Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Smarowanie zawiasów w drzwiach

grmi
20-05-13, 13:57
Witam
Pytam o Wasze doświadczenia i rady ze sprawą jak w tytule. Od pewnego czasu drzwi chodzą coraz ciężej. Psykam np WD-40 w same zawiasy, smarowałem różnymi smarami tą krzywą blaszkę wchodzącą do wnętrza drzwi i nic.
Macie jakieś sprawdzone metody ?
Pozdrawiam

marioZ
20-05-13, 14:01
doświadczenie moje takie że używam raz na rok taki smar silikonowy SMAR (http://images.kangoo.pl/48884976/44082/large/silicone_oil_bezbarwny_smar_silikonowy_do_konserwa cji_powierzchni.jpg)

probestic
20-05-13, 14:07
Nie noooo, wd40 to raczej odpada do takich tematów. Silikonowy, jak kolega wyżej polecił, albo litowy z teflonem np. w aerozolu.

grmi
20-05-13, 14:10
W które miejsca : po tej blaszce? gdzieś do środka drzwi? Po tych bolcach w zawiasach ?

(Pytam, bo próbowałem już różnych preparatów i w różnych miejscach i bez skutku, w innych samochodach jakoś lepiej mi to wychodziło.)

MichałCK
20-05-13, 15:56
Smarowałem zawiasy w swojej wariatce około tygodnia temu, drzwi zaczynały skrzypieć niemiłosiernie jak w jakimś Bandziorze :D używałem trochę WD40 psikałem z przedłużką do wnętrza drzwi gdzie wchodzą prowadnice "blaszka" jak to nazwałeś, jak i w same zawiasy drzwi po czym otwierałem i zamykałem drzwi po kilkanaście razy aż się ładnie rozejdzie się po kościach :D spsikałem nawet zawiasy tylnej klapy oraz zacinający się zamek od bagażnika po czym teraz hula jak nowy. Nie ma co psikać mnóstwo WD bo potem sprawa może sie znacznie pogorszyć

Mam do Was obeznanych pytanie, czy używacie jakiejś wazeliny technicznej do smarowania uszczelek na około drzwi? :) Pozdro szerokoości

luchuma
20-05-13, 16:40
do uszczelek uzylem czernidla do opon ;]

makaveliooo
20-05-13, 23:16
Mam do Was obeznanych pytanie, czy używacie jakiejś wazeliny technicznej do smarowania uszczelek na około drzwi? :) Pozdro szerokoości

Ja zawsze przed zimą jadę dookoła wazelinką na drzwiach i na karoserii, uszczelki nie przymarzają, a czy jakieś zastosowanie w lecie wazeliny na uszczelkach jest to nie wiem.