Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Orginalny centralny zamek a nieorginalne sterownie z pilota

dziadu
05-01-08, 16:55
Chłopaki mam orginalny centralny zamek w civicu EJ6 (1995-2000) i chce zamontować do niego sterowanie z pilota i nie wiem jak sie wpiąć w niego. Wiem że jest jakaś sterownik od centralnego zamka ale nie wiem jak podłączyć impuls z centralki alarmu żeby to działało poprawnie...
Czy ktoś z was podłączał kiedyś coś takiego albo wie jak trzeba to zrobić ??

mint
05-01-08, 17:46
Sterowanie musi być "masą" sterowniki zamka znajduje się w drzwiach kierowcy taka szara puszka połączona jest trzema cienkimi przewodami z zamkiem w tych samych drzwiach teraz nie pamiętam kolorów ale to są na pewno trzy przewodziki idące do zamka. jeden jest chyba czarny i w nim jest masa pozostałe dwa służą do przesyłania impulsów gdy na jeden z nich podasz masę to zamek się zamknie, a gdy to sam zrobisz z drugim zamek się otworzy. Musisz tylko pamiętać aby nie odpinać kostki przy samym zamku bo centralny nie będzie ci działał z kluczyka. Jeszcze jedna sprawa rzadko się zdarza abyś miał siłownik w drzwiach kierowcy wiec trzeba będzie dołożyć i tu trzeba będzie przeciągnąć dwa przewody od tej szarej puszki do siłownika tzn pożyczyć impuls sterujący siłownikiem z drzwi pasażera w sumie mi to zajmuje ok 30-45 min czasu. I nie zapomnij że sterowanie sygnałem centralnego zamka w hondach jest masą, a nie +

dziadu
05-01-08, 23:41
Siłowniki mam w prawych i lewych drzwiach ;)

mint
05-01-08, 23:56
To masz sprawę rozwiązaną bo teraz zamiast trzech przewodów do zamka idzie pięć te dwa grube są od zasilania siłownika, a trzy cienkie do sterowania szarej puszki robisz podobnie jak napisałem poprzednio tylko z alarmu musisz przeciągnąć dwa przewody do drzwi i w alarmie ustawić sterowanie centralnego ma sterowanie masami w instrukcji alarmu jest kilka schematów łączenia przewodów od centrali np. sterowanie masą, plusem lub zamka pneumatycznym. Leprze alarmy mają jeszcze czas opóźnienia zamka i długość trwania impulsu ale to już inna bajka. Jak po podłączeniu według tego opisu będziesz miał taki problem: że podczas otwartych drzwi i włączeniu stacyjki centralny zacznie się z automatu zamykać to daj znać bo w niektórych hondach był elektroniczny system ryglowania drzwi napisze ci jak go obejść bo uwierz mi jest to irytujące

dziadu
06-01-08, 00:10
http://img106.imageshack.us/img106/2901/schematczak6.png
Czyli według mojego schematu który znalazłem w manualach: przewodem impulsu otwarcia z centralki alarmu muszę się wpiąć w przewód blu/red a zamknięcia w przewód blu/wht
Czy dobrze myślę ??

miremac
06-01-08, 10:51
W moim civicu sterownik centralnego zamka znajduje się w prawych drzwiach, a w lewych mam zamontowany sterownik szyb. Lewe drzwi nie miały napędu tylko same styki pomocnicze. Sterownik radiowy umieściłem obok oryginalnego w prawych drzwiach i podłączyłem sygnały otwierania i zamykania w miejsce sygnałów przychodzących z lewych drzwi. Kable którymi płynęły sygnały sterowania pomiędzy oryginalnym sterownikiem a lewymi drzwiami wykorzystałem do sterowania nowego siłownika lewych drzwi.

mint
06-01-08, 12:19
Tak dobrze myślisz