczka obok akumulatora a czasem niema, jest też wybity model na bloku silnika troche poniżej lewej strony kolektora wydechowego, możesz też dać foto to sięrozpozna :)
wszystko jest na forum. Szukaj. Na bloku silnika jest oznaczenie.
Pierwsza rzecz, którą ogląda się an forum jest FAQ oraz tematy umieszczone jako przyklejone. Po przeczytaniu tychże zapraszamy do użycia funkcji "Szukaj".
Jeden z tematów rzucających się w oczy w podforum, w którym umieściłaś ten temat jest taki: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=25310 Odnajdź tam swój silnik.
Najczęstsze usterki wymieniane są tu: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=2089
Pozdrawiam i życzę miłej lektury.
gosiaczek-23
07-01-08, 11:48
ok dzięki :) będe szukać ;) w sumie to mam ją od czwartku i nie mam za bardzo czasu żeby zajrzec pod maskę , bo albo jestem w pracy , albo za kierownicą mojej :"dziewczynki"
jeśli będę miała problem ze znalezieniem tabliczki to zawrócę Wam znowu głowy ;)
dziękuję Havok zaraz wgłębię się w lekturę :)
Witam!
jestem posiadaczka hondy civic V 2 drzwiowej z silnikiem 1493 cm 16V i 84KW i mam pytanko takie jakie jest moje oznaczenie D15 ile??
Który to rocznik?
...obstawiam D15Z6
gosiaczek-23
07-01-08, 12:07
95r
To jednak nie ;)
Poszukaj tam gdzie havok radził. Czuje że masz błędnie wpisaną moc w dowodzie, bo coś to sie nie kleji.
na 100% d15z6 mam taki sam
gosiaczek-23
07-01-08, 12:27
:( poszukam może tej tabliczki na silniku......
jesli nie znajdziesz tu,to zobacz w karcie pojazdu na 1-ej str. :aloha:
gosiaczek-23
07-01-08, 12:32
Czuje że masz błędnie wpisaną moc w dowodzie, bo coś to sie nie kleji.
to jest składak od 11 l w karju mam ja od wujka , albo mam źle w dowód wpisane , albo większy silnik wpakowali do Hanki.... muszę to sprawdzić ...
zobacz w karcie pojazdu na 1-ej str.
moja Hania nie ma karty pojazdu, ponieważ jest w Polsce już ładnych pare latek....
jesli nie znajdziesz tu,to zobacz w karcie pojazdu na 1-ej str. :aloha:
Nie zawsze jest tam napisane, np. ja mam --- :)
gosiaczek-23
07-01-08, 12:38
no aktualnie w dowodach rejestracyjnych nie ma nr silnika , kiedyś były , teraz nr silnika sa w kartach pojazdu, niestety ja do hanki nie posiadam karty pojazdu... i numeru tak szybko jak bym chciała nie znajde :/
na 100% d15z6 mam taki sam
może to ten sam , dziś postaram się sprawdzic ;)
Vtec-e na bank to jest ale 115 koni miały w 6 genie..zobacz te oznaczenie : podnieś maskę z przodu i z boku silnika bedzie wybite w dowodzie rejestracyjnym tego nie znajdziesz....