Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana rozrzadu i dziwny dzwiek silnika

IksDe
22-05-13, 12:29
Witam, wymienialem uszczelke pod glowica, i rozrzad wraz z pompa wody odrazu, po wymianie (wymienialem ja i moj ojciec, i raczej wiedzielismy co robic) silnik wydaje dziwny dzwiek, cos ala jakby dziwnym trafem znalazl sie w nim kompresor :D - i co to moze byc ? Myslelismy ze pasek obciera o cos no ale wynika z tego ze nie, stawiam na pompe wody no ale zmiennik no i nowy kupiony w sklepie sprzedajacym tylko czesci do japoncow. Problem byl tez z uszczelka pod glowica poniewaz zakupiona uszczelka zakrywala kanaly od wody, pojechalismy do tego sklepu i mowi ze to jest uszczelka z tego katalogu dokladnie, przyjechal mechanik(mial dokrecic dynamometrem glowice) ogarniety i mowi ze te zamienniki tak maja ale nie powinno to robic problemow bo wszyscy takie daja, no i po odpaleniu ten dzwiek - nie jest glosny ale tak jakby cos ocieralo - no i bardzo wlasnie podobny dzwiek do kompresora(tak zebyscie wiedzieli mniej wiecej jaki).

Co do samochodu, odpala raczej normalnie bez problemow, chodzi takze dobrze - rozrzad raczej dobrze ustawiony.

Silnik D14A2

HEG8
22-05-13, 12:32
Za mocno naciągnięty pasek?

probestic
22-05-13, 12:36
Nie możesz nagrać i wrzucić tutaj ? Trochę ciężko coś doradzić.

IksDe
22-05-13, 12:49
Raczej watpie, nawet jesli to by nie wydawal dzwieku raczej nawet bo jak ;D. Nagrac narazie slabo jak juz to jutro moge, no ale dzwiek no praktycznie mowie - jakby kompresor tak ktos wstawil ;d(moze o czyms nie wiem ^^)

Saiti
22-05-13, 12:49
Za mocno naciągnięty pasek rozrządu. Tyle.

IksDe
22-05-13, 13:06
Pasek ma dobry naciag - wlasnie patrzalem ma delikatny luzik ale nie za duzy, cos ojciec pogrzebal z pompa wody i jest narazie si.

wlooczykij
22-05-13, 13:17
Bez nagranego dźwięku udzielanie jakichkolwiek porad to wróżenie z fusów niestety :p

mirasek
22-05-13, 14:22
stawiam na pompe wody no ale zmiennik no i nowy kupiony w sklepie sprzedajacym tylko czesci do japoncow
Thermotec, czy jak mu tam? ;) Stara OEM pompa przeżyje te badziewie 5x, bywa że już w pudełku jest lipna. Chyba że jakąś inną wstawiliście?

Co znaczy delikatny luzik? Na najdłuższym odcinku skręcisz go palcami o kąt prosty?

Poll
22-05-13, 20:58
Jak może być wyczuwalny luz? Wtedy bałbym się jechać. Nawet paski osprzętu nie są do ruszenia, jezeli chodzi o luzy...

Brylant1
23-05-13, 01:15
Kolega piszac luz mial chyba na mysli ugiecie paska.

jawasaki
23-05-13, 14:56
Myślę że jak by kolega napisał jak naciągał pasek wyjaśniło by czy nie jest za mocno napięty. Na ogół nie ma żadnej filozofii - ale jak ktoś naciągnął bardziej niż fabryczna sprężyna to po prostu jest za mocno - taki naciąg może spowodować uszkodzenie pompy wody,czy napinacza (stąd może być również taki dźwięk) - już nie mówiąc o tym że pasek może się rozerwać. Z innej strony taki dźwięk może powodować pompa wspomagania,alternator, czy sprężarka klimy (zużyte łożyska). Wd. mnie jak ktoś nie ma pojęcia czy praktyki nie powinien się brać za takie coś , sama chęć majsterkowicza to za mało.

IksDe
23-05-13, 22:26
Akurat pojecie mam(nie jestem ekspertem, ale jest to prosty silnik ;)), zapytalem tylko co moze to powodowac ten dzwiek, ale jak juz mowilem narazie jest ok. Co do naciagu paska to wiem jaki jest odpowiedni - juz troche paskow zakladalem ;), za dzwiek odpowiadala pompa wody, ale jak juz mowilem ojciec cos pogrzebal i jest ok.