PDA

Zobacz pełną wersję : Pamieć Radia Alpine

bp2020
05-01-08, 13:53
Witam!!!
Mam takie pytanie, posiadam w mojej Hani 93r, zestaw audio mianowicie:

Radio: Alpine CDE-9871R
Głośniki: przód JBL tył JBL
Wzmacniacz: Blaupunkt (ten na 2 kanały)
Tuba: Blaupunkt
Cały zestaw był montowany w Media Markt. Wiem, że jest podłączony w ten sposób, że wzmacniacz ktory jest w radiu napedza głośniki przód - tył, natomiast wzmacniacz który mam w bagażniku napedza tube. Pamietam jak pan z media zakonczyl montaż całego kompletu wsiadl do auta zamknął drzwi wrzucił jakąs swoja cd z muzyczka i na sluch ustawial rozne 'przedziwne' jak dla mnie parametry w radiu. I tu pojawia sie mój problem, ponieważ musze wymienic akumulator:/:/:/ A wiem ze jak go odlacze (po konsultacji z panem montażystą) wszystkie te 'przedziwne' parametry sie potracą. Co mam zrobić żeby po podłączeniu nowego aku miec wszystkie ustawienia takie jak mialem wczesniej. Odrazu mówie, ze nie pojade ponownie do media bo chca za to kase ponownie. Z gory dzieki za pomoc. Zaznaczam, ze to moja 1 przygoda z takim Car Audio i nie znam sie zabardzo na tym. Jezeli temat powtórzylem to sorry, ale nie potrafilem znaleść dla mnie jednoznacznej odpowiedzi.

P.S - i czy to nie dziwne, że Radio nie ma swojej wewnętrznej pamięci??

ppm702
05-01-08, 16:07
czy to nie dziwne, że Radio nie ma swojej wewnętrznej pamięci?to normalne.

Jeśli chcesz zachować te ustawienia to weź dwa kawałki po 2m jakiegokolwiek kabla rozizoluj na obu końcach. Jeden koniec okręć wokół bolca plus nowego akumulatora tak aby się nie zsunął a drugi owiń na plusowej klemie na starym akumulatorze tak żeby dało się ją zdjąć. To samo z minusem. wtedy odkręć i zdejmij klemy ze starego akumulatora, wymontuj go i zamontuj nowy delikatnie, żeby te kable Ci nie pospadały. Jak już nowy będzie siedział to nałóż klemę plusową na nowy akumulator i jak złapie styk to zdejmij ten dodatkowy kabel i skręć klemę. To samo z minusową. Wtedy nic z pamięci Ci nie zginie.

Nowy Kubi
07-01-08, 13:38
Jeśli chcesz zachować te ustawienia to weź dwa kawałki po 2m jakiegokolwiek kabla rozizoluj na obu końcach. Jeden koniec okręć wokół bolca plus nowego akumulatora tak aby się nie zsunął a drugi owiń na plusowej klemie na starym akumulatorze tak żeby dało się ją zdjąć. To samo z minusem. wtedy odkręć i zdejmij klemy ze starego akumulatora, wymontuj go i zamontuj nowy delikatnie, żeby te kable Ci nie pospadały. Jak już nowy będzie siedział to nałóż klemę plusową na nowy akumulator i jak złapie styk to zdejmij ten dodatkowy kabel i skręć klemę. To samo z minusową. Wtedy nic z pamięci Ci nie zginie.

DOBRE !!

A nie prościej kliknąć kilka razy przycisk MODE i sobie zapamietać ustawienia BASS TREBLE BALANCE FADER itd?
Tam nic wiele więcej nie ma, sam mam 9846R i po podlaczeniu zasilania w 20 sekund wracam do "swoich" ustawień.

bp2020
07-01-08, 22:35
Wielkie dzieki za pomoc 'ppm702" właśnie zrobiłem tak jak mi doradziłeś i wszystkie ustawienia zostały zapamiętane przez Radio :)

Jeśli chodzi o te ustawienia "MODE" o których piszesz( to odpowiedz dla "Nowy Kubi" - to nie wiem ale chyba nie masz tego Radia co ja, lub znasz je troche malo, bo u mnie jest sporo roznych ustawien, o ktorych defakto malo ludzi wie, lub inaczej znaja je osoby ktore znaja sie na sprzecie troszke wiecej.

P.S - takie podstawy jak bass, tre..., balance itd itp to znam.

A teraz jeszcze jedno pytanko czysto teoretyczne, bo tak sie zastanawiam jak przykładowo bede chcial "kiedys tam" ten akumulator doladowac, a nie mam możliwosci ladowania go w aucie, (prostownik w domu- brak garazu) co wtedy?? Z góry dzieki za odpwiedz.

ppm702
08-01-08, 09:06
wtedy to albo się nauczysz ustawiać radio, albo płacisz komuś kto Ci to zrobi. Innego wyjścia nie ma

Nowy Kubi
08-01-08, 15:32
Jeśli chodzi o te ustawienia "MODE" o których piszesz( to odpowiedz dla "Nowy Kubi" - to nie wiem ale chyba nie masz tego Radia co ja, lub znasz je troche malo, bo u mnie jest sporo roznych ustawien, o ktorych defakto malo ludzi wie, lub inaczej znaja je osoby ktore znaja sie na sprzecie troszke wiecej.

No to może w Twoim jest. Wychodzę z założenia, że skoro przeczytałem instrukcję i tam nie ma, to raczej są tylko te ustawienia, które opisano w instrukcji. Może zbytnio uprościłem, bo rzeczywiście ustawienia Bass i Treble są w różnych pasmach i można sporo się bawić tymi opcjami. Ale to tylko to. Jeszcze tylko opcja LouD (przytrzymać Mode) i to wsio.