Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwne skrzypienie

Wujekstach
21-05-13, 22:34
Cześć,
Miałem nadzieję, że nie będę musiał się już odzywać, ale dziś wyszła kolejna rzecz. W dziwny sposób zaczęło skrzypieć mi prawe tylne koło. Słychać, że dźwięk przyspiesza wraz z obrotami koła, powyżej 50 km/h już nie słychać. Mam z tyłu koła 215/40 R17 i wrzucone gumy między sprężyny. Macie jakiś pomysł co to może być? Łożyska?
Dźwięku nie słychać gdy na postoju ugina się zawieszenie, tylko przy wolnej jeździe.

tomek
22-05-13, 22:20
zaczęło skrzypieć mi prawe tylne koło.

dźwięk przyspiesza wraz z obrotami koła

nie wiem co dokładnie słyszysz pisząc "skrzypi", ale jeśli to "skrzypienie" wzrasta wraz z prędkością to pierwsze moje skojarzenie wskazuje na tarcze hamulcowe. Ja kiedyś miałem w swojej hance coś podobnego, z tym że ja bym to określił jako "piszczenie" - miałem poprostu wżery rdzy na tarczach /tył słabiej hamuje/, po przetoczeniu wszystko ucichło. Zobacz w jakim stanie masz tarcze.
Jak nie to, to zobacz na te gumy miedzy sprężyny - WD40 po tych gumach i przejedź się - jeśli to te gumy to powinno być cicho.

KruKs
23-05-13, 08:19
ręczny może trzyma ? łożysko może się kończy? chociaż w przypadku łożyska jest to raczej szum niż skrzypienie ale różnie dźwięk potrafi rezonować

marioZ
23-05-13, 09:00
może faktycznie klocki ci się kończą i blaszka trze o tarczę, rozkręć i sprawdz potem napisz co zauważyłeś

Wujekstach
25-05-13, 00:05
Z tyłu mam bębny. Zrzuciłem koło i bęben, poczysciłem, założyłem i ucichło. Dziwna sprawa, w każdym razie sukces.

tomek
28-05-13, 21:55
Dziwna sprawa
no nie taka dziwna - co jakiś czas należy przeczyścić zarówno w przypadku tarcz jak tym bardziej bębnów.