PDA

Zobacz pełną wersję : Czujnik temperatury i spalania

drapcok
20-05-13, 15:32
Witam serdecznie, nabyłem Honorate 2003 vii . Wersja 2/3 1.4 silnik. W opcji wyposażenia zauważyłem ze choć jest klima to nie ma czujnika temperatury - moje pytanie brzmi - czy ktoś zakładał już jakieś czujniki i podłączał się do wyświetlacza pod zegarami? czy raczej takie z allegro za 20-30 zł ?
Również chciałem zapytać - czy istnieje sposób bądź możliwość w tym samochodzie na zamontowanie czujnika z wyświetlaczem spalania ?

tomek
22-05-13, 22:24
doprecyzuj pytania

owsikk
23-05-13, 08:59
Czujnik temperatury zewnętrznej ma dwa przewody, jeden to masa, drugi sygnałowy. Sygnałowy podpinasz bezpośrednio do zegarów zgodnie z instrukcją
http://www.ep-klub-forum.pl/viewtopic.php?t=3862

Samo podłączenie nic Ci nie da. Trzeba zmienić oprogramowanie licznika, tzw. wsad od wersji ze wskaźnikiem temperatury aby coś wskazanie zaczęło się pojawiać. Sam tego nie zrobisz, musisz podjechać do punktu zajmującego się korekcją przebiegów (cofaniem liczników :P). W razie czegoś mam opcję zmienić wsad za 70zł plus wysyłka w obie strony.
Ewentualnie kupić licznik od wersji ze wskaźnikiem temperatury - jakby coś mam również taki licznik :)

Odnośnie wyświetlania spalania... nie mam pojęcia. Taka opcja występuje tylko w wersjach poliftowych, ale pewny nie jestem.